Priemery trubiek do radiatorov

Zdravím chcel by som poprosiť o radu ohľadom vykurovania domu, vykurovať sa bude plynovým kondenzačným kotlom, na dolnom poschodí bude 5 radiatorov (2x600x140, 600x1800, 600x1600 a rebrik v kúpeľni) na hornom (600x1800, 600x 90, 600x1000) radiatory by som napájal od rozdelovača pex al pex v dražkách v podlahe. Chcel by som sa spýtať ci môžem každý radiator ťahať pex al pex 16x2 pričom najdlhšia trasa od rozdelovača k radiatoru je 17m. A prívod do rozdelovača ci stačí 26x3 pex al pex alebo je potreba 32, vzdialenosť rozdelovača od kotla cca 4m Ďakujem za rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kubo53:

Zdravím chcel by som poprosiť o radu ohľadom vyku…
@kubo53 16x2 stačí k radiátorom, ale k rozdeľovaču radšej 32...
Odpovedať
Profilova fotka
@kubo53 ide o novy dom, alebo rekonstrukciu? Prva vec, treba vediet TS pri navrhovej teplote (Ilava -12C), vypocet TS jednotlivych miestnosti, navrh kurenia (na aky tepelny spad?). Das 200-300e za projekt/vypocet, vyhladovo ratam s neskorsim prechodom na TC a navrhnem system na spad 40/30 (a zaratam hydraulicke straty) a je jasne, ze tahat ALPEX 16 a 26 je setrenie na nespravnom mieste. Ale tieto samodomo systemy navrhnute ala internet a potom riesi male prietoky, nevyregulovatelnost a hlada dobru dusu, co by to opravil ... Ked si ludia sami robili elektriku som sa smial, ale ked vidim ze sa pustaju aj do kurenia a plynu, zacinam sa bat :)
Odpovedať
@mgx Toto vieš navrhnúť? https://www.slinesystems.sk/wp-conten... Podklady ako sú výpočty tep. strát, aj pre jednotlivé miestnosti mám, zrovna tak raster, prietoky, dĺžky, tuším, že len nemám ako trubky uložiť a aby som sa do toho nezamotal (kríženie). Dik.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantisekca jasne, len mam aktualne PC so softom v zarucnej oprave a najblizsie 2 tyzdne dovolenku. Ak to neponahla a posles mi podklady (hlavne celkovu TS a miestnosti ak ich mas vypocitane) tak to mozem naratat...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@frantisekca jasne, len mam aktualne PC so softom…
@mgx Aký soft na výpočty hydrauliky používaš? Dík.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 mam ich viac :). Dobry je CAD profi suite, vsetko od autocad-u a dobre boli aj stare verzie od Univenta (FF, TechCON). Mobilne Hytools.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?