Vykurujem dom plynom. Prečo mi vychladnú radiátory?

Mam plynovy kotol prothem panter.zijem v britanii a tam mam plynove kurenie a izbovy regulator a radiatory nikdy nie su studene.
Odpovedať
Teraz nechápem... tak sú studené, alebo nie?
Odpovedať
ved ked dosiahnete v miestnosti pozadovanu teplotu, ako mate nastaveny termostat, tak kurenie sa vypne a zapne sa zas az vtedy, ked klesne teplota. a ked ta doba je dlha, tak radiator vychladne.
Odpovedať
Dobrý den. To bude asi tím, že řídíte kotel prostorovým termostatem a máte nastavenou vysokou teplotu topné vody. Chtělo by to ekvitermní regulaci, která řídí teplotu topné vody podle venkovní teploty a kotel potom pojede na požadovaný výkon a radiátory budou pořád teplé, i když budou mít nižšší teplotu, než nyní. Odkaz : http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekviterm... Mimochodem, ten Váš kotel to umí!!! ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Radiatory v Anglicku casto nemaju termostaticke ventily a cely system je ovladany izbovym termostatom (kotry byva casto nefunkcny) alebo jednoduchym casovacom. Ten byva bud priamo na kotli alebo niekde na stene. Mozes nastavit ohrev vody a kurenie. Ak ti radiatory kuria stale, bud mas nastavenu vysoku teplotu na termostate alebo mas casovac nastaveny na Continuous... takze treba zmenit na Timer a spravne nastavit cas...
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ používate izbový regulátor, musí byť umiestnený v charakteristickej miestnosti. Táto miestnosť sa volí spravidla s najväčšími tepelnými stratami, t.z.najchladnejšia v rámci dispozície domu. Napr.nastavíte si určitú požadovanú vnútornú teplotu interiéru, pričom izbový termostat ukazuje nižšiu. Termostat o tom vyšle informáciu plynovému kotlu a ten spustí ohrev vykurovacej vody (max.teplota výstupu vykurovacej vody sa dá nastaviť regulátorom na kotli). Tým že je termostat umiestnený v najchladnejšej miestnosti neumiestňujú sa do nej termostatické hlavice, pretože o interiérovú teplotu sa stará izbový termostat. Do ostatných miestností, u ktorých je predpoklad menších tepelných strát t.z.teplejších miestností sa umiestnia termostatické hlavice, ktoré sa starajú o interiérovú teplotu podľa nastavenia. Opačný prípad nastane keď izbový termostat umiestníte do zlej miestnosti t.z.do teplejšej (s nižšími tepelnými stratami) Izbový regulátor zohreje túto miestnosť a automaticky vypne ohrev vykurovacej vody, avšak chladnejšia miestnosť bude nedokúrená, a tým budete mať určitý pocitový diskomfort. Riešením môže byť presunutie izbového termostatu do miestnosti s najvyššími tepelnými stratami, alebo ako tu už spomenul @ladajaskva použitie ekvitermickej regulácie. vtedy kotlová regulácia bude pracovať na základe snímania vonkajšej teploty a ekvitermickej krivky. určitej vonkajšej teplote je potom priradená určitá teplota vykurovacej vody do systému. tým si zabezpečíte okamžitú dodávku tepla v akejkoľvek časti domu. kotlová regulácia štandardne ponúka ako doplnok snímač vonkajšej teploty, resp.jeho súčasť.
Odpovedať
presne ako madein1974 píše ;-)
Odpovedať
bud rad ze ti to vypina kotol a ze ten kotol aj s cerpadlom nejdu stale. Mas nizsiu spotrebu energie.
Odpovedať
Já to nějak nechápu. Nám kotel také netopí, když je dosažena nastavená teplota. A proč taky, jaký by pak měl regulátor smysl? Když máme nastaveno např. 22 st., když to na tuhle teplotu vytopí, kotel vypne a dokud teplota znovu neklesne pod nastavenou hodnotu, tak prostě netopí a konvektory (máme před fr. okny) a radiátory (v ložnicích) a žebříky (v koupelnách) také vychladnou a jsou studené. To může trvat i pár hodin (podle počasí) nebo i celý den, pokud např. svítí slunce. Proto moc nerozumím tomu, proč chce mít tazatel radiátory stále teplé. Důležité je přece udržení nastavené teploty a ne to, zda jsou radiátory teplé či studené.
Odpovedať
Profilova fotka
@maros_kollar Alebo je mozne nastavit na termostate tzv korekciu hodnoty teploty okolia regulatoru,teda aspon moj prothermacky thermolink S ju ma.Uvediem priklad.Mam na termostate nastavenu teplotu 22st.Je umiestneny v chodbe/referencna mistnost/.V miestnostiach,ktore su od neho vzialenejsie je ale teplota o 1,5-2 stupne nizsia.Ak ju chcem zvysit v tychto miestnostiach,navolim v menu termostatu korekciu o -1st.Termostat sice udrzuje na displayi zobrazenych 22st,ale v skutocnosti kuri v referencnej miestnosti na 23st a tym zodvihne teplotu o 1 stupen aj v ostatnych,predtym nedokurenych miestostiach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?