Poradíte ohľadom nastavenia kotla Protherm Raja?

Zobraz úvodný príspevok
Máme el. kotol PROTHERM RAJA 6kw vykurujem byt podlahovým kúrením (voda) ktorú som nadstavil na 35°C, no už len kúrenie mi bere cca 55kw za deň keď že tam ešte nebývame. Vie mi niekto poradiť čo robím zle, alebo ako ho mám nadstaviť? Doteraz som ho mal nadstavený na plný výkon, (ked sa naštartoval, bral cca 4kw a potom klesol na 2kw podlahy sú teplé, dnes, ked mala voda okolo 35 stupňov som ho preprogramoval tak, aby bral max. 2 kw a nie viac. Zajtra uvidím či voda vôbec bude teplá... Kto vie, nech pomôže. ďakujem.
Odpovedať
1
2
@kejsix
Odpovedať
@kejsix
Odpovedať
@dsn ako daleko je zásobník teplej vody od výpustov? a ohrievaš ho vlastne z el. kotla cez hada?alebo píšeš že tam máš kábel a vykuruje sa špirálou len je napájanie z kotla? väčšinou je najvýhodnejšia sadzba DD5 a mal by si mať už IMS elektromer
Odpovedať
Ok, termostatom to nebude. Treba premerat sondu v zasobniku, preverit zapojenie. V servisnom menu kotla musi ukazovat teplotu zasobnika.
Odpovedať
@duzu takto to mam
Odpovedať
@dsn kábel od NTC čidla je zapojený na správnych svorkách v kotli? A este otázka... Typ toho zásobníka?
Odpovedať
@megdesign bohuzail, neviem, či je správne zapojený, neviem sa k tomu dostať. Zásobník je Eliz. Na ňom mám budík na “max” a aj tak neohrieva
Odpovedať
Je lepšie mať elektrokotol a samostatne ohrievač na TUV? Alebo zohrievať jedným zariadením aj podlahu aj TÚV?
Odpovedať
@terry25 Za mňa extra.
Odpovedať
@terry25 Ale úplne úprimne, je lepšie mať len bojler - na TUV aj kúrenie. Bez elektrokotla. 😉 Tak som aj spravila. Koľko Vás vyjde ročne kúrenie a príprava TUV elektrinou?
Odpovedať
@blacksr zatiaľ nič. V starom dome sme mali ten Ariston, bol to model s wifi. On sa sám "programuje", teda je Smart a naučí sa časy, kedy sa voda využíva. Cez deň, sme v práci, tak je v kľude, o 16:30 nahriva vodu, potom zase spomalí a na 18:30 ( sa väčšinou sprchujeme) ide naplno. Spotreba bola naozaj smiešna. Kúrenie bolo na drevoplyn.
Odpovedať
@dsn treba dať dole predný plech na kotli a pozrieť sa, na akých svorkách je pripojené čidlo zásobníka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dsn
Odpovedať
@terry25 ja má zvlášť ,preto lebo v každom je iná teplota vody, , stačí dať do zássobníka špirálu, ovládanú cez termostat, lenže treba dodatočne navrtať 2 diery i závit, možno bude lacnejšie kúpiť menší bojler aspoň 3 kW trojfázová špirála a máš stále teplú vodu ja mám 80l na 40-45 , teplota vody pre vykurovanie sa stále mení podľa aktuálnych strát, ak svieti slnko ako dnes kúria okná
Odpovedať
@duzu ďakujem za radu a aj po porade s Jarkou idem teda osobitne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Zdravím, mam tiez elektrokotol ray ke 12kw a izbovy termostat Honeyweel a poprosil by som o radu...neviem cim to je, ale preco ked nastavim vodu na kurenie do podlahy na 32°c tak po zopnuti zacne hriat kotol na 22°c ide mozno 5-10minut vodu na kotli ukazuje 27°c a potom ho vypne... o pol hodinu to iste... teplota v dome je ok, ako ja nastavene na termostate. Zaujamilo by ma preco nehreje tu vodu na 32 ako je nastevene, a ci nevadi ze tak casto zapina vypina...
Odpovedať
Profilova fotka
@enrico154 pohladaj si cyklovanie, podlahovka nestiha odovzdavat teplo. Mozes v servisnom menu znizit vykon kotla z 12kw na 6kw, malo by to prestat. Ako na to je tu tiez popisane.... Alebo si zavolaj servisaka a spravi ti to za 50-100e.
Odpovedať
Tomu celkom nerozumiem, ako nestiha odovzdat teplo ked v dome je teplota ako mu nastavim? Cyklovanie na termostate? Tam som nasiel len kolkokrat a na aku minimalnu dobu sa ma zapnut za hodinu... a ako sa dostanem do servisneho menu na kotli aby som to skusil?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od enrico154:

Tomu celkom nerozumiem, ako nestiha odovzdat tepl…
@enrico154 nakolko podľa tvojich otázok a odpovedí nie si úplne v obraze, do servisného menu nešahaj a volaj servisáka...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?