Rekuperacia - prehrievanie domu keď je vonku teplo

Zobraz úvodný príspevok
Prosím Vas o reakciu tých čo používajú rekuperaciu. Posledne dni ostalo teplo. Co sa deje u Vas doma keď je vonku 32stupnov cez deň v noci 22stupnov. Ak mate rekuperaciu zapnutu neťahá vám.cez deň horúci vzduch z vonku do domu. Dajte reálne info lebo keď budem cely deň z vonku nasavat 32stupnovy vzduch a von posielať 22stupnov vzduch z domu tak aj keby sa vzduch co ide do domu ochladzoval vo vymeniku tak stále do domu privádzam vzduch o teplote viac ako 22 stupňov a keď bude niekoľko teplých dní po sebe tak si dom prehrejem na teplotu ako je vonku. To čo pisem je za predpokladu ze rekuperacia sa nemá vypínať ani v lete tak uvádzajú firmy co to montujú. Prosím Vas o reálne skúsenosti nie predajcov a montažnikov ktorý chcú predať a zarobiť. Pretože takých som sa už pýtal a všetci sa začnú teóriu ze treba dochladzovaciu jednotku k rekuperacii alebo chladiť podlahou cez tepelne cerpadlo. Keď sa opýtam o koľko to reálne ochladí vzduch v priestore tak nikto nevie vraj o pár stupňov. Koľko je to par stupňov 1 alebo 6. Pri teplote 32 stupňov je ochladenie o 1-2 stupne úplne nič a vyhodené peniaze za dochladzovaciu jednotku v rekuperacii.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od toky1:

@marekjahoda Prečo je chladenie do podlahy chybou…
@toky1 Nie je to úplne chyba a ak nič iné človek doma okrem ventilátora nemá. Nevýhoda je, že to má dlhý nábeh. Ak nasleduje týždeň po sebe idúcich horúcich dní, tak je to použiteľné. Ale ak sa má na druhý - tretí deň už schladiť, vtedy sa to moc púšťať neoplatí. Keď máš klímu, zapneš a za 10 minút je zima.
Odpovedať
Dík za vysvetlenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@marekjahoda keď niekomu povieš, ako to funguje u…
@megdesign :)),, ďakujem len si potvrdil čo sa píše vyššie že rekuperacia je na chladenie slabá. Samozrejme záleží od preferencie jednotlivca podľa foto čo si priložil si mal ráno o cca 8hod v dome skoro všade 27 stupňov čo je pre mňa neprijateľne vysoká teplota lebo si mal pred sebou ešte cely deň s vonkajšiou teplotou cez 32stupnov takže navečer si mal v dome koľko 30stupnov alebo viac? Ako píšeš xkrat si povedal ako to funguje ale v podstate podľa mňa ti to nefunguje tak ako by som si to ja predstavoval ale ďakujem za foto kde su hodnoty s teplotami a za tvoj čas
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:

@megdesign :)),, ďakujem len si potvrdil čo sa pí…
@jozef_rekuperacia Rekuperácia ani není určená na chladenie, jej úlohou je výmena vzduchu s menšou tepelnou stratou. To, že sa nájdu rekuperácie, ktoré nejakou podobou chladenie/ohrev riešia, je len prídavná funkcia, nie plnohodnotná (pokiaľ sa nejedná o pasívnu stavbu). Čo je na tom tak ťažké pochopiť? Na chladenie je klimatizácia. Pokiaľ si ochotný dať cca 6000€ za rekuperáciu plus cca 1000€ za vonkajšiu jednotku, tak budeš môcť naozaj aj účinné chladiť tou rekuperáciou. Ako vidíš, cena je ale uletená, keďže rekuperačná jednotka stojí cca 2500€ a klimatizácia 1200€.
Odpovedať

@jozef_rekuperacia dôležitý faktor je detto aj vlhkosť... Inak sa pocitovo javí 24°C pri 85RH a inak pri 45RH.. Na večer som mal presne rovnako, ako na fotke. 🤦😂
Odpovedať

@jozef_rekuperacia 1. napr ked bude vonku 32st a doma budete mat napr 25st. tak sice rekuperacia bude nasavat 32st vzduch ale po rekuperacii bude mat privadzani vzduch o 1 max 2st viac ako vzduch odvadzany 2. dom sa najviac otepluje cez otvorene dvere alebo cez okna kde svieti slnko 3. pokial chete udrzat teplotu domu max 26st tak klime sa nevyhenete ak je viac dni zasebou tropickych nad 30st. Ja klimu pustam iba v tych pripadoch, viac dni tropickych, inak nieje treba
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od turbot:

@jozef_rekuperacia 1. napr ked bude vonku 32st a…
@turbot K bodu 3: Keď je dom dobre navrhnutý, tak sa cez 27 °C nedostane ani za dva tropické týždne aj keď nemá chladenie. Ale je to kombinácia rôznych vecí. Správne nastavenie rekuperácie s ohľadom na teplotu a CO2, automatizované vonkajšie tienenie (bez ktorého sa to nedá dosiahnuť), vysoká akumulácia tepla (chladu) - materiály VPC alebo betón, žiadna drevostavba, silné zateplenie, orientácia domu a veľkosť okien, prípadné podpivničenie. Čo sa týka chladenia do podlahy, nejde o to dom vychladiť, ale vzhľadom k vysokej akumulácii potupne pomaly odvádzať teplo a udržať teplotu konštantnú, to potom celkom úspešne prehrievaniu zabráni. Zase funguje trošku lepšie betón ako anhydrit. Kondenzácia nebude problém, ak sa do podlahy nepustí menej ako 19 °C a to bohate stačí. Akurát to dáva zmysel hlavne pri čerpadlách zem-voda, kde to "dochladzuje" iba obehovým čerpadlom skoro zadarmo, kdežto vzduchové, tak ako klimatizácia (tiež je to TČ) musí prekonávať väčšie rozdiely teplôt kompresorom.
Odpovedať
Presne tak, vsetko proste zalezi od samotneho nastavenia a stavby domu. Neviem ako je to s tym vonkajsim tienenim, lebo nemam skusenost (zatial), ale rozhodne to logiku dava.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

@turbot K bodu 3: Keď je dom dobre navrhnutý, tak…
@roman_ Urcite, mozte vrazit desattisice eur do takych rieseni a navrhu, zatvarat vsetko co sa da ked su tropicke dni. Bat sa otvorit terasove dvere. Alebo si za 1-2tis kupit mono/duo split klimu a sem tam pustit doslova za par eur co sa tyka prevadzky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od turbot:

@roman_ Urcite, mozte vrazit desattisice eur do t…
@turbot Rekuperácia a exteriérové žalúzie sú už dnes štandard novostavieb, nie nadštandard. A za mňa by riadené vetranie malo byť v skoro vzduchotesných barákov povinnosť. A automatizácia za tým nie je vec za desaťtisíce, dá sa to spraviť aj prekvapivo lacno. Potom žiadne chladenie nepotrebujete. A chladenie pomocou TČ do poslahy/stropu? 200 € navyše za modul ku TČ, ktoré i tak mám a prípadný druhý rozvod do stropu, tiež nič extra drahé, je to len pár trubiek a ventilov.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marekjahoda:

@lucyy1312 super. current feels like temperature …
@marekjahoda ahoj, tie hodnoty pod počasím je vlastne predpoveď vzhľadom na moju gps pozíciu. Ja to nejak sparované s tap home. Všetky cidla aj nasávanie mám na južnej strane. Porovnať môžeme kedykoľvek, mne sa všetky hodnoty ukladajú na server a môžem si ich spätne pozrieť aj roky dozadu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@jozef_rekuperacia u nás je momentálne ešte stále…
@marsdm - my máme rekuperáciu a keď je vonku 32+, tak vnútri máme 25. Bežná teplota dnu, keď nie sú horúčavy, je 22. Pocitovo tých 25 je, ako keď sme v paneláku mali 27 🙈 Ale najväčšie okná (portály) máme na cca sever (periférne nám podvečer trošinku svieti cez ne slnko zo západu), jediné južné okná sú detské (ale máme ostrešie, takže priame slnko v lete - že rovno do okien - svieti len chvíľku, keď sa presúva na západ a začína trochu klesať, inak je príliš vysoko). spálňa a kuchyňa východ, obývačka sever + západ. Keď je to neznesiteľné, chladíme klimou + vetráme, keď vonku klesne teplota na nižšiu ako je v dome.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od katrinka8:

@marsdm - my máme rekuperáciu a keď je vonku 32+,…
@katrinka8 tak ja osobne pri 20°C v lete nosím sveter, ale na jar to vnímam ako teplo. Asi sa lepšie aklimatizujem na horúčavy, za čo možno vďačím vyrastaniu v podkrovnej izbe kde bolo možno tých 30°C cez leto 😀 Včera sme otvorili večer okno a bola mi zima 😀 Ale teda pointa je, že keď človek chce nižšiu teplotu v dome v tropickom lete, tak treba tak buď navrhnúť dom (aj ho tak postaviť) alebo dať chladenie. Rekuperácia nijak extra nezvýši teplotu v lete keď je na nižšom výkone a ani v zime neochladí dom, že by bolo nutné výrazne dokurovať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@katrinka8 tak ja osobne pri 20°C v lete nosím sv…
@marsdm - áno, veľa robí aj to, ako človek vníma teplo/chlad. Ja napríklad teplotu vnímam aj inak vnútri a inak vonku. Keby som mala doma 20 stupňov, dám si dám aj ja sveter a sedím v deke. Vonku, keď je 20 stupňov, tak v pohode krátky rukáv. Tiež mám pocit, že rekuperácia neovplyvňuje nejak významne teplotu v dome.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od katrinka8:

@marsdm - áno, veľa robí aj to, ako človek vníma …
@katrinka8 joj, pre moju partnerku je takisto 20° stupnov zima, ale to je uplne jedno, ci je vonku alebo sedi vovnutri 😁
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?