Odpoveď na príspevok od petersd:
Viem, že je to otázka "od pása", ale Vaša skúseno… @petersd Prepočítaj radšej ale podľa mňa je v kotli možno 8-10l a to si myslím, že je málo na 11 radiátorov. Samozrejme nieje jedno aký veľký objem vody je v radiátoroch ale proste 11 je dosť veľa. Ja mám 14 radiátorov, 20kW kotol s myslím 8l expanzkou a prídavnú 24l.Odpoveď na príspevok od petersd:
Viem, že je to otázka "od pása", ale Vaša skúseno… @mgx samotiažny systém má nádržku na prebytočnú vodu, je na najvyššom mieste,nepotrebuje čerpadlo ani exp ,tá sa dáva ak je čerpadlo a tenšie rúrky- menej vody , tlakový systém ,alebo ako si to myslel?Odpoveď na príspevok od mgx:
@duzu on vie co myslim, prerobil samotiazny syste… @mgx No, no, no,... že stovky litrov? Nakoniec asi predsa len budem musieť prepočítať 🙂 Inak, raz som urobil praktickú skúšku, že som v expanzke odmeral hladinu vody pri vypnutom, chladnom systéme, a potom som prekúril celý systém, tuším na 70° C a opäť som odmeral. Rozdiel činil, ak sa dobre pamätám okolo 2 - 2,5 l. A teraz, keď pozerám na toto číslo, tak mi z toho odhadom vychádza, že mám v systéme okolo 120 - 140 l.Odpoveď na príspevok od mgx:
@petersd tu natukaj data a vypluje velkost expanz… @mgx Vďaka... a ja si už porichtoval ceruzku, papier a dal nové baterky do kalkulačky. 😁