Odpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova mylis si vela premennych a neda sa s tym pocitat. Tepelna strata vypocitana ci tebou odhadnuta? Pri akej vonkajsej teplote, ake dlhe vykurovacie obdobie?....Odpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova tepelné zisky sú málo využiteľná veličina, aj kedˇsmart kotol vypočíta, že netreba už kúriť, stále máte ráno pri vstávaní 20°C, päť osôb, sporák alebo iné teleso to o deviatej vytiahne na 22°C a do toho začne svietiť slnko, o desiatej je 25°C, čo asi urobí každý? vyvetrá,zníži teplotu. A tie isté sklá, čo zvýšili teplotu cez deň majú v noci 3x vyššiu stratu tepla ako stena.Odpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova nehnevaj sa prosim na mna ale tvoj komntar je dost divny a chaoticky. Mas novostabu a vypocitavas navratnost TC ale navratnost voci comu? plynovemu kotlu, elektrokotlu, peetkovemu kotlu?? Cize v prvom rade si urci ktore dve veci chces porovnat. To ze poznas svoje tepelne straty a celkove mnozstvo tepla ktore budes potreboat je fajn, na zaklade too mozes zhruba vypocitat prevadzkove naklady na jednotlive sposoby vykurovania. No a tie teplne zisky, fu to ti vyslo nejako zaujimavo, ze tepelne zisky ti pokryju az jednu tretinu potrebneho tepla na vykurenie. Tym by som si asi az taky isty nebol. Spotrebice ti vyprodukuju teplo len v urcitych castiach domu a tieto casti domu ho absorbuju, ostatne casti domu budu tymto teplom ovplyvnene len minimalne, pokial nemas rekuperaciu. Ale keby aj, susicka s prackou a varenie ti takto velky dom nevykuria. Slnecne svetlo cez okna tiez nesvieti kazdy den. No a nezabudaj ze parametre ktore porovnavas teraz (cena elektrickej energie, priemerna teplota v zime, ....) nemusia o 6-7 rokov platit. Ak sa bojis, daj elektrokotol so smartmetrom a podlahovym kurenim a za dve tri sezony uvidis aku mas spotrebu na kureni a budes si moct presnejsie vyratat ci sa ti TC oplati alebo nie.Odpoveď na príspevok od mgx:
@drsova tazko komentovat tvoj "vypocet", kedze ho… @mgx porovnaval som s elektrokotlom, kde za vykurovacie teleso zaplatim cca 1500 eur. POrovnaval som s TC Panasonic aquarea, kde za vykurovacie teleso zaplatim 7000 eur (10 500 - 3500 dotacia). SCOP som ratal 3.0 (asi som trochu pesimista) V energetickom posudeni mam uvadzanu rocnu spotrebu tepla na vykurovanie 6 MWh/rok. Naproti tomu mam vypocet rocnej spotreby tepla (v technickej sprave ) 14,4 MWh/rok (@rkorba, myslim, ze laicky vypocet -> tepelne straty*10 hodin denne*200 dni v roku je celkom blizko :) ) Moj vypocet vyzeral nasledovne : spotreba na kurenie 14 500 kwh, cena za kwh v dd5 je 0.13€ -> cena za vykurovanie priamotopom = 1820€ cena za vykurovanie TC = 606€ pri danej cene cerpadla je navratnost 7.42 roka bez dotacie a 4.29 roka s dotaciou. potialto je to celkom ruzove. Asi som len zle naformuloval otazku: Mam do tohto vypoctu zapocitavat pasive+aktivne tepelne zisky alebo nie ? @jan45, argumenty mi pridu validne ale zaroven si myslim, ze merna tepelna kapacita materialov, z kotrych je dom postaveny(obvodove murivo ytong, tam sa vela energie teda neulozi, vnutorne priecky silka/zelezobeton, zelezobetonovy strop + veniec , ) by prave tu noc mali pokryt. alebo sa mylim?Odpoveď na príspevok od jozik123:
@drsova nehnevaj sa prosim na mna ale tvoj komnta… @jozik123 , naopak som rad, ze sa k otmu vyjadri viac ludi. POrtovnavam s elektrokotlom. V komentari vyssie som rozpisal ako som k cislam prisiel. Tepelne zisky vytahujem z energetickeho posudku. Pasivny solarny zisk = 6756 kWh/ rok Vnutorny tepelny zisk = 5200kWh/rok Samemu mi to pride vela, preto som pri ratani bral maximalne 5000 kWh/rokOdpoveď na príspevok od drsova:
@jozik123 , naopak som rad, ze sa k otmu vyjadri … @drsova Zaujímavá debata. Mňa trochu prekvapuje, že nikde nezohľadňuješ prípravu TÚV. Tá sa nebude pripravovať pomocou TČ prípadne alternatívne tým elektrokotlom? Neovplyvní výslednú ročnú spotrebu elektriny a následne návratnosť inštalácie TČ oproti elektrokotla? Pri tepelných ziskoch cez okná sa rátalo s nejakým tienením? Akým? Neviem ako sa to počíta v ročnej bilancii v energetickom certifikáte ale napr ak sa počítalo bez tienenia a ty dáš žalúzie alebo rolety a v lete ich budeš zaťahovať lebo ti bude horúco tak v reáli budeš mať výsledný ročný pasívny solárny zisk podstatne nižší ako bolo napočítané v certifikáte.Odpoveď na príspevok od toky1:
@drsova Zaujímavá debata. Mňa trochu prekvapuje, … @toky1 to je velmi dobra pripomienka. Solarny zisk bude najmarkantnejsi v lete, na to som nemyslel. myslim, ze po vsetkom co tu odznieva, tak je asi navratnost TC s ohladom na dotaciu niekde okolo 5 rokov, co je velmi fajn. Tym padom troska uniesiem temu aj inym smerom. Ake tepelne cerpadlo by ste zvazovali? Zatial ma lakaju lokalne firmy(napriklad Univenta), kde verim, ze servis bude dostupnejsi ako pri "dropshippingu" tepelnych cerpadiel a ich naslednemu montovaniu. Je to zle uvazovanie ?Odpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova Na úvod, dom, TC ani nič iné v dome nemá nikdy návratnosť, je to len výdavok! Pokiaľ ho neplánujete prenajímať, nikdy "nevyrobí" peniaze a teda sa nikdy nemôže zaplatiť. 10r určite nie je životnosť TC, možno iba morálna. Môže si za tú dobu vyžadovať nejaký servis, ale asi tak ako každé iné zariadenie. Prečo teda "všetci v novostavbách montujú TC" - každý má svoje dôvody. Bezstarostná prevádzka (na rozdiel od dreva/uhlia/peletiek), porovnateľné prevádzkové náklady ako plyn bez nutnosti ďašej prípojky (+strach z plynu, nedostupnosť,...), jednoduché splnenie legislatívnych požiadaviek pri stavebnom povolení/kolaudácii (dosiahnutie energetického certifikátu A0), .... To je asi taká otázka, prečo si všetci kupujú Škodovky :)Odpoveď na príspevok od wheel:
Mna skor prekvapuje ze niekto kto stavia dom 280m… @wheel 5 000€ eur ma rovnaku hodnotu ci sa jedna o 1% alebo 10% rozpoctu :)Odpoveď na príspevok od koenzim:
@drsova Na úvod, dom, TC ani nič iné v dome nemá … @koenzim lenze rovnaky srvis bude aj pri KK kotli na tuhe palivo elektrokotli atd. Cize komstanta (neriesim sumy) takze skrtas ako naklad na porovnanie. Navratnost TC spoviva v tom, ci zvyseny naklad (napr. Oproti montazi el. Kotla) sa ti "vrati" v podobe nizsich pausalnych platieb. Je to investicia ktori proste urobit musis (zdroj kurenia potrebujes). A ze sa vrati je jasne. Momentom jeho vratenia mozes povedat ze setris svoje peniaze nakolko usetreny rozdiel mesacnych platieb v sucte presiahol rozdiel medzi vstupnymi investiciami oboch zdrojov tepla. A ten bod nula od ktpreho to zacona "setrit" je prave ta navratnost. Nemozes to porovnavat napr. S navratnostou investicie na financnych trhoch to su uplne ine pojmy.Odpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova Aké máš auto?Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@drsova Aké máš auto? @frantisekca ako to suvisi s navratnostou tepelneho cerpadla ?Odpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova kladiem si obdobné otázky ako ty. Bývam mesiac. Z finančného hľadiska som bol nútený kúpiť el.kotol namiesto TČ. Za november som mal spotrebu 1100kWh na podlahové vykurovanie a TÚV (120m2, 3kW tepelná strata) Odhadujem, že za celú vykurovaciu sezónu spotrebujem 5000-6000kWh. Na základe toho prepočítavam návratnosť TČ. Aktuálne mám vybraté split Hyundai HPSI za 3200€ vrátane montáže (už odrátaná dotácia) Od 4 roku by som mohol mať splatené TČ oproti el.kotlu. Prečo Hyundai ? Dobré zahraničné rezencie, dobrá cena, 5 ročná záruka - nevyžaduje sa každoročná servisná prehliadka ako Toshiba, Daikin a pod. Na tvojom mieste bez váhania TČ.Odpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova aké TC? ak vzduch -voda najbežnejšie sa dá veľa ušetriť ak sa nádrž nahrieva ked je vonku najteplejšie, vtedy je najvyššie COP musí mať minimálny výkon aby si pokryl i najvyššie straty, lebo nie každý deň máš vhodné iné zisky pasívne či aktívne, ako máš natočený dom na svetové strany aby si prijímal čo najviac slečné zisky, cez južné okná pre denné miestnosti ,v zime je max 8 hod svetlo a slnko svieti podľa toho či ho niečo tieni u mňa tak max 6 hod,v tejto dobe, nahreje miestnosť i nad stanovenú hodnotu aby sa to využilo musí sa do niečoho naakumulovať , napr do betonovej podlahy alebo priečok s plnou tehlou aj ked sa nenaakumuluje teplo ostáva v miestnosti bude teplejšie, naviac každý má iné el. spotrebiče ,všetke majú i teplo , napr indukcia, rúra, má asi najviac všetko teplo ostáva v miestnosti, takže čítaj všetko dostupné a u teba ak máš na tak veľký dom nerozhoduje 5 tis,len s el kotlom dnes neskolauduješ, musíš mať k tomu minimálne nejakú piecku a to sú financie naviac čo môžeš dať ihned do TCOdpoveď na príspevok od drsova:
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho ce… @drsova aj nám po prepočte vyšli podobné čísla... Preto TČ neuvažujeme. Ešte si započítaj následné pravidelné servisné prehliadky, v zime tiež má spotrebu energie na vlastný chod... Nakoniec sme dali elektrokotol, ktorý nás stal asi 600€, servisné prehliadky netreba a náklady po 2 rokoch na kúrenie a ohrev úžitkovej vody je cca 500€. Po prepočte to TČ nikdy nedá. A nehovorím o esteticke. Žiadne búdy v záhrade a hluk, ktorý vydávajú.Odpoveď na príspevok od vebi34:
@drsova aj nám po prepočte vyšli podobné čísla...… @vebi34 servisne prehliadky treba aj pri elektrokotli. Alebo ked to otocim rovnako ich netreba ani pri TČ alebo klime, pri tom vsetkom su servisne prehliadky na podobnom principe. Hluk je subjektivny pojem mam 2 klimy a ked bezia a som vonku hluk je pocut naozaj iba v ich tesnej blizkosti. Stavi ze nejaky sused zacne kosit a vobec nepocut ze to bezi. Btw. Sudim spravne ze ten elektrokotol nie je v tom 400 rocnom dome co mate v albume? ta spotreba by bola nerealna.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@vebi34 servisne prehliadky treba aj pri elektrok… @sousedekovci89 nemáš pravduOdpoveď na príspevok od vebi34:
@sousedekovci89 nemáš pravdu @vebi34 na zaklade coho?Odpoveď na príspevok od vebi34:
@drsova aj nám po prepočte vyšli podobné čísla...… @vebi34, prosim vas, aku velku tepelnu stratu ma vas dom ? Pripadne ake je zateplenie a rozloha? 500€ rocne?Odpoveď na príspevok od vebi34:
@drsova aj nám po prepočte vyšli podobné čísla...… @vebi34 500E je blud a sebaklam, teda pokial sa jedna o tu 400 rocnu zrucaninu, v ktorej mrznete a sprchujete sa u susedov. @drsova TC ma zmysel vzdy, vyssia investicia v produktivnom veku a nizke mesacne naklady pocas uzivania napr pocas dochodkoveho veku.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@vebi34 500E je blud a sebaklam, teda pokial sa j… @rkorba ja som len skor zvedavy ako je mozne sa dostat na cca 1-2kw tepelnu stratu. Pride mi to nerealne.Odpoveď na príspevok od drsova:
@rkorba ja som len skor zvedavy ako je mozne sa d… @drsova kup si kolotocarsku maringotku a 1kW ti bude akurat :-) Ostan pri zemi a nevymyslaj blbosti za kazdu cenu.Odpoveď na príspevok od drsova:
@rkorba ja som len skor zvedavy ako je mozne sa d… @drsova a to v tých 500eurách má aj prípravu TÚV. 🙂Odpoveď na príspevok od vebi34:
@drsova aj nám po prepočte vyšli podobné čísla...… @vebi34 500euri náklady na kúrenie elektrokotlom a teplú vodu? To ste co temperovali na 14 stupňov v zime? Koľko kwh minútach napíš... To je nereálneOdpoveď na príspevok od supiiik:
Nerealne to nie je. Moj dom ma dennu spotrebu nak… @supiiik No... Daj svoju ročnú spotrebu elektriny na kúrenie + prípravu TÚV a vynásob to tromi (COP) a cenou za kWh. Či by si sa zmestil do 500eur ročne. vebi ináč píše, že majú 400 ročný dom...To pri všetkej vôli a úcte je veľmi ťažko uveriť, že je možné dostať sa na tak nízku ročnú spotrebu elektriny na vykurovanie aj prípravu TÚV. Len ohrev TÚV im podľa mňa musí spáliť elektrinu za aspoň 200-250eur.