Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať
Nejdem uplne porovnavat vyhodu peletky/tc ale svagor ma teplovodne kurenie do podlahy/peletky alebo ekohrasok a plati elektriku 70€x12 + 800€ peletky/ekohrasok + robota kazdy tyzden. Celkovo to ma za 1640€, ja platim komplet elekriku 150€x11 + nedoplatok tak do 50€ podla roku cize cca 1700€ a to uvadzam spotrebu est bez pouzivania klimatizacii na kurenie. Mame podobne velke domy postavene v tom istom roku tie iste materialy. Predpokladam ze kurenie klimatizaciami mi usetri cca 500€ tak ani peletkamy to nebude pre neho vychadzat lepsie a vlaste uz ani teraz mevychadza pretoze kazdy tyzden cisti snek a obsluhuje pec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@jozu77 hej to mas supeer ze ti staci 3.5kw na 10…
@stefan222 ja mam celkom dobre dispozicne umiestnene klimy. Spodna jednotka ma cca 70m priesor otvoreny a v jednej izbe mam spalnu a v druhej fitko takze staci mat dvere pootvorene na 5 cm a je to v pohoďe pretoze tam mozem mat teplotu aj o 2'C nizsiu a klimu mam dokonca orientovanu na tieto 2x dvere asi cez 7m. Plus v WC a kupelka mam pustenu podlahu koli komfortu. Horne poschodie mam zaktiez otvorene , dcery tam mamu velku detsku izbu so satnikom a toaletou. Na toalete maju el.rebrik ten nezerie skoro nic. Tak cakam ako sa uspora prejavi po zime. Inak bal som sa ako sa prejavy komfort pri kureni klimou a zbytocne. Nemám pocit studenych noh kury to nadherne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@stefan222 ja mam celkom dobre dispozicne umiest…
@jozu77 nahodou nemas podorys dakde? dost by mi pomohlo? kludne aj nakresli ked tak dik a cez aku firmu si riesil klimy?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@jozu77 nahodou nemas podorys dakde? dost by mi p…
@stefan222 Len pre ilustráciu - ja to mám nejako takto. Prízemie domu z pálenej tehly cca 45cm, zateplená len ľavá (severná) stena 5cm polystyrénom. V obrázku červenou naznačená vnútorná jednotka 5kW Vivax R, svetlomodrou jej vonkajšia jednotka. Zelenou vnútorná jednotka Oasis plus 2,5kW, fialovou jej vonkajšia jednotka. Na celom podlaží bolo cca 19°, vonku 5°. Večer cca o 17:15 som zapol Mideu - nastavil na nej 22°. Cca po hodine mi teplomer oproti vnútornej bedni Midea vo výške 1m na komode ukazoval 22°, v appke Midea teplota indoor bola 25°, teplomer na komode pri schodišti pri vypnutej vnútornej bedni Vivax ukazoval 20°, teplomer na krbovej rímse v obývačke ukazoval 20°. Termostat pre ovládanie plynového kotla nastavený na 19° ale kotol ohrieval vodu do radiátorov naposledy možno na obed. Dvere z izby s Mideou do kuchyne otvorené dokorán. Mideu mám napojenú cez smart zásuvku, na obrázku je vidieť priebeh spotreby. Klima s výkonom 2,5kW pri spotrebe cca 350-400W a vonkajšej teplote 5° kúrila v pohode celé podlažie.
Odpovedať
Edit: Pardon, celé podlažie nie. V kúpelni a vstupnej chodbe bolo citeľne chladnejšie ale nemeral som tam že koľko je stupňov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@jozu77 nahodou nemas podorys dakde? dost by mi p…
@stefan222 cervenou je oznacena jednotka na stene za ktorou je modrou vyznacena vonkajsia jednotka. Cervenou mam tiez oznaceny priestor ktory 3,5kw klima ohrieva, oranzovou je kupelna a wc kde bude pustena podlahovka ale este som ju nepustil lebo klima stiha zatial vsetko. Uz ked udru riadne mrazy tak ju pustim aj koli komfortu na nohy lebo je tam dlazba.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@stefan222 cervenou je oznacena jednotka na stene…
@jozu77 tak to mas fajne ze tie 2 Mitsubishi dokazu tak super vykurit tak priestor ... ja momentalne inak vacsinou kurim len jednou 1,5Kw jednotkou cely dom pri tychto teplotach vonku a ziadnej zime zatial... Prišiel som na systém, že v izbe na opačnej strane doma nastavím ventilátor na 3 stupeň, takže fúka dosť silno a k zemi a do priestrou domu popodzárubne akoby mimo izby... a funguje to teplo je aj na opacnej strane domu ... ale samozrejme len ked su take teploty ze ani v noci to neide nejak pod 5°C ... Ak bude táto zima taká teplá aj najďalej, zas nevyužijem ani poleno dreva... už mi skoro 3 roky pomaly hnije ... minulý rok som kvôli teplej zime (keďže klímy to zvládali úplne lacno vykúriť) ani raz nezapálil v krbe... ale tento rok už budem musieť :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@jozu77 tak to mas fajne ze tie 2 Mitsubishi doka…
@dexter89 ta ked tak sprav taborak pre celu dedinu :D a klimy nechces aby sli kazda jedna na 1st nepocutelne a teplota bude vsade rovnaka?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stefan222:

@dexter89 ta ked tak sprav taborak pre celu dedin…
@stefan222 no práveže keď idú všetky v týchto teplotách vonku tak sa dostávam do cyklovania... V tých menších izbách tá 1,5kw rýchlo vykuri izbu malej a vypína ju a potom zapína a to nechcem ... Keď je vonku už pod 6 stupňov väčšinou ide nonstop ale dosť je problém s tou reguláciou prídem v noci ku malej do izby a ma tam horúco musíme jej klímu na noc keď my ideme spať okolo polnoci vypínať ... Je nastavená na 22 ale má tam 24 niekedy 25 to už ju vypína a cykluje ... Tak to väčšinou teda robím tak že vypíname klímu úplne a časovač nastavíme nech jej zapne o piatej ráno Tak robím aj v celom dome momentálne zapínam na kus podvečer a na noc vypinam ked sú teplé noci... Lepšie to ide keď je v noci aspoň 2-3 stupne ale v týchto prechodoch to je vždy blbé nejak optimálne nastaviť keď nechcem cyklovanie
Odpovedať
V tychto prechodnych obdobiach je problem nastavit vsetky zariadenia ktore pracuju na principe tepelneho cerpadla. Tepelne cerpadlo nedokaze ist od nuloveho vykonu takze logicky priestor prehreje a potom cykluje. A je to preto lebo potreba tepla na vykurenie priestoru je nizsia ako minimalny vykon TC. Preto sa doporucuje TC podimenzovat pri navrhu aj na 50-60% a pri pripadnych extremnych mrazoch kratkodobo dopojit iny zdroj na vykrytie potreby tepla - vychadza to aj celkovo ekonomicky vyhodnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od bksl:

V tychto prechodnych obdobiach je problem nastavi…
@bksl áno som rovnakého názoru... Aj keď paradoxne čo som komunikoval s rôznymi firmami tak ich názory boli paradoxne u klím opačné... Väčšina mi odporúčali dať hlavnú klímu minimálne 5kw Nakoniec som dal 3,5kw a aj v mrazoch stíha vytopit skoro celý dom ... A do menších izieb ako písal Štefan , dal som najnizsie výkony čo sa dajú zohnať 1,5kw a aj to je dosť veľa ... To uzbneratam že do tých menších izieb mi väčšina firiem odporúčala dať 2,5kw jednotky ... Takže niekedy ani firmy a ľudia čo s tým robia nie sú vždy zárukou odbornosti väčšina chce predať to čo má asi akurát skladom a je im jedno ako sa to bude správať v tom ktorom objekte
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od bksl:

V tychto prechodnych obdobiach je problem nastavi…
@bksl Vystihol si to veľmi presne. Ja 130 m2 vrátane podkrovia vykurujem jedinou 3,5kW invertorovou klímou ktorú mám dole v obývačke a to len cez deň do cca 21h na 24C pričom nad ránom mi len občas zapne aj plynový kotol ktorý mám nastavený na 20C. Ako tretí zdroj mám krb v ktorom zakúrim len keď sú celodenné mrazy tj. cca 10 dní v roku. Druhú 3,5kW klimátizáciu mám hore v podkroví a tú poživam hlavne na chladenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od bksl:

V tychto prechodnych obdobiach je problem nastavi…
@bksl zaujimave nazory, lenze zamyslal sa tu niekto nad tym ze kombinovat 2 zdroje vykurovania, ktore by bezne mohli byt ako jeden hlavny zdroj nie je moc ekonomicke... bezne tu maju ludia nakombinove klimy s kadecim atd, vsak dam si jedno poriadne kurenie ktore ma financne nezruinuje a maximalne krb k tomu, ktory moze sluzit aj ako architektonicky doplnok, ktoze to mal pred 10 rokmi 2 kurenia. Lebo ludia si tu navrhuju stavby s drotmi/rohozami v podlahe a potom to zachranuju klimami aby neprekurili aj gate v zateplenej novostavbe. Vsak kto ma plyn nech da plyn, kto ma pristup ku lacnemu drevo nech si da drevosplynovaci kotol, a kto nema take moznosti nech si da tepelne cerpadlo alebo pelety, ale prosim vas elektriku na kurenie si davajte iba do pasivnych domov, lebo bolo tu x clankov o vysokej spotrebe....
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od connor87:

@bksl zaujimave nazory, lenze zamyslal sa tu nie…
@connor87 akosi zabudas na ludi ktori nemaju na vyber lebo kupili dom uz so zaliatimi odporovymi kablami v podlahe... :) Je to drahe na prevadzku a je to drahe na prerabku... takze to proste nechas ako poistku "keby daco" a kuris klimou :) nevidim na tom nic zle ani divne... a kurenie klimou je aj prijemne lacne :)
Odpovedať
Čo sa týka novostavby máš určite pravdu ( teplá voda v podlahe - dnes už radšej z ŤČ + krb ) ale ja som mal najprv len plynový prietokový kotol a klimatizácie som pridával postupne a to najprv len na chladenie. Kotol som už síce musel pred 5timy rokmi vymeniť za nový za 700E ale radiatory ešte pár rokov vydržia a navyše v noci klimatizáciu počuť. Keďže som tento rok pidal aj FVE tak keď svieti slniečko tak zapínam aj ŤČ v 200L bojlery - predohrev TUV na 35C. K tím nešťastným odporovým káblom v podlahe a zrejme el. bojleru by som okrem klimatizácie v obývačke doplnil aj FVE s VB od ZSE spolu v cene cca 10tisE
Odpovedať
Tak moje TC vzduch-voda ma integrovane el spiraly s celkovym ykonom 6 kW a v pripade poruchy kompresora alebo nedostatku vykonu TC sa dopoja. To ale nebolo treba ani pri -18 C teraz vo februari. Mam Daikin Althermu 3 s najnizsim moznym vykonom tj 4 kW ale bral by som este z nizsim keby bola moznost. TC ide uz po 2 hodinach nakurenia podlahy uz na minimalnom vykone ( kompresor tak zvlastne cykluje ) pocas tohoto prechodneho obdobia.
Odpovedať
Realne kompresor necykluje az ked je vonku tma a pod cca 5 stupnov. Kurim na 25 C. U mna by bolo idealne TC s max vystupnym tepelnym vykonom do 2.5 kW.
Odpovedať
@dexter89 prosim ta k tym 1.5kW jednotkam mas nejaky tech. list kde vidno vykon kurenie/chladenie pri roznych teplotach. Ak ano mozes zazdielat. mam 2 izby kazda cca 14m2 strata izby 1,2kw, do kazdej by som chcel dat jednu jednotku. Primarne chladenie a na dokurenie v medziobdoby. vdaka
Odpovedať
Strata izby znamena ze vonku bude cca -20 C a vnutri 20 C takze rozdiel 40 C. A toho sa mozno ani nedozijes nikdy. Takze ak nechces plytvat elektrinou tak vnutri by si mal mat jednotku okolo 700 W vystupny tepelny vykon :)
Odpovedať
Závidím tým, ktorí klimu zapnú a neriešia ju. Ja sa neviem prinútiť ju nevypnúť keď mám pocit, že ohriala (vychladila) priestor na teplotu ako si predstavujem. Nedokážem je nechať šlapať na minimálny výkon (auto otáčky na minime). Čosi vo mne ma núti ju vypnúť a zapnúť znova až keď cítim tepelný diskomfort. Akoby som tie toky energií potreboval mať neustále pod kontrolou alebo čo. 🙃
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@dexter89 prosim ta k tym 1.5kW jednotkam mas nej…
@abocinm ja mám tuto na str. 10 su nejake parametre https://www.comklima.sk/userfiles/dow... Pise tam, že 1,5kw vieš dať len v kombinacii multisplit... ja mám 2x1,5kw, napojenú na vonkajšiu ktorá má 4Kw (to je najmenší možný multisplit) presne v izbách asi cca 13m2 ... výkon postačuje bohate a na meráku tá jedna jednotka ak ide berie väčšinou 250W pri kúrení do 300W pri chladení som nameral konštantný príkon aj 190W ak išla len jedna jednotka v jednej izbe...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@dexter89 prosim ta k tym 1.5kW jednotkam mas nej…
@abocinm ak hladas cop pri roznych teplotach, kukni tu: https://www.eurovent-certification.co... Je to perfera 2kw, jedenapolku som nenasiel. Cop by malo byt ale +- rovnake aj na 1.5kw. ak hladas vykon vo w/kw pri roznych teplotach, to asi nikde nenajdes, asi najskor velmi priblizne vyratas: min(alebo max) vykon klimy pri kureni(technicky list) x cop pri tejktorej teplote
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od abocinm:

@dexter89 prosim ta k tym 1.5kW jednotkam mas nej…
@abocinm ak pomoze mam 1 jednotku 2kw emuru na 20m2. A mal som ist do 1.5kw. Dom ma 40cm kvadrove mury, vonku zateplenie take smiesne, 5 alebo 7cm, ani neviem. Strecha a strop povodny, drevo, palach a mozno aj nieco medzi krokvami. A ta 2kw je fakt silna. Vytopi rychlo na saunu. Pre zmenu mam 2,5kw na dve miestnosti plus mali kusok chodbicky a tam som mal asi dat 3,5kw. Nie, ze by 2,5 nestihala, ale ked ide sama tak v jednej casti miestnosti, kde mame gauc prudi studensi vzduch a ked lezime pri tv, tak to kus citit, ale nic strasne. Zatial jednotky asi len 3x sli permanentne celu noc, inak furt cyklovali. Tazko sa mi odhaduje noc, ci staci jedna jednotka alebo musia ist dve. Tri jednotky na noc nejdu nikdy. Ked zapnem obe a je okolo 10 stupnov, tak cykluju. Ked zapmnem jednu, tak ide stale, ak neodhadnem noc, tak jedna jednotka pri 1 stupni uz nestaci, lebo v celom dome mam otvorene dvere a toho tepla je uz malo. A samozrejme, topime na 25 stupnov, mam zamrznute zeny, ktore spia poodkryvane, tak musim topit, inak byvaju chore :-(
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

V piatok nainštalovaná Midea Oasis plus 2,5kW do …
@toky1 dobrý deň, chcem sa spýtať ako Vám funguje vnutorná jednotka , čo urobí keď dosiahne nastavenú teplotu ? Lebo moja zdvihne lamelu a ventilator beží naďalej, podľa mňa by sa mal po určitom čase vypnúť ale to sa nedeje. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dodsti:

@toky1 dobrý deň, chcem sa spýtať ako Vám funguje…
@dodsti su jednotky, ktore vypinaju a jednotky, ktore nevypinaju. Moja od daikinu vypina, midea, vivax co si pamatam nevypina. Samozrejme vsetko na automatike.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dodsti:

@toky1 dobrý deň, chcem sa spýtať ako Vám funguje…
@dodsti presne ako píše hamonik - su jednotky, ktore vypinaju a jednotky, ktore nevypinaju. Napíšte akú klímu mate, dozviete sa viac. Ja mám dve a obidve sú z kategórie čo nevypínajú a zaujímalo by my kde nájdem údaj o spotrebe v režime keď je vonkajšia jednotka vypnutá, resp akú to môže mať spotrebu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@dodsti presne ako píše hamonik - su jednotky, kt…
@juraj_k ja som mal spotrebu na vivaxe ked nesla vonkajsia jednotka 16w a teraz pri gree ked nefuka ani vnutorna 15w
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@dodsti presne ako píše hamonik - su jednotky, kt…
@juraj_k je viacero moznosti, ci uz zasahom do rozvodnej skrine a namontovat nejake shelly meter spotreby, alebo moj daikin ma v apke udaj, kolko som spalil len na topeni. Alebo ak mate fotovoltiku, tak viete si doplnit smartmeter tam, kde vidite, vyrobu, spotrebu, resp. velmi sa pohravam s myslienkou homeassistant a nastavovanim spotreby(kurenie, bazen, virivka) podla aktualnej vyroby. Uvidim, ci sa na to nakoniec dam.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@dodsti presne ako píše hamonik - su jednotky, kt…
@juraj_k Ak máš klimy napojené na klasickú zásuvku tak do nej daj ako medzikus smart zásuvku s meraním spotreby. Ja mám takto napichnutú Mideu cez smart zásuvku Tapo P110. Keď ide len vnútorná jednotka tak ukazuje okamžitú spotrebu cca 16-17W.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dodsti:

@toky1 dobrý deň, chcem sa spýtať ako Vám funguje…
@dodsti Obe moje Vivaxy R aj Midea Oasis plus doma aj Vivax Q v kancelárii to majú tak isto. nevypínajú sa - len usmernia prúd vzduchu pod strop natočením lamely.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?