Odpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 vyskúšať znížiť vykon obeh.čerpadlaOdpoveď na príspevok od marko337:
@goly48 vyskúšať znížiť vykon obeh.čerpadla @marko337 čerpadlo znížené na stupeň 1 to je 60% viac znížiť už asi nejde kotol Protherm Gepard Teplota spiatočky aj tak stále vysokáOdpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 Vykurovacia sústava nestíha odoberať (a následne odovzdávať) dodané teplo. Koľko a akých radiátorov je v systéme...?Odpoveď na príspevok od dedo758:
@goly48 Vykurovacia sústava nestíha odoberať (a n… @dedo758 korad 120cm 22jky 3x , 1x rebrík Je nato niejake riešenie ? Niejako to vyregulovať ?Odpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 príliš výkonný kotol na príliš malý počet radiátorov a navyše aj príliš malé radiátory. Kotol nepracuje v správnom kondenzačnom režime. Pomôže ešte trošku priškrtiť regulačné ventily na radiátoroch a nastaviť obehové čerpadlo na najnižší výkon. V každom prípade je to nesprávne navrhnutá zostava kúrenia.Odpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 koľko watov majú stupne obeh.čerpadla?je asi 3-stupňové.Odpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 ako bolo pisane vyssie, teplo z kotla nestiha byt odovzdane do domu. Je potrebne znizit vykon kotla. Prothermy maju servisne menu, kde sa da znizit vykon kotla a aj teplota vody na vystupe. Kazdy servisak to vie urobit.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
Tvoj problem je ten, že maš "Delo" na tých pár ra… @arcticcode kurenar to robil a sám mi nevie pomôcť čo s tým takže asi tak.... Hej asi budem musieť na jar pridať niejaky radiátor aby to šlo normálne alebo vymeniť kot za slabšíOdpoveď na príspevok od epto:
@goly48 ako bolo pisane vyssie, teplo z kotla nes… @epto kotol mám na minimum , myslite že škrtenie spiatočnek tomu nepomôže ? Keď tak lavičky do myslím že led priškrtim spiatočky na radiatoroch tak nebude sa tal rýchlo vraciat tepla voda z radiatoroc naspäť do kotla ale trocha tam aspoň odovzdá to teplo a tak sa vráti chladnejšia tak ako ma Či je to hlúposť ?Odpoveď na príspevok od goly48:
@epto kotol mám na minimum , myslite že škrtenie … @goly48 je to hlupost. Tlak v kvapaline je stale rovnaky, kvapalina je nestlacitelna. Ked priskrtis spiatocku, stane sa len to, ze v tom priskrtenom mieste sa zvysi rychlost prudenia. Nepomoze to vobec nicomu... Ako ked pustis zahradnu hadicu a prikryjes odtok prstom, zacne ti voda prskat do obela vacsej dialky, ale objem vody je rovnaky...Odpoveď na príspevok od goly48:
@epto kotol mám na minimum , myslite že škrtenie … @goly48 ešte taká otazka... Tie izby, kde sú tie radiátory, vykuri na požadovanú teplotu, alebo nie?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@goly48 ešte taká otazka... Tie izby, kde sú tie … @megdesign áno áno mám aj vonkajší snímač , krivku nastavenú 1.1 , Protherm termolik termostat Starý 50rocny dom po prerabke Keď radiátory vychladnu keď izba sa vykúri nad požadovanú teplotu (vtedy kotol sa vypne ) a potom keď znova začne tak celkom drží určitú teplotu ale potom už sa začne viac a viac zohrievať spodok radiátora a už ide do spiatočky vyšia teplota a potom už je rozdiely mezi výstupnou nastavenou a spiatočkou len 4/3 stupne rozdielOdpoveď na príspevok od goly48:
@megdesign áno áno mám aj vonkajší snímač , krivk… @goly48 no v prvom rade by som tu ekvitermiku odpojil... A myslím, že na Geparde sa dá v menu nastaviť maximálna teplota výstupnej vody vykurovania. Skúsiť ju nastaviť na nižšiu hodnotu.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@goly48 no v prvom rade by som tu ekvitermiku odp… @megdesign áno skúšal som ak s odpojenou eq aj nastaviť napríkad 45 stupňov ale stále to cyklujeOdpoveď na príspevok od goly48:
@megdesign áno skúšal som ak s odpojenou eq aj na… @goly48 koľko kw je ten kotol?Odpoveď na príspevok od megdesign:
@goly48 koľko kw je ten kotol? @megdesign 25kw minimum 6kw Je niejaka alternatíva ako tomu pomôcť namiesto výmeny kotla ? Plánujeme v budúcna ešte urobiť prístavbu tak potom snáď to bude inéOdpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 spodny vykon kotla je 6kw. Otazka je, ci je aj naozaj nastaveny. Ak mate naozaj take male radiatory, ze aj tych 6kW je vela odporucam prestudovat servisne menu. Su tam aj take veci, ako cas od vypnutia horaku po opatovne zapnutie (tu by pomohlo dat vyssi cas), vykon cerpadla....Odpoveď na príspevok od goly48:
@megdesign 25kw minimum 6kw Je niejaka alternatí… @goly48 ten spodný výkon na 50 ročný dom nieje podľa mňa zas tak vysoký... Zateplovalo sa? Ak áno, aké sú tepelné straty po zatepľovaní nevieme? Ako tomu pomôcť? Poviem to sprosto, ale zvýšiť tepelné straty objektu, ak je tých 6kW veľa. Otvorené okno v jednej miestnosti...Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@goly48 je to hlupost. Tlak v kvapaline je stale … @arcticcode To fakt? A na akom princípe fungujú bežné regulačné ventíly tlaku vody (plynu) ???Odpoveď na príspevok od petersd:
@arcticcode To fakt? A na akom princípe fungujú … @petersd Fakt. Na akom principe funguju neviem, ale voda je nestlačiteľna, takže tlak v nej je stale rovnaky. Resp. nie len voda, ale každa kvapalina. Plyny su stlačiteľne, tam je to trošku ine. Neveriš? Naplň striekačku vodou, zapchaj palcom a skus stlačiť. Ak sa ti to aj podari maličko stlačiť, tak nie preto, že by si stlačil vodu, ale preto, že sa plast striekačky "poddá". A keď ju nenaplniš ničim, tak ju v pohode stlačiš aj o dve tretiny (vzduch - plyn je stlačiteľny)Odpoveď na príspevok od goly48:
Zdravím chcem sa informovať , keď Kondenzačný kot… @goly48 podla mňa máš silný kotol aj obehové čerpadlo.vymenil by som obeh.čerpadlo za najslabšie (hlava čerpadla)napr. od 5-25W .Tým sa výrazne zníži prietok,čo je práve u KK výhodné.Odpoveď na príspevok od arcticcode:
@petersd Fakt. Na akom principe funguju neviem, a… @arcticcode tak a ešte nám vysvetli, na akom princípe fungujú prietokové regulačné ventily na podlahovom kúrení, keď nimi nastavujem prietok v l/min? Podľa tvojej úvahy, mimochodom mylnej, by som priškrtením tých ventilov nemal vedieť regulovať prietok, ale len tlak...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@arcticcode tak a ešte nám vysvetli, na akom prin… @megdesign jasné, že je to tak. Som zvedavý, ako nám to @arcticcode vysvetlí 🤣 (Kapitoly o nestlačiteľnosti vody teraz asi netreba spomínať, základnú fyziku tu zrejme chápeme všetci.) 😉Odpoveď na príspevok od megdesign:
@arcticcode tak a ešte nám vysvetli, na akom prin… @megdesign Podľa mojej uvahy je to prave naopak. Tlak nevieš regulovať žiadnym ventilom, lebo tlak je rovnaky v celej sustave. Voda je nestlačiteľna. Vieš regulovať rýchlosť prudenia v uzavretej sústave. Čím je širšia rúra, tým pomalšie v nej tečie kvapalina. A čím je menšia rúra, tým rýchlejšie kvapalina tečie. Veď toto je aj princípom trysiek, napr. aj pri prúdových motoroch (kde je to ale už o trošku iné, lebo ide o plyny, nie o kvapaliny), že cez tenučkú štrbinku vysokou rýchlosťou preteká zhorený plyn do vzduchu a tým tlačí motor dopredu. Ako fungujú prietokove regulačne ventily neviem, nie som kurenar. Som fyzikar... Ale vlastne máš pravdu, lebo keď si vezmeš normalny zahradny ventil / guľak, tak čím viac ho otvoríš, tým viac vody tečie.... hmmm... nejako to narušilo moje staré fyzikálne vedomosti o kvapalinach :DOdpoveď na príspevok od petersd:
@megdesign jasné, že je to tak. Som zvedavý, ako… @petersd Okay, nemam problem v pohode priznať, že mi to akosi neštimuje :D Asi by som si mal zopakovať učivo zo ZDŠky :DOdpoveď na príspevok od arcticcode:
@megdesign Podľa mojej uvahy je to prave naopak. … @arcticcode Tak potom by si ako fyzikar mal napisat vyrobcovi, ze to co vyrabaju nefunguje: https://www.stavbaeu.sk/herz-regulato...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@arcticcode Tak potom by si ako fyzikar mal napis… @megdesign Však veď ok, netvrdím, že mám pravdu. Nemám problém priznať, keď sa mýlim :P