Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dodsti Obe moje Vivaxy R aj Midea Oasis plus dom…
@toky1 boli mi montovat aj druhu mideu, tak som sa pytal viac.. vivax je chorvatska znacka a je to vlastne iba "prezlecena" midea, vivax si dava na to iba vlastnu nalepku a vnutro je akoby midea klima.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@toky1 boli mi montovat aj druhu mideu, tak som s…
@sumo01 Hej, môj montér vravel takmer to isté. Robia sa na jednom mieste ale nieje to úplne celkom to isté. Vivax Y a Midea oasis plus vonkajšia jednotka rovnaká ale vnútorná je u Vivaxu trošičku iná. Plasty sú nejaké iné napríklad. Oasis plus keď sa zo začiatku nahrieva tak popraskáva a lúpe kvôli roztiaťnosti. Vivaxy R napríklad, ktoré mám doma ani neťuknú, akoby mali fakt iné plasty akože materiál. Ale nemal som ich vedľa seba aby som vedel posúdiť opticky. Inak tuším chorvátsky Vivax, grécky Inventor a čínska Midea sa robia všetky na tom istom mieste. Ale zrejme majú predsa nejaké rozdiely. Asi ako to je v automotive - na jednom mieste v Kolíne v Čechách sa robili Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citrón C1. Globalizácia, čo Ti poviem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@sumo01 Hej, môj montér vravel takmer to isté. Ro…
@toky1 tak design si robi urcite kazdy sam a taktiez aj vybrane materialy.. ano midea popraskava aj u mna, ale oasis plus 2.6kw mi ponukli za 810e a 3.5kw za 830e a kezde som bol aj obmedzeny financiami, tak za mna to bola jasna volba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@toky1 tak design si robi urcite kazdy sam a takt…
@sumo01 hej ale to je chladiaci vykon, vykurovaci maju rovnaky co som nasiel 4.25kw
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@abocinm ak hladas cop pri roznych teplotach, kuk…
@sumo01 ale pri akej vystupnej teplote z vnutornej jednotky platia tieto COP co su tam napisane ? Nemozem to tam najst. napriklad moje TC: COP=5,1 pri vonkajsej teplote 7 C, teplote vystupnej vody 35 C a delta T=5 C - co je vlastne rozdiel teplot vody na vystupe tepelneho vymenika a jeho vstupe (vystup je 35 C a vstup 30 C v tomto pripade )
Odpovedať
Este jedna otazocka pri multisplite, je nutne mat vykon vonkajsej jednotky rovnaky popr vyssi ako sucet vykonov vnutornej jednotky? Napr mam 3 vnutorne po 2kw tj spolu 6kw. Ci vonkajsia musi byt rovnako 6kw alebo viac. Co sa stane ak bude vonkajsia slabsia oproti suctu vnutornych. Vdaka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@abocinm ja mám tuto na str. 10 su nejake paramet…
@dexter89 ten multispit som dohladal aj ja k nim avsak netusim aky ma vykon pre kurenie napr. Urcite bude vyssi ako 1.5kw, otazne je napr pri -10°c aky bude. Pri tych klimach ked si to dostal nebol nejaky navod? Mozno tam by to mohlo byt uvedene
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@sumo01 ale pri akej vystupnej teplote z vnutorne…
@bksl to info tam nenajdes, najdes tam iba koeficient ucinnosti(cop), takze ak je vonku 7 stupnov a tvoje tc ide pri 7 stupnoch na cop 5.1, znamena to iba, ze je 5.1x ucinnejsie ako priamotop(napr el kotol). Kolko kw ti spali tam ale nenajdes.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

@sumo01 ale pri akej vystupnej teplote z vnutorne…
@bksl Ja som našiel napríklad k Vivax Y 2,5kW tieto hodnoty. A je to na 90% prezlečená Midea Oasis Plus 2,5. TC-Total Capacity PI-Power Input Čiže teoreticky napríklad pri 7°C vonku a 20° vo vnútri je TC 4,10 a PI 0,83 čiže COP je 4,10/0,83 = 4,94. Ak je to pravda a správne som porozumel tabuľke.
Odpovedať
inak ak uz chcete porovnavat tie efektivity jednotlivych klim "exaktne" ciselne podla papierov, tak je lepsie pozerat SCOP nez COP
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

inak ak uz chcete porovnavat tie efektivity jedno…
@hockto No tak exaktnejšie mi prídu práve hodnoty COP ako SCOP. SCOP je sezónne a napríklad mi nieje jasné s akou teplotou exteriéru či interiéru sa pri ňom uvažuje. COP má toto jasné.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hockto No tak exaktnejšie mi prídu práve hodnoty…
@toky1 zjednodusene, COP udava efektivitu pri presne stanovenych hodnotach teplot, SCOP to berie "priemerom" teplot pocas sezony (takze ak nemas stale vonkajsie prostredie ze je nonstop vonku -5, tak je presnejsie (aspon podla papierov) pozerat SCOP. Plus napr COP co si pamatam pocital len so spotrebou kompresora pri vykone, kdezto SCOP zohladonoval spotrebu klimy celkovo, aj pri defroste, vyhrievani vanicky atd., takze udaj bol presnejsi
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od hockto:

@toky1 zjednodusene, COP udava efektivitu pri pre…
@hockto Ale ak sa SCOP udáva pre montáž v oblasti polovice Európy napríklad 6,3 tak uvažovať s tým, že práve také budeš mať aj práve Ty u seba doma je trochu príliš hrubý odhad nie? Práve preto mi príde COP podstatne presnejšie. Ak to spojíš s vypočítanou tepelnou stratou objektu (miestnosti) a priemernou vonkajšou výpočtovou teplotou vo vykurovacom období tak by si sa mal dopracovať k presnejšiemu odhadu spotreby energie na vykurovanie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hockto Ale ak sa SCOP udáva pre montáž v oblasti…
@toky1 No ak chces porovnať dve, tri štyri klimy, tak zoberies SCOP z papierov a porovnas si jedno cislo. Ak by si chcel toto porovnat pri COP, tak kolko vypoctov a doplnkovych operacii by si musel spravit aby si dostal nieco aspon priblizne presne? Aky COP by mala klima pocas 24 hodin, kedy teplota klesa z 15 stupnov cez den na -9 v noci?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@toky1 No ak chces porovnať dve, tri štyri klimy,…
@hockto No asi inak chápeme pojem exaktný 😄 Ak ide o porovnanie účinnosti viacerých klimatizačných jednotiek medzi sebou v zmysle "účinnosť lepšia - horšia" tak áno, údaj SCOP vie človeka nastreliť. S tým sa dá súhlasiť. Ale exaktnosťou by som to nenazval. Pomocou COP sa dajú dopočítať presnejšie výsledky. Je to prácne, to nepopieram. Ale presnejšie. Pojem exaktný je cudzí výraz pre presný, dôkladný. :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hockto No asi inak chápeme pojem exaktný 😄 Ak id…
@toky1 cislo SCOP je presne, podla nastavenej metodiky, takze mozes exaktne porovnat dve a viac klim len na zaklade jedneho jedineho cisla z papierov. Pri COP toto neplati, pretoze potrebujes robit dodatocne vypocty, ktore navyse netrufam si odhadnut aku budu mat vypovednu hodnotu ked to bude robit clovek co sa tomu nerozumie a nema data, takze "exaktnost" toho porovnania bude otazna... Takze stojim si za tym, ze pre bezneho cloveka bude exaktnejsie, cize ano, presnejsie a dokladnejsie porovnanie klim na zaklade SCOP nez COP
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@toky1 cislo SCOP je presne, podla nastavenej met…
@hockto OK, myslím, že sme si vysvetlili ako túto problematiku chápeme. S Tvojim vysvetlením síce celkom nesúhlasím ale napriek tomu ho rešpektujem pretože si myslím že viem čo si chcel povedať a je pravdou, že hodnota SCOP klimatizácie by mohla byť pre laika asi dostatočným numerom pre určenie účinnosti pri porovnávaní viacerých modelov klimatizácie. Čím vyššie číslo - tým lepšia účinnosť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@hockto OK, myslím, že sme si vysvetlili ako túto…
@toky1 chapem to spravne ak zrovnam napr. SCOP 8 s SCOP 6 hovori to o tom ze SCOP je 25% uspornejsia/efektivnejsia oproti 6?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@toky1 chapem to spravne ak zrovnam napr. SCOP 8 …
@abocinm nie, ak chces vycislit efektivitu klimy so SCOP 8, tak ta je v porovnani so SCOP 6 o 33% efektivnejsia, pretoze 1kWh ee dokaze premenit na 8kWh tepla, co je o 33% viac nez 6kWh tepla
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@toky1 chapem to spravne ak zrovnam napr. SCOP 8 …
@abocinm matematicky myslím o 33%.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

Este jedna otazocka pri multisplite, je nutne mat…
@abocinm Nic sa nestane. Sucet aktualnych vykonov vnutornych jednotiek bude limitovany maximalnym vykonom vonkajsej. Vacsina vyrobcov umoznuje predimenzovat sucty vykonov vnutornych jednotiek do 50% nad maximalny vykon vonkajsej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@abocinm Nic sa nestane. Sucet aktualnych vykonov…
@supiiik a ked mam napr. SCOP vnutornej jednotky 8 a k tomu v multisplite SCOP6 vonkajsej. Berie sa teda vysledny SCOP podla najnizej moznej ucinnosti v systeme tj SCOP6?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@supiiik a ked mam napr. SCOP vnutornej jednotky …
@abocinm COP aj SCOP sa udáva k vonkajšej jednotke. Vnútorná jednotka v tomto zmysle pokiaľ viem nehrá žiadnu rolu. Teplo (chlad) vyrába vonkajšia jednotka, vnútorná ho len odovzdáva cez výmeník a ventilátor vzduchu v interiéri.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@supiiik a ked mam napr. SCOP vnutornej jednotky …
@abocinm ak tie hodnoty uvadzas ako "realne" (myslel som ze je to len priklad, random cisla) tak na to bacha, taky SCOP realne nema snad ziadne TC, cize od toho nevyvodzuj radsej ziadne setrenia nakladov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@abocinm Nic sa nestane. Sucet aktualnych vykonov…
@supiiik Tu treba asi povedať, že pri multisplitoch a výkonoch ich zostáv výrobca zrejme uvažuje s nejakým koeficientom súčastnosti chodu. Preto nemá problém nakombinovať s jednou vonkajšou 5kW jednotkou povedzme tri kusy 2,5kW vnútorných jednotiek. Samozrejme nemôžeš rátať s tým že aj keď ti vyrobí vonkajšia bedňa povedzme 5kW tak ti vnútorné dajú pri -10° každá 2,5kW čiže spolu 7,5kW. Fyzika nepustí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hockto:

@abocinm ak tie hodnoty uvadzas ako "realne" (mys…
@hockto Ono to SCOP je také strašne virtuálne číslo práve tou metodikou jeho spracovania. Práve preto mám problém ho kombinovať so slovíčkom exaktný. 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@supiiik a ked mam napr. SCOP vnutornej jednotky …
@abocinm SCOP/COP sa udava iba pri splitoch, pri multisplite by trebalo prepocitavat, resp. zmerat kazdu kombinaciu zapojeni zvlast. Neexistuje nic take, ze vonkajsia jednotka ma svoje SCOP a vnutorna svoje a toto nejako matematicky prepocitam. @toky1 samozrejme, ved to pisem v prispevku vyssie "Sucet aktualnych vykonov vnutornych jednotiek bude limitovany maximalnym vykonom vonkajsej"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@abocinm SCOP/COP sa udava iba pri splitoch, pri …
@supiiik Niekto COP aj SCOP udáva aj pri multisplitoch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@abocinm SCOP/COP sa udava iba pri splitoch, pri …
@supiiik to mi dava potom zmysel preco su neni uvedene parametre pre jednotky ktore idu iba do multisplitov napr. Dexterova daikin 1.5 v tech listoch iba info ze je pre multisplit
Odpovedať
LG COP/SCOP pri multisplitoch napr. uvádza.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?