Odpoveď na príspevok od foox:
@dexter89 kvôli úsporám pár stoviek mám postúpiť … @foox tieto videa som videl už aj pár rokov dozadu , prerábky klím na TČ ale ako písal @rkorba , je to zbytočne prekombinované a zložité... v podstate supiik to tou svojou riadiacou jednotkou zjednodušil o takmer 90% ...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@foox tieto videa som videl už aj pár rokov dozad… @dexter89 Presne ako pises, prekombinovane, zlozite ale hlavne neuplne. Chyba tomu kopec funkcnych a hlavne ochrannych prvkov. "Nejako" to funguje, ale od takeho plnokrvneho TC to ma daleko. Preto som sa znazil to nejako "vyriesit" a vzniklo MiniHPC. Nechyba mu kontrola prietoku a ohrana teploty na vystupe, regulacia podla teploty miestnosti, vstupnej/vystupnej teploty vody, ekvitermicka regulacia, denny casovac, spinanie elektrickeho dohrevu (v pripade potreby), dobeh obehove cerpadla, moznost chladit do podlahy, alebo prepinat 3-cestny ventil do stropu. Ovladanie 3 cestneho ventilu do TPV, casovac TPV, funkcia antilegionella, Prepinanie spiraly na TPV v pripade, ze kompresor nestiha, diagnosticke udaje (rovnake udaje ako ma Gree diagnostika, teploty vonkajsej jednotky, prikon a frekvencia kompresora,...), statistiky, on-line monitoring a on-line ovladanie, kalibracia cidiel, moznost pripojit externy watt meter, BT cidlo priestoru pre teplotu a vlhkost a na zaklade toho napr. vypocitava rosny bod pre chladenie, on-line upgrade FW, atd... Na trhu nieco taketo chyba a vlastne sa aj cudujem, ze preco. Obcas mam taky pocit, ze vyrobcovia nemaju zaujem vyrabat a predavat lacne riesenia tepelnych cerpadiel, ked tie plnohodnotne za 10tis Eur idu ako teple rozky... Ale zase na druhu stranu si treba povedat aj to B, stale je to bezna klimatizacia, maly vymennik, mala roztec lamiel, mala vrtula, jednostupnovy rotacny kompresor, nie vzdy vyhrievana vana, nie vzdy expanzny ventil, cize COP nebude take ako pri tom 10tis cerpadle. Tu treba potom zobrat do ruky kalkulacku a prepratat, ci skor ist do hotoveho riesenia za 10tis EUR s COP 3-4, alebo do prerabky klimy za 2000Eur s COP 2,5-3.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@dexter89 Presne ako pises, prekombinovane, zlozi… @supiiik V tom videu spomínal doskový vymenník s chladivom R410 s tlakom 40bar.Aký výmenník používate?Mohol by byť problém pri odmrazovaní jednotky.Odpoveď na príspevok od marko337:
@supiiik V tom videu spomínal doskový vymenník s … @marko337 ja mam trubkovy a pohodicka.Odpoveď na príspevok od marko337:
@supiiik V tom videu spomínal doskový vymenník s … @marko337 Ano, to je achylova pata tychto prerabok. Treba si ustriehnut, aby pri odmrazovani nezastalo z akehokolvek dovodu cerpadlo (napr. vypne termostat), lebo to je takmer okamzita smrt doskoveho vymennika. MiniHPC si strazi prietok vody a aj vystupnu teplotu a keby zastalo z nejakeho dovodu cerpadlo, tak okamzite vypina kompresor aby sa predislo prave takymto problemom. Ja pouzivam doskovy vymennik SWEP a chladivo R32. Ale najvacsia istota je trubkovy vymennik, ako ma @rkorba, tomu nevadi ani ked zamrzne, akurat nie je taky kompaktny ako doskovy a tazko sa zhana. Pripadne sa da aj vyrobit doma na kolene :)Odpoveď na príspevok od matko291:
Ako tu čítam pani máte krásne spotreby, ja som sa… @matko291 ja som na chladenie v lete cca 10 hod. denne , spotreboval mesačne tak do 80 kWh . Teraz používam klímu , ktorá je na chodbe , na ranne prikurenie cca 45 min. spotrebu neviem odhadnúť , v app mi neukazuje a samostatný merač na lište nemám. Vivax 3,5 kW.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
Ahojte všetci, prerábka klímy na tepelné žerpadlo… @zdenkonr samozrejme máš úplnú pravdu, len u nás je zaužívaný honosný názov pre drahe zariadenie menom tepelné čerpadlo :-)Odpoveď na príspevok od matko291:
Ako tu čítam pani máte krásne spotreby, ja som sa… @matko291 No ja som teraz kukol mám denne spotrebu na klimach cez 10kwh ... Aj 13 ... Ale idú mi skoro vždy dve a v noci u mňa dosť mrzne momentálne ráno vždy -6 ... Cez noc keď mrzne je spotreba min .2x väčšia ako keď je nad nulou hoci 2, 3 stupne .. ale dve klímy mi idú celú nocOdpoveď na príspevok od dexter89:
@matko291 No ja som teraz kukol mám denne spotreb… @dexter89 tak v porovnaní +- to isté ako jedna 5kw, uvidím keď zapojím shelly aká bude spotreba klími reálna, a rozmíšlam že ju nastavím len na noc, cez deň pomože slnko + kachleOdpoveď na príspevok od matko291:
@dexter89 tak v porovnaní +- to isté ako jedna 5k… @matko291 moje dve 3.5 a 2.5kw priemer 9-10kw denne.Ale večer od 22.00 vypínam. Úplne. V sinclair brno mi povedali že môžem. Že nevadí . Veď keby vadilo tak tam nedajú ani časovač. Ráno sa pustí na hodinku,a keď všetci z domu odídu,tak sa vypne. U mňa sa zdá biť spotreba vyššia vzhľadom na to že v noci nejde,ale manželka pracuje na smeny, takže keď má voľno,tak si to pustí viac.kludne tam natuka 27-28,a necha tak aj 4-5-6hodin. Pomedzi to ešte dva krát vetra, samozrejme klima driape.No čo už. Keď som to dal nainštalovať, povedal som, že teraz si bude môcť pridať teplotu ako chce.No somárOdpoveď na príspevok od matko291:
@dexter89 tak v porovnaní +- to isté ako jedna 5k… @matko291 Toto je spotreba 2. jednotky minulý týždeň.Cez noc cca -4. Ale cez deň teplo. 63kwOdpoveď na príspevok od joma3333:
A takto vyzerá aktuálna spotreba,vonka 4,5st. Kli… @joma3333 Ak by si chcel este trochu znizit spotrebu zapni ventilator na 2 alebo kludne aj 3 st pokial ti to je komfortne Mne pri 2st fukania napr znizilo prikon oproti 1stOdpoveď na príspevok od joma3333:
@matko291 moje dve 3.5 a 2.5kw priemer 9-10kw den… @joma3333 ja tam ešte nebývam, rekonštrukcia, tehla. Na strope 20cm vaty. Bojím sa aby mi vo vnútri nepomrzla voda. @papulla vyskúšamOdpoveď na príspevok od papulaa:
@joma3333 Ak by si chcel este trochu znizit spotr… @papulaa už aj skúšamOdpoveď na príspevok od wheel:
Ja klimu nevypinam vobec, ide mi na konstantnu te… @wheel ako často ti zapína?Odpoveď na príspevok od wheel:
Ja klimu nevypinam vobec, ide mi na konstantnu te… @wheel to určite.ale ja mám drevodom. Mne sa steny ne-akumuluju.35cm hrúbka steny a všetko len izolácia (pena ,drevo,sadroš) Takže ja keď o 22.00 večer vypnem kúrenie,mam v dome okolo 22st.Rano keď som minulú zimu vo februári nepúšťal vôbec,tak sme prišli z prace a bolo v dome cca 20st.A to manželka rano aj vetra.Ale potom cez deň keď sa oprelo slnko tak to nejaký ten stupeň išlo hore.no v priemere od 22.00 večer do druhého dňa 14.-15.hod, tri stupne dole. Podľa počasia.Odpoveď na príspevok od matko291:
@wheel ako často ti zapína? @matko291 Zapnuta je nonstop, ako vravim ja kurim zrejme inak ako Vy. Nic narychlo nerozkurujem, proste mam nastavenych 21 stupnov a fukanie na 2 stupen s tym, ze lamely sa hybu do stran co mi pokryva obyvackokuchynu a postupne sa teplo dostava aj do izieb na opacnom konci domu. Tymto sposobom mi klima takmer vobec nevypina, sice teplota lezie hore pomaly, ale citim ze ked uz vylezie tak je to lepsie teplo ked su nahriate aj mury, ako ked je nahriaty len vzduch. Necham to tak ist a neriesim, klima sa "vypina" len pri defroste. Teplotny rozdiel je tak max 1 stupen medzi izbami, ale ako vravim trva kludne aj 24 hodin kym mi vzrastie teplota celeho domu o 1-1.5 stupna.Odpoveď na príspevok od jozu77:
Este upresnim, podlahu len temperujem - podlahovy… @jozu77 schválbe som skúsil zmerať teplotu podlahy. Výsledok 20,5 - 21,8 Izba najďalej od jednotky 20,5st Aj ja som už dávnejšie uvažoval o pustení podlahy(vykurovacie fólie Caleo), ale zistil som že moje dievky doma nosia papuče aj v lete. Takže asi nie je treba.Odpoveď na príspevok od joma3333:
@jozu77 schválbe som skúsil zmerať teplotu podlah… @joma3333 tak si na " nastartoval" a pomeral som to aj ja 1. Poschodie 100m2 Vstupna chodba 20,6 Obyvacko-kuchyna-chodba-jedalen 21,5-22,3 ( v tomto priestore je klima) Spalna a free izba 20,8 2. poschodie 80m2 22,6 - tu ani podlahovku nemam a kurim len klimou cele vykurovacie obdobie je nastavena na silen mod( minimalne otacky) a 23'C, urcite by postacovala aj 1,5Kw ale mitsub taku nemaOdpoveď na príspevok od jozu77:
Ahojte, po dlhsom case musim povedat ze instalaci… @jozu77 a od 23:30 kúriš čim?Odpoveď na príspevok od matko291:
@jozu77 a od 23:30 kúriš čim? @matko291 o 23:30 sa klimy vypnu a zacinaju zase rano od 6:00. Za tych 6,5h zase dom nejak vyrazne neochladne ( z 23'C na 20-21, zalezi od vonkajsej teploty) a rano ked sa zobudzame 6:15 tak uz to bezi a je prijemne. V pripade tuhej zimy to kludne necham bezat 24/7 ale to by muselo byt uz pod - 15'C. V takychto nizkych teplotach mam uz ale pustenu podlahu ako som spominal vyssie takze sa dom aj pri rezime vypnutia 23:30 tak neochladi. Podlaha to udrzi aby to nekleslo pod 20'C v priestore. A v noci ked spime ani viac nepotrebujes.