Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Vypínate na niekoľko hodín rekuperáciu v zime ? M… @purplesticks nie nevypínam. V zime ide cez deň na 2. a v noci na 1. rýchlosť. V lete opačne.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Uvažujem, že môj dom má 330m3 vnútorného vzduchu.… @purplesticks ak sa Ti to zda byt moc co sa tyka vetrania, tak stiahni vykon. Urcite to nevypinaj uplne a dlhodobo. Vietor Ti fukne do vyfuku a budes mat kondenz tam, kde nechces.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Uvažujem, že môj dom má 330m3 vnútorného vzduchu.… @purplesticks Takže máš v dome podtlak, keď otvoríš dvere vcucneš prach komáre smrad a bzdochy dnu ?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Vypínate na niekoľko hodín rekuperáciu v zime ? M… @purplesticks Ale veď na to je rekuperácia, že vetrá a nevychladzuje dom. Máš vôbec možnosť na ovládaní rekuperácie, aby sa na určený čas vypínala? Ja takú možnosť na jednotke nemám, tá musí ísť stále, hoci aj na nizkom výkone, ak nastavím napr. 10%. Ak chcem vypnúť, mám externý vypínač, ktorým musím vypnúť napájanie.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@purplesticks Takže máš v dome podtlak, keď otvor… @zdenkonr prečítaj si tento článok : http://www.hoblina.sk/blog.html @ondro81 už mám nastavený min. výkon 20%. Menej už neviem. @chrobak7 v menu nastavenia mám možnosť si navoliť týždeň program obdobne ako u vykurovania. Je tam aj voľba mimo domu, kedy sa vypne vetranie. Ale nechcem experimentovať, nakoľko vo všeobecnosti všetci varujú pred tvorbou kondenzu. Ale uvažujem, že ak by som vypol rekuperáciu napríklad v čase od 10:00-15:00 či by to spôsobilo vnútorné orosovanie alebo iné neduhy. V skratke sa len obávam toho, že pri mojej zbytočnej výmene vzduchu strácam zbytočne aj teplo. Predsa, vzduch sa mi v dome počas dňa vymení 9 krát.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@zdenkonr prečítaj si tento článok : http://www.h… @purplesticks nevymení sa 9x... Vzduch sa premiešava. Nefunguje to exaktne, že ten čo príde, zostane v dome a ten čo bol v dome odíde... Ja mám rekuperaciu s tromi rýchlosťami. Na 3 spraví 500m3/hod. Keď rátam zhruba objem domu, tak som na 325m3. Nemám pocit, že mi beh nonstop ochladzuje dom. Hentej hobline by som moc neveril... Mám nastavený prívod aj odvod na rovnaké prietoky. https://www.google.com/url?sa=t&sourc...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@zdenkonr prečítaj si tento článok : http://www.h… @purplesticks Keď to vypneš, absolútne nič sa nestane. Ja vypínam reku v lete. To máme stále otvorené terasové dvere a aj niektoré okná, rekuperácia je zbytočná. Ak by aj potrubie zvlhlo, tak po znovuzapnutí vyschne.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@zdenkonr prečítaj si tento článok : http://www.h… @purplesticks 25% odťahu pri reku 500m3 určite nie je 125m3, pretože úplne zanedbávaš tlakové podmienky v dome a najmä tlakové straty resp. odpor potrubia. Realita bude tak 60-80. Dalsia vec, ak mas v dome 1000m3 vzduchu a rekuperacia vykon 500m3/hod (opat zanedbavam straty), neznamena to, ze ti za dve hodiny vsetok vzduch vymeni. "vydychany" vzduch sa riedi cerstvym, vplyvom riedenia sa meni koncentracia, celkova vymena trva nasobne viac... je to nieco ako umyvanie maliarskeho valceka v cistej vode... nie ako ked vylejes z vedra studenu vodu a napustis teplu ... Inak ja mam v dielni rekuperaciu, ked tam som tak bezi. Ked tam nie som, tak nebezi a nikdy s tym nebol ziadny problem, ide mozno 4-8h denne, cez vikend mozno 1-2h. Sak ked sa spravi kondenz v jednotke, tak odtecie. Co je za problem?Odpoveď na príspevok od kejsix:
@purplesticks 25% odťahu pri reku 500m3 určite ni… @kejsix aby mu potrubie nezaplesnivelo... Ale nie som biológ, netuším koľko času potrebuje pleseň na vznik v potrubí.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@kejsix aby mu potrubie nezaplesnivelo... Ale nie… @megdesign No hej, to zalezi od realizacie. Ja mam RJ v interieri a vzduch tahaju spiro potrubia v podvese pod stropom. Tam nema co kondenzovat. Potrubie v podkrovi bungalovu je samozrejme iny sport...Odpoveď na príspevok od epto:
rekuperaciu vypinam iba na 2-3 hodiny ak mi zamrz… @epto Mám na saní len mriežku proti vtákom, cca 1*1cm oko a nejaký zvýšený problém s hmyzom neevidujem. Veď je tam filter. Asi to priebežne zasa vylezie samo von, keď nebeží reku.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@purplesticks nevymení sa 9x... Vzduch sa premieš… @megdesign zaujímavý článok. Tak mne zase @asex ,ktorý mi montoval RJ dal takéto podklady ku obsluhe : "odporúčame nastaviť výfukový ventilátor na 45% a prívodný na 35%. Eliminujú sa objemové zmeny vzduchu po zohriatí, zvýši sa účinnosť RJ a zlepší odolnosť voči mrazom"Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@zdenkonr prečítaj si tento článok : http://www.h… @purplesticks Potrel som si ten link. Beriem let tú kľúčovú dierku. Ostatné je otázne - majiteľ domu prestavuje okná dvere na zimný letný režim ? Ja mám 4 lokálne rekuperície, maximálny výkon 200 kubíkov za hodinu, sú pozapínané všelitako už štyri roky, žiadne podtlaky a pretlaky nemeriam a problém nemám. Mám skôr pocit že mnohí tu idú do extrémov so zariadeniami a tým si spôsobujú problémy.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@purplesticks Potrel som si ten link. Beriem let … @zdenkonr subjektívne som názoru, že podtlak je lepší ako pretlak. Zvlášť pri drevodomoch, kde ak nie je parozábranna na 100%, hrozí tlačenie vzduchu do izolácie a tým pádom možnú tvorbu kondenzu, ktorá zapríčiní zníženie tepelnoizolačnej funkcie. Pri 100% vzduchotestnosti domu je rovnotlak OK. Ale v praxi nie je 100% vzduchotesnosť a ani rovnotlaké vetranie. Preto si myslím, že je istejšie nastaviť výfukový ventilátor aspoň o +5%.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
Vypínate na niekoľko hodín rekuperáciu v zime ? M… @purplesticks A čo keby si si vypol aj kúrenie v zime. 😂 Že tak môže vobec niekto uvažovať.Odpoveď na príspevok od rurer:
@purplesticks A čo keby si si vypol aj kúrenie v … @rurer kúrenie tiež nie je zapnuté 24 hodín vkuse. Tak prečo by mala byť otázka o vypínaní rekuperácie v čase dlhšej neprítomnosti nevhodná ?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@rurer kúrenie tiež nie je zapnuté 24 hodín vkuse… @purplesticks Rekuperácia nieje kúrenie. Nemôžeš porovnávať dve celkom odlíšne veci. To žeja som spomenul kúranie, to bola irónia.Odpoveď na príspevok od volko:
tak vypínanie rekuperácie nie je bežne odporúčané… @volko tak to som este nepocula, nemyslim si, ze niekto sa bude tym obtazovat 😃 susedom je vacsinou jedno, ci ide od nich hluk alebo nie.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@volko ako ja by som sa rád na túto tému porozprá… @purplesticks presne tak, načo vypínať, keď to jednoducho netreba. 😉