Termostat Salus T105RF a výpadok elektriny

Poprosím Vás o radu. Situácia je nasledovná: urobené omietky, potery aj sadrokartóny. Teraz na chvíľku stojíme a bude sa maľovať. Spustili sme kúrenie, kotol Protherm Raja 9kw a k tomu termostat Salus T105RF. Teplote nastavená na 17 stupňov, nech tam chalani, ktorí dorábajú ešte nejaké kozmetické vady, majú príjemnejšie. Dnes mi jeden kurenár povedal, že je to OK, len nech si ale dáme pozor pri výpadku elektriny, pretože ten termostat nepovie automaticky kotlu, že má začať kúriť po nabehnutí napájania, ale treba to urobiť ručne na tom prenosnom paneli k termostatu. (musí sa tam stačiť taká ikona v tvare slniečka a mesiačika). No a teraz nevieme, čo máme robiť, pretože nebývame v dedine, kde staviame a čisto teoreticky, keď začne naozaj mrznúť, môže sa stať, že tam pár dní po sebe nepôjdeme a nebudeme vedieť, že kotol nekúri. Ako sa to dá vyriešiť? Kúpiť nejaký iný, inteligentnejší termostat a oželieť 50 Eur? Ďakujem za rady, Gabika :)
Odpovedať
@dugvajzo108 nasimulujte si výpadok elektriny, či to tak naozaj je Máme tento termostat, ale ak som aj vypla hlavný istič, nebolo treba stláčať nič na termostate ani prijímači. Na prijímači sa nič stlačiť nedá, tam je len ON-OFF a s ním narábam len 2x v roku. http://www.atria.sk/galeria/1_44568/s... slniečko a mesiačik sú na termostate, ale slúži na niečo iné
Odpovedať
@blacksr Dnes som to práve vyskúšala a je to tak. Zhodila som hlavný istič k chalupe, nahodila späť a nič. Kotol svietil, len výkon 0kw. Nenabehol, musela som stlačiť to slniečko/mesiačik tlačidlo, aby kotol začal kúriť. Skúsila som to dva krát, zakaždým to isté..
Odpovedať
@dugvajzo108 Aha, tak v našom prípade zrejme vždy počkal na povel termostatu, ktorý to urobil za mňa. Čiže vy ak by ste tam neprišli, tak kotol by nabehol až pri najbližšom zopnutí termostatu. Proste kúriť by sa začalo neskôr.
Odpovedať
@blacksr Ale ja som pred tým všetkým na termostate nastavila 22 stupňov, aby som kotol "prinútila" začať kúriť. Čakala som minútu cca. To by malo stačiť, aby sa začalo niečo diať, nie? Ďakujem za Vaše odpovede. Nie je to žiadna tragédia, ale tých maličkostí je aj tak dosť a teraz aj na toto musíme myslieť.
Odpovedať
@dugvajzo108 Takže vybavený na takéto prípady zrejme nie je. Čiže po nahodení elektriny termostat dal signál prijímaču a on nereagoval? Lebo o ten signál ide. Ak na termostate ukazuje, že kúrenie má bežať alebo beží (čiže točí sa na ňom ten kurzor) a vy počas tohto pustíte elektrinu do prijímača, tak prijímač na to neareaguje = nezačne kúriť. Lebo nedostal signál od termostatu. A termostat zas nevie, čo sa deje v prijímači a kotli. U vás to fakt môže byť problém, pretože ak dôjde k výpadku elektriny počas zapnutého kúrenia, tak potom bude teplota v dome už len klesať a termostat ho ani nevypne a tým pádom ani nebude môcť dať signál prijímaču na zapnutie, keďže v dome bude stále chladnejšie. Snáď sa nájde niekto elektrikársky zdatný. ;-)
Odpovedať
@dugvajzo108 mam Salus RT500RF a ten s tymto problem nema. Osobne som za reklamaciu oho vasho.
Odpovedať
@blacksr Presne tak, kurzor sa točí ale kotol nereaguje.
Odpovedať
@megdesign Zistím, či je to na reklamáciu, možno za to ten termostat nemôže :) Ak bude treba, tak kúpime iný model, ktorý s tým problém nemá. Síce to naštve, pretože aj 50 Eur je dobrých... ďakujem za reakciu :)
Odpovedať
@dugvajzo108 kotol nereaguje, lebo nemá na čo reagovať kotol reaguje na zopnutie v prijímači, lenže prijímač nedostane signál od termostatu, ktorý ho vyslal už skôr
Odpovedať
@blacksr Tak toto už je fakt level pre elektrikárov. Ďakujem ešte raz :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 kľud a pokoj. Áno máš pravdu,že tento termostat nenabehne hneď ale iba pri zmene režimu. Ak máš však priradené teploty ku časovým okienkam,tak pri najbližšej zmene sa slniečko zmení na mesiačik a termostat zareaguje. Čiže stačí vyčkať do zmeny vykurovacieho režimu.
Odpovedať
@poliacik321 a aby v zime po týždni nezamrzol dom, tak to zachráni protimrazová teplota, hej? lebo u nich nemusí stačiť zmena režimu... ak bude teplota stále klesať, môže sa dostať pod teplotu v útlmovom režime, takže termostat ani nevypne a potom už vôbec nezapne
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blacksr raja má v sebe namontovanú protimrazovú ochranu. A predpokladám,že na termostate sú nastavené zmeny režimov kúrenia. Napr.00-6.00-18st.C 6.00-8.00-21st.C atď. Pokiaľ je nastavená stála teplota..čiže napr 16st.C celý deň,tak doporučujem napr.v noci na jednu hodinu spraviť zmenu. Aspoň ja to tak nastavujem. Keď chcú dom iba ,,temperovať" na konštantnú teplotu tak ja nastavím v termostate aspoň jednu zmenu za 24hod.práve kvôli tomuto problému. A keď aj vypadne elektrika tak v rozmedzí 24hod.sa to všetko vráti tam kde má.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr alebo potom kúpiť obyčajný mechanický a spojiť ho provizórne ,,dvojlinkou"
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108
Odpovedať
@poliacik321 Ďakujem za radu. Máme nastavenú práve tú stálu teplotu, tak to skúsim podľa Vás a urobím zmenu 1krát za 24 hodín a uvidíme. Dám Vám vedieť a ďakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 ale zmeň aj teplotu. Máš 17st.C tak napr o 21.00-22.00 20st.C
Odpovedať
Profilova fotka
@dugvajzo108 Vidím to tak, že sú tam asi naprogramované "časové pásma" kúrenia. A ručne tam obsluha predradila slniečko. Lenže ak elektrina blikne a podľa naprogramovaného režimu je tam útlm (mesiačik), tak slniečko nenaskočí a kotol nezopne. Buď zruš časové pásma, alebo k mesiačiku priraď takisto komfortnú teplotu (akú máš pri slniečku), tak ako ti radí @poliacik321. A zopakuj pokus s vypnutím elektriny. Budeš vedieť, na čom si.
Odpovedať
@leonardom Skusim to a dam vediet,ako to dopadlo.Dakujem za reakciu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Včera som namontoval tento termostat a odsledoval som správanie pri výpadku napájania. Prenosný panel posiela požiadavku na zapnutie každých 10 minút (ak je požiadavka na zapnutie). Čiže po výpadku a obnovení napájania treba počkať 10 minút a prijímač zopne. Bola by to fušerina zo strany výrobcu neošetriť tento stav keďže je to len jednosmerná komunikácia vysielač-prijímač.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?