Účinnosť kondenzačného kotla v závislosti od teplotného spádu

Zobraz úvodný príspevok
Nazdars. Viete mi na nejakom príklade vyčísliť rozdiel v spotrebe zemného plynu pri vykurovaní ak je zdroj tepla kondenzačný kotol a vykurovací systém 1 - radiátory, teplotný spád 50°/40° 2 - podlahové vykurovanie 35°/30° ? Tepelná strata objektu povedzme pri -13° je 5kW. Ide mi o to, že všade sa píše, že čím nižšia výstupná teplota z kondenzačného kotla do vykurovacieho systému tak tým vyššia je jeho účinnosť ale všade pri výrobcoch kotlov v technických podkladoch som našiel len účinnosti pri teplotnom spáde 80°/60° akože pre radiátory a 50°/30° pre podlahové vykurovanie - ale ak je ten teplotný spád iný, nižší ako konkrétne to ovplyvní hodinovú spotrebu? Prípadne modelovú sezónnu? Ide mi o to, že ak je rozdiel v spotrebe za sezónu 5% či má zmysel nejako extra sa tým zaoberať. Nutne mi neide o vykurovací systém radiátorový a podlahové vykurovanie - kľudne v oboch prípadoch podlahové len s iným teplotným spádom (a rozstupmi rúrok). Dík za všetky odpovede.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@matoztt nepojde dlhsie,lebo ju skor dosiane ako …
@dusan72 ach...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matoztt:

@dusan72 ach...
@matoztt Veru ach
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 Rozdiel v spotrebe zemného plynu pri vykurovaní s kondenzačným kotlom, kde sú rozdiely v teplotnom spáde vykurovacieho systému, je možné vyčísliť na základe niekoľkých kľúčových faktorov. V zásade platí, že čím nižšia je výstupná teplota vykurovacieho systému (teda teplotný spád), tým efektívnejšie pracuje kondenzačný kotol, pretože kondenzuje viac vodnej pary zo spalin a dosahuje vyššiu účinnosť. Pokúsim sa rozobrať, ako by to mohlo vyzerať na konkrétnom príklade, pričom budeme vychádzať z tvojich parametrov. Parametre: Tepelná strata objektu pri -13°C: 5 kW Teplotný spád pre radiátory: 50°C/40°C Teplotný spád pre podlahové vykurovanie: 35°C/30°C Typ kotla: kondenzačný Efektívnosť kondenzačného kotla bude vyššia pri nižších výstupných teplotách (v podstate ide o teplotu na výstupe z kotla a teplotu vykurovacej vody). Kľúčové faktory ovplyvňujúce spotrebu: Účinnosť kondenzačného kotla: Kondenzačné kotly dosahujú najvyššiu účinnosť pri nízkych výstupných teplotách vody, pretože vykonávajú kondenzáciu, pri ktorej sa z obnovenej energie vráti späť viac tepla. Pri nižšej výstupnej teplote kotol dosiahne vyšší koeficient výkonu (COP) a celkovú efektivitu. Pri teplotách vody vyšších ako cca 55°C (alebo dokonca 60°C) prestáva kondenzácia, čo znižuje účinnosť kotla. Teplotný spád a výkon vykurovacieho systému: Radiátorový systém pri teplotách 50°C/40°C si vyžaduje vyšší teplotný rozdiel medzi vodou v kotli a v miestnosti. Aby sa zabezpečil rovnaký tepelný výkon 5 kW pri vyšších teplotách, kotol bude musieť pracovať s vyššími teplotami, čo znamená nižšiu účinnosť. Podlahové vykurovanie pri teplotách 35°C/30°C je efektívnejšie z hľadiska distribúcie tepla. Teplota vody je nižšia, čo znamená, že kondenzačný kotol môže dosiahnuť lepšiu účinnosť pri nižších teplotách výstupu, čím sa zvýši celkový výkon a zníži spotreba plynu. Výpočty spotreby plynu: Výpočet spotreby tepla: Tepelná strata objektu je 5 kW pri -13°C. To znamená, že kotol musí pokryť túto tepelnú stratu. Ak by kotol mal 100% účinnosť, potreboval by presne 5 kW tepelného výkonu. Avšak pri reálnych účinnostiach bude spotreba vyššia. Účinnosť kotla: Pri teplotách 50°C/40°C (pre radiátory): Kondenzačný kotol môže dosiahnuť účinnosť okolo 90-92%. To znamená, že na pokrytie tepelnej straty 5 kW je potrebná vstupná energia z plynu okolo 5 kW / 0,91 ≈ 5,49 kW (zohľadnenie účinnosti). Pri teplotách 35°C/30°C (pre podlahové vykurovanie): Pri tejto nižšej teplote môže kotol dosiahnuť účinnosť až 95-98%, čo znamená, že na pokrytie rovnakej tepelnej straty 5 kW bude potrebná vstupná energia z plynu len 5 kW / 0,97 ≈ 5,15 kW (zohľadnenie účinnosti). Denná spotreba: Ak predpokladáme, že kotol bude pracovať 6 hodín denne pri vonkajšej teplote -13°C: Pre radiátory: Spotreba za deň = 5,49 kW × 6 hod = 32,94 kWh Pre podlahové vykurovanie: Spotreba za deň = 5,15 kW × 6 hod = 30,90 kWh Sezónna spotreba: Predpokladajme, že vykurovacia sezóna trvá 150 dní: Pre radiátory: 32,94 kWh × 150 dní = 4 941 kWh Pre podlahové vykurovanie: 30,90 kWh × 150 dní = 4 635 kWh Rozdiel v spotrebe za sezónu: Rozdiel v ročnej spotrebe medzi radiátormi a podlahovým vykurovaním je: 4941 kWh−4635 kWh=306 kWh 4941kWh−4635kWh=306kWh Tento rozdiel predstavuje približne 6% nižšiu spotrebu plynu pri použití podlahového vykurovania s nižšími teplotami. Záver: Rozdiel v spotrebe medzi radiátorovým systémom a podlahovým vykurovaním s nižším teplotným spádom (35°/30° vs. 50°/40°) môže byť v rámci sezóny približne 6%. Tento rozdiel je relevantný, ale nie obrovský. Avšak pri dlhodobom používaní, najmä pri veľkých domoch alebo objektoch s nízkymi tepelnými stratami, môže mať významný vplyv na spotrebu plynu. Akýkoľvek rozdiel v spotrebe závisí aj od konkrétnej inštalácie a od toho, ako efektívne je zvolené vykurovacie zariadenie a jeho regulácia, takže nie je úplne jedno, aký je teplotný spád. Toto su papierove vypocty. Realita je vsak taka, ze kotol iduci v kondenzacnom rezime vie usetrit 10-30percent oproti verzii, ked v kondenzacnom rezime nejde.
Odpovedať
Tak ako som pisal, moj kotol vie modulovať vykon od 3,2 - 30 kW, tak, že snima teplotu spiatočky, teplotu vonk. čidla a nastavenu teplotu na termostate a tým nastaví najoptimalnejšiu teplotu výstupnej vody. Ešte viem znižiť max. vykon kotla ja mam napr. znizeny na 15 kW. Už viac neviem pre svoj vykurovací vykon urobiť, ostatné je na priebehu počasia, ale zniženie spotreby (aj TUV) z 4000 na 2100m³ je veľmi povzbudzujúce vzhľadom na kurenie v starom systemu kovovych rúr od 2" po 3/4 ".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 Rozdiel v spotrebe zemného plynu pri vyk…
@mgx dík, toto presne som potreboval. Máš u mňa fľašu bourbonu. 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 skoda palenku nepijem. Max dobre vino ;) nech sa dari
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 skoda palenku nepijem. Max dobre vino ;) nech sa dari
Odpovedať

@toky1 skoda palenku nepijem. Max dobre vino ;) n…
@mgx Daj mi do SS adresu, pošlem vínko aby padlo na úžitok :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@rudy1973 OK, stále ma ale nič nepresvedčilo na t…
@toky1 stále sa má kúriť len takým výkonom aké sú straty a tým je aj iná teplota vstupnej vody, ak by si kúril max výkonom na max teplotu vody , termostat v miestnosti síce vypne ale sú horúce radiátory a miestnosť sa vykuruje dalej a teplota stúpne nad požadovanú, následne dlho chladne voda vychladne a ked bude kúriť ešte stále chladne lebo je studená voda
Odpovedať

@toky1 Rozdiel v spotrebe zemného plynu pri vyk…
@mgx Ahoj, mozem sa spytat kedze som v tomto laik. Moj stary otec ma klasicku nezateplenu kocku s plynovym kondenzacnym kotlom. Predtym mal obycajny nekondenzacny kotol 15 rokov. Vystupnu teplotu do radiatorov ma nastavenu na 40 stupnov a spominal, ze ten kondenzacny kotol mu zerie tolko isto plynu ako ten stary. Myslis, ze ta teplota je OK? Voda sa mu zraza statocne, cize tipujem ze kotol pracuje OK, ale preco ma potom spotrebu plynu rovnaku ako predtym?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

@mgx Ahoj, mozem sa spytat kedze som v tomto laik…
@wheel lebo kotol musí vyrobiť toľko tepla v kW resp. m3 , ako doteraz , ak sú tepelné straty napr. 12kW ,. tak zdroj KK či TČ ho musí vyrobiť , aby sa dosiahla teplota v dome , a keďže je nezateplený , tak si to teplo rýchlejšie nájde cestu úniku ... Vidím to na svojom dome , že po výmene okien a dverí, a doteplení pojdu , klesla spotreba plynu ešte o 10 % ....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@wheel lebo kotol musí vyrobiť toľko tepla v kW r…
@rudy1973 Sak ale vymenil kotol za úcinnejsí,spotreba mala klesnut.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@rudy1973 Sak ale vymenil kotol za úcinnejsí,spot…
@dusan72 neviem ake obdobie porovnaval, deň, mesiac?, ale objektivne treba celu vykurovaciu sezonu, alebo aspoň mesiace v roku, teraz napr. bola aj u mna vyššia september, oktober, ako posledne 2 roky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@dusan72 neviem ake obdobie porovnaval, deň, mesi…
@rudy1973 Asi keby si bol vedomý,ze sa zmenili podmienky voci predchadzajucim obdobiam,necudoval by sa,ze spotreba neklesla.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?