Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
Prosím Vas o reakciu tých čo používajú rekuperaci… @jozef_rekuperacia načo dávaš duplicitné témy? Veď sme ti o tom písali v inom vlákne. https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... @michaelarecht zmazať.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@jozef_rekuperacia načo dávaš duplicitné témy? Ve… @megdesign ďakujem za tvoj názor ale naposledy si len napísal ze ešte nepotrebuješ používať klímu napíš reálne odpovede ako fungujes keď je dlhšie teploOdpoveď na príspevok od megdesign:
@jozef_rekuperacia načo dávaš duplicitné témy? Ve… @megdesign dal si tam obrázok s teplotou 25stupnov že klima vypnutá. Mam dom o rozmere viac ako 180m2 tak potrebujem profi riešenie nie pokus omylOdpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
@megdesign dal si tam obrázok s teplotou 25stupn… @jozef_rekuperacia Ak bude vonku horuco, klimatizacii sa nevyhnes. Aktivna rekuperacia nevychladi z principu tak, ako klimatizacia - vykon, prietok vzduchu. Ved skus ist v aute v horucave pri zapnutej klimatizacii na najnizsi vykon ventilatora. Pre niekoho je v pohode mat doma 28 stupnov, pre mna nie. Mam 3 lokalne rekuperacne jednotky VL-100 (entalpicky vymennik). Dovnutra ide chladnejsi vzduch, ako je vonku. Napriek tomu klimujem. Ono ide totiz o tepelne zisky - el. spotrebice, okolite zisky, solarne zisky, pocet osob v objekte... Takze to v horucavach ziadna aktivna rekuperacia nevychladi. Jedine ze by si mal minimalne tepelne zisky, alebo by bolo pre teba "v pohode" mat doma 27 stupnov.Odpoveď na príspevok od durino:
@jozef_rekuperacia Ak bude vonku horuco, klimatiz… @durino takže konstatujes, že to žiadna aktívna reku nevychladi, ale sám máš lokálnu reku 😁 ako ľudia už sa spamatajte, niečo iné mať dojem - myslieť si...a iné mať aj reálnu skúsenosť. Tak my aktívnu reku máme a za mňa môžem povedať, že lepšiu investíciu som spraviť nemohol. Dom vychladi v pohode aj cez tieto horká na 24 stupňov a to kompresor nejde non-stop, ale v noci pri teplote 20 stupňov a menej sa vypína. A menej ako 24 vôbec nepotrebujem, nakoľko pocitová teplota je ešte menšia. Na stranu druhú treba povedať/napísať, že nie všade to bude fungovať a dom už vo fáze projektovania treba prispôsobiť tomu, že sa bude chladiť aktívnou reku. Samozrejme, všetko toto prispôsobenie je plus, či tam tá reku bude alebo nie.Odpoveď na príspevok od lucyy1312:
@durino takže konstatujes, že to žiadna aktívna r… @lucyy1312 Horucava je pre mna 32 a viac stupnov. Ked vam to aktivna rekuperacia vychladi, tak ju mate bud velmi vykonnu v cene nechcem vediet akej, tiez ten studeny vzduch v rurach a pripadny kondenz a s tym spojene problemy asi nebude nic extra, alebo mate male tepelne zisky, co som aj napisal v prispevku vyssie, alebo vela vetrate s chladenim-nahradzate klimu. Alebo kombinacia malo osob-malo vetrania-male tepelne zisky. A hned nato pises,ze nie vsade to bude fungovat. Tak neviem, kto sa tu ma spamatat.Realnu skusenost nemam,ale som technicky dostatocne zdatny typ,takze viem odhadnut,co moze a co nemoze fungovat,aspon,co sa tyka chladenia. Tiez mam uz co-to za sebou,co sa tyka chladenia. Najdolezitejsi parameter su v tomto pripade tie tepelne zisky, na to sa v podstate aj autor pytal. Taktiez kazdy ma ine podmienky,kde byva. Takze je lepsie napisat,ze aktivna rekuperacia nemusi dostatocne fungovat co sa tyka chladenia (je pravda, ze vyber slova ziadna bol mozno trochu prehnany),aby od toho niekto neocakaval zazraky a potom bol sklamany. Lebo z principu to nevychladi tolko,ako klima.Odpoveď na príspevok od ralf364:
V lete môžeš rekuperáciu vypnínať (ale potvrď si … @ralf364 načo píšeš o niečom, s čím nemáš ale že vôbec žiadne skúsenosti a rekuperaciu si videl akurát tak na obrázku?Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
Prosím Vas o reakciu tých čo používajú rekuperaci… @jozef_rekuperacia centrálna rekuperáci, beží na minimálny výkon nonstop. Keď sa oprie slnko, tak v tých miestnostiach kde sú najväčšie okná alebo v kuchyni, tak tam je aj o 2 stupne teplejšie. Čiže to vetranie má menší vplyv na stúpanie teploty v porovnaní s tým keď sú okná bez žalúzií alebo keď sa varí, sprchuje. A niekto raz hovoril že keď má rekuperáciu, tak nechce otvárať okná radšej vôbec. My bežne posledné dni večer spravíme prievan, lebo to rýchlejšie vymení vzduch a potom sa zas zavrú.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@ralf364 načo píšeš o niečom, s čím nemáš ale že … @megdesign Už keď si máš teda potrebu sa hrať na majstra sveta, tak mi povedz, že čo som napísal nesprávne.Odpoveď na príspevok od durino:
@lucyy1312 Horucava je pre mna 32 a viac stupnov.… @durino no vidis, tak si technicky dostatocne zdatny, ale aj tak to mas popletene :D Pozri, nemam vobec chut sa tu o tom hadat, za tie roky, co som tu aktivne prispieval, som tu uz zazil svoje. Ono sa treba naucit citat s porozumenim, nakolko ta veta, co ako bude fungovat pokracuje. A pokracuje tym, ze ked chces aktivnu reku, treba na to mysliet vo faze projektu...lebo tym, ze to nebude vsade fungovat, som myslel jedine to, ze niekto preraba starsi dom a tam by som urcite tu aktivnu reku nedaval, lebo postrada zmysel. Co sa mojej reku tyka, je to starší model Nilan VP 18 K s elektrokotlom - nepovedal by som, ze je to nejake delo ani vykonovo, ani cenovo. Ten kondenz...sa vratim, ktej tvojej technickej zdatnosti...tak bud nerozumies principu tej reku, alebo mas problem s definiciou rosneho bodu. Lebo ked budem ratat ako chcem, tak pri teplote vzduchu 17 stupnov - ten ktorý ide z reku a teplote v interieri, mi to EXTRA nevychádza. Tie tepelne zisky...ja vobec nechapem o com hovoris... 3 osoby mas 3x 100 W a? Keby tazim BTC prosim, ale tak telky, chladnicka, TV atd... to ma mat podstatny vplyv? :D No a podme teda na to samotne vetranie :) Takze podla teba, by som mal aktivne vetrat len sem tam? Lebo ja si myslim, ze je normalne to mat nastavene tak, ze pokial je vonku viac ako 22 stupnov a je letny rezim, tak chladim, pod 22 stupnov vetram uz bez chladenia. No a podla mna ma zasadny vplyv na to, ci bude aktivna rekuperacia fungovat tak ako ma, je tepelna strata. Ono ja by som ti to aj rozvinul do detailov, porozpraval ti nieco o fazovom posune, pocitovej teplote atd...ale naco :D urcite si dost zdatny, aby si to tu v historii nasiel, lebo to vsetko sa tu uz daaavno riesilo. A to, ze aktivna reku nechladi ako klima, to je vseobecne znamy fakt. Ved ked nemam dom na to, aby som riesil aktivnu reku, dam pasivnu a klimu...tak jednoduche.Odpoveď na príspevok od ralf364:
@megdesign Už keď si máš teda potrebu sa hrať na … @ralf364 hneď prvú vetu.Odpoveď na príspevok od 14054:
@durino no vidis, tak si technicky dostatocne zda… @14054 Si jednoducho borec a "nandal si mi to". Co sa pytal autor? Ze ma dom vo faze projektu a ide navrhovat novu aktivnu rekuperaciu? To som si nevsimol. Preto som napisal, ze aktivna rekuperacia mu nebude stacit a bude potrebovat klimu. Ano, musi sa spravne navrhnut a ten objekt musi byt prisposobeny, aby tam nevznikali velke tepelne zisky. A o tom som cely cas pisal. Ako vies, ake ma tepelne zisky? Tepelne zisky z varenia, susicka, osvetlenie, tepla voda v kupelni, ale najma presklene plochy/solarne zisky. Byvam v byte, predstav si ze s rekuperaciami (lokalnymi VL-100) a aj tak chladim klimami. Cim to bude? Ked je vonku horuco, nevhanaju mi dnu uplne horuci vzduch. Ano, aj susedia ma vykuruju, aj tie pasivne rekuperacie ma trochu vykuruju. Ale je to hlavne solarnymi ziskami cez sklenene plochy. V tej rure pri 17 stupnovom vzduchu si myslis, ze uz nie je ziadna zvyskova vlhkost a ze vsetko odtieklo do kondenzu, hlavne pri nabehu a vypinani kompresora? Si myslis, ze si jediny, co vie, co je fazovy posun, pocitova tepolta atd...? To, co som chcel povedat, si presne zhrnul v poslednej vete: Ved ked nemam dom na to, aby som riesil aktivnu reku, dam pasivnu a klimu...tak jednoduche.Odpoveď na príspevok od durino:
@14054 Si jednoducho borec a "nandal si mi to". C… @durino "Ale je to hlavne solarnymi ziskami cez sklenene plochy." Tak toto je pekný blud kamarát. 😂 Panelák sa preto rozkuri, lebo je to panelák. Tam nič iné ako klíma nepomôže. Nevieš o čom točíš, ale hlavne že točíš.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@durino "Ale je to hlavne solarnymi ziskami cez s… @megdesign Dalsi borec,co mi to "nandal". Kto hovoril o nezateplenom panelaku, na ktory prazi cely den slnko? Bytovy dom,tehlove steny, zateplenie,izolacie medzi susediacimi bytmi. V principe podobne,ako murovany zatepleny dom. Ale ty samozrejme vies lepsie,ako ja, odkial mi tam ide teplo...Odpoveď na príspevok od megdesign:
@durino "Ale je to hlavne solarnymi ziskami cez s… @megdesign zdravim, môžete teda Poskytnúť údaje ako to s teplotou vypadlo u Vas doma včera predvčerom? To ma zaujíma keďže používate rekuperaciu uz dlhšie aký vzduch Vám nasáva privadza do vnutra ( myslim tym konkretnu teplotu vzduchu)keď je vonku 32 stupňov ? Celá táto moja téma je o tom zistiť co robia ľudia s rekuperaciou keď je vonku niekoľko dní po sebe veľmi teplo či ju vypnú, alebo ako chladia dom keďže z vonku sa do domu dostáva výrazne teplejší vzduch ako je ten co je aktualne v dome a tym s automaticky musí zvyšovať teplota v dome. ĎakujemOdpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
@megdesign zdravim, môžete teda Poskytnúť údaje a… @jozef_rekuperacia u nás je momentálne ešte stále vonku nižšia teplota ako vnútri a rekuperácia to pri nastavenom minimálnom výkone nevie znížiť. Keď je vonku cez 30 tak tiež to nevedela zvýšiť, keďže ide malý objem vzduchu. Ani na jeseň keď sa ešte nekúri, tak dáva nižšiu teplotu vzduchu o niekoľko stupňov dovnútra a aj tak nezníži teplotu v interiéri výrazne. Ale včera sa otvárali okná v kuchyni cez to najväčšie teplo a nech nepreháňam, asi do 15 minút ukazovalo 30°C teplotu v kuchyni a chodbe. Čiže keby nemáme rekuperáciu, tak vetráme až večer na úkor čerstvého vzduchu. Kto chce teplotu pod 27°C keď je vonku 32°C, tak musí mať tienenie, hrubé steny čo to budú niekoľko hodín akumulovať čiže sa hneď neprehrejú alebo teda nejaký typ chladenia.Odpoveď na príspevok od megdesign:
@ralf364 hneď prvú vetu. @megdesign Rekuperáciu mám doma a info, že v lete počas dňa môžem rekuperáciu vypínať, mám od predajcu.Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
@megdesign zdravim, môžete teda Poskytnúť údaje a… @jozef_rekuperacia toto sú fotky z nedele.... Bez klímy.Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
Prosím Vas o reakciu tých čo používajú rekuperaci… @jozef_rekuperacia normálne ju vypni cez deň a púštaj len na noc cez bajpas. Nijak inak ako aktívnym chladením to totiž nejde. Alebo budeš mať v dome v priemere 26,5°C a tváriť sa že je to ok a rekuperácia ti neprehrieva dom. Každá jedna pasívna ho prehrieva.Odpoveď na príspevok od praktikman:
Mám aktívnu rekuperáciu od Atrea a chladím s ňou … @praktikman samozrejme, da sa. Zalezi aj od podnebia (kde byvas), tienenia (vonkajsie zaluzie), denneho rezimu (ine je ked sa kazdy den vari polievka, vypraza a ide rura ako ked sa stravuje mimo domu) a v neposlednom rade od ocakavani - tj. ci si to montoval ze ti to "prichladi" tj. ked bude von 35 tak budes mat v dome 30, alebo vychladi tj. ked bude von aj 37, stale budes mat v dome 23. ja viem popisat len moje skusenosti, neodvazim sa niekomu tvrdit ze keca. Vacsina ludi, ktori spravili nejaku chybu (napr. chladenie do podlahy) si to aj tak nikdy neprizna takze je tazko s niekym argumentovat v tomto obdobi kedy vsetci vsetko vedia najlepsie :)Odpoveď na príspevok od marekjahoda:
@megdesign od urciteho casu vnimam, ze sa sem do … @marekjahoda keď niekomu povieš, ako to funguje u teba doma X krát a on si stale melie dokola to svoje, prestane ťa to baviť...Odpoveď na príspevok od marekjahoda:
@praktikman samozrejme, da sa. Zalezi aj od podne… @marekjahoda ja mám teplotné čísla vo fasáde v eps, v murive, pod zakladovou doskou, vo vate v strope, takže ja si ten priebeh teplôt viem celkom dobre predstaviť a zároveň aj porovnať aká teplota bola v exteriéri a interiéri. Ale to skôr patrilo durovi. No a či kecá/nekeca stačí dať priemer teplôt z termostatu, teda ak sú také možnosti.Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
Prosím Vas o reakciu tých čo používajú rekuperaci… @jozef_rekuperacia Realna skusenost - je teplo aj s rekuperaciou. Rekuperaciu pustam na noc na vyssi vykon cez otvoreny bypass aby tahala vzduch napriamo. Takto vetram az do rana cca do 9-10 hodiny, ked zacina byt teplo tak stiahnem na maly vykon alebo automatiku kazdu hodinu 10 minut. Cez den mame otvorene vetracky na severnej strane domu. Posledne 2-3 horuce noci sme mali vetracky otvorene aj cez noc. Rekuperacia nevie v tychto horkach stiahnut moc teplotu. Vyznam by malo pokial by napr. nocna teplota bola pod 20 stupnov a pustat to na plny vykon, ale posledne noci boli 22-23 stupnov celu noc. Mam aj klimatizaciu a tou si ochladzujem dennu castu domu a ciastocne mi prejde chladnejsi vzduch aj do spalne, inak na noc vypinam klimatizaciu. Rekuperacia je super v zime a prechodnych jesenno/jarnych mesiacoch, vtedy takmer nevetram oknami. (nas dom nie je vobec tieneny, slnko nonstop s vynimkou strany od suseda ale tam su len technicka miestnost a kupelky)Odpoveď na príspevok od lucyy1312:
@marekjahoda ja mám teplotné čísla vo fasáde v ep… @lucyy1312 super. current feels like temperature 21°. daj to napr. teraz - ked je pocitovka napr. tu u mna (cidlo je na na severnej strane) 46°, realna 33,1°, najnizsia dnes 20,5°. a kedze je to uz takto par dni tak budeme mat mozno porovnanie... rekuperacia prave teraz - nasavany vzduch 27,1° (1m nad zemou), odtah vzduch 25,8° teplota tu, kde sedim 23°, hostovska 22,3°, obyvacka 23°. Pridaj aj svetove strany domu a info o tieneni.Odpoveď na príspevok od marekjahoda:
@praktikman samozrejme, da sa. Zalezi aj od podne… @marekjahoda Prečo je chladenie do podlahy chybou všeobecne? Kolega má TČ vzduch-voda v kombinácii s teplovodným podlahovým vykurovaním a v lete zapína TČ na reverzný chod či ako to volá a chladí ním do podlahovky. Má dve malé decká 6r a 4r a im to nevadí nijako. Má pre zicher namontovanú aj klimu ale tú ešte nezapínal lebo netreba. Vraví že naj to je v obývačke pri veľkom francúzskom okne keď sa cez neho oprie slnko do podlahy a on tam tú podlahu chladí tak je to doslova príjemné. Nevravím, žeby nebolo lepšie stropné chladenie ale už keď je podlahové kúrenie tak nie vždy to je nutne chyba skúsiť ním chladiť.Odpoveď na príspevok od jozef_rekuperacia:
@megdesign zdravim, môžete teda Poskytnúť údaje a… @jozef_rekuperacia Bungalov - tehla,20EPS,rovná strecha v obyvačke juh+kuchyna sever cca 22m2 presklenia+exterierové žaluzie. Dáta za posledných 7 dní, pocitovo bolo tak 25-27°C. Chladenie TČ do podlahy nebežalo,keď sa malo ochladiť,inak to dokáže stiahnúť o 3°C. Pridal som aj info. o režimoch rekupky,vetranie oknami a žaluzie. Rekupka beží na eco,ale ešte ju ovládá automatizácia (podla co2 atd..) +kuchynský vypínač. Ak je na príťahu príliš teplo oproti odťahu,tak eco nepustí výkon nad 20%. Eco sa vypne,ked je vysoká úroven co2,aby išla na 100%. Večer a ráno otváráme okná,rekupka Komfovent 400 to nevychladí. Foto vo vysokej kvalite : https://postimg.cc/qzvVM6V5Odpoveď na príspevok od toky1:
@marekjahoda Prečo je chladenie do podlahy chybou… @toky1 nenazval som to chybou vseobecne... ja len tvrdim, ze ti, co si to daju, ti nikdy nepotvrdia ze spravili blbost ze to nedali za tych par 1000EUR navyse do stropu... je tam problem s rosnym bodom - kedze teplo stupa hore a chlad smerom dolu, na ochladenie o par stupnov z podlahy potrebujes tak studenu vodu, ze ti bude robit kondenz v kazdom pripade (jedine ze by si zaroven aj klimatizoval - tj. vysusoval vzduch). Ano, je to lepsie ako nic, ale nechapem preco - ked to uz robim - tak to neurobit poriadne.