Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@megdesign Však veď ok, netvrdím, že mám pravdu. … @arcticcode ak už...tak ako fyzikár iste vieš že nestlačiteľná je len ideálna kvapalina.....voda....ako všetky kvapaliny je stlačiteľná - ale pre potreby bežnú prax napr. kúrenia sa "považuje" za nestlačiteľnú.....Odpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 Pokial to vypinanie kotla nie je naviazané na teplotu spiatočky,ale na rozdiel teplot medzi výstupom a spiatockou kotla,tak by mohlo pomoct zvýsenie výstupnej teploty z kotla,naprna 60°C.Radiatory tak vyziaria viac tepla=odoberú z kotla väcsí výkon,a tym sa zvýsi aj rozdiel medzi výstupnou a spiatockovou teplotou kotla a mozno prestane cyklovat.Odpoveď na príspevok od goly48:
@megdesign áno áno mám aj vonkajší snímač , krivk… @goly48 zniž krivku na 0,6 a nech si kúri kotol na nizku teplotu cely deň , mne nevypol kotol / Bosch 8700iW / od 1.12. , moduluje výkon , aj v noci temperuje na 33 st., kým ráno od 4:00 nezačne dokurovať na 45-50 st. ...Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@goly48 zniž krivku na 0,6 a nech si kúri kotol … @rudy1973 Ale pri tomto vykúrovacom programe ako teraz, má @goly48 nejakú tepelnú pohodu v byte. Možnože znížením vyst. teploty kotla sa mu zníži aj teplota v byte, no a prúser. (ale skúsil by som to)Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@megdesign Podľa mojej uvahy je to prave naopak. … vykurovanie cez radiátory KK , ak sa má využiť účinnosť KK teplota vody má byť nižšia ako 55 st, na vykúrenie priestoru je potrebný určitý výkon, ten sa mení v závislosti od rozdielu vonkajšej a vnútornej teploty v závislosti od straty objektu, dodať treba len toľko tepla ,koľko unikne , kedže sa vonkajšia teplota mení, musí sa meniť i aktuálny výkon a tým teplota vody v sústave, ak je najnižší výkon vyšší ako potrebný musí sa teplota v miestnosti regulovať časom , za kratšiu dobu ohreje a pokiaľ bude chladnúť musí byť kotol vypnutý,regulovať vnútorným termostatom,častejším cyklovaním sa zníži účinnosť kotla a teraz je namieste či pôvodný kotol vymeniť, predať a zakúpiť s menším výkonom alebo kúriť pôvodným, aký bude rozdiel ceny, ak budeš časom potrebovať väčší výkon napr budúcu sezonu nechal by som pôvodný pokiaľ doslúži a tlaky v systéme? statický daný výškou vodného stlpca je stále rovnaký a dynamický meniť sa môže samospádom-otvorený systém, alebo uzavretý s externou nádžkou a čerpadlom ten je stále iný, podľa aktuálnej teploty vody, zvyšovaním teploty sa zväčšuje objem vody a tým i tlak v uzavretom systéme, je to podobne ako tlakový hrniec, akurát sa teplota nezvyšuje aby unikala para ale prebytočná voda ide do ext nádržkyOdpoveď na príspevok od petersd:
@rudy1973 Ale pri tomto vykúrovacom programe ako … @petersd prečo prúser? akurýt bude častejšie vypínať- zapínať, regulovať vnútorným termostatom , bude akurát väčšia zmena teploty , lebo i po vypnutí bude systém kúriť vyššou teplotou vody v systéme, následne voda v systéme ochladne a v miestnosti teplo, no po začatí kúrenia bude teplota v miestnosti ešte klesať, pokiaľ neohreje všetku vodu v systéme oveľa väčší prúser bol ked som kúril nárazovo kotlom na pevné palivo, ked prídeš s práce doma chladno ,po zakúrení zas hic, tam nejde hocikedy vypnúť-zapnúťOdpoveď na príspevok od rudy1973:
@goly48 zniž krivku na 0,6 a nech si kúri kotol … @rudy1973 vyskúšam toOdpoveď na príspevok od goly48:
@rudy1973 vyskúšam to @goly48 napiš aká je značka obehového čerpadla a aké má vykonové stupne čerpadlo vo WOdpoveď na príspevok od petersd:
@rudy1973 Ale pri tomto vykúrovacom programe ako … @petersd mal som atmosf. kotol nastavený na 60 st. ten pravidelne cykloval on/off , po výmene za KK s ekvitermikou , mám nastavenú max. teplotu pri -15 st. 52 st., mám aj termostat na 21,5 st. / vplyv priestoru 60 % / kotol moduluje výkon, nevypína , udržuje teplotu v izbách okolo 21,2- 21,5 st. / vystupná od 41 - 50 st. / , večer utlm na 21 st. , kotol zniži výkon aj teplotu vystupu na 35 st. , bez cyklovania ....Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@petersd mal som atmosf. kotol nastavený na 60 st… @rudy1973 No jo brouku ale Bosch 8700iW ma min. vykon 3,2kW a tvoj stary atmosfericky mal kolko ? minimalne 9kW tak preto cyklovalOdpoveď na príspevok od yuri66:
@rudy1973 No jo brouku ale Bosch 8700iW ma min. v… @yuri66 Leiber mal pevny vykon 24 kW on/off 😁Odpoveď na príspevok od duzu:
@petersd prečo prúser? akurýt bude častejšie vypí… @duzu @rudy1973 Preto som povedal, že so znížením teploty kotla môže byť "pruser", lebo ak má v izbách radiátory s malým tepelným výkonom, tak pri znížení teploty sa mu citeľne zníži teplota v byte.Odpoveď na príspevok od marko337:
@goly48 napiš aká je značka obehového čerpadla a … @marko337 keď budem doma pozriem a dam vedieť V manuálne som našiel ešte nastavenie bypassu keby ho Dam na tu 3 možnosť nezníži mi otáčky čerpadla ešte na menej ? Keď teraz na stupeň 1 (minimum v ser. Nastaveniach) ide na 60%Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu @rudy1973 Preto som povedal, že so zníže… @petersd po vymene za KK, napr.dnes... 43 st.Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu @rudy1973 Preto som povedal, že so zníže… @petersd akurát už nemôže znížiť výkon kotla, min má 6 kW a radiátory s rebríkom berú max 5, potrebuje iný kotol s nižším spodným ako napr. @rudy1973, ja mám elektrický a s tým je nie taký problém , lebo má max účinnosť pri každom výkone-nemá komín a ide ho meniť i po 1kW a tým i rôznu teplotu vody od 30-85,mne stačí od 30-50 st a naviac kotol môže ísť i na najvyšší výkon,ale kotlový termostat sa dá nastaviť na požadovanú teplotu ,aj ked je tam prioritne ako ochrana, odstavý kotol pri vyššej teplote ako bezpečnáOdpoveď na príspevok od goly48:
@marko337 @goly48 čerpadlo má výtlak 7m,čo je dosť veľa.Je to kvalitné elektronické čerpadlo do 45w. Pre 3-4 radiatory musí stačiť čerpadlo s výtlakom do 4m.Nastaviť čo najnižšiu rýchlosť,ak by to nepomohlo,tak vymeniť hlavu čerpadla s menším výtlakom do 4m(len značka čerpadla wilo bude pasovať).Tá hlava čerpadla je uchytená 4 šrobmi.Zníži sa tým prietok vody do systému.Ale to je už zásah pre skúseného servisáka.Odpoveď na príspevok od marko337:
@goly48 čerpadlo má výtlak 7m,čo je dosť veľa.Je … @marko337 ďakujem tak nájdem neijakeho normálneho servisaka aby to prišiel zrobitOdpoveď na príspevok od goly48:
@marko337 ďakujem tak nájdem neijakeho normálneho… @goly48 Znížením prietoku dosiahneme vyšší teplotny spád.Naopak veľké prietoky znižujú teplotný spád a pôsobia proti kondenzačnému účinku. U mňa teraz reálne spád 51°C/32°C. Máš to isté ako som mal aj ja.Čerpadlo v kotly ups 15-60(6m), 3 -stupňové 45-70-95W som vymenil za grundfos alpha pro 25-40 (4m)a zapol som funkciu autoadapt od 12-25W,kde má čerpadlo teplotný snímač a reguluje si to v tomto rozsahu. Prikladám aj obrazok s textom snáď to bude jasné. Takže doporučil by som znížiť výkon čerpadla na minimum ako sa bude chovať.Ak rovnako,tak potom výmena za nejaké slabšie (používam čerpadlo wilo stratos pico 25-40,180 s displejom,kde sa presne dá nastaviť výkon čerpadla od 3-25w).Stačí výmena hlavy čerpadla. A k tomu 6kw spodnému výkonu,že kotol rýchlejšie zohreje vodu.Nastavíš teplotu napr. na 50°C a kotlová automatika sa už o všetko postará.Kotol má uzavretú spalovaciu komoru .Odpoveď na príspevok od goly48:
@marko337 ďakujem tak nájdem neijakeho normálneho… @goly48 To je jedná uroveň poschodia kotol aj radiátory,alebo kotol je v pivnici a radiátory na poschodí?Odpoveď na príspevok od goly48:
@marko337 keď budem doma pozriem a dam vedieť V … @goly48 spomínal si by-pass ,aj to by som tiež vyskúšal.Otvoriť by-pass naplno(tým sa zníži výtlak čerpadla)a zapnúť čerpadlo na minimálne otáčky.Sledovať ako sa bude chovať kotol.Či dôjde k nejakej zmene.Odpoveď na príspevok od marko337:
@goly48 To je jedná uroveň poschodia kotol aj rad… @marko337 rovnaká úroveň kotla a radiatorov , podstate ktol je zavesený pod stropom a jeden malý radiátor v chodbe idú k nemu rúrky dohora inak ostatok podstate od kotla dole a potom v rovine sú vedenéOdpoveď na príspevok od marko337:
@goly48 spomínal si by-pass ,aj to by som tiež vy… @marko337 odskúšam Popripadne už len to čerpadlo ako píšeš vymeniťOdpoveď na príspevok od goly48:
@marko337 rovnaká úroveň kotla a radiatorov , pod… @goly48 najprv by som otvoril by-pass naplno a nastaviť čo najnižší výkon čerpadla.Výmena čerpadla až potom pripadá do úvahu. Čerpadlo s výtlakom 7m na jednej urovni kotla a radiatorov je dosť veľa. Tam by ti postačovalo wilo stratos pico 25-40 a použiť len hlavu čerpadla.Má v sebe displej,presne sa dá nastaviť výkon čerpadla a meria aj spotrebu energie v kWh.