Podlahové kúrenie - obehové čerpadlo

Zdravím, na dome mi prebieha rekonštrukcia. Plánujem si svojpomocne naťahať vedenie podlahového kúrenia. Budem mať 7 okruhov podobne veľkých, približne od 60m do 80m. Plánujem elektrokotol Protherm Ray 9KE. Kotol bude umiestnený v pivnici, približne 2 metre pod úroveň podlahového kúrenia (podlahové je len na jednom podlaží), a asi 7 metrov od rozdeľovača (dĺžka rozvodu medzi kotlom a rozdeľovačom). Moja otázka je, potrebujem v rozdelovači obehové čerpadlo, prípadne je potrebné umiestniť čerpadlo niekde v systéme? Kotol má zabudované čerpadlo, ale neviem sa dopracovať k údaju, či bude postačovať na tento systém. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@user1502 vacsinou staci. ale to zavisi od hydr. strat, ktore tam navystrajas. Nie je problem v pripade malych prietokov vymenit za silnejsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@user1502 vacsinou staci. ale to zavisi od hydr. …
@mgx vymeniť v kotli čerpadlo? Alebo pridať niekde? Pýtam sa len preto, aby som vedel či mám kúpiť rozdeľovač set s obehových čerpadlom, alebo stačí klasický rozdeľovač bez čerpadla.
Odpovedať
Stačí rozdeľovač bez čerpadla...:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@user1502 vymeni sa cerpadlo v kotli za silnejsie ak je to nutne. Ak nie je miesto, premosti sa a cerpadlo sa da mimo obalku kotla. Robit to vsak musi niekto, kto vie co robi a to cerpadlo by malo zostat riadene kotlovou automatikou. 2 cerpadla v malych sustavach nedoporucujem. Prepojenie kotol<>rozdelovac urob ocelou/medou 28mm alebo ALPEX32, aby si nemal problem s prietokmi.
Odpovedať

@user1502 vymeni sa cerpadlo v kotli za silnejsie…
@mgx Určite som plánoval ALPEX32 na prívod do rozdeľovača.
Odpovedať
Tu si pozri na čerpadlo a porovnaj to tvoje v kotli , i ked si myslím , že tam na hlave máš štítok z výkonmi ...https://www.dielynakotly.sk/protherm_v14/diely-na-plynove-kotly_k174/obehove-cerpadla_k2/#strana=2 a https://www.protherm.sk/pdf/produkte/... str.15. čerpadla Wilo Para.
Odpovedať
Mám ten kotol aj podobnú skadbu kúrenia a všetko funguje ako má.
Odpovedať
Ziaden problem.
Odpovedať

@user1502 vymeni sa cerpadlo v kotli za silnejsie…
@mgx A čo zmiešavací ventil, bude potrebný? Ak sa jedná o takýto jednoduchý systém, nestačila by regulácia priamo na kotli cez centrálny termostat?
Odpovedať
Profilova fotka
@user1502 a na kieho baróna zmiešavací ventil pri elektrokotli a podlahovke? Ak ti staci regulacia na kotli, je to tvoja vec.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?