Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@papulaa midea v appke meranie spotreby nema, tak…
@sumo01 Ja mám v appke NetHome plus obe VivaxyR aj Mideu Oasis Plus. Spotrebu Midey mám cez smartzásuvku Tapo a jej appku. Vivaxy sú napojené priamo každá na vlastný istič na Din lište cez jednofázový elektromer s prídavným počítadlom spotrebovanej energie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sumo01 Ja mám v appke NetHome plus obe VivaxyR a…
@toky1 ja som do isticovej skrine zasahovat nechcel, ani by to tam nevliezlo, tak som to spravil tym najjednoduchsim sposobom a smart zasuvkou cez appku -s trochou skromnosti to staci, nemam v appke nejaky prehladny graf, ale spotrebu to mera a aj ukazuje
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@toky1 ja som do isticovej skrine zasahovat nechc…
@sumo01 Ak máš napojenú klímu priamo do zásuvky tak cez smart zásuvku to je úplne super. Mideu 2,5kW mám takto tiež ale tie Vivaxy sú 5kW, tie mi nechceli dať na zásuvku, ťahali káble až do ističovej skrine a každú zapojili cez samostatný istič.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@toky1 ja som do isticovej skrine zasahovat nechc…
@sumo01 Len tak mimochodom, ked ste taky kontrolovaci spotreby, som prekvapeny, ze 90% z vas nema alebo nepoziadalo o dotaciu na FVE elektraren na streche. S aktualnou dotaciou je ta navratnost dost kratka a po druhe. Pred FVE som spalil 3Mwh rocne bez klimy, aktualne s klimou bez FVE by to vyslo na 4MWH rocne +-,(odhad). Momentalne uz s FVE rocne platim/ budem platit len distribucne poplatky za odobratych 1.5Mwh rocne. Preto ma trosku udivuje, ze tu to meranie spotreby tak sperkujete. A potom by som uz tak festovne nejaku velku spotrebu v podstate neriesil. Uz ci mi pracka patri medzi A alebo D spotrebic je uz defacto jedno.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@sumo01 Len tak mimochodom, ked ste taky kontrolo…
@hamonik cize usetris rocne tak 500e vdaka FVE?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@hamonik cize usetris rocne tak 500e vdaka FVE?
@hockto platil som 60 e., teda 660 rocne, momentalne ak by som zobral do uvahy dosle vyctovanie, tak platba za mesiac by mala byt 14e plus 3e virtualna bateria(produkt ZSE), takze 17E. Teda 11*17=187e Ano, vychadza to trosku menej ako 500E mesacne. Predpokladam, ze 10 rokov to bude fungovat. Kolega uz ma zostavu, ktora mu ide od 2012 a nevyzera, ze by mu nieco nemalo neist.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@sumo01 Len tak mimochodom, ked ste taky kontrolo…
@hamonik Ja som spotreboval za rok 2369 kWh aj s klímou. Stálo ma to 489eur za dodávku s distribúciou komplet. Daj mi info alebo odkaz na FVE pre môj prípad taký, aby mal ekonomický zmysel. Dík.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hamonik Ja som spotreboval za rok 2369 kWh aj s …
@toky1 nemas asi bazen, ze? Aby to malo vyznam, tak u teba jedine elektroauto alebo bazen s ohrevom. Minimalne dotacia, co som videl bola okolo 1010e. Presny detail neviem, mna montaz FVE pre rokom stala 6000E, momentalne som moju zostavu videl za 4800E aj s montazou bez dotacie 10panelov a vykon na vyrobu pripraveny na 4,5Mwh(vyrobil som menej, lebo panely na vychod). Ak by som fve nemal, tak by som siel do toho opat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@hockto platil som 60 e., teda 660 rocne, momenta…
@hamonik a to FVE stalo kolko? *Aha uz si napisal medzi tym, cca 5000e, hmm... Ja som BA kraj, bez podpory a uplne na hrubo to vychadzalo nejakych 7-8 tisic eur s tym, ze rocne by mi to usetrilo nejakych 600-700e, cize navratnost nejakych 12 rokov a do toho sa mi nechce
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@sumo01 Len tak mimochodom, ked ste taky kontrolo…
@hamonik mozno v nasich pripadoch..v mojom urcite, nejde ani o to ako este usetrit, ale mam rad ciselka, tak ma bavi sledovat aka je spotreba. Vcera som sa takmer zabudol pozriet na burzu, ked som kukal na appku a kontroloval po nahodeni 4 smart zasuvky😂😂😂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@toky1 nemas asi bazen, ze? Aby to malo vyznam, t…
@hamonik Nechcem si umelo zvyšovať spotrebu len preto, aby sa mi FVE oplatilo. To mi totiž príde na hlavu. Bazén síce mám ale len sezónny a ohrievať v ňom vodu nechcem. Elektroauto nemám a ani zatiaľ nechcem. Až bude za cenu auta so spaľovákom a budem chcieť meniť auto tak by som ho bral.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@hamonik a to FVE stalo kolko? *Aha uz si napisa…
@hockto aktualne dotaciu vie dostat aj BA kraj. Preverte si to. Od 31.10.2023 ta vyzva bezi. Odpoved ostatnym, ani som nevedel, ze na sledovani spotreby apky fve, a apky z klimy byt zavisly :D
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@psv " prečo moja Vivax ACP-12CH35AEZ klíma po za…
@rudy1973 Mne Fotovoltaický menič ukazuje priebehy odberov na jednotlivých fázach. Navyše tá DF ledka svieti 2-3 minúty aj keď vykuroavanie klimatizáciou zapnem vtedy keď je vonku 15C a počas tej doby nejde ani kompresor ani ventilátor na vonkajšej jednotke. Začalo mi to robiť až po výmene riadiacej dosky ( na starej doske mi totiž spuchol ten veľa nožičkový IO - dá doska bola totiž tak zakrytovaná že sa pri vykurovaní na 29C asi upiekla ) . Také čakanie bolo aj pred výmenou takže možno nejaký "programátor" to v novom FW spestril o svietenie DF ledky
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte. Chcem sa opýtať, často sa mi zopina vonkajšia jednotka, mam nastavene na 15stupnov teplomer na stole ukazuje 17 a ani neklesne na 15 a zapína jednotka a kuri, môže to byť že mám veľké straty?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

Ahojte. Chcem sa opýtať, často sa mi zopina vonka…
@matko291 Snímač interierovej teploty má klimatizácia pripevnený na vnútornom výmenńíku kde sa teplota mení úplne ináč vačšinou rýchlejšie a viac ako teplota na stole. Ak sa nejedná o invertorovú klimatizáciu tak nastavená teplota sa udružuje vypinaním a vypinaním nie znižovaním a zvyšovaním výkonu čerpadla čo je efektívnejšie. Ak by si prepol vnútorný ventilátor na max tak by sa ten rozdiel medzi snimačom teploty na stole a snímačom v klimatizácii znížil a budeš menej pomýlený.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od psv:

@matko291 Snímač interierovej teploty má klimati…
@psv čiže pre "obyčajného chlapca z Piešťa"😄 je to ok? Prepnúť z Auto na max. otáčky? Dnes som akurát obytnú časť odsekol dverami od vstupnej chodby tak by to malo byt efektívnejšie si myslím. Ak som otravný, ospravedlňujem sa ale rad experimentujem čo sa domčeku týka, ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jakino:

@dexter89 môj Daikin (najnižšia rada) ide nonstop…
@jakino z akej firmy ? Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brut:

mam vivax a nic lepsie som si nikdy nekupil :slig…
@brut prosim firmu ktora to instalovala dakujem
Odpovedať
Nahodou skusenosti s klimou od Bosch, model climate 3000i? Parametrovo je na tom velmi dobre, SCOP 4.2 v miernom pasme, 5.5 v teplom, SEER 7.4, spotreba pri kureni od 120W pre 3.5kw model. Pre 2.6kw len 80w na min vykone, cize kompresor vie ist pekne nizko. Z funkcii uz asi vsetko (WiFi,unik paliva, kuri do -15, cistenie vonkajsej jednotky od prachu atd..) Ma aj funkciu "gear", preto ma napada, ci sa nejedna o prezlecenu Mideu, ktora to ma tiez. Zaujala ma preto, ze zhanam cenovo lacnu klimu s WiFi a co najnizsou spotrebou pocas udrziavania teploty. Aktualne mam jednu 3.5kw Whirlpool a ta vie ist najnizsie na cca 250W, len zial, nema wifi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sarita510:

@brut prosim firmu ktora to instalovala dakujem
@sarita510 ja som to kupoval cez znameho priamo vo vivaxe v Ba a oni maju nejakych monterov, co pre nich robia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tamysk:

Nahodou skusenosti s klimou od Bosch, model clima…
@tamysk Tých 120W by som bral s rezervou.
Odpovedať
moja https://vivax.hr/sk/products/dizajnov... min. vykurovaci výkon 1000 W 🙄
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

moja https://vivax.hr/sk/products/dizajnova-klima…
@rudy1973 tamysk myslel minimálny príkon 120W, nie minimálny výkon.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@psv čiže pre "obyčajného chlapca z Piešťa"😄 je t…
@matko291 To prepnutie na max otáčky som Ti doporučil len kvôli tomu aby si si overil že väčšie prúdenie vzduchu spôsoví vačšie zjednotenie hodnôt na tepelných snímačoch. Pri tom experimentovaní Ti doporučej aby si skúsil čerpať teplo z vonkajśieho prostredia halvne vtedy jeď ho je tam najviac 11-16h . V tom čese zapnúť klímu na 25C a potom znižiť na 20C. Načerpané teplo sa uloží do múrov a väčśinou vydrží až do rána.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

@matko291 To prepnutie na max otáčky som Ti dopo…
@psv ze by klíma vedela akumulovat teplo do múrov to teda počujem prvý krat
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

@matko291 To prepnutie na max otáčky som Ti dopo…
@psv tak toto je dobra blbost lebo klima ma najlepsie SCOP ked je vonku 7st ak je aj viac tak sa SCOP znizuje A z klimy urcite nenaakumulujes vela tepla do murov Aj ked teplota rychlo vystupa tak po vypnuti rovnako rychlo klesne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@psv tak toto je dobra blbost lebo klima ma najle…
@papulaa vseobecne pri tepelnom cerpadle v principe cim vyssia vonkajsia teplota tym vacsi COP. Tj teroreticky pri vonkajsej teplote 20C mas vzdy vacsi COP ako pri 7C ak by zariadenie nebolo vykonovo nijako limitovane tj ani hardwerovo. Naco ale budu dimenzovat zariadenie-klimu na obrovsky COP pri 20C ked ju pri takejto vonkajsej teplote nebude nikto pouzivat. Ale tvojich 7C sa mi zda uz nejako malo na najlepsi COP. Mas nejaky technicky dokument kde to je opisane ?
Odpovedať
borci nova.doba ide.a klimy s rekuperwciou (okrem predrazenej daikin ururu vi jak sa vola) https://teplozima.sk/produkt/naitec-s... lakocinka s nasavanim.z.vonku len by som chcel vidiet cez ake filtre ide ten vzduch
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@papulaa vseobecne pri tepelnom cerpadle v princi…
@bksl riesilo sa to par stran dozadu Bola tu pridana aj tabulka s hodnotami pri roznich teplotach
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

borci nova.doba ide.a klimy s rekuperwciou (okrem…
@stefan222 funkciu vetrania ma aj midea gaia a tu zozenies o cca 30% lacnejsie ako tu, co uvadzas. Ma dokonca vyssie scop, a vonkajsia jednotka jendotka je o 4kg tazsia tak nejake zelezo tam bude naviac :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?