Odpoveď na príspevok od dedo758:
Ten odvzdušňovací ventil je na výmenu. Kúpiš v le… @dedo758 problem je ze ho neviem odsrubovatOdpoveď na príspevok od lujjo2003:
Zdravim, mam stary radiator ktory sa viac rokov n… @lujjo2003 Ak si len potrebujete aspoň pomôcť na Vianoce, povolte šroubenie pri ventile. odvzdušní sa to, ale počítajte s tým, že potom bude šroubenie kvapkať. Ale vyzerá to na najvyšom mieste, takže ak vypustíte trochu vody, nebude tiecť a tesnenie sa dá vymeniť.Odpoveď na príspevok od lujjo2003:
Zdravim, mam stary radiator ktory sa viac rokov n… @lujjo2003 Ten odvzdušňovací diel sa dá vymeniť celý, nie iba jeho vnútorná kužeľová mosadzná skrutka. Pekne kľúč a čo nejde silou, ide ešte väčšou silou. Tam by sa nemalo nič stať, je to v silnej liatine. ALe najskôr treba taký odvzdušňovák kúpiť a pripraviť-pretesniť niťou na zaskrutkovanie. A samozrejme s odtlakovaným systémom. Zrejme nebude treba ani veľa odpúšťať, možno nič. Trubky nepokračujú vyššie, ani dalej.. Prípadne stačí urobiť, ako píše jan45, povoliť matku na hlavnom šrobení radiátora.. To odvzdušní celý radiátor, ale môže sa stať, že po opätovnom zatiahnutí už bude slziť a bude to potom chcieť výmenu tesnenia, čo môže byť už o dosť komplikovanejšie.Odpoveď na príspevok od zicher:
@lujjo2003 Ten odvzdušňovací diel sa dá vymeniť c… @zicher ten radiátor je plechový.... @lujjo2003 nič nerob silou a ešte väčšou silou, ale pekne nahrej horákom. Ak je to zahrdzavené, silou môžeš poškodiť závit v radiátore, prípadne ho odtrhnúť.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@zicher ten radiátor je plechový.... @lujjo2003 … @megdesign tá uzávera plecháču je určite liatina, ktorá má hrúbku 2cm.. Tá matka, čo uzatvára radiátor sa šrobuje kľúčom s pákou skoro meter dlhou, tam sú také sily, že ten odvzdušňovák to nemá šancu poškodiť. Asi si nevidel, ako sa také radiátory skladajú...Odpoveď na príspevok od zicher:
@megdesign tá uzávera plecháču je určite liatina,… @zicher nieje to liatina. A keby aj náhodou bola, o to horšie. Píšem o závite na odvzdušňovák, nie o uzatváracej matici....Odpoveď na príspevok od dedo758:
Koncová zátka plechového radiátora - ružica - je … @dedo758 uzatváracia matica (buď plná alebo so závitom na odvzdušnovací ventil) 5/4 je čierne železo.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@dedo758 uzatváracia matica (buď plná alebo so zá… @megdesign Never tomu ;-) Nie jednu som roztrhol, keď som netrafil, či je na nej ľavý, alebo pravý závit a namiesto aby som ju povolil, som ju doťahovaním zlomil. To so železnou neurobíš... :-) https://www.imperialshop.sk/radiatoro...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@megdesign Never tomu ;-) Nie jednu som roztrhol,… @dedo758 áno, existujú aj liatinové, ale nie na plechový radiátor... A ten na fotke je plechový. Ak niekto nadrbal na plecháč liatinovú uzáveru, je hlupák.Odpoveď na príspevok od dedo758:
@megdesign Never tomu ;-) Nie jednu som roztrhol,… @dedo758 každopádne je to u prdele, z čoho je. Nemá to ťahať silou, ako tu radia odborníci...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@dedo758 áno, existujú aj liatinové, ale nie na p… @megdesign Áno, bývali aj plechové ružice, ale - mali iný tvar a 1/4" otvor na odvzdušňovák v ponuke ani nebol. Nezhadzuj, prosím, druhých, keď sám v danej veci tápeš. Liatinové ružice na plechový radiator sa montovali kedysi už vo výrobe a montujú ich majstri bežne aj dnes...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@megdesign Never tomu ;-) Nie jednu som roztrhol,… @zicher Nie, že nemalo nič stať... Pravda, pri hrubej sile tej ucpávacej ružici sa nestane nič, ale bežne sa stáva, že odtrhneš/odkrútiš odvzdušňovák, no a potom musíš meniť celú ucpávku. Bohužiaľ, či chválabohu (?), sa pri klasickej kúrenarčine bez hrubej sily nezaobídeš. @megdesign @dedo758 Vyzerá to ako liatinový odliatok, ale liatina to nie je.... (aj keď to tak v obchodoch často označujú) .... Niekedy to vyzerá ako železo, ale ani železo to nie je ! Je to odliatok z tzv. "kujného železa"... Z podobného materiálu sa vyrábajú napr. aj motorové ojnice, či iné diely v automobilizme.Odpoveď na príspevok od petersd:
@zicher Nie, že nemalo nič stať... Pravda, pri hr… @petersd Neviem ako u teba, ale mne dostupné ružice kujné (ak to správne chápem) určite nie sú, lebo po nahriatí a prípadnom "opracovaní" majú tendenciu praskať. Vŕtal som do nich, rezal do nich závity, určite v nich bolo veľa uhlíka, takže liatina. Možno sú aj také ako píšeš, ale nie tá na obrázku...Odpoveď na príspevok od petersd:
@zicher Nie, že nemalo nič stať... Pravda, pri hr… @petersd áno áno. Volá sa to čierna oceľ. Ja netvrdím, že nie sú aj z temperovanej liatiny. Sú. Ale na plechový radiátor by som ja dal práve ten z čiernej ocele, alebo plechový uzáver.Odpoveď na príspevok od dedo758:
@megdesign Áno, bývali aj plechové ružice, ale - … @dedo758 jasné, ja tápem. 😂Odpoveď na príspevok od megdesign:
@dedo758 jasné, ja tápem. 😂 @dedo758 @megdesign Chlapi, ale veď nakoniec, pre túto debatu je aj úplne jedno, z čoho tá veľká ružica je. Ide hlavne o to, že aj pri použití akejkoľvek hrubej sily použitej na odkrútenie odvzušňováka, ružici tá sila nijako nepoškodí. (ale odvzdušňováku môže) 🙂Odpoveď na príspevok od petersd:
@dedo758 @megdesign Chlapi, ale veď nakoniec, pr… @petersd Jo, píšem to isté vyššie.Odpoveď na príspevok od lujjo2003:
Zdravim, mam stary radiator ktory sa viac rokov n… @lujjo2003 keďže je ten radiátor starý tak si myslím že to tam bude len nejaké zhrdzavené. možno niečim namazať, nastriekať aby trochu povolil a dobrými kombinačkami by to malo už potom ísť.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@petersd áno áno. Volá sa to čierna oceľ. Ja netv… @megdesign Akurát že tie oceľové vyzerajú dizajnovo ináč. Nevadí...Odpoveď na príspevok od zicher:
@zicher @zicher Ale o tom to je, či máš doma vybavenie na prácu. Nie každý má doma slušné vybavenie, aby si vedel poradiť. Mať autogén a veľké trháky, tak sa tu nedotazuje, že čo s tým, lebo by to mal za hodinu vymenené a natreté...Odpoveď na príspevok od zicher:
@zicher @zicher toto je velmi napomocna vecicka aj v nasej domacnosti 😄 takze ja len schvalujem 😁