Nastavenie Viessmann Vitodens 200-w 1,9-19kw

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím. Pred pár dňami sa konečne dostalo srdce domčeku do môjho domu. Zvolil som viessmann vitodens 200-w 1,9-19kw. Technik keď ho inštaloval nastavoval plno vecí ktoré myslím, že by som nastavil i ja ak by som sa do toho viac šprtal a skúšal. Chcem sa, ale spýtať či ako majiteľ mám pravo vstúpiť do tých nastavení keďže ma tam pýta heslo čo by nebolo problém zistiť :-) alebo to môže len technik ktorý za to zodpovedá ? Nastavuje sa tam napr. maximálna teplota vody na výstupe a podobné veci. Teraz to mam nastavené na max. 31° a výkon kotla obmedzený na max 11kw. Je to kôli tomu, že ešte nemám zaliaty poter ktorý by sa mal zalievať štvrtok. Neskôr to je po 7 dňoch od zaliatia poteru by sa mal dať nastaviť kotol na vyschnutie poteru vraj, že je tam také nastavenie. Mne ide hlavne o to či môžem ja vstupovať do kotla, alebo ako spomínam hore musí vždy prísť technik. Dik za info.
Odpovedať
@dominik98 podla mna ak date nižši sklon tak budete mať menej štartov a dlhšie pojde kotol. treba experimentovať v nastaveni sklonu a uroveň.
Odpovedať
@1gugu mal som menší sklon, ale ak bolo von - 6 tak som si vsimohol, že nestíha vykurovať miestnosť.
Odpovedať
@dominik98 ak sa jedna o jednu miestnost ktoru nestihol,vykurit tak sa treba pohrať s nastavenim preitokov na vetvách. Podlahove kurenie je trocha zdlhavejšie na spravne nastavenie. Prave preto ti to viac czkluje.zapina že sa skoro zohreje voda. vela zaleži aj od toho ako maš regulaciu či izbovy termostat alebo ekvitermiku.
Odpovedať
No praveže tu izbu mi najskorej zohreje zo všetkých, kde je termostat. A kotol sa riadi termostatom a ekvitermikou vonkajšou. Ja najskôr musím zatepliť dať si do izieb dvere lebo ešte nemám 🙂 a ťahá z chodby. A tak môžem nastavovať.
Odpovedať
@dominik98 ja by som ti zasa podla mojho napisal ze to mas brutal vela startov ale to som laik a sledujem a porovnavam len s tym co mam ja 🙂
Odpovedať
@mpfnordy Fúúha tak to isto mam veľa. Môžeš mi poslať jak máš krivku nastavenú?
Odpovedať
@mpfnordy aha tu vyššie si posielal. No nastavil som podla teba. Som zvedavý ako to bude fungovať.
Odpovedať
@dominik98 kazda zmena nastavenia krivky kym zistiš zhruba po 1-2 dnoch. ono je lepšie nech ide kotol stale a na nižši vykon ako na vysoky a stale cykluje. V tej miestnosti kde máš termostat trocha priškrť prietok
Odpovedať
@1gugu určite. Prvu sezónu som ešte nebyval v dome tak som nemohol nastavovať. Teraz už bývam tak už môžem skúšať.
Odpovedať
@dominik98 menil som ju uz viac krat. Vsetko zalezi ako je vonku zima ak je okolo 0 tak mam nastavenu miernejsie ak bolo uz aj -12 isla strmo hore. Nezatepleny dom tak je to narocne
Odpovedať
@mpfnordy to máš pravdu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@dominik98 tak ma akurat napadlo, ze sme riesili starty horaka troska som zvedavy ako sa to u teba zmenilo u mna momentalne takto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mpfnordy tak to máš perfektne. Ešte sa ta opýtam kde máš termostat a vodu máš ako nastavenú aký harmonogram? Lebo ja mam termostat v obývačke no a tam kolíše teplota. Lebo raz tam som a raz nie. V noci keď tam nikto nieje tak kotol ide stále. Ale myslím, že zato že mám toľko štartov môže tepla voda. Keďže manželka je na materskej, tak je celý deň doma a ide viac teplej vody. Iný dôvod nevidím.
Odpovedať
@dominik98 no ja mam zasobnik na 120l a mam nastavene od 18:00 do 21:30 kazdy den a staci nam to. Tiez je manzelka cely den doma s malym. Starty mam na teplu vodu kazdy den dva niekedy viac.
Odpovedať
@mpfnordy aha asi zato ja mam len 45 l zásobník v kotli. Čiže viac krát bude zapínať.
Odpovedať
@mpfnordy plus ešte máš rekuperáciu takže máš stálu teplotu v miestnosti.
Odpovedať
@dominik98 stalu ako stalu dokaze to vyvetrat len s tym rozdielom ze tepelna strata bude mensia ako pri beznom vetrani a ide mi to nonstop a na 50% co je dost ale novostavba treba vetrat 🙂 a spotrebu plynu mas aku nerobi rozdiel ked to vzdy startuje a berie to viac plynu ?
Odpovedať
@mpfnordy spotrebu mam 2800 m3, ale nemám ešte zatepleny dom. A topim od septembra na 22 stupňov.
Odpovedať
@dominik98 tie starty ti robia asi sarapatu ako pozeram ja pri chode horaka skoro podobne hodiny su tam mam aktualne od septembra okolo 1500m3 spotrebu. Ono vela robi aj na kolko zasa hrejes vodu do podlahovky, ale hlavne tie starty si myslim. Ak zateplime 🙂 treba sa urcite este pohrat s nastaveniami.
Odpovedať
@mpfnordy ja ako nahle som dal menšiu krivku mi nevykurilo miestnosť. V noci my ide stále kotol ale cez deň keď už sedíme v obývačke tak už teplota kolíše. Ťažko povedať ja už tie štarty neviem ovplyvniť asi.
Odpovedať
@mpfnordy, @gkrivanek všimol som si na jednej fotke že ty máš moduláciu horáka aj 8 % a môj kotol pod 25 % nejde neviete mi povedať prečo? Možno preto ma môj kotol viac štartov.
Odpovedať
@dominik98 ty mas ten kotol ako ja kedze ja to beriem tak ze ano ten isty ako je v popise ? Ak nie daj sem vykon tvojho kotla hlavne spodny. Ale viac ti urcite poradi gkrivanek 🙂
Odpovedať
Ty máš už tu novšiu radu. Ja mam vitodens 222-W 1,9 až 19 kW
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Dobrý deň. Tiež som v lete nainštaloval Vitodens 200-W B2HF a keď tak pozerám tie printscreeny z aplikácie chcel by som sa spýtať-čo hovoríte na stav►výstupná teplota 26,5°C(23,6°C, 28,6°C) a súčasne zapnuté obehové čerpadlo?
Odpovedať
@jjc99 zdravim neviem co konkretne chcete vediet. Je to len teplota vody v podlahovke obrazky su viac a na kazdom je ina teplota.
Odpovedať
Zdravim, zahliadla som diskusiu ohladom TC Viessmann. Tiez mame nejasnosti s nastavenim TC v kupenej nehnutelnosti. Povodny majitel vravel, ze sa mu nepodarilo prepojit akumulacny zasobnik doplnany solarom na spravne reakcie kurenia atak teda prepojil podlahovku priamo z TC. Medzitym iny majster nam cosi prestavil a tak pri deaktivovanom akumul ide voda z TC priamo do podlahovky, ale podla mna s nizkou teplotou, lebo teplota miestnosti sa nechce dvihnut nad 20,5 St., hoci mame nastavene 22. Viete nam prosim poradit, kde sa menia max teploty priamo do podlahovky?
Odpovedať
@mpfnordy No ide mi o to, že teplota 23°C(26°C, 28°C) už nevykuruje, skôr chladí(pri 23°C určite) a teda preháňať studenú vodu cez radiátory(ale aj podlahovku) je z hľadiska vykurovania prinajmenšom hlúposť, nehovoriac o zbytočnej spotrebe elektriny a na dôvažok všetkého sa to čerpadlo nedá nastaviť nižšie, ako na 60% otáčok. Viem, je to dané konštrukciou(riadiacim software) tohoto kotla, reklamoval som to u Viessmann servisu, vysvetľujú to tým, že voda musí cirkulovať, aby sa neprehrial výmenník(horák je ale vypnutý), pretože je tam málo vody a podobnými nezmyslami. Myslím, že soudruzi někde udělali chybu! Deje sa to samozrejme len v nástupe vykurovacej sezóny, keď sa vykurovacia voda hreje na nižšie teploty. Predstavoval som si variabilnejšie možnosti z pohľadu individuálneho spotrebiteľského nastavenia a prispôsobenia kotla na určitý vykurovací systém (za 3000E🙂 Podľa mojich doterajších skúseností v mojom rod. dome(28r. s klasickým plynovým kotlom so ZAP/VYP horákom)je najnižšia teplota použiteľná na vykurovanie 30-31°C - mám radiátory aj podlahovku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Troska sa vraciam ku nastaveniu kotla. Uvazujem ci je moznost nastavit po zatepleni aby kotol bral v uvahu len teplotu vzduchu v dome a neporovnaval to z teplotou vonku. Aktualne mam krivku nastavenu ako na obrazku a spotreba plynu pri priemernej teplote vonku cca. 7stupnov je 1,5m3 na den. Kotol zapina len raz v noci alebo podvecer niekedy sa stane, ze dva krat. Vsetko zalezi kolko svietilo slnko v dany den. Dokazal by som znizit spotrebu zmenou vypoctu len podla vnutornej teploty ? Pripadne zmenou krivky ?
Odpovedať
@mpfnordy Zrus ekviterm uplne.
Odpovedať
@kejsix no len ako sa to robi neviem v tom nastaveni to najst konkretne pod tym nazvom asi sa to inak vola a nechcem volat len kôli tomu servisaka. Inak bude aspon z toho pekny teplomer 🙂na vonkajsiu teplotu
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?