Rekuperacia prívod a odťah vzduchu v jednej izbe

Čaute ideme montovať rekuperaciu do novostavby a všetky firmy co som oslovil ma odhovaraju od toho aby v jednej izbe bol prívod aj odťah vzduchu. Prečo? Lebo vždy keď sa opýtam firmy prečo odpoveď je ze sa to tak nerobí. Vlastne teraz v poslednej firme mi povedali ze to tak robili iba raz ale tiež bez vysvetlenia prečo sa to tak nerobí. Kadial odchádza vzduch z izby keď sú zatvorené dvere? Viete mi prosím niekto vysvetliť dôvody prečo sa to tak nerobí? Ďakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:

Čaute ideme montovať rekuperaciu do novostavby a …
@jozef_rekuperacia Popod bezprahove dvere 😀 Vzdy sa ma privadzat cerstvy vzduch do spalne, obyvacky... a odtahovat z kuchyne, wc, kupelne. To je asi ako pravidlo, ze faza v zasuvke je vlavo. Proste tiez Ti elektrikar nepovie preco, proste to tak je.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia je to preto, aby bolo zabezpečené prúdenie vzduchu. Je zbytočné mať v jednej izbe prítok aj odtok, vzduch by potom toľko neprúdil, len by sa premiešaval. Ak ale máš prítok napríklad v spálni. Tak tam ti dá čerstvý vzduch a ten odťahuje až do kúpeľne, tým prejde nejakú trasu a zabezpečí sa to prúdenie. Zároveň fyzika nepustí a studenší vzduch, ktorý prichádza z vrchu prechádza nižšie (je ťažší ako teplý vzduch) a postupne sa ohrieva a opäť vzduch vnima jemny odťah a ide tým smerom ... Napríklad do kúpeľne, kde sa odsaje.... Inými slovami zabezpečuje sa tým prúdenie vzduchu, aby vzduch nestal len v jednej izbe.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia keď máš spálňu o ploche 20 metrov štvorcových a viac, tak si tam kľudne môžeš dať prívod aj odvod vzduchu. Ale keď máš menšie izby tak sa to robí Ako písal @kejsix. PS moje garáži čo má 37 metrov štvorcových som dal aj prívod aj odvod, aby mi rekuperacia nevytvarala pretlak a tlacila pripadny zapach do obyvacej casti. V obývačke s kuchynou 50m2 mám 2 prívody a dva odvody. Bacha na rozmiestnenie stolov, posteli, sedaciek.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od valilajk:

@jozef_rekuperacia je to preto, aby bolo zabezpeč…
@valilajk Ďakujem no ved práve tá fyzika ma zaskočila, že keď budem.mať do izby len prívod vzduchu tak presne ako píšeš studený pôjde dole, budu zatvorene dvere a všetok ten teply vzduch sa kumuluje pod plafonom. Tzn. Že sa mi najskôr musí všetok vzduch premiešať v izbe aby sa dostal popod dvere cez malú štrbinu von. Sorry že sa blbo pýtam ale je skutočne postačujúce aby ten vzduch napr.celu nič odchádzal len popod dvere? Dakujem
Odpovedať
Rekuperácia ide stále, takže to prúdenie tam bude a samozrejme ho ovplyvnis zatvorením dverí ale stále je to ďaleko prevyšujúca kvalita vzduchu ako v domoch bez rekuperacie. Áno, druhá možnosť by bola odťah v tej istej miestnosti ale ako tí všetci hovoria, je potom problém vyladiť to aby si mal vyvážený tlak vzduchu a zároveň ti neťahalo "smrad" z kúpeľni a kuchyne.
Odpovedať
Keď teda tomu veľmi neveríš daj si do spální dvae rury a nakoniec si to zapojis do rozdeľovačov v technickej miestnosti ako chces.
Odpovedať

@valilajk Ďakujem no ved práve tá fyzika ma zask…
@jozef_rekuperacia popod dvere ti to fungovat nebude, bud pootvorene, alebo smrad a vydychany vzduch.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia mas v spalni satnik? My mame v spalni privod a v satniku odvod. Ked bolo v zime najhorsie, ze susedia prikurovali hocicim, tak sme spali pri otvorenom satniku. Inak spime pri vsetkych zatvorenych dverach a v spalni je rano najlepsi vzduch. Dvere sa zatvoria o cca 20.30 a otvoria az rano. Ale naopak mi zase chyba odtah alebo pritah na chodbe. Rano tam citit vyrazne horsi vzduch oproti spalni. Obyvacka a kupelna co maju otvorenr dvere su daleko a nestihaju tu chodbu. Ale my ju mame aj dlhu.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia nerobi sa to tak preto lebo je to zbytocne drahe v pripade RD. Nakolko prietok je tam maly a priestor tiez. Cize dochadza k jeho dostatocnemu zmiesavaniu. Samozrejme pokial chces. Kludne si mozes dat aj privod aj odvod do izieb. Samozrejme taketo riesenie je lepsie ale financne narocnejsie.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia nehladaj dôvod prečo, ale proste to ber ako fakt... A keď si chýbal na fyzike, dobehni to, zíde sa ti to. Rekuperáciu som si robil komplet sám a nepýtal som sa takéto banality. Asi preto, že som na fyzike nechýbal... V "čistých" miestnostiach prívod, v "špinavých" odťah. Základné pravidlo. 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@jozef_rekuperacia nerobi sa to tak preto lebo je…
@palo18 riad sa základným pravidlom. Keď tomu nerozumiem, nevyjadrujem sa k danej téme. Zbytočne zmätieš človeka....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@palo18 riad sa základným pravidlom. Keď tomu ner…
@megdesign preco to potom nepraktizujes? Lebo dam ruku do ohna ze si v zivote nenaprojektoval ani jednu rekuperacku v zivote. A to ze si si to dokazal namontovat podla aktualneho trendu znamena to len to ze si manualne zrucny a ucenlivy odpozorovanim ako opica.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@megdesign preco to potom nepraktizujes? Lebo da…
@palo18 ty si dobrý aktuálny trend. Ja som nič neodpozoroval ako opica, ale mi tunajšia baba, ktorá sa tým mimochodom živí (na rozdiel od teba), navrhla rozvody rekuperácie. Prívod aj odvod v jednej miestnosti je samozrejme debilina jak traky. Ale to ty nepochopíš...
Odpovedať

@palo18 ty si dobrý aktuálny trend. Ja som nič ne…
@megdesign ja som tiez riesil navrh a z jednej firmy poslali v kazdej izbe privod odvod, neviem ci do buducna napr a nebolo by zapojene ale pislali to tak ...
Odpovedať

@palo18 ty si dobrý aktuálny trend. Ja som nič ne…
@megdesign A kde je Jarka?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@megdesign A kde je Jarka?
@frantisekca netuším kde je aktuálne, ale som s ňou v kontakte cez LinkedIn..
Odpovedať

@jozef_rekuperacia projektuje sa prívod aj odvod v jednej miestnosti, ale hlavne pre väčšie plochy miestností alebo kde je väčší počet ľudí (kancelárie, učebne,..), alebo rôzne prevádzky keď sú. V rodinnom dome to je zbytočné, keď je tam dokopy 5 ľudí na veľkej ploche. Ráta sa buď objem na osobu alebo podľa objemu vzduchu v miestnosti a to väčšinou vychádza pri tomto systéme úplne v pohode. Ale kto chce, môže si dať aj do jednej miestnosti prívod odvod. Len zbytočné je privádzať napríklad čerstvý vzduch v kúpeľni a špajzi, a pokiaľ sa tam vynechá prívod, musí sa to vyregulovať na iných vetvách zas.
Odpovedať
Mne chlap ktorý robí rekuperácie x rokov navrhol v jednej miestnosti 20m2 prívod aj odvod. Vraj preto aby som tam mohol mať zvukotesne dvere, keďže som to chcel akusticky oddeliť. Ako inak vyriešite zvukotesnost izieb ak tam nebude prívod aj odtah ? Ako to je v prípad šepajze? Sú nazory že zo špajze nemá byt odtah, keďže tam sa nekúri a pri odvahu chladnejšieho vzduchu sa znižuje účinnosť rekuperácie.
Odpovedať
@andrew87 uhol pohladu. V zime znizujes v lete zvysujes ;) kazdopadne v kazdej miestnoati potrebujes pohyb vzduchu a v spajzi je lepsi odtah ako privod kvoli pachom ktore tam prirodzene vznikaju.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andrew87:

Mne chlap ktorý robí rekuperácie x rokov navrhol …
@andrew87 rekuperácia je o výmene vzduchu v miestnosti čiže o jej kvalite, v špajzy ti to môže byť u riti, lebo zaváraniny sa sťažovať nebudú :-) O väčšie miestnosti som už písal pár príspevku dozadu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andrew87:

Mne chlap ktorý robí rekuperácie x rokov navrhol …
@andrew87 v špajzi nemám ani prívod ani odvod. Načo aj, že? Ak tam podľa niekoho vznikajú pachy, mal by si prebrať krumple, asi mu hnijú... V obytných miestnostiach prívod, v neobytných odťah. A teda ešte jeden do kuchyne nad sporák... Ak chceš zvukotesné dvere, samozrejme vtedy má prívod a odvod v jednej izbe opodstatnenie. Ale nie každý má v dome skúšobňu dedinskej kapely...
Odpovedať

@andrew87 v špajzi nemám ani prívod ani odvod. Na…
@megdesign skôr ide o to keď si vypeckujem film večer na TV aby som nezobudil celý dom :)
Odpovedať

@jozef_rekuperacia nerobi sa to tak preto lebo je…
@palo18 ďakujem toto je podla.mna ten hlavný dôvod prečo sa to nerobí
Odpovedať

@jozef_rekuperacia nehladaj dôvod prečo, ale pros…
@megdesign ďakujem za názor, no predpokladám ze teda rekuperacia je hlavne o čerstvom vzduchu a teda pýtam sa ešte raz ako sa v izbe o rozlohe cca 16m2 dá vymeniť vzduch keď tam je len prívod. To si fakt myslíte že sa to vymeni tou šparou popod dvere? Ak ste nespal na fyzike predpokladám ze ste bol hore aj na matematike a vedel by ste mi vyrátať keď máte dvere široké 70cm , izbu o veľkosti 16m2 a výške 2,5m koľko času je potrebné aby sa vzduch vymenil v izbe popod dvere kde je špara max 1cm. Myslím to v dobrom a budem vďačný za odpoveď:)
Odpovedať

@megdesign ďakujem za názor, no predpokladám ze …
@jozef_rekuperacia Veľmi jednoducho. https://www.vent.sk/vetracie-mriezky-... Keď ma niekto rekuperáciu a "zabije" ju tesnými dverami... Kto chce mať funkčnú rekuperáciou, ten si nedá tesné dvere, keďže z princípu veci, slúžia aj na výmenu vzduchu. Iste, prívod aj odvod môže byť v jednej miestnosti, ale je to neobvyklé a z časti aj neželané. Preto pravidlom je, že sa to tak nerieši, okrem špecifických prípadov.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia ja tu rekuperaciu mám doma 6 rokov. Ty o nej nevieš nič. A to je ten rozdiel medzi nami dvoma.... Čo si myslíš, že ti tam vymení vzduch za 5 minút? Rekuperácie ide (aj musí ísť) nonstop. A áno, pod dverami mám fugu cca 1cm a predstav si, že mi ten vzduch vymení pod 800ppm v každej obytnej miestnosti. (Dve detské, spálňa, kuchyňa s obývačkou) a dokonca aj v neobytných mám pod 1000ppm...
Odpovedať

@jozef_rekuperacia na potrubie v rodinnom dome sa používa napríklad kruhové potrubie priemeru 9cm = plocha 63,6cm2. Medzera 1cm pod dverami širokými 60cm má plochu 60cm2. Čiže v pohode ten vzduch prúdi. Mala by sa vymeniť polovica objemu vzduchu za hodinu, ale lepšie je riadiť výmenu podľa hodnoty CO2 a dá sa dokúpiť snímač alebo iba merač a sledovať či treba náhodou zvýšiť výkon. Vonku je hodnota okolo 400-500ppm a vnútri sa odporúča do tých 1000ppm. Toto je hodnota, kvôli ktorej sa vlastne vetrá a aby človek nebol unavený, nemal pocit vydýchaného vzduchu a bolesti hlavy.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia ja tu rekuperaciu mám doma 6 r…
@megdesign Ďakujem neberiem ti tvoj názor že ty vieš o rekuperacii všetko a ja nič. Vieš tu výmenu vzduchu podložiť aj matematickym výpočtom keďže ja som na fyzike chýbal a z matematiky som na tom určite horšie ako ty? Ešte by ma zaujímala vec teda keď to ide nonstop ako sa to správa v lete keď je v dome 20stupnov a vonku 35stupnov. Vzduch ktorý privádzač do vnútra musí spôsobovať ohrievanie vzduchu v dome alebo sa mýlim? Dakujem
Odpovedať

@megdesign Ďakujem neberiem ti tvoj názor že ty …
@jozef_rekuperacia rekuperácia nieje on/off, ale má niekoľko rýchlostí (tá moja 4 aj s turbom). Ja ti nebudem nič podkladať. Študuj.
Odpovedať
Privod aj odvod rekuperacie v jednej miestnosti sa standartne nerobi. Prevazne kvoli usetrenym nakladom a praci. Do obyvacich miestnosti sa dava privod, odtah sa zabezpeci cez dvere. Tie su bud otvorene alebo zatvorene s dostatocnou medzerou/strbinou aby postacovala na prudenie vzduchu. V pripadoch, ze nie je mozne dat dvere s medzerou (poziadavka na zvukotesnost, zamedzenie prenikaniu pachov ...) sa dava privod aj odvod do jednej miestnosti. V tom pripade sa treba pohrat s vhodnym umiestnenim, aby prudenie vzduchu bolo pokial mozno cez celu miestnost (napriklad privod hore co najdalej od dveri, odtah dole co najblizie ku dveram. Privod preto cim dalej od dveri aby v pripade otvorenych dveri cerstvy vzduch nesiel hned von.) Ak su velke miestnosti, taktiez sa moze dat odtah. Videl som uz aj obycajnu miestnost (16m2) ktora mala privod+odtah pretoze sluzila na cvicenie. Vtedy nechces aby boli pachy spoteneho tela odtahovane cez chodbu... Ked to zhrniem - standartne sa to nerobi, v specifickych pripadoch ano. Ked to chces lebo si si nie isty, ci 1cm medzera bude postacovat tak ver, ze bude. Videl som aj dvere, ktore tesne doliehali ku prahu ale mali v sebe vetraciu mriezku.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?