Vykurovanie klimatizáciou v zime - máte skúsenosť?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Má niekto skúsenosti s vykurovaním klimatizáciou v zime. Zaujímajú ma pocity, nie technické podmienky. Predsa ten vzduch fúka, vnútorná jednotka je hore, pre chladenie je to dobre, pre kúrenie treba nastaviť fúkanie nadol. Prípadne má niekto skúsenosti s parapetnou vnútornou jednotkou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@juraj_k to zapínanie / vypínanie by žralo viac e…
@zipsuliak :D a čo už by len zožralo viac energie, rozbeh ventilátora ktorý berie na max možno 30W? Mám Gree Amber 3,5kw, ventilátor na minimum, dokúri miestnosť napr za 15 min a vypne sa niekedy aj na viac ako hodinu. Načo by bolo dobré, aby mi hodinu bežal ventilátor "naprázdno"? Čiže tiež sa radím k tým ktorí nepotrebujú, aby im bežal ventilátor pri vypnutej klíme a našťastie takú klímu aj mám (ale nevedel som to pred kúpou). Predtým som mal asi 10r. Daikin a tam som si to nikdy neuvedomil/neriešil, neviem už ako sa choval.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@hockto Prekáža mi, že sa nevypína. Viac by mi vy…
@juraj_k tak predtym si pisal, ze klima necykluje, tzn ze ide a kuri, raz viac raz menej, ale kuri, co je uplne normal ak mas nastaveny rezim auto na vnutornom ventilatore. Ak sa nevypina (a senzor teploty je ok) znamena to ze este nedosiahla pozadovanu teplotu. Ak chces dosiahnut, aby klima co najskor vykurila priestor a nasledne sa vypla, tak nastav ventilator na max. Kazdopadne, vyhodou invertorovych klim je prave to ze vedia ist v auto alebo idealne v min otackach a drzat teplotu bez neustaleho vypinania a zapinania, narozdiel od starych klim, ktore robili v podstate to co chces ty a boli len on-off. Vyhodne je to hlavne kvoli nizsej urovni hluku a tiez z hladiska opotrebenia, nakolko ta vonkajsia jednotka tiez prezije len X startov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

Riesite tu ci klima vyzaduje pravidelny servis al…
@supiiik nie je v tej rynavej klime skor zanedbane cistenie filtra pri sani vzduchu? inac kt klimu odporucate? ked tak ideal multisplit na 4 miestnosti,dakujem
Odpovedať
Moja Midea oasis plus 2,5 keď vypne vonkajšiu jednotku a ide len ventilátor vo vnútornej bedni lebo je dosiahnutá požadovaná teplota tak žerie cca 16-18 W/h.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od koenzim:

@zipsuliak :D a čo už by len zožralo viac energie…
@koenzim len si potvrdil moje slova... neustale vypinanie a zase startovanie kompresora zozerie viac elektriny ako ked klima stale bezi....a navyse to viac opotrebovava jednotlive casti klimatizacie :)
Odpovedať
Vypnutie vnútorného ventylátora pri vypnutí kompresora by mohla byť teoreticky ďaľšia možnosť nastavenia u v šetkých klimatizácií ale asi by sa tým znižila presnosť snímania vnútornej teploty ?
Odpovedať
@psv nemal by som pocit ze by vypinanie sposobovalo nepresnost merania Mne sa pri nastavenych 21st na klime pohybuje teplota 22.5 - 23st
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@psv nemal by som pocit ze by vypinanie sposobova…
@papulaa 22,5-23° je teplota nameraná kde? Externým teplomerom? Alebo ti takúto teplotu ukazuje appka že je to indoor teplota? Ja napríklad keď si nastavím teplotu 22° tak mi ide klima do útlmu a v appke ukazuje cca 24-25° a teplomer 4,5m oproti vnútornej jednotke klimy na komode vo výške cca 1m ukazuje 21,5°.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@papulaa 22,5-23° je teplota nameraná kde? Extern…
@toky1 teplota namerana externym teplomerom asi 3m od klimy v 40m2 miestnosti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

@psv nemal by som pocit ze by vypinanie sposobova…
@papulaa cize v izbe mas 23 stupnov a klima nastavena na 21? tak ty vlastne chladis :D
Odpovedať
@hockto "tak "predtym si pisal, ze klima necykluje, tzn ze ide a kuri, raz viac raz menej, ale kuri..." Prepáč, vyjadril som sa nepresne, mal som na mysli že stále fúka vzduch, už nie horúci, nekúri, zrejme len točí pôvodný vzduch. Píšeš, že asi mám nastavený režim auto na ventilátore... Áno, je to tak... Poradíš lepšie riešenie? Ale podľa toho čo tu čítam tak ta klíma je asi taká, že po dosiahnutí nastavenej teploty sa nevypína, vnútorná jednotka asi bude bežať stále. Je to ACP-12CH35AERI. Uvažujem nad ešte jednou klimou, ale už chcem iba takú čo sa vypína. Aké značky majú takú funkciu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@hockto "tak "predtym si pisal, ze klima necykluj…
@juraj_k no len teda potom ak sa ti strieda casto cyklus kedy kuri a nekuri, tak to je prave cyklovanie, tj ze sa aj stale vypina a zapina vonkajsia jednotka, co z hladiska zivotnosti nemusi byt idealne a je viac menej jedno, ci sa v tom procese vnutorna jednotka bude "vypinat" alebo nie. Mne to robieva tiez, hlavne teraz v prechodnom obdobi, kedy jednoducho ani najspodnejsi vykon klimy nedokaze udrzat nizku teplotu a jednoducho dany priestor rychlo vykuri. Ale teda pre zaciatok mozes zmenit rezim z auto na min a uvidis, aky vplyv to bude mat na na celkovy proces kurenia a cyklovania
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@hockto "tak "predtym si pisal, ze klima necykluj…
@juraj_k Ja by som isiel uz len do znacky gree ak ti ide o pomer cena vykon ak mas peniaze na rozhadzovanie tak Mitsubishi alebo daikin Vivax iz nechcem nikdy v zivote vidiet 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@koenzim len si potvrdil moje slova... neustale v…
@zipsuliak ale nerozoberali sme beh kompresora, ale vnutorny ventilator, zjavne vivax a midea to ma nastavene tak, ze aj po ukonceni kuriaceho cyklu, rozumej ze teplota dosiahne tu pozadovanu sa vnutorny ventilator nevypina, ale bezi bez kurenia dalej
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@zipsuliak ale nerozoberali sme beh kompresora, a…
@sumo01 takto to ma nastavene, aspon podla toho co som videl klimy ale aj co pisu ludia tu, asi vacsina znaciek
Odpovedať
Len upresnim,na mojej emure som skusil teda este ine, nastavil som na jednotke ventilator na rychlost 2, co to spravi a na tej rychlosti ide furt. Ked potreboval dvihnut teplotu, tak kuril, ale uz ked vytopil, tak len fuka vlazny vzduch, nie neprijemny, len vlazny oproti tomu, ked kuri a vtedy ide horuci vzduch.
Odpovedať
tak moje nastavenie , 22 st. kurenie , AUTO fukanie , app ukazuje 23,5 st. čo je teplota pri čidle , ktoré je vo vnut. jednotke vpravo hore , takže teplota na chodbe je odlišná, aj vzľadom na umiestnenie jednotky hore na poschodí , ak by som chcel dohriať izby oproti jednotke , odporučil mi technik , prepnuť na MEDIUM alebo HIGH, čo ale teraz netreba , vzľadom na "kurenie" plynom- KK a ustalenou teplotou, aj vďaka výmene 50roč. okien za nové 3oj sklo ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@zipsuliak ale nerozoberali sme beh kompresora, a…
@sumo01 áno, presne tak. Toto sa mi na mojej Vivax nepáči, ze aj po ukonceni kuriaceho cyklu, rozumej ze teplota dosiahne tu pozadovanu sa vnutorny ventilator nevypina, ale bezi bez kurenia dalej. A to krútenie nie je zadarmo a vytvára v izbe prievan.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

Len upresnim,na mojej emure som skusil teda este …
@hamonik ale ked das vent na rezim auto, po vykureni vnutorny vent vypne a nebezi naprazdno, ano?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sumo01:

@hamonik ale ked das vent na rezim auto, po vykur…
@sumo01 Presne ako vravis, ked dam auto, ventilator sa vypne uplne, ale jednotka sa nezavrie, svieti na cerveno, ze chce kurit. A dokonca to funguje tak vselijak, snazim sa to nejak pochopit. Kazda operacia na tych jednotkach je taka, tazkopadna. Proste nieco nastavis, potom musis par minut, kludne aj 10-15 pockat a potom sa to chova tak, ako by som aj cakal :) Ale start je taky, ze ked teraz z vypnutej klimy pustim start, tak fuka co to da asi 5 min. Potom znizi vykon, ale fuka, a asi po 10-15 min zacne cyklovat. A kedze mam multisplit, cakal som nejaku rozumnejsie rozhadzovanie vykonu, ked sa cykluju jednotky, ale toto tak nejde(nevadi). Proste vykon jednotky vidim na spotrebe vo FVE. A tam je vidno, kde ako co cyklovalo. Zaujimave je, ze mi proste jednotka vonku ani nevypina. Dalsi post prihodim aj graf za dnesny celodenny dazd. Treba ratat do spotreby aj malinko chladnicku a vlastne vsetko doma. Ale su to drobne.
Odpovedať
Ja mam dve Mitsubishi Diamond a po dosiahnuti pozadovanej teploty sa vnutorna jednotka (lamely) nastavy do horizontalnej polohy, ventilator sa prepne na minimalne otacky. Ziadny prievan necitim. Z mojho pohladu je to dobre ze vnutorna jednotka stale miesa vnutorny vzduch a zaroven sleduje teplotu. Ak by to nerobila tak na pri podlahe by mohla teplota klesnut kludne aj na 18´C a vo vyske jednotky bez pohybu vzduchu by bolo stale 22´C a jednotka by sa nezapla, takto sa vzduch ochladzuje rovnomerne v celej vyske a vnutorna jednotka reaguje presnejsie, cize zabezpeci lepsi komfort.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

Ja mam dve Mitsubishi Diamond a po dosiahnuti poz…
@jozu77 "pri podlahe by mohla teplota klesnut kludne aj na 18´C a vo vyske jednotky bez pohybu vzduchu by bolo stale 22´C a jednotka by sa nezapla..." Preto je dobre ak má klima funkciu Follow me – pri ktorej vďaka senzoru v ovládači vás bude “izbová teplota” nasledovať nech ste kdekoľvek.
Odpovedať
Neviem coho sa bojite pri vypnutom fukani Tu je priebeh teploty a vykonu klimatizacie Snimac teploty je vo vyske 1m od zeme
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

Neviem coho sa bojite pri vypnutom fukani Tu je p…
Ja teplotu nesnimam, ale na spotrebu to mam na dvoch miestach, cisto len klima a potom spotrebu z celeho domu. Su to vlastne drobne podla spotreby elektrokotla.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hamonik:

Ja teplotu nesnimam, ale na spotrebu to mam na dv…
@hamonik a zabudol som, ta druha snimka treba pozerat cervene cisla, tam je komplet spotreba celeho domu so standartnym zivotom, pranie, susicka, varenie na el. Rura,mikrovlnka, kavovar, proste vsetko. Kosenie travy, polievanie, umyvanie auta so studnovou vodou. Takze ta spotreba je fajn, velmi fajn.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

@jozu77 "pri podlahe by mohla teplota klesnut klu…
@juraj_k ja funkciu Follov me nemam ale plne ju nahradza 3D i-see senzor. Momentalne mam klimu nastavenu na 22´C a teplomer ukazuje 22´C a druhy 21,7´C( dalej od klimy cca 7m). Takze to funguje super. Mne ale jednotka ked nekuri, znizi prietok vzduch na minimum tak asi preto ani neviem ze ide.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od papulaa:

Neviem coho sa bojite pri vypnutom fukani Tu je p…
@papulaa podla grafu usudzujem ze klimu na noc vypinas alebo len znizujes teplotu?
Odpovedať
Skušal som režim LOW ( Vivax) , jednotka od začiatku jemne pofukuje, za 2 hod. vôbec nefukal vlažny vzduch...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozu77:

@papulaa podla grafu usudzujem ze klimu na noc vy…
@jozu77 Ano na noc zatial klimu vypiname rano mame v dome 21st @rudy1973 podla mna ti nesiel vlazny vzduch preto lebo isla stale vonkajsia jednotka Cim slabsie nastaveny ventilator tym ma klima mensiu ucinnost
Odpovedať
U mna plati ze ked tepelne cerpadlo pracuje na minime svojho vykonu tak je COP horsi aj o 30 %. Predpokladam ze to bude platit vseobecne pri TC nakolko "krutit" motor kompresora a ventilatora vonkajsej jednotky na minimalnych otackach a este cez frekvencne menice je velmi neefektivne oproti normalizovanemu 100%-nemu vykonu tychto motorov. Da sa tomu predist cyklovanim ale to bude asi vacsi zabijak zivotnosti TC ako sem tam nizsie COP.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?