Odpoveď na príspevok od jester12:
Riešim výmenu starého kotla za nový plynový KK, d… @jester12 za to kúpiš už 6kW tepelko s montážouOdpoveď na príspevok od dominik_galaba:
@jester12 za to kúpiš už 6kW tepelko s montážou @dominik_galaba mna by zaujímalo odkial si vycital, ze chce tepelne cerpadlo...Odpoveď na príspevok od dominik_galaba:
@jester12 za to kúpiš už 6kW tepelko s montážou @dominik_galaba a pripravit dom na to aby ho aj bolo mozne vyuzit dalsich 10-15k ? medzitym pojdeme byvat s 2 malymi detmi niekma na ulicu...hybem sa v nejakych medziach dostupnej situacie. aj kotol mensi s ext. zasobnikom by bol lepsi a lacnejsi, ale zial ta moznost tam nie je kvoli nedostatku priestoru - t.j. jedina moznost zavesny a nie cisto prietokovy, preto aj vyssia cena. potrebne su dalsie komponenty, t.j. cena je vyssia. ak s tym nemas skusenost prip. nejaku relevantnu odpoved tak nevidim zmysel sa k veciam vyjadrovat...tvoja odpoved je totiz v tomto pripade uplne nezmyselnaOdpoveď na príspevok od mgx:
@jester12 urcite by som si dal vypracovat dalsie… @mgx to ze su ceny v tomto obdobi vyssie je normalne, avsak nie vzdy je to take jednoduche ako sa to v tychto diskusiach riesi - nepoznas rodinnu, pracovnu, zdravotnu a inu situaciu, ktora mohla a aj ovplyvnila cas kedy je mozne k takemuto niecomu pristupit. toto nie je o tom ze prokrastinujem a teraz chcem lebo som mesiace sedel necinne doma, jednoducho to skor neslo kedze toto je praca na niekolko hodin kedy je potrebne byt po cely cas pritomny. tieto veci treba zvazit vopred a zbytocne nevypisovat komentare ktore maju vycitavy/kriticky/vysmesny charakter. nie si jediny ktory vie ze takto sa veci hybu a ze logicky je teraz praca drahsia..je to klasicky ekonomicky model, nic prevratneho. ale byt alebo tvarit sa dolezito je akesi nove hobby dnesnej doby..vydavat to v komentaroch vseobecne ze ludia namiesto vecnej odpovede do toho akosi musia casto dat nejaku bezpredmetnu vsuvku ktora sa priamo konkretnej veci netyka, s tym ze vobec nepoznaju situaciu toho druheho a ake ma moznosti.. ja som napisal zhruba to co mi bolo spomenute ze bude potrebne robit na zaklade obhliadky - vyziadal som si spisanu cenovu ponuku za pracu a material -> kotol - tam vela inych moznosti nie je, kedze ide o pomerne maly priestor vo WC, musi byt zavesny (nie je to ziadna kotolna vyhradena na tento ucel). ak by ten priestor bol, tak aj tu by som volil nieco lacnejsie, t.j. iny model s externym zasobnikom - v tomto pripade aj po nejakej porade so servisakmi su tie moznosti znacne obmedzene, cisto prietokovy nechcem -> vymennik + cerpadlo - tu mi to bolo vysvetlene tak ze vymennik (doskovy) je potrebny lebo trubky na kurenie su starsie a ze vraj nie vhodne pre kondenzacne kotly. preto ich bude potrebne reznut pod kotlom, dat vymennik a do kotla napojit vhodnym materialom (toto povedali 2 rozni ludia) -> cistenie kurenia - toto urcite je potrebne, nakolko viem v akom stave je vnutro trubiek (roky cez ne a do stareho kotla sla slabo filtrovana studnova voda). neviem ci tvoj komentar o 'somarine' je ohladom tohto kroku alebo ceny - tu som totiz zistoval u roznych firiem a vsade je to od 450,- vyssie (v zavislosti od vykurovacieho systemu, podlahovej plochy, poctu radiatorov) a ta cena bola taka aj ked som pozeral pocas letnych mesiacov -> filter na zmakcenie - voda je teraz sice mestska, avsak pomerne tvrda (vidiet aj na inych spotrebicoch), takze ano toto je potrebne -> ostatny material su myslene veci ako napojenie odvodu kondenzu cez sifon do odpadu a pod. ktore budu potrebne samozrejme demontaz a regulator, exapanzna nadoba sa skontroluje a zostane ak bude v poriadku, celodennou pracou sa nemysli 20h - kritizujes aj tento bod a precitaj si co pises o tomto aj o cene (najskor ze je nafuknuta a potom ze v poriadku, atd.) demontaz stareho plus namontovanie noveho, pozapajanie, ak su potrebne nejake upravy na prisposobenie pre novy kotol, dymovod, cistenie kurenia, spustenie - toto ak spravis vsetko za 3h tak si bezkonkurencny a tych 1000e by vtedy bolo zasluzenych za ten cas a hlavne kvalitnu pracu chcelo by to aj nejaku pokoru v tych reakciach a bude to aj vyznievat ako nejaka fajn rada bez viditelnej davky kritiky ci vysmechu, absolutne to nie je potrebne takymto stylom sa k veciam vyjadrovat a ukajat svoje ego na ucet inychOdpoveď na príspevok od jester12:
@mgx to ze su ceny v tomto obdobi vyssie je nor… @jester12 mgx ma veľmi dobre odborne pripevky, na rozdiel od inych, ja som renovoval v dome kurenie, 50 roč. system kovovycg rur a 8 radiatorov, za novy KK Bosch 8700iw so 120 l zasobnikom, filter, novy dymovod / napipojenie s plošinou cez komin / , samozrejme rezanie, zvaranie, vrtanie, pripojenie AlPex , spustenie a odvzdušnenie, robil to kamarat živnostnik sám, cca 8 hod. veľmi špecificka robota v pivnici s napojenim na 2" ruriská, cele to stálo 3800 €.Odpoveď na príspevok od jester12:
@mgx to ze su ceny v tomto obdobi vyssie je nor… @jester12 budem vecny. 1) Nikde som nepisal ze prokrastinujes, len ze teraz na "rekonstrukciu nie je najvhodnejsia chvila", rovnako ako kupovat tyzden pred vianocami nove lyze. Samozrejme, mohol som sa na celkovu odpoved vykaslat a pokorne si otvorit aj chrumky, co aj nabuduce urobim. Zjavne si nestal nikomu za odpoved a este tu podskakujes ako trafena hus. 2) oddeleny vymenik a sekundarne cerpadlo na rekonstrukciu TUV v 99% netreba, rovnako ako ti netreba 37me vajce. Ale maj si ho. Naucil som sa, ze ak je investor presvedceny o hluposti (a to ti si) tak nema vyznam mu to vyvracat a jedina moznost je to nerobit. Co je moj pripad. Evanielim nesirim a nakoniec to bude tvoja instalacia a tvoje peniaze. 3) vymenik zvysi teplotu kotlovej aj spiatocnej vody o 5C = nizsia ucinnost KK + spotreba cerpadla. Plus vyhodenych +-500e na nieco co ti na 99% netreba. Repasoval som uz XY starych instalacii a pocet rieseni s vymenikom zratam na prstoch jednej ruky (aj to bolo in asi tak pred 20timi rokmi) alebo v pripade, ze musis hydraulicky oddelit primarnu a sekundarnu stranu, co u teba vobec neplati. 4) kurenie sa napusta raz, potom uz len OBCAS dopusta, nepredpokladam, ze si raz za mesiac menil komplet vodu. Tzn. povedat ze system je v zlom stave bez toho, aby som ho KOMPLET nerozobral sa neda. Dnesne pristroje (REMS MP) a chemia je tak brutalna, ze vycisti vsetko. Vsetko=99%, zvysok je uz len rozrezat na atomy a urobit nove. Aj to sa stava. 5) Ak mas mestsku vodu zo stariny, to si este nevidel tvrdu vodu. Ta voda je totalne makka. Aj tak je to irelevantne, raz napustim, dam inhibitor a kym nepride koniec sveta, ta voda tam bude 20 rokov cirkulovat. Zaverom: Ak prides na forum, mozes dostat aj odpoved ktora sa ti nepaci alebo jej nerozumies. Zvysok su tvoje paranoje, pretoze nikde som sa nevysmieval ani si neukajal ego ani nikde nepisal nic o 20h. Vymena KK nie je celodenna praca a kto to tvrdi, klame. Ak to niekde stale vidis, zacni brat prasky alebo skoc ku psychologovi na par sedeni. Ak chces pocut: JE TO VYBORNA PONUKA tak odpoviem ano, pre kurenara, ktory bude tieto nepotrebne blbosti montovat. Normalna cena vymeny KK je v rozsahu ktory treba cca ORIENTACNE 3500e. Ak to nechapes, skus si este raz precitat. Samozrejme, ak tam nahadzes hluposti, cena rastie. Koniec skolskeho hlasenia :). Uz nebudem reagovat. Nema to vyznam.Odpoveď na príspevok od mgx:
@jester12 budem vecny. 1) Nikde som nepisal ze … @mgx znova si nevies odpustit zbytocne narazky (prasky, psycholog, paranoja, atd.) ...budes asi najvacsi odbornik na tuto problematiku ked takymto sposobom hned zhadzujes to co niekto iny odporucil na zaklade vizualnej obhliadky. ja netvrdim ze je to spravne co navrhli, nemam to odkial vediet ..rovnako ako ty nevies ci to ako to robievas je to najlepsie riesenie alebo co ini tvrdia je alebo nie je lepsie od tvojho postupu dalsia vec, to ze niekto nieco robieva (myslene vo vseobecnosti) este neznamena ze to robi dobre a kvalitne - takych je zial vela, jeden mi povedal ze kondenzat z kotla staci napojit na nadrzku WC aby to stieklo takto do kanalizacie (tiez clovek co to realne montuje) a preto som hladal inu firmu riesim to v tomto obdobi lebo skor moznost nebola a dalsi polrok cakat by bolo riziko nejakeho problemu. nemam vodu zo stariny, tak toto sem netahaj ak nevies aka je realna tvrdost vody a odkial ta voda je pytam sa na vec ako laik a nemam problem vseobecne s tym ak mi niekto napise nieco po technickej stranke comu nemusim rozumiet...ide ale o to ako to cele podas. mohol si kludne napisat technicku stranku veci (ze riesenie sa zda byt nevhodne/predrazene/nezvykne sa to takto robit, lepsie by bolo tak alebo tak, a pod.) ....tie komentare okolo toho su skutocne k nicomuOdpoveď na príspevok od mgx:
@jester12 zasa si si vybral to co si nemal a nere… @mgx urcite keby si zavolas v niecom napr. na zakaznicku podporu a takymto stylom s tebou budu komunikovat tak ti to pride nepodstatne? vzdy sa riesi aj komunikacna stranka veci, nie len odborna...cokolvek to je, odbornik mozes byt ale na vhodnej komunikacii este treba zapracovat neviem kto tebe dava pravo niekoho posielat k doktorovi, dalsi znak tvojej arogancie....k doktorovi si zajdi sam nech ti predpise nieco na tu povyseneckost a chybajucu sebareflexiu + pokoruOdpoveď na príspevok od jester12:
@mgx urcite keby si zavolas v niecom napr. na zak… @jester12 no miesto zbytocnych prispevkov ešte si nenapisal či dom, plocha, zateplenie, poschodovy, radiatory, počet, material a veľkosť rozvodov...