Vetranie technickej miestnosti bez okna

Dobrý deň Chcel by som sa poradit ohľadom vetrania technickej miestnosti ktorá je v strede domu a je bez okna, v technickej sa nachádza kotol, rozvádzač na podlahovku, pracka sušička, a komplet it rozvody, server, router, nvr atd. Problém je v zime kedy v technickej nie je problém aj 28C čo neprospieva tej it časti. V technickej mám spravene klímu ale v zime by som ju chcel aspoň trochu obmedziť a urobiť nejaké vetranie/ výmena tepla aby som ochladil tu miestnosť. Rozmýšľal som nad klasickým ventilátorom čo sa dáva na wc bojím sa ale kondenzu. Vývoj by som dal len na povalu ale i tak na povale je v zime teplota o pár stupňov vyššia ako vonku. Ako by sa dal vyriešiť tento problém? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked vyvodom na strechu tak ruru potiahnut nizsie ako ventilator ten napojit zboku kolenom smerujucom zhora a dat odvod kondenzu popripade az dolu a cez sifon do kanalizacie. Este existuje lapac kondenzu len aby stihal.
Odpovedať
Na povalu nie je dobry napad, musis to vyviest cez strechu von, lebo ti bude vlhnut izolacia a krov. Potom das v tomto poradi: ventilator, spatna klapa, lapac kondenzu s odvodom do kanalizacie, vzduchovod az cez stresnu krytinu, prechodovy kus podla krytiny, strieska na vystup
Odpovedať
Rekuperacia, cca 350eur stojí ten jeden "sulec"
Odpovedať
Ja mám tiež z wc ventilátor vyvedeny cez strop na strechu a prvú zimu kondenz a mokrý strop na druhý rok som kúpil lapač kondenzu na rúru a rúru na povale ešte obalil do vaty a aj keď prišli -25 stupňové mrazy bol pokoj .
Odpovedať
A keby si ten teply vzduch len fukal do inej miestnosti? Napriklad do kupelne (neviem aku mas dispoziciu ale mozno by stacil len jednoduchy prieraz cez stenu). Tym padom by si zbytocne nevyhadzoval teplo doslova von oknom ale zuzitkoval by si ho v dome. A navyse si nebudes robit podtlak v dome a prisavat studeny vzduch z vonku. Dal by som tam nejaky pomalobezny ventilator aby nebol hlucny, ovladany termostatom a hotovo.
Odpovedať
28°C pre IT je v pohode, ale vetrat tam samozrejme treba. Osobne by som upravil dvere do technickej, hore aj dole spravit otvir, prekryt nejakou dobre vyzerajucou mriezkou a je to. V pripade potreby mozne posilnit ventilatorom na tej mriezke zo strany technickej. Ovladat casovacom/termostatom. Skoda riesit nejake prestupy.
Odpovedať
@kejsix tie technické IT veci mám aj ja v technickej a robia dosť hluk. Hlavne server a switch. Som rád, že cez tie dvere nejde hluk. Mriežky by asi neboli šťastné riešenie.
Odpovedať
Profilova fotka
28C nieje problem. vlhkost bude viac problemova,kolko tam je % v zime ? ak to vazne chces riesit tak mozno by mozno malo zmysel pozriet sa po bojlery s tepelnym cerpadlom. To cerpadlo ti zoberie s toho vzduch to teplo a vlhkost a pomerne lacno vyroby teplu vodu,nevyhodou je cena a zapojenie do existujuceho systemu.
Odpovedať
@megdesign Tak ak tam mas default vrtule ani sa nedivim. Ja som server poladil a ak nevidim kontrolky tak neviem ci ide :-) Zo switcha som vetrak vyhodil uplne a cuduj sa svete ide treti rok bez vetraku a ziadny problem...
Odpovedať
Tá teplota vadí hlavne diskom, vlhkosť sa pohybuje okolo 50% pretože keď sa susi tak ide aj klima. Prieraz do inej miestnosti nie je možný keďže na druhej strane je obývačka, alebo špajza pripadne detská izba. Server je hlučný minimálne ale ide hore s teplotou. Časovač a podobne srandy na tom budem riešiť teplotným čidlom pripojeným na OpenHAB a následne ovládaným pravidlami V každom prípade ďakujem za rady hlavne ten lapac kondenzu ani som nevedel že niečo take existuje.
Odpovedať
@kejsix mám tam AT GS950. Keby z neho vyhodím vrtulu, neviem čo by na to povedal. :-)
Odpovedať
@megdesign No je to uz take domace bastlenie a uznavam ze nie pre kazdeho. Vyskusaj. Vymontuj a odmeraj, niekedy staci len vacsi pasivny chladic, inokedy silent vetrak a aj ten este pribrzdit odporom. Ja som to vykostil z catalystu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vajkooo Nuz ano, ak tam mas klasicke disky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravim Vas, prave staviam a tiez ss obavam ze v technickej miestnosti budem mat prilis teplo, aj ked je tam male okno. Kedze chcem mat technicku zaroven ako spajzu, tak som rozmyslal ze by som pod stropom spravil v stene stovku dieru vedla di kuchyne, dal tam ventilator s cidlom a ked stupne teplota v technicjej nad povedzme 21 stupnov tak ho zopne a bude vhanat vzduch do kuchyne. Myslite ze je to dobry napad? Mohol by tam nastat nejaky problem?
Odpovedať
Profilova fotka
@jozik123 problém v tom asi nebude ale účinnosť?? Keď si tam spravíš podtlak tak ti začne cez dvere alebo inkade nasávať vzduch asi s nejakej chodby (tipujem dispozíciu) takže si tam znova podtlakovo nasaješ teplý vzduchu. Ak sa dá tak špajzu samostatne a technickú tiež.
Odpovedať
@logo22 uz je to postavene. Samostatne sa to riesit nedalo,nevychadzalo mi to. Je mi jasne ze vzduch ktiry budem odsavat z technickej do chodby alebo kuchyne tak nejako tam zase naspäť bude musiet prudit, takze ked ventilátor umiestnim niekde pod strop, kde je vzduch najteplejsi a v spodnej casti dveri dam maly otvor s mriezkou, tak by som mal nasavat chladnejsi vzduch. Mozno mriezku ani netreba ak prah nebude. Pripadne otvorim v technickej okno na mikroventilaciu. Chcel som len vediet ci to nebude robit nejaku sarapatu. Mozno prach bude virit, toho sa troska bojim.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozik123 prach? Z čoho by vznikal? Pokiaľ nebudeš kúriť pevnom palivom tak nemá jaký (bude cca to isté ako vo zvyšku domu) Pri najhoršom na nasávanie umiestniš nejakú filtračnú tkaninu K tej teplote aký máš rozdiel teplôt pri podlahe a strope? Je to aspoň 2 stupne :-| Pri dobré izolovaných domoch mi toto neprichádza ako spôsob aby si dosiahol nižšiu teplotu ako vo zvyšku domu.
Odpovedať
@logo22 bude tepelne cerpadlo, takze by malo byt cisto, ale tak predsa len prach je skoro vsade aj tam kde je cisto. To este neviem aky bude rozdiel teplot, zatial idem len potery robit a le ked som videl rozvadzac kurenia v technickej, plus bojler, plus mozno mrazak, tak ta teplota tam bude asi trosku vyssia. Preto som zacal uvazovat nad takymto riesenim. Pri otvorenom okne v tej technickej by to bolo aspon trocha take vetranie do celeho domu, kedze technicka je takmer v strede domu. Este skusim pospekulovat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, rad by som aj ja nadviazal na predchadzajucu komunikaciu. Tiez by som potreboval doriesit odvetranie izieb a tech miestnosti. Mame dom zapusteny do svahu a tech miestnost je v principe uz takmer cela v zemi ale nechal som prieraz v stene pod vrchom do exterieru a ten este vyustuje tesne nad uroven terenu. Neviem sa ale rozhodnut ako to cele spravit. V tech miestnosti (1.03) toho bude celkom dost od kurenia (T.C zem voda), rozvadzac (loxone), rack pre datove rozvody, rozvadzac kurenia a stropnecho chladenia...rekuperaciu nemame. Rozmyslam, ze by som do tech. miestnosti dal decentralnu rekuperaciu a kupelnu (1.04) by som asi odvetral radialnym ventilatorom (axialny nestaci asi lebo do exterieru potrebujem cca 3 m ruru) a Sklad ked aj neodvetram, tam viem otvorit dvere a vyvetrat podla potreby alebo tiez napojim dalsi ventilator na vyvod z ventilatora kupelne. Riadit a spinat to chceme cele automatizovane cez loxone na baze teploty/vlhkosti. Viete poradit ci uvazujem spravne? alebo nejaky iny navrh? Zaujima ma maj ta technicka miestnost, ci sa nebude prehrievat lebo klimatizaciu tam nemam a okruh stropneho chladenia samostatny tiez nie, len je tam chladenie zvedene do rozvadzaca... Dakujem velmi pekne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?