Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

ale naco riesite fve ked sa ma riesit pohoda a ko…
@stefan222 tieto nastavocky su dobre pre zabezpecenie komfortu za najnizsie naklady. Ja to teraz tiez robim tak, ze ked zasvieti slnko, tak kurim len klimou, lebo mnou vyrobenu elektrinu hned spalim, teda zaplatil som za to len cenou fve. Ked zajde slnko, ide skor plyn kotol, lebo nemam tolko vyrobenej el.energie navyse, aj ked nejaka je, vtedy je cena za plyn a klimu +- rovnaka. Ak idem len z el. A uz nemam vyrobene nic navyse, tak klima je malinko drahsia ako plyn. A teraz to riadenie spotreby sa da pouzit na auto, bazen, pranie,... proste sa da setrit na spotrebe. A to tak markantne, ze ja som bez fve platil dlektrinu 60e, po fve 13.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

To či je ovládanie klímy možne aj na diaľku je sí…
@psv ano, ano, takyto automatizovany system s Fve by sa mi pačil, svieti slnko, kurim klimou, nahrejem AN, nesvieti, je večer, prikurim plynom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@psv ano, ano, takyto automatizovany system s Fve…
@rudy1973 akumulacku ma kolega spravenu nejak tak, ze ju vie nabit krbom, alebo fve, ale z fve az ked ma baterku na dome nabitu a aj auto ked uz ma nabite. Teda dost malo krat lebo dost vela najazdi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@stefan222 tieto nastavocky su dobre pre zabezpec…
@hamonik ale ved ti hovorim ze si znizis komfort byvania aby som setril? a nemal som zacat setrenie si vobec to fve nedavat? len zlsa zamyslam ze zainvestujem tisice aby som bol otrok tej drahoty a snazils a na vlastny ukor pohody dohanat tu stratu investicie tym ze sa nahanam za centami a iny druh kurenia je proste hned citit. ale sak preco nie. ludia si ublizuju roky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@psv ano, ano, takyto automatizovany system s Fve…
@rudy1973 pokial mas plyn a kvalitny kotol s plynulou regulaciou vykonu tak aktualne sa ti FVE ani klimy neoplatia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@hamonik ale ved ti hovorim ze si znizis komfort …
@stefan222 nebavime sa o centoch. Podla investicie do fve zavisi aku sumu, ako ty hovoris, nahanas. Ale ak uz to chces hnat do maxima, ako mi znizuje komfort, ci periem o 10 alebo o 15 alebo o 22? Standartne sa u nas pralo v sobotu cez den, perie sa aj teraz. Fungujem casto na HO, tak normalna prevadzka domu. Travu nikdy nekosis po tme. Cokolvek pri dome malokedy robis po tme a aj keby, tak su to tie tvoje centy. A nakoniec ak vies zoptimalizovat automaticke zapinanie klimy namiesto plyn kotla ked si v praci, ako realne to znizilo tvoj komfort? Dom po navrate mas vyhriaty, kurenie ta nestalo nic. A ked to prezeniem, prdd rokom sme boli na bytovej schodzi, kde spravcu oblieval pot, ako nam mal povedat, ze plyn zdrazie 5nasobne a elektrina 3 nasobne, nakoniec zasiahla vlada a tak si si to ani nevsimol, ale skus si prepocitat tie centy. Ja nemam pocit, ze by sa mi znizil komfort, skor zvysil, lebo doteraz som chodil v trenkach a moje dcery naobliekane a asi uz topim viac, lebo aj tie dcery uz chodia v sortkach.
Odpovedať
Ej, ale som sa rozohnil, kazdy je strojcom svojho stastia, proste moj pohlad na vec je takyto. Jednoducho kazdy nech si robi a vytvara prostredie podla vlastneho uvazenia a finacnych moznosti. Ja som si stanovil ciel, ak by sme s manzelkou nemali prijem a museli to tahat z jednej minimalnej mzdy, aby sme aspon teplo a svetlo mali doma a teraz to splnujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

Ej, ale som sa rozohnil, kazdy je strojcom svojho…
@hamonik no ano, ale co ta to stalo. ja zapnem.v oktobri klimu a vypnem koncom maja. slovo navratnost nepouziva takmer ziaden oredajca fve a vie preco. nemas pocit ze riadis veci a stale sa snazis tie veci neako kontrolovat aby si akoze nieco usetril ale v skutocnosti sa.len snazis dohnat stratu z nakupu ? na home office robim tiez uz asi 3 rok. a jedine co mi doma xerie prud je 75" tv. ale prehovorit susedu nech desktop s 750W zdrojom vymeni za notebook bolo marne.
Odpovedať
Na vivax ziadne zásadne problémy nemame ani pri 5-7 ročných klimach
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@hamonik no ano, ale co ta to stalo. ja zapnem.v …
@stefan222 trosku nesuhlasim, ale nevadi. Vidime to inak, ale budis. Aka navratnost je dobra navratnost? Len cisto zo zvedavosti? A stalo ma to 6000e bez dotacie. Momentalne mam navratnost okolo 12 rokov pri aktualnej cene el. Energie. A trosku ironie. Bojim sa, ze teraz po zvoleni spravnej vlady el.zlacnie o polovicu.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím skupina 🙂 chcel by som sa opýtať, že pri A0 sa počíta aj klimatizácia na princípe TČ (vzduch/vzduch)? 🙂 Riešime kúrenie a momentálne aj plynový kondenzačný kotol a neviem či by som dokázal získať A0 aj bez obnoviteľného zdroja ako solar alebo fotovoltaiku? 🤔 .. máme tam spravenú predprípravu na klimatizáciu (vzduch/vzduch), na pec, rekuperáciu 🙂 už sa mi zdá prehnane ešte riešiť solar/fotovoltaiku čo už aj finančne vyjde dosť 🤔 Som z toho úplne jeleň, sa to nedokážem vôbec nikde dočítať 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@hamonik no ano, ale co ta to stalo. ja zapnem.v …
@stefan222 klimu nechavas bezat 24/7 od oktobra do maja? Vobec ju nevypinas? Ja momentalne mam nastavene od 6:00 do 23:00 na 23´C. Nieje to koli setreniu ale skor aby som klimi nejak moc neopotreboval a aby vydrzali co najdlhsie ale netusim ci to ma vyznam a najradsej by som bola aj ja aby bezali nonstop len by som upravil dennu a nocnu teplotu.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@stefan222 trosku nesuhlasim, ale nevadi. Vidime …
@hamonik No "správna" vláda to ešte len teraz rieši. https://www.modrastrecha.sk/forum/pri...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@stefan222 klimu nechavas bezat 24/7 od oktobra d…
@jozu77 aj ja ju mam pustenu 24/7 neviem si predstavit ju vecer vypnut Rano by sme mali v dome aj o 3st menej
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@jozu77 aj ja ju mam pustenu 24/7 neviem si preds…
@papulaa pri klime to nevadi, lebo o pol hodinu tam budes mat taku istu teplotu ako vecer :-) Ina vec, je komfort od podlahy a okolitych predmetov, ktore budu chladne a hladne po tepelnej energii :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@papulaa pri klime to nevadi, lebo o pol hodinu t…
@rkorba presne ako pises. 10 ton akumulacneho materialu v podlahe sa sprava ako obrovsky nasavac energie pricom teplota v miestnosti ledva stupa ale potom sa aj samozrejme dlho drzi. Nejake vypinanie a zapinanie teplovodnej "podlahovky" viac ako 1 x za den nema vyznam.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od romi94:

Zdravím skupina 🙂 chcel by som sa opýtať, že pri …
@romi94 niekto aj v tejto skupine tuším riešil kolaudáciu len s klimami ako hlavný zdroj kúrenia a tuším sa to berie do energetickej triedy ako obnoviteľný zdroj ... Ja som si vtedy myslel opak ale nemal som pravdu ... Podľa mňa by sa mali dotácie na TC vstahovat na klímy ... Ak chcú ľudí dotlačiť do toho aby vymieňali neekologicke zdroje vykurovania tak pre mnohých ľudí by to bola schodnejsia a lacnejšia cesta ... Ale to by som asi od kompetentných chcel veľa tu sa malo čo robí racionálne
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@romi94 niekto aj v tejto skupine tuším riešil ko…
@dexter89 presne tak, pre väčšina ľudí by bolo isto lepšie riešiteľná klimatizácia na princípe vzduch/vzduch ako klasické TČ na princípe vzduch/voda ... Preto mi nešlo do hlavy prečo by nebola práve klimatizácia ako obnoviteľný zdroj energie, predsa je to na princípe tiež TČ ... Neviem koho sa najlepšie opýtať, myslíš že by mi vedeli na toto odpovedať priamo tí vo vydávajú certifikáty či je rataná aj klimatizácia a rekuperácia? Nikde sa to nemôžem vôbec dočítať 🤔 .. pri získaní energetického certifikátu A0 budem potrebovať mať už namontovanú klimatizáciu, rekuperáciu a plynový kotol? .. ten zákon je tak sprosto písaný, že nikde sa tieto informácie nedajú dočítať a niekto povie že mu stačí len plynový kotol+pec a spadá do tejto kategórie A0 aj bez rekuperácie a klimatizácie, bez soláru a iní zas hovoria že treba mať aj rekuperáciu, aj solár, aj TČ (vzduch/voda) tak ja som z toho úplne mimo keď každí povie niečo iné 🤔😏
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od romi94:

@dexter89 presne tak, pre väčšina ľudí by bolo is…
@romi94 no krb sa berie ako OZE ale mne aspoň hovorili, že sa to nedá použiť ako hl. zdroj kúrenia pre dom, iba isté % takže ti treba aj iné zdroje... napr. rekuperácia... o klímach som vtedy nevedel... mne vyšiel certifikát B bez klím aj bez rekuperácie s klímami to ale reálne je A1 aj spotrebou energie ale tak firma čo robí certifikáty by to mala vedieť skús sa spýtať ich že ako to majú
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@romi94 no krb sa berie ako OZE ale mne aspoň hov…
@dexter89 ďakujem za poradenie, skúsim zavolať takým čo vydávajú aj certifikáty 🙂 hádam oni budú vedieť 😃🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@romi94 niekto aj v tejto skupine tuším riešil ko…
@dexter89 TČ vzduch-vzduch (klimatizácia) v najnovšom kole dotačnej schémy Zelenadomacnostiam zahrnuté je. Aj v Obnovdom.
Odpovedať
Ja mam dom A1 ale este neskolaudovany. V projekte mam elektricke konvertory + rekuperacia aby to bolo v A1. Ked som dal ale teplovodne podlahove kurenie napajane TC vzduch-voda tak uz nemusim davat aj rekuperaciu aby som splnal A1 ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

Ja mam dom A1 ale este neskolaudovany. V projekte…
@bksl Možno hej a možno nie. Treba prepočítať nanovo.
Odpovedať
ide o to ze musim mat jeden obnovitelny zdroj v A1 - aspon tak mi to bolo povedane. mal som na vyber rekuperaciu alebo krb. kvoli bezpecnosti a pohodliu som si vybral rekuperaciu. preto ma zaujima ci teraz staci len to TC nakolko je to povazovane za obnovitelny zdroj
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

ide o to ze musim mat jeden obnovitelny zdroj v A…
@bksl projektant je blbec, alebo z teba ako nefundovaneho blbca robil. V certifikate mas mernu spotrebu tepla na vykurovanie a TUV a je uplne jedno ako ich dosiahnes ci zateplenim, alebo technologiami! Keby si byval v polystyrenovej kocke dostatocnej hrubky, tak nepotrebujes ani kurenie ani krb ani rekuperaciu, len toho blbca s peciatkou co to umozni.... !
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@stefan222 klimu nechavas bezat 24/7 od oktobra d…
@jozu77 j ide stale .akurat vcera rano fefrost som zazil slusny ale zas aspon preciatilo vonkajsie lamely :D ale trvalo to aj 5min mam pocit nemeral som. inac aka je zivotnost.klim? kedy kto menil.ze dozila? ja to berem ze tak 8-10r ide chladnicka a kompresor nonstop roky ta klime polroka ist vkuse by nemalo vadit aspon tych 8-10r. potom.zas dat 1500€ nie je zle. ci?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@stefan222 klimu nechavas bezat 24/7 od oktobra d…
@jozu77 ktosi tu aj raz písal , že pre klímu je lepšie keď ide pri kúrení nonstop , najmä v mrazoch ... Vraj potom tuhne olej v kompresore a studené štarty nie sú dobré ale neviem , niektoré jednotky dimenzované na kúrenie majú už aj predohrev kompresora Ale popravde aj ja klímy vypínam aj v mrazoch neidu vždy všetky tri ... Teda skoro nikdy väčšinou ide tá najsilnejšia 3,5kw a jeden 1,5kw multisplit v jednej izbe kde spí mala teraz v mrazoch už
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@bksl projektant je blbec, alebo z teba ako nefun…
@rkorba takze logicky by som to mal s TC bez problemov dosiahnut kedze mi z 1 kW vyrobi 4 kW tepla + pripravi TUV. Ci ? Nevyznam sa vobec v tych certifikatoch :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@jozu77 j ide stale .akurat vcera rano fefrost so…
@stefan222 Ja mám 6 klimatizacií pričom jedna už odpočíva. 1. Moja 20-30 ročná 3kW klimatizácia Eta ktorú mám v podkroví a použivam jú temer výlučne na chladenie zatiaľ funguje. 2. Pôvodnú 15-20 ročnú 3kW klimatizáciu CoolExpert na prízemí som cca pred 5 rokmi vymenil za 3. - 3kW inverterový Vivax lebo sa mi zdala neefektívna. Inštalatér použil povodné asi 8M medené trubky a káble . Na tom Vivaxe som tento rok musel vymeniť riadiacu dosku za 50E+moja niekoĺkodesaťhodinová práca pri skúmaní čo je vlastne pokazené a hlavne ktorá doska bude pasovať. 4. 13-18r CoolExpert v spálni na prízemí používam občas hlavne na chladenie. 5,6. Dve 10-13 ročné Thoshiby v starom dome mi bežia len tak asi 10 dní do roka čo je cca 10x menej.
Odpovedať
Dexter89, stefan222 Kurenie klimami je pre mna nove kedze ich mam od leta 2023, zatial pri cca-3'C to stiha vykurivat aj bez temperovanej podlahy ako som povodne zamyslal. Stale vsak neviem ako ju mam naprogramovat/nacasovat aby som ju vyuzila a zaroven "neznicil" Mam DD5 od SSE a vysec na drahy prud je 10-11;, 15-16; 00:02; Rozmyslam o nastaveni vykurovania 1. start rano 6:00-8:00 - odchod do skoly a do prace 2. 11:00-15:00 - vykurenie domu 3. 16:00-23:00- udrziavanie teploty na 22-23´c 4. 23:00-6:00 - vypnuta Alebo to proste rano 6:00 zapnut a vypnut 23:00. Jasne ze do rana ked bude klima vypnuta sa dom ochladi o cca 2-3 stupne ale pocas spanku by to vadit nemalo.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?