Rekuperácia Paul Novus 300R - reálne skúsenosti

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, ma niekto prosim realne skusenosti s rekuperaciou Paul Novu 300R? Myslim, ci ju ma instalovanu v dome. Ako ste s nou spokojni? Co hlucnost, vykon. Vybrali by ste si po case inu? V projekte ju mame navrhnutu, ale uprimne, realne som o nej nenasiel takmer nic. Dakujem velmi pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo ano energeticky je to totozne, no teplotne sa ti vracia nizsia teplota ako keby sa ti vlhkost nevracala. JA som proste na mojej bez dohrevu nizsiu teplotu ako 16 stupnov pri nizkej intenzite vetrania nenameral... ;-)
Odpovedať
@abobo To je fakt zaujimave, lebo mne to pod 16C klesa uz od nulovej vonkajsej teploty. Zeby to bolo tou vlhkostou a rotacnym vymennikom ? @asex co ty na to ? Mne jednotka ukazuje, aka je teplota za vymennikom a priblizne to sedi s tym, co je v papieroch (dole).
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo samozrejme, keby si pocuval lepsie na fyzike bolo by ti to jasne. Vykondenzovana voda na rotacnom vymenniku sa potrebuje odparit a na to musi byt z privodneho vzduchu odobrane tzv. vyparne teplo potrebne na zmenu skupenskeho stavu z kvapalneho na plynne. Nasledkom tohoto odobraneho vyparneho tepla ti klesne teplota privodneho vzduchu... ;-) Ze Palo? 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo a samozrejme dost podsatny vlyv na ucinnost rekuperacie ma rychlost prudenia cez vymennik, vlhkost a tplota vonkajsieho a vnutorneho vzduchu. Uz len uvaha v tej tabulke je desna, lebo mat 22 stupnov a RH 20 percent je pre sliznice masaker, takze to snad doma nemas... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Ja tým rotačným rekuperátorom raz nemôžem prísť na chuť. Však ten rekuperátor prechádza odpadovým potrubím do prívodného. Čo všetko sa musí s tou vodou a vlhkosťou na seba naviazať....a zvlášť pri tých vírusoch ,ktoré sa vyskytujú teraz. A tých 1- 2% zmiešavania či koľko to uvádza výrobca...ako to bolo testované? Odkiaľ sú tie hodnoty ? Ja som na vlastné oči videl resp cítil keď jedna firma nainštalovala do kuchyne rotačný rekuperátor a vzduch privádzali do jedálne...to ako keby sedíte pri fritéze. Po 2 mesiacoch to boli nútený prerobiť na doskový (alebo trubicový už presne nepamätám) a bolo to úplne o niečom inom.
Odpovedať
@profirekupracia Mne bezi rotacna RJ 3,5 roka nonstop a nikdy som nemal problem, ze by som citil pachy z kuchyne alebo WC. Zmiesavanie by sa mohlo dat zistit aj podla CO2 hodnot, aspon podla mna. Mal som pozicany profi merak CO2, vonku som nameral 400ppm, vo vnutri okolo 800. Ked som sondu strcil do ukoncenia vyduchu na strope izby (privadzany cerstvy vzduch) tak som nameral rovnako ako vonku, cize okolo tych 400. Pokial by bolo zmiesavanie prilis velke, tak by som nameral predsa viac. Ale ja nemam nic proti klasickej RJ, ked mi raz tato odide, tak ju za taku mozno aj vymenim, len tak na porovnanie. Jediny mensi problem je, ze v tej miestnosti nemam odpad na kondenz, kedze to rotacna RJ nepotrebuje. Stale tvrdim, ze akakolvek rekuperacia (ak je dobre nainstalovana) je lepsia, ako ziadna rekuperacia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo Tak ako píšete, akákoľvek je lepšia ako žiadna. Nie len CO2 , ale aj HCHO je dosť veľký problém , kvôli ktorému treba dbať na vetranie. A samozrejme aj iné splodiny a plyny vyskytujúce sa v domácnosti. Zaujímavé bude ,keď už vonkajšia hladina co2 bude nad 1000ppm, A ak to takto bude pokračovať ďalej tento čas sa neodvratne blíž ;-( i. https://climate.nasa.gov/system/resou...
Odpovedať
@radoslavc ahoj na komplet cca 3200€
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo @jarosujo ahojte, nemal som čas čítať si celú vašu diskusiu, ale je to tu celé domotané... v prvom rade porovnávate neporovnateľné... treba si uvedomiť ako funguje princíp každej jednotky a podľa toho to posudzovať... Jarova jednotka funguje reálne, to znamená že zrekuperovaná teplota zodpovedá pomeru prichádzajúceho a odchádzajúceho vzduchu. Abobova jednotka keď je jej zima mení pomery prietokov a tak sa tvári že stále rekuperuje s vyššou prichádzajúcou teplotou do interiéru ale vykupuje to tým že viac teplého vzduchu fúka von ako prichádza dnu... takže robí podtlak... a tak by sme mohli porovnávať aj iné jednotky, záleží ako je to prevedené... komentár o zmiešavaní a sedení pod grilom nebudem komentovať, jednoznačne tam boli zle spravené rozvody a nie zlá jednotka a po výmene sa to určite neupravilo... inak by som nemal predaných viac ako 400ks rotačných jednotiek a nikto nemá problém...
Odpovedať
Profilova fotka
@asex v tomto mas samozrejme pravdu. Ale islo o to ci riesit dohrev alebo nie... U mna proste menej ako 17 stupnov nefuka ;-)
Odpovedať
@abobo Ved to tam napisal - v mrazoch klasicka RJ meni pomer prietokov, preto ti ide teplejsi vzduch. Kedze tvori vtedy podtlak v dome, cez spary ti nasava mrazivy vzduch zvonku. A cim je chladnejsie, tym nasava menej do rekuparacie a viac ide cez netesnosti. Aby to bolo realne a spravodlive, mal by si ten vzduch za vymennikom zmiesat s tym vonkajsim nasavanym cez spary a to mozeme porovnavat s mojou teplotou. Uz logicky to nemoze sediet, ze ked mas v dome 22°C a vonku je -22°C, tak to vymennik dokaze ohriat na 17°C. Asi aj preto sa standartne dava dohrev prave do rotacnych jednotiek, lebo tam k zmenam pomeru nedochadza.
Odpovedať
@jarosujo Cez ake špary?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ruren Spary/netesnosti v konstrukcii domu.
Odpovedať
@jarosujo A prečo by nejake mali byť.
Odpovedať
@ruren Lebo ziaden dom nie je dokonale vzduchotesny.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo @jarosujo ja čo ponúkam jednotky tak všetky majú integrovaný dohrev, aj protiprúdové aj rotačné. Protiprúdové majú na viac integrovaný aj predohrev... kvalitná jednotka je o možnostiach a schopnostiach aby dokázala fungovať v každom počasí a presne podľa požiadaviek užívateľa. Dohrev sa dá úplne vypnúť ale ak je teplota na prívode do interiéru pod 12 stupňov, za určitých okolností už hrozí že rozvody začnú na povrchu kondenzovať ak nie sú izolované... ak sú tak OK, ale teplota vzduchu už nebude príjemná...
Odpovedať
Profilova fotka
@jarosujo ja tomu ale rozumiem. Co tvrdim je ze protipruda co mam nepotrebuje dohrev... ;-) A prisate mnozstvo vzduchu nepopieram, ale absolutne pocitovo nevnimam. Proste za mna je dohrev blbost, logiku ma pre mna len predohrev, ale neriesil som ho...
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren by si sa divil, daj si spravit test vzduchotesnosti... ;-)
Odpovedať
@abobo Nemá mi odkiaľ prisávať vzduch. Jediné slabá miesto je odvetrávacia mriežka na komíne. Na tom budem musieť ešte popracovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Logicky keď niečo, na čom sa môžu zachytávať nečistoty prechádza z odpadového potrubia do prívodného tak to asi nebude 100% hygienické. A k tej kuchyni, osobne som tam bol (vtedy ako zamestnanec) a výmenou rekuperátora sa chyba odstránila, keby nie tak by dielo asi nebolo doteraz odovzdané....samozrejme kuchyňu a koncentráciu zápachu v nej nemôžem porovnávať s domom, ja len porovnávam celkovú prácu dvoch typov rekuperátorov. Každý má svoje výhody a nevýhody ale u mňa osobne keď si spíšem plusy a mínusy vyhráva doskový ;-) .
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ti vravim ze by si sa divil. Ja som absolvoval test vzuchotesnosti tak viem o com hovorim. Bezne domy su derave ako reseto.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo možno býva v betónovej kocke bez okien a spúšťa sa tam cez komín vetracou mriežkou....no na tej tiež popracuje .... výsledkom bude blower door test 0,00. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl BDT mi vysiel 0.07... ;-) A okien mam cez 30m2...
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@abobo no... aj preto že vetracie mriežky asi nemáš :-D
Odpovedať
@abobo Bežný dom, to je ta šopa čo v nej býva @eagleowl ?
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren no samozrejme všetky ....okrem tvojho. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren bezny dom je povedzme akykolvek dom postaveny pred 20 rokmi a davnejsie...
Odpovedať
Mne projektant tiez odporucil jednotku s protiprudym rekuperatorom od zehndru, ale nahradili sme ju lacnejsou, ktora mala viac veci už v zakladnej cene ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
K tym predohrevom a dohrevom len tolko, ze ma strasnu logiku dat velke prachy za TC (alebo si zavadzat lacnejsi plyn), aby som potom prikuroval totalne neefektivnou elektrickou spiralou v rekuperacke... Radsej nech sa odmrazuje podtlakom a nasava cez netesnosti - lebo ten chladny vzduch si cez TC (alebo niekto plynom) zohrejem x-krat lacnejsie, ako blbou spiralou v rekuperacke. Rekuperacka nema kurit, len rekuperovat v ramci moznosti.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?