Vysoká teplota spiatočky

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kotol ma výstupnú teplotu na vykurovanie 55stupnov a teplota spiatočky sa po paru min topenia zvýši na 51 a potom kotol začne cyklovat je to vyklovsnie zapríčinené vysokou teplotu spiatočky alebo to nemá s tým nič spoločne . Popripadne ako teplotu spiatočky znížiť ? Priškrtiť ju na radiatoroch ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@megdesign Však veď ok, netvrdím, že mám pravdu. …
@arcticcode ak už...tak ako fyzikár iste vieš že nestlačiteľná je len ideálna kvapalina.....voda....ako všetky kvapaliny je stlačiteľná - ale pre potreby bežnú prax napr. kúrenia sa "považuje" za nestlačiteľnú.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od goly48:

Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot…
@goly48 Pokial to vypinanie kotla nie je naviazané na teplotu spiatočky,ale na rozdiel teplot medzi výstupom a spiatockou kotla,tak by mohlo pomoct zvýsenie výstupnej teploty z kotla,naprna 60°C.Radiatory tak vyziaria viac tepla=odoberú z kotla väcsí výkon,a tym sa zvýsi aj rozdiel medzi výstupnou a spiatockovou teplotou kotla a mozno prestane cyklovat.
Odpovedať

@megdesign áno áno mám aj vonkajší snímač , krivk…
@goly48 zniž krivku na 0,6 a nech si kúri kotol na nizku teplotu cely deň , mne nevypol kotol / Bosch 8700iW / od 1.12. , moduluje výkon , aj v noci temperuje na 33 st., kým ráno od 4:00 nezačne dokurovať na 45-50 st. ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@goly48 zniž krivku na 0,6 a nech si kúri kotol …
@rudy1973 Ale pri tomto vykúrovacom programe ako teraz, má @goly48 nejakú tepelnú pohodu v byte. Možnože znížením vyst. teploty kotla sa mu zníži aj teplota v byte, no a prúser. (ale skúsil by som to)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@megdesign Podľa mojej uvahy je to prave naopak. …
vykurovanie cez radiátory KK , ak sa má využiť účinnosť KK teplota vody má byť nižšia ako 55 st, na vykúrenie priestoru je potrebný určitý výkon, ten sa mení v závislosti od rozdielu vonkajšej a vnútornej teploty v závislosti od straty objektu, dodať treba len toľko tepla ,koľko unikne , kedže sa vonkajšia teplota mení, musí sa meniť i aktuálny výkon a tým teplota vody v sústave, ak je najnižší výkon vyšší ako potrebný musí sa teplota v miestnosti regulovať časom , za kratšiu dobu ohreje a pokiaľ bude chladnúť musí byť kotol vypnutý,regulovať vnútorným termostatom,častejším cyklovaním sa zníži účinnosť kotla a teraz je namieste či pôvodný kotol vymeniť, predať a zakúpiť s menším výkonom alebo kúriť pôvodným, aký bude rozdiel ceny, ak budeš časom potrebovať väčší výkon napr budúcu sezonu nechal by som pôvodný pokiaľ doslúži a tlaky v systéme? statický daný výškou vodného stlpca je stále rovnaký a dynamický meniť sa môže samospádom-otvorený systém, alebo uzavretý s externou nádžkou a čerpadlom ten je stále iný, podľa aktuálnej teploty vody, zvyšovaním teploty sa zväčšuje objem vody a tým i tlak v uzavretom systéme, je to podobne ako tlakový hrniec, akurát sa teplota nezvyšuje aby unikala para ale prebytočná voda ide do ext nádržky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@rudy1973 Ale pri tomto vykúrovacom programe ako …
@petersd prečo prúser? akurýt bude častejšie vypínať- zapínať, regulovať vnútorným termostatom , bude akurát väčšia zmena teploty , lebo i po vypnutí bude systém kúriť vyššou teplotou vody v systéme, následne voda v systéme ochladne a v miestnosti teplo, no po začatí kúrenia bude teplota v miestnosti ešte klesať, pokiaľ neohreje všetku vodu v systéme oveľa väčší prúser bol ked som kúril nárazovo kotlom na pevné palivo, ked prídeš s práce doma chladno ,po zakúrení zas hic, tam nejde hocikedy vypnúť-zapnúť
Odpovedať

@goly48 zniž krivku na 0,6 a nech si kúri kotol …
@rudy1973 vyskúšam to
Odpovedať

@rudy1973 vyskúšam to
@goly48 napiš aká je značka obehového čerpadla a aké má vykonové stupne čerpadlo vo W
Odpovedať

@rudy1973 Ale pri tomto vykúrovacom programe ako …
@petersd mal som atmosf. kotol nastavený na 60 st. ten pravidelne cykloval on/off , po výmene za KK s ekvitermikou , mám nastavenú max. teplotu pri -15 st. 52 st., mám aj termostat na 21,5 st. / vplyv priestoru 60 % / kotol moduluje výkon, nevypína , udržuje teplotu v izbách okolo 21,2- 21,5 st. / vystupná od 41 - 50 st. / , večer utlm na 21 st. , kotol zniži výkon aj teplotu vystupu na 35 st. , bez cyklovania ....
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd mal som atmosf. kotol nastavený na 60 st…
@rudy1973 No jo brouku ale Bosch 8700iW ma min. vykon 3,2kW a tvoj stary atmosfericky mal kolko ? minimalne 9kW tak preto cykloval
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od yuri66:

@rudy1973 No jo brouku ale Bosch 8700iW ma min. v…
@yuri66 Leiber mal pevny vykon 24 kW on/off 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@petersd prečo prúser? akurýt bude častejšie vypí…
@duzu @rudy1973 Preto som povedal, že so znížením teploty kotla môže byť "pruser", lebo ak má v izbách radiátory s malým tepelným výkonom, tak pri znížení teploty sa mu citeľne zníži teplota v byte.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od marko337:

@goly48 napiš aká je značka obehového čerpadla a …
@marko337 keď budem doma pozriem a dam vedieť V manuálne som našiel ešte nastavenie bypassu keby ho Dam na tu 3 možnosť nezníži mi otáčky čerpadla ešte na menej ? Keď teraz na stupeň 1 (minimum v ser. Nastaveniach) ide na 60%
Odpovedať

@duzu @rudy1973 Preto som povedal, že so zníže…
@petersd po vymene za KK, napr.dnes... 43 st.
Odpovedať

@duzu @rudy1973 Preto som povedal, že so zníže…
@petersd akurát už nemôže znížiť výkon kotla, min má 6 kW a radiátory s rebríkom berú max 5, potrebuje iný kotol s nižším spodným ako napr. @rudy1973, ja mám elektrický a s tým je nie taký problém , lebo má max účinnosť pri každom výkone-nemá komín a ide ho meniť i po 1kW a tým i rôznu teplotu vody od 30-85,mne stačí od 30-50 st a naviac kotol môže ísť i na najvyšší výkon,ale kotlový termostat sa dá nastaviť na požadovanú teplotu ,aj ked je tam prioritne ako ochrana, odstavý kotol pri vyššej teplote ako bezpečná
Odpovedať

@goly48 napiš aká je značka obehového čerpadla a …
@marko337
Odpovedať

@marko337
@goly48 čerpadlo má výtlak 7m,čo je dosť veľa.Je to kvalitné elektronické čerpadlo do 45w. Pre 3-4 radiatory musí stačiť čerpadlo s výtlakom do 4m.Nastaviť čo najnižšiu rýchlosť,ak by to nepomohlo,tak vymeniť hlavu čerpadla s menším výtlakom do 4m(len značka čerpadla wilo bude pasovať).Tá hlava čerpadla je uchytená 4 šrobmi.Zníži sa tým prietok vody do systému.Ale to je už zásah pre skúseného servisáka.
Odpovedať

@goly48 čerpadlo má výtlak 7m,čo je dosť veľa.Je …
@marko337 ďakujem tak nájdem neijakeho normálneho servisaka aby to prišiel zrobit
Odpovedať
Profilova fotka
@goly48 tomu cerpadlu nic nie je, ze znizite jeho vykon neznamena, ze 3radiatory budu odoberat 6kw, tak to skratka nefunguje. Zavolajte si technika, ale znizte vykon kotla, cerpadlo nechajte na pokoji. A ked neverite, kupte si hocijake cerpadlo a zaradte ho na spiatocku namiesto kotloveho (to docasne odpojite) a zistite, ze ani najpomalsie cerpadlo sveta zazrak nespravi. Zazrak spravi len parameter d1?(nepamatam si)/d18/d52 alebo vymena kotla za nieco so spodnym vykonom 2kw.
Odpovedať

@marko337 ďakujem tak nájdem neijakeho normálneho…
@goly48 Znížením prietoku dosiahneme vyšší teplotny spád.Naopak veľké prietoky znižujú teplotný spád a pôsobia proti kondenzačnému účinku. U mňa teraz reálne spád 51°C/32°C. Máš to isté ako som mal aj ja.Čerpadlo v kotly ups 15-60(6m), 3 -stupňové 45-70-95W som vymenil za grundfos alpha pro 25-40 (4m)a zapol som funkciu autoadapt od 12-25W,kde má čerpadlo teplotný snímač a reguluje si to v tomto rozsahu. Prikladám aj obrazok s textom snáď to bude jasné. Takže doporučil by som znížiť výkon čerpadla na minimum ako sa bude chovať.Ak rovnako,tak potom výmena za nejaké slabšie (používam čerpadlo wilo stratos pico 25-40,180 s displejom,kde sa presne dá nastaviť výkon čerpadla od 3-25w).Stačí výmena hlavy čerpadla. A k tomu 6kw spodnému výkonu,že kotol rýchlejšie zohreje vodu.Nastavíš teplotu napr. na 50°C a kotlová automatika sa už o všetko postará.Kotol má uzavretú spalovaciu komoru .
Odpovedať

@marko337 ďakujem tak nájdem neijakeho normálneho…
@goly48 To je jedná uroveň poschodia kotol aj radiátory,alebo kotol je v pivnici a radiátory na poschodí?
Odpovedať

@marko337 keď budem doma pozriem a dam vedieť V …
@goly48 spomínal si by-pass ,aj to by som tiež vyskúšal.Otvoriť by-pass naplno(tým sa zníži výtlak čerpadla)a zapnúť čerpadlo na minimálne otáčky.Sledovať ako sa bude chovať kotol.Či dôjde k nejakej zmene.
Odpovedať

@goly48 To je jedná uroveň poschodia kotol aj rad…
@marko337 rovnaká úroveň kotla a radiatorov , podstate ktol je zavesený pod stropom a jeden malý radiátor v chodbe idú k nemu rúrky dohora inak ostatok podstate od kotla dole a potom v rovine sú vedené
Odpovedať

@goly48 spomínal si by-pass ,aj to by som tiež vy…
@marko337 odskúšam Popripadne už len to čerpadlo ako píšeš vymeniť
Odpovedať

@marko337 rovnaká úroveň kotla a radiatorov , pod…
@goly48 najprv by som otvoril by-pass naplno a nastaviť čo najnižší výkon čerpadla.Výmena čerpadla až potom pripadá do úvahu. Čerpadlo s výtlakom 7m na jednej urovni kotla a radiatorov je dosť veľa. Tam by ti postačovalo wilo stratos pico 25-40 a použiť len hlavu čerpadla.Má v sebe displej,presne sa dá nastaviť výkon čerpadla a meria aj spotrebu energie v kWh.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?