Vaillant ecoTEC plus VU INT 186/3-5 + VIH R 120

Ahojte, kúpili sme byt kde je namotovany Vaillant ecoTEC plus VU INT 186/3-5 + VIH R 120. Kúrenie ide v pohode, ale čo sa týka vody, vie tak napustiť 1/3 vane na kúpanie, potom už ide iba letná voda. Koliesko na zohrievanie vody je na maximum (malo by to byt 65 stupňov). Kúrenar povedal, že to tak ma byt, ale mne sa nechce veriť, že to nedokáže dodať teplu vodu aspoň na jednu plnú rohovú vaňu! Treba to cele meniť? Alebo sa to dá nejako vylepšiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@janokyel AK (a pisem AK) ide zo zasobnika 65C horuca voda, tak ak ju zmiesas s 5C vodou, vies namiesat cca 120+60L 40C vody (rovnica 120*65+5*x=40*(120+x)) aj to len za predpokladu ze je cely zasobnik ohriaty na 65C (co nie je, lebo vrstvenie vody). Ak ma rohova vana 280L a viac (bezne), tak je jasne, ze 120L zasobnik je maly.
Odpovedať
@mgx ďakujem. Síce je nastavená teplota na 65 stupňov, ale nezdá sa mi, že by taká tiekla, keďže v pohode ju vo vani znesiem. Takze jedine vymeniť ten zásobník? Aký typ a aký veľký?
Odpovedať
@mgx S tými 5° si nie som istý. Voda má skôr okolo 10°C si myslím. Keď začneš vypúšťať vodu zo zásobníka tak sa kotol prepne cez trojcesťák na ohrev tej vody v zásobníku a valí do neho plný výkon tých 18kW, to by mohlo stíhať ohrievať.
Odpovedať
Profilova fotka
@janokyel podla objemu vane 🙂. do rovnice hore dosad teploty (dal by som skor 55C) namiesto 65C a dany objem musi byt > objem vane. Linearne rovnice boli za mojho casu ucivo zakladnej skoly, takze verim ze si to zratas aj sam 🙂. 5C sa dava ako rezerva, vacsinou ma voda viac (ale nemusi). Kotol by mal dohriat zasobnik 120L za cca 15minut...takze ak nechces cakat...
Odpovedať
@toky1 veď to som si myslel, že minie vodu v zásobníku, ale že bude stíhať nejakým slabším prúdom zohrievať vodu. Včera som napustil tak 1/3 vane ako tak horúcej vody, následne aj so slabučkým prúdom išla iba letná. Aj po pár hodinách ukazoval, že je voda v zásobníku 48 stupňov (aj keď je nastavená na 65), dnes ráno ukazoval 52 stupňov.
Odpovedať
@janokyel Odbočím. Na fotke sa mi vidí, že máš cez flexi hadicu dopĺňanie vody do UK systému. A kohútik s červenou motýlikovou páčkou medzi flexi hadicou a zásobníkom je otvorený a aj ventil prípojky zo steny. To prečo? Tlak v ZTI potrubí je možno 5-6bar, v UK v byte určite menej, rozhodne pod 3 bary pretože obvykle poišťák na UK je zvyčajne 3barový. Vidím, že prepad z poišťáku ZTI máš napevno, čiže nevidíš či ti neprepúšťa. Máš napevno do odpadu aj vývod z prepadu poistného ventilu? Akú máš výstupnú teplotu vody z kotla?
Odpovedať
@toky1 fuha, takto som to prevzal, čiže prívod vody do zásobníka ma byt zatvorený? Výstupná teplota je nastavená na 65 (ak myslíš už teplotu vody “z kohútika”), ale ako vravím, určite toľko nemá. Netuším kde je vyvod z poistného ventilu. Ale všimol som si, že na kotlík je taká ručička akoby na tlak a ta býva za červeným pasmom. Ja sa do toho moc nevyznám. Servisak robil pred mesiacom revíziu (podľa protokolu všetko Ok, to dával ešte predchádzajúci majiteľ), a keď som s ním volal, že sa mi zdá, že malo vody zohrieva, len mi povedal, že to tak ma byt, že mám nastaviť teplotu na 65 stupňov. Ale nechce sa mi veriť, že pri takejto zostave kotla a zásobníka človek nevie normálne napustiť vaňu,aby mohol v pohode relaxovať. Keby išla aspoň pomalým prúdom napustiť.
Odpovedať
@toky1 dokonca som skúšal napúšťať vaňu cez sprchovu hlavicu, lebo som myslel že nižší prietok stihne vodu dohriať, ale tiež sa “minula”.
Odpovedať
Podľa mňa. Fialovou sú zakrúžkované prívod studenej vody zo ZTI do zásobníka a odvod už ohriatej zo zásobníka. Tmavomodrou sú zakrúžkované prívod vykurovacej vody z kotla do výmenníka v zásobníku a jej vratka späť do kotla. Zeleným je zakrúžkovaný poistný ventil zo strany ZTI s napevno inštalovaným prepadom do tej tmoavosivej rúry odpadovej. Flexihadica je napojenie vykurovacieho systému pre dopúšťanie vody v prípade poklasu tlaku v UK systéme - je napojená kohútikmi v červenom krúžku a svetlomodrom krúžku. Obe majú páčky v polohe otvorené, to znamená že je UK systém trvalo otvorený pre jeho napúšťanie keďže v UK systéme je tlak do 3barov a ZTI cez 5 barov. Kotol by mal mať vlastný poistný ventil 3bar a ak je napevno napojený na tú istú tmavosivú rúru ako prepad od poistného ventilu zakrúžkovaného zelenou tak ani nevidíš, že z neho vyteká voda do odpadu. Čiže teoreticky kotol ohrieva vodu v UK systéme ale na ten je napojená studená voda cez stále otvorené ventily na flexihadici a odteká to cez poišťák v kotli do odpadu. Tak sa to podľa fotky tvári. Možno preto máš ručičku na tlakomeri za červeným poľom. Zavri kohútiky zakrúžkované červenou a svetlomodrou farbou, stačí jeden z nich. Poistný ventil v kotli ti bude vypúšťať vodu z UK systému do odpadu až pokiaľ neklesne tlak v UK systéme pod 3 bary.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 to ze ma dopustanie otvorene som si tiez vsimol, ale uz som videl take kurenarske konstrukcie, ze zostava rozum stat. @janokyel dopustanie zavri, a pozri tlak v kureni. Malo by byt niekde okolo 1.5-2.0bar. Ak je viac, vypusti niekde radiator(odvzdusni) alebo na podlahovkovom rozvadzaci. 17kw kotol dohreje 50L zasobnik za cca 5minut. Odskusane. Ak zohrieva zasobnik z 48c na 52C celu noc, su 2 mozne priciny: bud ti to niekde vypusta do odpadu ako pisal @toky1 alebo problem zapojenia/SW nastavenia. Tiez moze byt nefunkcny alebo zaseknuty 3cestny ventil, ale to sa da jednoducho skontrolovat. Pripadne si zavolaj ineho kurenara...
Odpovedať
Neodfotil si kotol, preto iba tipujem aké máš možnosti ovládania. Ak máš dva displeje tak na tom väčšom vpravo musíš ísť do nastavenia ohrevu teplej vody v zásobníku. Ak si dobre pamätám je to skratka DHW a tam nastaviť teplotu cca 55 stupňov.
Odpovedať
Tento display som myslel. Tvoja pec ho nemusí mať, ale ak ho má, otáčacím ovládacím prvkom nájdi teplotu vody v zásobníku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@toky1 ďakujem. Skúsim to uzavrieť a pozrieť tlak.
Odpovedať
@mgx ďakujem. Ako skontrolujem ten 3cestny ventil?
Odpovedať
@pekru display mám iný (vid foto), teplotu zásobníka som pozeral cez ten bod 6 a tam ukazovalo vždy nižšiu tak ako som písal
Odpovedať
@janokyel Len pre orientáciu ja mám tlak v systéme UK momentálne cca 1,8bar - v závislosti od teploty, plus mínus. 3 bary sú "havarijný" tlak, preto by to poistný ventil už mal vypustiť cez prepad do toho odpadu. Ja napríklad mám prepad od poišťáku vyvedený voľne do vedra takže vidím keď prepúšťa.
Odpovedať
Profilova fotka
@janokyel bez diagnostiky dost tazko, ale vies odmerat teplomerom vstup a vystup z kotla do zasobnika. na scheme som oznacil cervenou hviezdickou. toto je aktualny stav u mna doma, ale v zasade interny a externy zasobnik je viac menej to iste z hydraulickeho hladiska. Ak ide do zasobnika voda s nizkou teplotou napriek poziadavke, treba volat kurenara (ineho).
Odpovedať
@toky1 ukazuje mi že tam je 3,4-3,5 bar
Odpovedať
@toky1
Odpovedať
Profilova fotka
jasne ze ukazuje mas prepojene kurenie s uzit.vodou. vypni to dopustanie tie 2kohuty a odpusti vodu z kurenia. tlak klesne. odpusti kym nebude 2.0
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň. Prosím vás, kde mám pripojiť hadicu na odpustenie vody ?Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ankakacv preco chces odpustat vodu? Tlak vo vykurovacom okruhu sa da znizit viacerymi sposobmi - napravo mas poistny ventil, ked nim postukas tak znizis tlak (musis si tam dat nejake vedro). Ak mas radiatory/podlahovku, niekde budes mat na nich odvzdusnovak, ten ked potocis proti smeru tak znizis tlak. A ten filter si daj prerobit, jednak ho mas uplne opacne takze aj keby chcel tak fungovat nebude a ked chces aby fungoval, ma byt spravne namontovany.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@ankakacv preco chces odpustat vodu? Tlak vo vyku…
Prepáčte sa som myslela dopustiť vodu ,zle som to napísala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ankakacv:

Prepáčte sa som myslela dopustiť vodu ,zle som to…
@ankakacv to by malo byť toto úplne vpravo. Potočiť tým čiernym ventilom, ale len trocha a sledovať ako stúpa tlak a pri požadovanej hodnote zas uzavrieť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?