Horúca

Relativna vlhkost v dome

Ahojte, ako sa vam dari drzat RH v rodinnom dome za tento mesiac ? Moje data: -> pasivna rekuperacia (priemer cca 120m3/h) na 400m3 interieru, protiprudovy vymennik ->1.5cm vapenne omietky (aj na strope)
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od islk:

Ahojte, ako sa vam dari drzat RH v rodinnom dom…
@islk a k čomu má byť akože prospešná táto téma? Porovnávať si, či ako?
Odpovedať
Profilova fotka

@islk od 53% do 64%, kúrime na 22,5 - 23,5 °C, nemám rekuperáciu, ale zato mám digestor Klarstein s výkonom 500 m³/h (na najsilnejšom stupni odsávania), takže ten dom dokáže poriadne ,,vyluftovať" :D
Odpovedať

@islk My mávame teraz vlhkosť medzi 48-58 (keď operieme dvakrát a sušíme v obývačke cez noc prádlo). V obývačke ide lokálna rekuperácia na druhý stupeň, v iných izbách idú lokálky na najmenší stupeň, kúrime na 22-23,5 stupňa. Digestor v kuchyni je bez vývodu von.
Odpovedať
Profilova fotka
V starom dome bez kúrenia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@islk a k čomu má byť akože prospešná táto téma? …
@megdesign Napriklad, vyvratit mytus nizkej RH pri pouzivani rekuperacie s protiprudovym vymennikom pri pouziti kvalitnych omietok.
Odpovedať

@megdesign Napriklad, vyvratit mytus nizkej RH …
@islk A ako ti pomozu kvalitne omietky, ked je vonku tyzden -10°C? Fyziku neobabres, bud mas velky prisun vlhkosti (mury ti tahaju vodu, vela peries/sprchujes/umyvas riady), alebo maly ubytok (malo vetras, dobra vzduchotesnost). Kazdopadne, ked vetras vzduchom, ktory ma napriklad 1g/m3 vody a von vypustas vzduch s 10g/m3 vody, tak omietka funguje ako "buffer", ale po dlhej zime urcite nebudes na 50% ak je vetranie dostatocne. Omietka vodu nevyrobi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

V starom dome bez kúrenia
@matko291 Máš v kúpelni 8,4°C? My máme v chladničke 6°. 😉
Odpovedať

@islk ked pouzijem kvalitnu hlinenu, alebo kvalitnu akrylatovu, alebo vapenato-cementovu.... tak nevidim rozdiel. vsetko je kvalitne... tam predsa bude hrat prim vlastnost zmesi, metre stvorcove a sposob varenia a bazilion inych premennych... nemyslis?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@matko291 Máš v kúpelni 8,4°C? My máme v chladnič…
@toky1 🤣 kamoš to mám zatiaľ len víkendový domček, bývame tam len cez víkendy. Už čoskoro tam ale pôjdeme na stalo a to už bude lepšia pohoda 😉
Odpovedať

@islk mam "kvalitne" omietky, protiprudy vymennik a prikladam graf
Odpovedať
V obývačke sme mali priebeh vlhkosti vrámci novembra takýto. Starý dom bez reku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od adam_w:

@islk A ako ti pomozu kvalitne omietky, ked je …
@adam_w pokial sa bavime o 10 dnoch tak pojdeme dole s RH, ale urcite nie tak ako ti co nemaju ziadnu prirodnu regulaciu vlhkosti v omietkach. Kapis to.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@islk ked pouzijem kvalitnu hlinenu, alebo kvalit…
@rapidek Ja viem ze m2, no ked si niekto strop zatvori SDKackom, tak asi pojde s RH rychlejsie dole ako ked ma niekto na strope 1cm omietky co reguluje vlhkost.
Odpovedať

@rapidek Ja viem ze m2, no ked si niekto strop …
@islk a aku mas omietku? je gletovana a penetrovana?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@islk a aku mas omietku? je gletovana a penetrova…
@rapidek Baumit KlimaWhite Vápenná strojová omietka pre lepšiu reguláciu vlhkosti v interiéri. Vysoko paropriepustná, jednovrstvová ľahká vápenná omietka prírodne bielej farby. Na strojové spracovanie, so zahladeným povrchom. Prirodzená mikroštruktúra mikropórov zabezpečuje rýchle prijímanie a odovzdávanie vlhkosti a vďaka tomu príjemnú a zdravú klímu v interiéri. Pre všetky vnútorné priestory, vrátane priestorov s vlhkou prevádzkou. Veľkosť zrna cca 0,6 mm. Paropriepustná, reguluje vnútornú klímu Bez škodlivín, odolná voči mikroorganizmom Prírodne biela, strojová - jedna vrstva stena (strop sa robi v 2.vrstvach) - gletovana - penetrovane boli steny/strop pred omietkami co je standard
Odpovedať
Profilova fotka

@rapidek Baumit KlimaWhite Vápenná strojová o…
@islk aký rozdiel v RH asi spraví 1cm sadrokartón voči 1cm VPC omietke v dome.....to je na vedeckú prácu 🤣
Odpovedať

@islk ty si dobre kvalitná omietka. 😃 Predpokladám, že na tej tvojej úžasnej omietke nemáš ani penetrak (ktorý ako vieme uzavrie štruktúru) a ani farbu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@islk aký rozdiel v RH asi spraví 1cm sadrokartón…
@eagleowl Good luck ked chces zrovnavat SDKacko s omietkou 🙃... Vápená omietka: Vysoká paropriepustnosť: Vápené omietky majú prirodzenú schopnosť regulovať vlhkosť v interiéri. Pórovitá štruktúra umožňuje absorpciu nadbytočnej vlhkosti z prostredia a jej uvoľnenie, keď je vzduch suchý. Antibakteriálne vlastnosti: Vápno má prirodzené zásadité pH, ktoré zabraňuje vzniku plesní a baktérií. Odolnosť voči vlhkosti: Vápené omietky sú menej náchylné na poškodenie vlhkosťou v porovnaní so sadrokartónom. Udržateľnosť: Prírodné materiály, ako vápno, podporujú ekologický a zdravý interiér. Sadrokartón: Obmedzená absorpcia vlhkosti: Sadrokartón má nižšiu schopnosť regulovať vlhkosť. Pri vysokých úrovniach vlhkosti môže dôjsť k jeho degradácii alebo vzniku plesní, ak nie je správne chránený (napr. impregnovaný sadrokartón do vlhkých priestorov). Rýchla montáž: Hoci sadrokartón nie je prirodzeným regulátorom vlhkosti, je obľúbený pre rýchlu a jednoduchú inštaláciu. Riziko plesní: Ak sa používa v nevhodných podmienkach alebo pri nedostatočnej ventilácii, sadrokartón môže podporovať vznik plesní. Zhrnutie: Vlhkosť a zdravé prostredie: Ak je vaším cieľom zabezpečiť prirodzenú reguláciu vlhkosti a zdravé vnútorné prostredie, vápená omietka je lepšou voľbou. Je ideálna pre domy so zdravou mikroklímou. Praktické riešenie: Ak je priorita rýchla montáž a rovné steny bez väčších nárokov na vlhkostnú reguláciu, sadrokartón je vhodnejší. Kombinované riešenie: V niektorých prípadoch je možné tieto materiály kombinovať – sadrokartón na jednoduché deliace steny a vápená omietka na obvodové múry. Pri výbere zohľadnite špecifiká priestoru, ventiláciu, rozpočet a dlhodobé požiadavky na kvalitu prostredia.
Odpovedať

@islk ty si dobre kvalitná omietka. 😃 Predpokladá…
@megdesign predstav si ze na omietke nemam penetrak a farbu mam tiez spravnu, ty penetrak jeden 🤪
Odpovedať

@megdesign predstav si ze na omietke nemam pene…
@islk trepeš o niečom, čomu nerozumieš. Tam si ošetri, aby ti chalupa neťahala vlhkosť kade-tade. O tých VPC omietkach a ich schopnosti regulácie vlhkosti tiež trepeš bludy. Práveže sadra je v tomto lepšia. (Mám sadrové omietky.)
Odpovedať

@islk trepeš o niečom, čomu nerozumieš. Tam si oš…
@megdesign nepis mi tu veci, ktorym prt rozumies a citaj fakty: Vápená omietka: Vysoká paropriepustnosť: Vápené omietky vynikajú schopnosťou "dýchať", čo znamená, že efektívne regulujú vlhkosť tým, že ju pohlcujú a postupne uvoľňujú. Odolnosť voči vlhkosti: Vápená omietka je odolná voči trvalému pôsobeniu vlhkosti a menej náchylná na tvorbu plesní v porovnaní so sadrovou. Antibakteriálne vlastnosti: Zásadité pH vápna pomáha vytvárať prostredie nepriaznivé pre plesne a baktérie. Dlhodobá životnosť: Vápené omietky sú trvácne a vhodné na obvodové steny, kde je potrebná regulácia mikroklímy. Sadrová omietka: Dobrá absorpcia vlhkosti, ale obmedzená regulácia: Sadrová omietka má schopnosť rýchlo absorbovať vlhkosť z prostredia, no v prostredí s vysokou vlhkosťou môže byť náchylnejšia na degradáciu. Citlivosť na vlhkosť: V oblastiach s vyššou vlhkosťou (napr. kúpeľne) sadrová omietka môže strácať pevnosť a byť náchylná na tvorbu plesní, ak nie je povrchová úprava správne vykonaná. Hladký povrch: Výhodou sadrovej omietky je možnosť dosiahnuť veľmi jemný a hladký povrch, čo ju robí obľúbenou vo vnútorných obytných priestoroch. Rýchlosť aplikácie: Sadrová omietka rýchlo tuhne, čo umožňuje kratší čas spracovania. Odporúčania: Vápená omietka je ideálna pre: Miestnosti, kde je potrebná regulácia vlhkosti (spálne, obývacie priestory). Staršie stavby alebo domy z prírodných materiálov. Miesta s vyššou vlhkosťou, ako sú kuchyne či miestnosti bez pravidelnej ventilácie. Sadrová omietka je vhodná pre: Moderné interiéry s požiadavkou na veľmi hladké povrchy. Suché a dobre vetrané priestory (obývacie izby, detské izby). Projekty, kde je kľúčová rýchlosť realizácie. Ak chcete zabezpečiť zdravú vnútornú mikroklímu a dlhodobú funkčnosť omietok, vápená omietka je lepšia voľba. Sadrové omietky však ponúkajú elegantný vzhľad a praktickosť v suchých a stabilných prostrediach.
Odpovedať

@megdesign nepis mi tu veci, ktorym prt rozumie…
@islk ty hlavne prestaň čítať jednostranné články od predajcov VCP omietok a hladkať si ego, ako dobre si spravil, že si si dal VPC. 😂
Odpovedať

@megdesign nepis mi tu veci, ktorym prt rozumie…
@islk si úplne mimo kamarát.... Prečo použiť ručné sadrové omietky Rimano? Sadra obsiahnutá v ručných sadrových omietkach Rimano je prírodným ekologickým materiálom. Vyššia pórovitosť sadrových omietok umožňuje príjem vlhkosti a následne vylučovanie v prechodných obdobiach, preto sú zvlášť vhodné na použitie pri požiadavke regulácie vlhkosti vzduchu v interiéri. Ručné omietky Rimano umožňujú mnohostranné povrchové úpravy stien, ostení okien, stropov a škár tehlového muriva, dosiahnutie dokonalého vzhľadu povrchu stien a stropov. Omietky Rimano sú vhodné na celoplošné, rovnako ako i na opravné murárske práce a omietanie.
Odpovedať

@islk ty hlavne prestaň čítať jednostranné články…
@megdesign toto nie je clanok od predajcov. Ego si schlad ty, ked potrebujes, ja som ok s RH narodiel od teba... 😆
Odpovedať

@megdesign toto nie je clanok od predajcov. Ego…
@islk ja som práveže tiež ok. Aspoň mi neplesniveju steny ako tebe....
Odpovedať

@islk ja som práveže tiež ok. Aspoň mi neplesnive…
@megdesign Aha, tak ani citat nevies, vid tabulka vyzsie....radcej uz nepis bludy.
Odpovedať

@megdesign Aha, tak ani citat nevies, vid tabul…
@islk ty si dobrá tabuľka.... Ja som už na začiatku vedel, že toto bude téma ako víno. 😃
Odpovedať
Profilova fotka

@megdesign Aha, tak ani citat nevies, vid tabul…
@islk zabrdli ste do témy, ktorej tu aj tak málokto rozumie a odborná debata sa zvrháva na predkladanie prospektov. Chýba tu niekto, čo by vysvetlil že len hlinená omietka je to pravé orechové. Otimálna vlhkosť by mala byť nad 50 %. Podľa konštrukcie sdk sa domnievam, že udržuje vyššiu vlhkosť ako omietka. To , že výplňou je sadrovec, na to má malý vplyv, pretože obal je parotesný ale nasiakavý.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@islk zabrdli ste do témy, ktorej tu aj tak málok…
@jan45 Tiez si myslim ze idealna vlhost by mala byt okolo 50% i ked sa pise od 40-60%. Kazdy sa snazi zbavit vysokej RH, avsak nizku RH uz neriesi :) Ohladom SDK si nemyslim ze vie regulovat vlhkost tak ako omietka, kedze je opatreny dodatocnou vrstvou proti vnikaniu nadmernej vlhkosti a nasledne jeho znehodnoteniu.
Odpovedať
Profilova fotka
tesne pred velkou nocou dokoncili posledne omietky, momentalne vlhkost od 50 do 70% pri teplote cca 21,5 st. Cele leto sme vetrali a ked sme sa dostali na 68%, tak sme sa tesili. Teraz ked prikurime v kachliach, tak klesne aj na 45% a teplota vystupi na 36st. Omietky su tak 5-7cm vapennocementove, niektore steny ciastocne z nepalenej tehly. Staci takyto detail?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?