Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

Chlapci, potrebujem radu (Dexter uz poradil) ale …
@dominguezah dobrý deň, ak by ste chceli poradiť kľudne zavolajte https://www.klimujeme.sk/kontakt/ prikladám kontakt a vieme poradiť ideálne obhliadka ak ste niekde z okolia BA ktorá je zdarma pri realizácii a vieme navrhnúť aj cenovo čo najprijateľnejšie aj aby spĺňalo vaše požiadavky. Ideálne to je vidieť, tak sa to rieši najlepsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@frantisekca no ja mam napr. tie dve 1,5kw napoje…
@dexter89 Vieš, lenže mne by sa tiež viac páčila jedna bedňa vonku, ale bojím práve toho, že mi to bude robiť problémy. Práve tá multisplit mi vychádza na kuchyňa/obývačka (cez 40m²) a spálňa. Čo je dosť podstatný rozdiel v m². Aspoň ja to tak chápem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@dexter89 Vieš, lenže mne by sa tiež viac páčila…
@frantisekca ak ti nevadia dve bedne vonku tak daj osobitne 🙂 mne tiež jeden radil pôvodne osobitne , vraj to je lepšie len je to čelná strana domu a jednu už mám tak by som mal 3 vonkajšie ... Zas výhoda je keď máš viac osobitne tak jedná sa pokazí abo dačo ale stále kúris druhými
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@dexter89 Vieš, lenže mne by sa tiež viac páčila…
@frantisekca Ja mam tiez dve vonkajsie jednotky pre kazdu klimu zvlast. Je to asi o nieco drahsie ako jedna/multisplit ale vyhod to ma ovela viac. Hlavne nizsi prikon, kazda vnutorna jednotka ma inu poziadavku na energiu a ja to mam na prizemi a poschodi a v lete tu spodnu vobec nepustam a chladim len podkrovie tak by to zbytocne zralo kebyze vonkajsia je 6kW pretoze mem 3,5kW+2,5kW.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@frantisekca ak ti nevadia dve bedne vonku tak da…
@dexter89 netusim absolutne z akeho dovodu to je, jeden mi tvrdil ze su v podstate rovnake akurat vstrekovac je mensi. No ale bol tu jeden z NZ a ten povedal ze radsej 2,5kw ked zistil ze ta hlavna vykuri vacsinu domu. Dal by ju do posilky, vonkajsia jednotka by bola problemovejsia nakolko je tam parkovacie miesto a musela by sa tahat az pod kupelnu + ze by bola priamo nad pracovnym stolom co neodporuca, i ked realne za tym pc som tak 3 hodiny. No ale aspon bol profesionalejsi nez ti ostatni, a prezrel si aj terajsiu klimu co mame.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@dexter89 netusim absolutne z akeho dovodu to je,…
@dominguezah Celkom som nepochopil kde teda by mala byť tá vonkajšia jednotka... Akože nad pracovným stolom z druhej strany steny? Čo by sa muselo ťahať až pod kúpelňu? Ja mám vonkajšiu jednotku na stene pod oknom do spálne za kríkom a keď je v chode pri zavretom okne tak ju vo vnútri nepočuť. Vnútornú jednotku áno, vonkajšiu vôbec. Vonkajšiu nepočujem ani keď stojím pred kríkom a povieva vietor. Kvôli šumu vetra v lístí. Za mňa je prekvapujúco tichá.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@frantisekca Ja mam tiez dve vonkajsie jednotky …
@jozu77 jj vyhoda sú aj defrosty... logicky pri defrostoch vypne všetky vnutorne v multisplite
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dominguezah Celkom som nepochopil kde teda by ma…
@toky1 tie kriky pred jednotkou ti znizuju jej efektivitu. a nepocujes ju lebo ti nerozvibruje stenu co je ale na drevodome nezelane bezna vec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dominguezah Celkom som nepochopil kde teda by ma…
@toky1 jedna technicka - montaznici mi pri instalacii klimy obalovali tu bielu gumovu izolaciu na chladivo a elektriku iducu k vonkajsej jednotky este hlinikovou paskou, ze tato sa zvykne vplyvom slnecneneho ziarenia pomerne rychlo degradovat. U teba to vyzera vsak byt pomerne dobre tienene.
Odpovedať
Inak, neviem ci som pisal, no tiez som sa nakoniec rozhodol pre Midea Oasis Plus 3,5kW a zatial spokojnost (kurim este radiatormi, aby som minul palivo), takze ju pouzivame najma na rychle prekurenie priestoru. Musim este pripravit miesto a drenaznu jamu pre druhu jednotku (ten isty model bud 2,5kW alebo 3,5kW), ale na staru chalupu mi tato davala najvacsi ekonomicky zmysel, najma pri rovnakej 5r zaruke ako ponukalo vyrazne drahsie Mitsubishi FT35. Pridavam aj zopar foto
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dominguezah:

@dexter89 netusim absolutne z akeho dovodu to je,…
@dominguezah daj isto viac vonkajsich. multisplit je ozaj do velkych priestorov. @nomitan akurat som na teba dnes myslel ked som zbadal jednu panasonic jendotku , ma super funkcie ale kusa drahsia ale pozeram, ze uz je to pase
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@toky1 jedna technicka - montaznici mi pri instal…
@nomitan Hej, máš pravdu, prepoje ďalších dvoch klimatizácií mám aj ja obtočené nejakou páskou. Skúsim si ju niekde zohnať a olepím si prepoj aj na tejto klíme.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od bksl:

@toky1 tie kriky pred jednotkou ti znizuju jej ef…
@bksl prečo si myslíš, že tie kríký znižujú jej efektivitu? Podstatný vzduch pre vonkajšiu klímu je nasávaný, nie vyfukovaný - ten už nieje dôležitý. A klima nasáva vzduch zozadu. Od kríkov sa neodrazí späť do klímy, nijako ju neobmedzuje. Skôr som sa obával, či tie kríky to znesú ale zatiaľ na nijako nevidno žeby s klimou mali nejaký problém. Keby bola takto plmetra pred klimou nejaká stena tak by sa mohol vyfukovaný vzduch nejako odrážať a robiť šarapatu. Ale montér mi vravel, že on má takto vonkajšiu klimu doma namontovanú 60cm od susedovho múru a neeviduje žiaden problém.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@nomitan Hej, máš pravdu, prepoje ďalších dvoch k…
@toky1 tu 3M kupis napr v lidl shope za 1.99E ale su aj lepsie, drahsie klimatizerske hlinikove pasky este s dodatocnou izolaciou.
Odpovedať
Aká je dovolena minimálna vzdialenosť vonkajšej jednotky od plotu ? Pri jej umiestneni na zemi. Otočenie o 90 je az druha alternatíva..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nomitan:

@toky1 tu 3M kupis napr v lidl shope za 1.99E ale…
@nomitan A tie lepšie netušíš kde sa dajú kúpiť? Dík.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@nomitan A tie lepšie netušíš kde sa dajú kúpiť? …
@toky1 nad tou paskou rozmyslam aj ja alebo skor nad dodatocnou izolaciou lebo u mna to napojenie vyzera ako nafotkach.... vidno kusok medenych trubiek co sa mi nepaci. Ked som sa pytal majstra ze to je ok a nema to vpliv na unik tepelnej energie, ale raz je to odkryta trubka a nejaka strata tu musi byt. Poradite?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@toky1 nad tou paskou rozmyslam aj ja alebo skor …
@jozu77 kaucukova izolacia a obalit hlinikovou pasku na parozabrany.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@jozu77 kaucukova izolacia a obalit hlinikovou pa…
@rkorba staci tu neizolovanu cast? Alebo az do vstup do steny.potrubie mam vedene cca 2,5m po vonkajsej stene v krycej liste. A je na tom len ta biela izolacia co sa mi zda malo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@papulaa daj pls foto rozvodov, ked mozes teda. t…
@stefan222 Skoro som zabudol na tie rozvody co si chcel vidiet
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@toky1 tie kriky pred jednotkou ti znizuju jej ef…
@bksl Preco by mala vonkajsia jednotka rozvibrovat stenu? Mam Toshibu zavesenu na stene a vobec nic nepocujem. Jedine ked sa postavim vonku blizko, tak pocujem take jemne "pistanie" od elektroniky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@rkorba staci tu neizolovanu cast? Alebo az do vs…
@jozu77 staci chybajuci kus+ izolant mimo listy, aby si ho ochranil voci UV.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@stefan222 Skoro som zabudol na tie rozvody co si…
@papulaa kolko mas stupnov na povale? uz samotna jednotka mozno ti len posiela vlazny vzduch dole. potrubie vyzera dobre. inac tie osb dosky skus nadvihnut ci nemas zo spodu plesne. videl som uz viacere podobne. ten termostat skus dat na chodbu. a skusal si dat teplotu na 28st, co to spravi? mozno by si nemusel pouzivat viac jendotiek len tu kanalovku. na cypre som vybomboval jednu na 30st a vtedy bolo dnu ako tak prijemne. nevedel som za tyzden prist preco az tak vysoke cislo dokazalo vyhriat 1 miestnost cca 40m2. na velke m2 je fakt potrebny vyssi stupen na ovladaci/termostate, skus tych 29-30st ak nechces presunut/nemozes presunut termostat. hral by som sa s nou, teraz mas ideal cas ked nemrzne az tak
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@papulaa kolko mas stupnov na povale? uz samotna …
@stefan222 Nemeram teplotu na povale ale je prevetravana takze moze tam byt tak ako vonku len o par stupnov viac Jednotka posiela teply vzduch ked som skusal rukou prieduch v izbe Ano tie osb dosky bola moja montazna chyba ale niesu uplne uzavrete na koncoch povale je diera kade fuka vzduch pod ne aj ked viem ze to nieje idealne A ano uz som tu povalu par krat rozoberal a nikde nastastie ziadna plesen nebola Ako hovorim ten termostat nieje az taky problem ta kanalovka by mi urcite vykurila cely dom o tom nepochybujem ale spotrebu ma proste odost vacsiu ako normalna klima aby to vsetko vykurila A ked by som aj nastavil teplotu na 28st tak by klima isla na prikone 2400w a bolo by vnutri velke teplo Proste klima funguje no ma na potrubi velke teplotne straty Keby bolo potrubie v zatepleni stropu asi by sa spravala inak
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@stefan222 Nemeram teplotu na povale ale je preve…
@papulaa jj za mňa mne to príde super riešenie , len asi tvoj problém naozaj bude asi tá veľká tepelná strata potrubia... Ono celkovo tá povala to je asi také prostredie naozaj blbé ... V zime vkuse kosa a naopak v lete rozpálené keď potrebuješ paradoxne chladiť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@stefan222 Nemeram teplotu na povale ale je preve…
@papulaa mne to pride ze to fuka vlazny vzduch. vies to neako zmerat? ta strata nemoze byt v potrubi. to je az az zaizolovane. na dotyk je ake yo potrubie?vybombuj teplotu a chyt potrrubie a ked je teple ta je ozaj zle izolovane.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@bksl prečo si myslíš, že tie kríký znižujú jej e…
@toky1 treba si uvemit ze za ventilatorom (smer vyduch) je ina ovela vyssia rychlost prudenia vzduchu ako pri nasavani. A toto je velmi dolezity parameter ktory urcuje ze zatial co na sani ti staci mat jednotku 30cm od steny pre efektivne fungovanie tak na vyduchu to ma byt 1,5 az 2 metre od prekazky pre efektivnu funkciu. Ked das prekazku blizko vyduchu tak vytvoris nezelany pretlak za vyduchom ventilatora a ten sposobi znizenie prudenia cez "chladic" a tym nizsiu efektivitu vymeny tepla. A monter povie ze najlepsie umiestnenie je to tam kde sa mu to najlepsie namontuje 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od danculd:

@bksl Preco by mala vonkajsia jednotka rozvibrova…
@danculd zalezi aka je pevna stena. Ked je pevna tak ziaden problem. Ked ale ma tendencu vibrovat co sa na drevodome moze lahko stat tak invertor (frekvecny menic) kompresora alebo ventilatora nechcene "najde" rezonancnu frekvenciu tej steny a uz to posuvas aj ty v dome. Pri drevodome treba dat isto jednotku na vonkajsi samostatny stojan. Ja tak mam a aj tak pocujem ako sa trasu trubky na nizkych frekvenciach ked ide kompresor do zataze. Keby som to mal zavesene na stene tak by to bolo asi uz neprijemne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@toky1 treba si uvemit ze za ventilatorom (smer v…
@bksl Prikladám obrázok z návodu montáže na nejaký Daikin Perferu. Tam sa to tvári akoby nemal byť problém ani s montážou vonkajšej jednotky 30cm od steny pred ňou.
Odpovedať
"Minimum" space for air passage Tj aby to fungovalo bez generovania chybovych hlaseni. Efektivne to ale urcite nie. Aj vyrobca chce predat za kazdu cenu :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?