Odpoveď na príspevok od brcool:
Ahojte, Vedeli by ste mi, prosim, poradit nejaky … @brcool Žiaden radiátor nie je perpetum mobile... izba má príliš vysokú tepelnú stratu. Olejový radiátor istý čas teplo uchová, ale ako bude teplota v izbe klesať, bude aj radiátor chladnúť. Ak teplota v izbe rýchlo klesá, znamená to, že teplo z nej ľahko uniká. Na udržanie teploty treba izbu nejako zatepliť ( podľa možností), alebo kúriť bez prerušenia. Radiátor s akumulačnou kvapalinou síce ostáva dlhšie teplý než bez nej, ale aj dlhšie trvá, kým po zapnutí začne teplo dodávať do priestoru. A určite nehľadajte úsporu - olejový zožerie toľko elektriny ako ktorýkoľvek iný, pretože spotreba je daná únikmi tepla z izby. Prosto, na udržiavanie stabilnej teploty v izbe treba dodávať potrebný výkon. To sa určuje výpočtom, v starých domoch môže byť 2000 W radiátor slabý.Odpoveď na príspevok od blacksr:
@brcool Žiaden radiátor nie je perpetum mobile...… @blacksr dakujem pekne za odpoved. Ide mi predovsetkym o ziskanie nejakeho overeneho olejoveho radiatora/znacky nakolko nemam skusenost s tymito radiatormi.Odpoveď na príspevok od brcool:
@blacksr dakujem pekne za odpoved. Ide mi predovs… @brcool Ja mám dobrú skúsenosť s Delonghi. Hlavne aby bol bezpečný + nehorlava podložka, ďalej od nábytku... Keď nie ste doma, temperovat inak, resp. ubrať na teplote, aby sa aj vypínal.Odpoveď na príspevok od brcool:
@blacksr dakujem pekne za odpoved. Ide mi predovs… @brcool za cenu toho olejáku, dajte malú vložku a kúrte drevom ak sa dá :)Odpoveď na príspevok od brcool:
Ahojte, Vedeli by ste mi, prosim, poradit nejaky … @brcool Dobre si to zvážte, aby ste nemali zdravotné ťažkosti, keď vám príde vyúčtovanie za elektriku. Na môj olejový radiátor sa z tohoto dôvodu už asi 10 rokov práši, lebo som s ním temperoval jednu menšiu miestnosť a doplatok bol mnoho stoviek eur..Odpoveď na príspevok od brcool:
@blacksr dakujem pekne za odpoved. Ide mi predovs… @brcool prečo práve olejový? najvhodnejší je tam kde môže i mrznúť a nemusí vykurovať stále napr. niekde na chate, zapnúť na diaľku len 2 dni pred návštevou, miesto oleja sa používa i nemrznúca zmes, známi robí na železnici a má zdarma pri výmene dieslovOdpoveď na príspevok od stowasser:
@brcool Dobre si to zvážte, aby ste nemali zdravo… @stowasser myslím že je oveľa viac fajčierov ako tých čo dnes kúria činnou elektrinou a sťažoval sa aspoň jeden že mu je špatne s platby?Odpoveď na príspevok od duzu:
@brcool prečo práve olejový? najvhodnejší je tam … @duzu aky bude rozdiel pri nábehu a dobehu nemrznucej zmesi oproti "topnemu oleju" ktory je v takych radiatoroch ( sam by som chcel vedieť aky typ je v nich) : edit našiel som olej za cca 11€/ liter 🤔Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@duzu aky bude rozdiel pri nábehu a dobehu nemrzn… @rudy1973 nemrznúca zmes v autách je iná chráni i potrubie pred korôziou ,a je v najlepšom pomere s vodou ak najlepšie chladí pri 80-90, nie len preto aby nemrzla, olej v radiátore môže byť redší letný ,a nemusí sa meniť, nepoužíva sa v mraze a nepotrebuje ani expanzomat, známi dával do kúrenia v chate do radiátorov transformátorový olej, alebo iný zas robil rušňovodiča a mal kopu chladiacej kvapaliny ktorú pravidelne menia v dieslových motorochOdpoveď na príspevok od duzu:
@rudy1973 nemrznúca zmes v autách je iná chráni i… @duzu ešte raz, je rozdiel v prevádzke olej/ nemrznuca zmes , v spotrebe ohrievania média alebo dlhšieho dobehu napr. olej je hustejší , vychladne neskôr ? ...Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@duzu ešte raz, je rozdiel v prevádzke olej/ nemr… @rudy1973 V tom množstve je ten rozdiel žiadny...