Tepelne cerpadlo - vyber znacky

Zobraz úvodný príspevok
V poslednych dnoch sa celkom venujem vyberu Tepelneho cerpadla a trocha mi neberie hlava, preco su tie jednotky tak drahe. Mozno do toho len dokonale nevidim ale ta technologia, co v TC je podla mna niekolkonasobne predrazena. Ako bonus su tu firmy (IME, Univenta ...), ktore nakupia x cerpadiel z Azie za 3-4000€ a predavaju ich za 12 000€. Ja chapem, ze je za tym servis a nejake odladenie systemu ale servis za 8000?! JE naozaj taky problem spolahlivo namontovat a spustit a nastavit monoblok aby to stalo za tie peniaze alebo sa tu umelo zdvihli ceny vdaka dotaciam ?
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@purplesticks Všeobecne o chlp lepšie parametre …
@frantisekca Kaisai – Značka, ktorá predáva tepelné čerpadlá často na báze OEM (Original Equipment Manufacturer) produktov od Midea. Galmet – Poľský výrobca, ktorý však v niektorých prípadoch používa komponenty od Midea (kompresory, výmenníky atď.) alebo od iných OEM výrobcov. Midea – Priamy výrobca tepelných čerpadiel a klimatizácií. Midea dodáva svoje produkty aj iným značkám, ktoré ich predávajú pod vlastnou značkou. Immergas – Talianska značka zameraná na vykurovanie a TČ. Niektoré modely môžu byť vyrobené priamo spoločnosťou Immergas, ale je možné, že určité komponenty pochádzajú od Midea. Airwell – Tradične známa značka klimatizačných systémov, ktorá môže používať OEM riešenia od výrobcov, ako je Midea.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@frantisekca Kaisai – Značka, ktorá predáva tepe…
@purplesticks Nie. V tomto prípade sa jedná o naprosto identické tepelné čerpadlá... Tie dokumenty sú dostupné, všetky parametre rovnaké, rozdiely sú iba v mieste certifikácie a dátumoch.
Odpovedať
Keby zmenili nejaký komponent v rámci rebrandu, zrejme by vznikli aspoň nejaké rozdiely.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@frantisekca prečo radšej monoblok než split ?
@purplesticks Len podotknem, že jedna výhoda monoblokového TČ je v tom, že má chladivo len vo vonkajšej jednotke a v prípade úniku ten únik nespôsobí nebezpečnú koncentráciu toho chladiva v interiéri. Chladivo je výbušná, horľavá zmes. Málokto vie, že inštalácia vnútornej splitovej jednotky v interiéri je podmienená aj nejakým minimálnym objemom miestnosti vzhľadom na objem chladiva v splitovej jednotke, ktoré môže do tej miestnosti nejakou netesnosťou či poruchou uniknúť. Čiže vnútornú jednotku nejakého splitového 7kW TČ asi nieje možné nainštalovať do zavretého kumbálu s pôdorysom 1x2m. Resp. je to proti normám. Tie čísla ber ako príklad, neviem aké sú konkrétne. Závisí to od typu chladiva, jeho množstva v okruhu. Týpek z Vaillantu mi to v lete vravel.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@purplesticks Len podotknem, že jedna výhoda mono…
@toky1 Áno, to máš pravdu, je to normované. A aj kôli tomu je istým problémom chladivo R290, ktoré v nejakom objeme môže byť v domácnosti (malé klimatizácie, chladničky), vo väčšom objeme ako sú TC to činilo problémy, preto existujú iba ako monobloky. Ževraj boli nejaké úvahy zvýšiť povolené množstvá, ale ako nastúpili tie monobloky, tak sa z tých úvah upustilo, "problém vyriešený".
Odpovedať
Neriesil by problem s moznym zamrzanim takyto vymennik voda/glykol? Aby nemusel byt v celom systeme, ale len tam, kde hrozi zamrznutie? https://nordictec-shop.sk/134-vymenni...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Neriesil by problem s moznym zamrzanim takyto vym…
@minoo Aj to je jedno z možných riešení. Potom klasika, protimrazové ventily a ďalšia možnosť je obehová UPS. Ale pokiaľ si z vlastnej skúsenosti spomínam, aj hodne nariedená nemrznúca zmes nezmrzne, ale urobí sa nejaká kaša.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Neriesil by problem s moznym zamrzanim takyto vym…
@minoo presne tak funguje split, akurat kratky obeh medzi tepelnym cerpadlom a vymennikom je chladivo. Ak Vas trapi zamrznutie, tak by som siel do splitu. Kazdopadne po celkovom zvazeni asi pojdem do niecoho takehoto: https://www.phnix-e.com/r290-heating-...
Odpovedať

@minoo Aj to je jedno z možných riešení. Potom k…
@frantisekca A nemajú náhodou monoblokové tepelné čerpadlá softverovú ochranu proti zamrznutiu v podobe občasného dvojtrojminútového behu obehového čerpadla pre pretočenie vody v okruhu vonkajšej jednotky a v pripojovacích rúrkach v mínusových teplotách keď sa tepelko nenaštartuje lebo nieje potreba prikúriť? Len sa pýtam lebo neviem ako to je ale kebyže som výrobca TČ tak toto do softu dám.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@frantisekca A nemajú náhodou monoblokové tepelné…
@toky1 Ale iste, majú. Lenže ani obehové čerpadlá sú není 100% spoľahlivé (aj značkové) a potom možno pre niekoho môže byť problém výpadok elektriny. Takže je dobré mať niečo aj ako "havarijné" riešenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od drsova:

@minoo presne tak funguje split, akurat kratky ob…
@drsova to budes rovno z guangdongu objednavat? Ma to nejaku vyhodu oproti tomu kaisaiu z polska? Lebo na prvy pohlad je to len krajsia, mozno mensia krabica s rovnakym obsahom...
Odpovedať

@minoo presne tak funguje split, akurat kratky ob…
@drsova @minoo Môže objednať aj zo Slovenska (Oravy), len za násobky ceny. Len ďalší dôkaz toho ako je svet malý, respektíve, Čína tak blízko a snažiť sa nabaliť prekupovaním tovaru.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@drsova @minoo Môže objednať aj zo Slovenska (Or…
@frantisekca ano, viem o tom, ze ich toci univenta (mam pocit, ze na slovensku tei cerpadla nikto realne nemontuje vid. IME, Univenta, Viking, GrubMan ...). @minoo, ano, budem od nich priamo zrejme. Mam v plane potom do toho riesit AI ovladanie, tak ich nakoniec mozno vezmem viac. Videl som to tepelko nazivo a materialovo sa to neda porovnat s napriklad panasonicom. Fakt to tepelko posobi dost mohutne a kvalitne.
Odpovedať

@drsova @minoo Môže objednať aj zo Slovenska (Or…
@frantisekca to bude asi zrejme to iste ? ci ? https://www.mobler.sk/tepelne-cerpadl...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jfilip:

@frantisekca to bude asi zrejme to iste ? ci ? ht…
@jfilip Áno. Už som to písal na predchádzajúcej strane, že je škoda, že tie Kaisai KHY má dostupné iba vo vyšších výkonoch. Možno je to iba otázkou času, kedy budú aj tie 8kW. Možno až sa časom preveria. U tých ostatných bolo problémové obehové čerpadlo, ale zas Poliaci niečo písali, že to je už vyriešené a aj tie problémové mali byť riešené zárukou a iným čerpadlom. Takže možno rozšírenie portfólia bude, až sa overí "vyčkávacia taktika". Pri tých menších rabatoch je to asi pochopiteľné.
Odpovedať

@jfilip Áno. Už som to písal na predchádzajúcej …
@frantisekca , invertor to dokaze upravit na 5-12 kw
Odpovedať

@frantisekca , invertor to dokaze upravit na 5-12…
@drsova K čomu spodný výkon 5kW, keď napríklad vypočítané tepelné straty sú 4kW a to pri -12°C ?
Odpovedať
@frantisekca, prave pozeram data, co mi poslal dodavatel(zrejme rovnaka jednotka ako kaisai KHY). Existuje verzia s rozsahom 3.10-9kW.
Odpovedať

@frantisekca, prave pozeram data, co mi poslal do…
@drsova vieš z neho vytrieskať nejaký graf výkonu v závislosti od vonkajšej teploty a teplotného spádu? Niečo takého:
Odpovedať
Zatiaľ mám iba takto, pre tie mono 8kW.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?