Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

LG COP/SCOP pri multisplitoch napr. uvádza.
@toky1 ja som myslel vnutorne do multisplitu. Pochopil som ze scop a aj cop je hodnota pre vonkajsiu jednotku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@toky1 ja som myslel vnutorne do multisplitu. Poc…
@abocinm OK, už som sa nejako stratil v tom, čo presne riešime 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@supiiik to mi dava potom zmysel preco su neni uv…
@abocinm Je to koly tomu, ze na jednu vonkajsiu jednotku multisplitovu sa daju nakombinovat rozne typy a vykony vnutornych jednotiek. 5kW vonkajsia jednotka bude mat ine COP, ked na nu zapojis 2x 2.5kW a ine, ked 2x3.5kW. Niekedy toto COP moze byt uvedene pre konkretnu kombinaciu jednotiek, co je OK, ale ked niekto zverejni tabulku kde je iba vonkajsia jednotka, tak je to len nejaka orientacna hodnota ktora je tam uvedena len pre porovnanie v danej tabulke, alebo pre nejakeho uradnika, ktory to potrebuje pre dotaciu napr. V reale to sediet nemusi.
Odpovedať
Prve spozorovane rozmrazovanie vonkajsej jednotky mam za sebou. Celkova spotreba domacnosti rano bola o 1kwh vysia ako v rovnakom case vcera. Bez rozmrazovania 2,5kw jednotka spalila 3,5kwh od 12 do 6 rana, s rozmrazovanim to bolo necelych 5kwh. Ale na ziadost manzelky, ze je jej zima od noh, tak som uz musel nechat temperovat aj kotol na plyn. Tak ten uz vypomaha, teda klimu nechavam na lepsiu distribuciu tepla vsade. To nie je otazka, skor konstatovanie ak niekto vaha.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

Prve spozorovane rozmrazovanie vonkajsej jednotky…
@hamonik rozmrazovanie ti urcite nespotrebuje 1.5kwh bolo zo urcite len vyssou potrebou kurit Vonku bola vacsia zima) mne uz tiez robi klima rozmrazovania A to ked je teplota vonku okolo 2stC a klima bezi dlhsie ako 1h vkuse Taketo odmrazovanie ale trva len 1-2min to sa neda porovnat s klasickym rozmrazovanim ktore trva aj 10min Az potom ucitis zvyseniu spotrebu koli odmrazovaniu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@hamonik rozmrazovanie ti urcite nespotrebuje 1.…
@papulaa Tak uvidim, zatial som to takto zaznamenal prvykrat a u nas je pruser s tym, ze vlhkost mame teraz permanentne vonku od 85 do 100% a 0 stupnov. Hmlisto, co sa tyka kondenzu, ten uz mam pocit, ze nekvapka, ale regulerne tecie. Dnes rano mi chladic uz mal namrznutu inovat. Tak uvidim, zatial to bolo fajn a na ohrev mi staci mat zapnutu jednu centralnu 2,5kw. Ak malinko zohrejem podlahu(staci tam tlacit 40stupnov, minuly rok som musel tlacit aspon 55 kvoli pocitu chladu) Fakt som zvedavy na konecne prepocty ohladom spotreby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@papulaa Tak uvidim, zatial som to takto zaznamen…
@hamonik Do podlahového vykurovania si tlačil vodu s teplotou 55°?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@papulaa Tak uvidim, zatial som to takto zaznamen…
@hamonik mne je jedno aku teplu vodu tam tlacis, ale nerobis dobre. Podlahovka je nizkoteplotny sposob vykurovania! Keby som tlacil len 30C vodu dlhodobo, tak mam v interieri 30C podla teploty v exterieri a to bo som urcite nechcel. Normalne tlacim 28C a vracia sa 26C, pricom kurim len cca 5h denne podla vonkajsej teploty (min rok nie tuto zimu, lebo este nezacala.)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@hamonik mne je jedno aku teplu vodu tam tlacis, …
@rkorba Dakujem za komentare, len doplnim, nemam podlahovku v plnom zmysle slova. Byvam v dome z roku +- 70. V 2005 roku bola spravena prerabka kurenia na radiatory a nejaky frajer nezalial do betonu potrebubie na podlahovku, ale normalne kovove(mozno medene, zatial som nemusel rozoberat) a na ohyboch na konci spravil dilatacne medzery. Teda nemam priamo regulator a neviem co, teda topil som na pocit, ked bolo chladno pri nizkej teplote, tak som musel teplotu zvysit. Samozrejme rozvod tepla bol robeny presne po pochodznych castiach(Prechody medzi izbami, priestor pri stole, miesto na statie v kuchyni pri kuch. linke, komplet chodba a kupelna), teda kde su ulicky a teda ked potrebujem teplo na nohy, tak musim zohriat vodu v radiatoroch kludne aj na 35 stupnov(daval som 40, nizsie som proste teplo nemal, nakolko radiarotory potrebuju aspon letnu teplotu, aby nieco odovzdali do ovzdusia). Len doplnim, mojou zmenou uz bola aj vymena kotla za kondenzacny s regulaciou vykonu, ktory vie regulovat teplotu, predtym som tam mal kotol, ktory bud tlacil 75stupnov, alebo netlacil 75 stupnov. A ked tlacil 75 stupnov v chodbe sa nedalo dlho stat a v kupelni som mal saunu :D
Odpovedať
Keď už sa tu hovorí o rozmrazovaní chcem sa spýtať na dve veci: - prečo moja Vivax ACP-12CH35AEZ klíma po zapnutí na kúrenie ukazuje niekoľko minút deffrost ale odber má malý až do okamžiku kým sa nezapne aj kompresor a začne aj reálne kúriť ? - reálne rozmrazovanie/defrost sa realizuje pomocou 2kW odporovým drôtom omotaným okolo vonkajšieho výmenníka ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

Keď už sa tu hovorí o rozmrazovaní chcem sa spýta…
@psv v akej aplikacii funguješ Vivax? Resp. kde to uvidim v NetHome plus?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

Keď už sa tu hovorí o rozmrazovaní chcem sa spýta…
@psv myslel si to tak ze ked zapnes klimu na kurenie tak najprv na nej ukazuje DF ? To by robit nemalo Defrost sa vykonava vtedy ked klima zisti ze je namraza na vonkajsej jednotke Takze sa prepne do rezimu chladenia a tym ohrieva vonkajsiu jednotku az zase odmrzne Vnutorna jednotka samozrejme nefuka no moze byt citit chlad ktory pomaly pada z vnutornej jednotky Kable proti zamrznutiu vanicky vonk. jednotky by mali fungovat stale od nejakej minusovej teploty nehladaj za tym nic specialne Je to v podstate odporovy drat ktory len ohrieva vodu ktora tecie pri odmrazovani aby nezamrzla na klime ale aby vytiekla von Preto sa neodporuca mat zapojenu hadicku na odvod kondenzatu z vonkajsej jednotky ale nechat ho padat rovno dole
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@hamonik rozmrazovanie ti urcite nespotrebuje 1.…
@papulaa ono vykurovanie zariadenim na principe Tepelneho Cerpadla vzduch - vzduch alebo voda ma svoje uskalia o ktorych sa pri predaji nehovori :) Pri vykurovani plynom sa bojuje len so zvysujucimi sa tepelnymi stratami domu so snizujucou sa vonkajsou teplotou. Vyhrevnost plynu s teplotou ale nejako vyrazne nekolise pre toto nase porovnanie. Pri vykurovani zariadenim na principe TC vzduch - voda alebo vzduch sa ale este naviac bojuje s tymito vecami: - znacne klesajuci COP faktor s klesajucou vonkajsou teplotou tj aby sme nacerpali to iste teplo pri nizsej vonkajsej teplote potrebuje TC spotrebovat viac elektrickej energie - ak mame TC vzduch - voda alebo vzduch tak sa nevyhnene castemu defrostu vonkajsej jednotky pri vonkajsej teplote pod 2C. Nielen ze vtedy TC realne nekuri ale dokonca spotrebovava naviac zbytocne elektricku energiu a aj uzitocne teplo z vnutra domu. U mna to bolo pocas maximalneho vykonu aj 3 x za hodinu. A na to rachonie v trubkach sa sem tam este aj teraz zobudim ale mam zas otvorene dvere vsade.
Odpovedať
Ahoj, co hovorite na nasledujucu zostavu multisplit: Klimatizácia Samsung Windfree Comfort 3x multisplit: 2kW 2kW + 3,5kW + vonk. j. 5,2kW" je to do dvoch miestnosti cca14m2 (do kazdej jednej 2kW) a do obyvacko kuchyne 3.5 na cca 54m2. Dom je tehla 30cm + 15 polystyren, strecha 40cm vaty. Prosim o info ci Samsung je spravna volba alebo ist do inej. Priorita je pre mna chladenie a v zime dokurenie k podlahovke. vdaka za kazdy postreh
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

Ahoj, co hovorite na nasledujucu zostavu multispl…
@abocinm ja mam 2 2,5 a 2,5 daikina. A som s tym spokojny. Vyssie spominane chyby nejak extremne necitim, akurat by som jednu 2,5 vymenil za 3,5. Ale to bola moja mladicka nerozvaznost a odporucanie dvoch predajcov, to Vam 2,5 staci, a ked bude treba, tak mate aj druhu 2,5. ktora to zohreje. A teraz preco som mal dat vyssie. Ked ide jedna jednotka 2,5kw tak je paradna spotreba, relativne od 7 stupnov vonku ide nonstop, necykluje, len zvysuje, znizuje intenzitu fukania. Ak nemrknem pocasie, tak rano pri -1 to je tak na hrane a potrebujem zapnut uz aj druhu 2,5. A ked su zapnute obe, tak to donuti klimu cyklovat, lebo obe vnutorne 2,5 mam relativne blizko pri sebe oddelene stenou a fukaju na opacne strany, co vykuri relativne rychlo, ale skor sa vypne, teda neroznesie teplo prud vzduchu tak dobre. Takze ak by som mal na vecer a noc namiesto 2,5 tu 3,5, tak by som to vedel asi paradne vykryt. Inak neviem, ako samsung, ale daikin cerpadlo to vykryvalo zatial uplne s prehladom, ked som mal vsetky tri jednotky zapnute.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@abocinm ja mam 2 2,5 a 2,5 daikina. A som s ty…
@hamonik a to ze ta 3.5 kW by ti cyklovala este viac ako 2.5 kW samostatne ti nevadi ? A ako sa ti mozu tie klimi tak ovplyvnovat ? Kuria spolocny priestor ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@psv myslel si to tak ze ked zapnes klimu na kure…
@papulaa Áno niekoľko minút sa nič nedej len svieti DF. Žiadnu apku Vivax alebo inú nepoužívam a ani neviem či sa dá vôbec nejaká požiť a aké výhody by mi to prineslo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

@papulaa Áno niekoľko minút sa nič nedej len svi…
@psv Moje Vivaxy šlapú na appke NetHome plus. Výhody oproti ovládaniu diaľkovým ovládačom - Vieš klimy ovládať cez smartfon odkiaľkoľvek, pokiaľ sú klimy napojené cez wifi modul na wifi sieť a ty máš na smartfone prístup k dátam. Ja si takto klimu zapínam alebo upravím nastavenú teplotu na diaľku napríklad polhodinku predtým ako prídem domov. Prípadne si ju viem vypnúť na diaľku keď ju pred odchodom z domu zabudnem lebo sa ponáhľam. To že ti pri zapnutí klímy najprv svieti DF je nejaké divné. Moje Vivaxy takto nepracujú. A určite nemajú žiaden odporový kábel okolo výmenníka na rozmrazovanie. Majú ho vo vaničke na rozmrazenie vody stečenej z výmenníka a majú nejaký ohrev kompresora myslím. Ale výmenník sa odmrazuje prepnutím do chladiaceho režimu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

@papulaa Áno niekoľko minút sa nič nedej len svi…
@psv ja na LG vnutornej jednotke mam tiez len jeden symbol (vlocka/kvapka), ktory sa okrem defrostu objavi vzdy aj vtedy, ked je jednotka zapnuta ale uz proste nekuri, lebo uz je napr dostatocna teplota interieru. Casto krat sa to stane aj pri spustenie, na par desiatok sekund, kym zacne kurit. Ale defrost vtedy rozhodne neprebieha
Odpovedať
Inak ja som "chorý" na čísla takže veľmi oceňujem smart zásuvku s aplikáciou, cez ktorú mám napichnutú klimu Midea, pretože mi ukazuje dáta o spotrebe energie - aktuálnu, graf spotreby v závislosti od času, dokonca robí prepočet ceny spotrebovanej energie v závislosti od zadanej jej jednotkovej ceny atď. Paráda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Inak ja som "chorý" na čísla takže veľmi oceňujem…
@toky1 Mi nieco hovor o tej zavislosti na kontrolovani spotreby a vykonu klimy :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od psv:

Keď už sa tu hovorí o rozmrazovaní chcem sa spýta…
@psv " prečo moja Vivax ACP-12CH35AEZ klíma po zapnutí na kúrenie ukazuje niekoľko minút deffrost " si to zistil z ovládača , alebo zo smart zasuvky ? ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@toky1 Mi nieco hovor o tej zavislosti na kontrol…
@papulaa tak toto je pecka , čo je to app ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ten defrost po zapnutí, nemôže to byť funkcia predohrev kompresora ? Niektoré klímy to vraj majú ... Vraj funkcia určená pred kúrením aby sa stuhnuty olej kus ohrial kým sa pustí na vyšší výkon a tlaky ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@hamonik a to ze ta 3.5 kW by ti cyklovala este v…
@bksl Prave tu 3,5 by som nechal bezat samostatnu, ostatne na vecer vypinam, nakolko druhu jednotku mam v detskej nad hlavami postele a tie nezapinam vobec na noc, nie je potreba, teda zatial, pri vykureni miestnosti na 24,5 teplota do rana poklesne na 21 pri zavretych dverach, ale nakolko este mam male deti, tak dvere na noc otvaram a tam ta 2,5 malinko dofukne, cez dvoje dvere, teda teplota tam neklesa a ked hej, tak o 2 stupne max a to nie je take strasne. A ano, tie dve 2,5kw sa velmi ovplyvnuju, lebo su na spolocnej stene, a pod sebou su casto otvorene dvere. Fakt to inam neslo dat, aby som nerozmlatil poldomu, privody sme zasekavali. Ta druha 2,5 pokryva kuchynu, pracovnu cez dvere a teda na noc nemusi fungovat, to ze sa tato cast vychladi az tak nevadi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@papulaa tak toto je pecka , čo je to app ?
@rudy1973 Nieje to ani tak apka ako celkovy smart system Vola sa HomeAsistant Klimu sledujem cez smart merak elektriky v rozvodovej skrini Teplotu cez cidla atd
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@rudy1973 Nieje to ani tak apka ako celkovy smart…
@papulaa daikin ma vlastne meranie spotreby v apke. A porovnavam to cez moju fve, kde je komplet spotreba domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

@papulaa daikin ma vlastne meranie spotreby v apk…
@hamonik to je super ze si vies pozriet aspon pribliznu spotrebu cez apku Neviem posudit ako presne je to meranie ale ak by si to chcel porovnat tak by si musel mat fve len pre klimu aby si videl presne cisla ci sa zhoduju
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@hamonik to je super ze si vies pozriet aspon pri…
@papulaa midea v appke meranie spotreby nema, tak ja som to poriesil smart zasuvkami z alzy za 12-13e/ks. Nieje to ziadny zazrak ale zakladnu funkciu splni
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@papulaa midea v appke meranie spotreby nema, tak…
@sumo01 u mna takto
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?