"kúrenie" pomocou ohrievača TÚV napr. Eliz EURO 150 TCA++

nasiel som sice utrzky v roznych diskusiach, ale radsej zalozim exta vlakno, lebo som zatial nenasial samostatne, ak tu je dajte link a budeme pokracova tam. velmi ma zaujalo kurenie pomocou ohrievacov TUV ala Eliz EURO 150 TCA++, ktory sice oficialne podporuje len plochy do 8 m2. ale kedze ma 2 kW vykon, tak by to mohlo pohodlne stačit aj na menší domček s tepelným stratami okolo 2 kW, s tým, že v najhoršom sa stále da hocikedy pripojit solár. nam nieco podobne hrozi :) kedze zatial mame zhruba tepelne straty tesne pod 2 kW, a chceme mat stropne chladenie, ktore nemam problem vyriesit studnou, vymenikom a obehovym cerpadlom, avsak doteraz som mal problem s rozumnym zdrojom tepla, kedze elektrokotol je sice tiez opcia, ale je to dalsia nadoba v stiesnenej technickej miestnosti a keby sa podarilo spojit s malym elizom, alebo podobnym zariadenim aj vykoranie, tak je to superkombinacia. ma to uz niekto realne namontovane a ako to cca funguje ? tusim aj @blacksr mas nieco podobne ala elektrokotol ? ci je to len taky vystrel do tmy ?
Odpovedať
1
2
@m168 Teoreticky by to slo, len treba dat pozor na to, ako sa ten Eliz dokaze popasovat s mrazom a nizkymi vonkajsimi teplotami.
Odpovedať
@supiiik no je tam 2kW spirala, takze ciste laicky predpokladam, ze ked nebude stihat TC a vonkajsia jednotka a v najhorsom keby aj cela odisla, tak sa to bude spravat ako "blby" elektrokotol .. ale opravte ma ak sa mylim
Odpovedať
@m168 Ciste teoreticky ano, ale ak uz dopredu pocitate, ze to pojde na spiralu, tak nema vyznam investovat do takehoto TC. Ja som prvu zimu kuril malym 2kW bojlerom s objemom 5 litrov. Stal ma vtedy asi 60Eur. V pohode sme s nim prezili celu zimu a mal este hodne rezervy :-)
Odpovedať
skor to beriem ako nudzove riesenie, ak by to islo na spiralu. lebo ak by som s tym pocital, tak tam rovno bachneme nejaku raju a neriesim. a dalsia vec je, stale som si neni isty ci nam po presnom vypocitani ozaj vyjdu tie straty co by sme chceli a pri elektrokotli je zase samozrejme problem, ci to prejde cez stavebne konanie. sme bohuzial zatial len vo faze studie, lebo sme kvoli susedom museli viac razy kompletne prekopat projekt. dalsia vec do ma na tom vyssie spomenutom rieseni laka, je ze tam bude len jedna velka nadoba v priestore. lebo technicka je zatial v rozmeroch 2150x2150 ..
Odpovedať
@m168 Za pokus to stoji, funguje do -10°C. Prinajhorsom ako vravite pojde na spiralu.
Odpovedať
mat taku malu tepelnu stratu, tak by som to riskol ale nazabudal by som na sekundarny system (krb ci krbove kachle), ktory by mi v najtuhsich mozno dvoch tyzdnoch do roku potiahol moj primarny system cize Eliz. Uz len to dobre naprojektovat, aby ste mali i TUV i pokryte tepelne straty budovy.
Odpovedať
Profilova fotka
Pri takej malej tep. strate je blbost nejaky sek.system za obrovske peniaze, ci krb, kachle alebo podobne hovadiny
Odpovedať
@m168 áno, tak - v mraze nám stačí el. špirála 2 kW... ale máme len el. bojler, lebo Climatik na trhu vtedy ešte nebol... hoci ja som takýto bojler už v predstave mala :-) U Climatiku, podobne a dovolím si tvrdiť, že nielen podobne, ale výraznejšie, ako u tepelných čerpadiel vzduch-voda, je rizikom ani nie tak mráz, ale vysoká vzdušná vlhkosť pri teplote 0 až +5°C a hmly. Vtedy dochádza k masívnemu namŕzaniu a odmrazovaniu. Čiže bojler vtedy menej šetrí, ba dokonca potvora nešetrí a hlavne mu nahriatie TUV dlho trvá. Popasovať sa s týmto javom znamená "veľký krok pre ľudstvo" :-) . Už sa na tom pracuje. Ale oblasť BA neni zas až taká riziková - ranné hmly sa rozpustia. Iné je to v horách, kde sa hmla udrží aj celý deň.
Odpovedať
@rkorba ako záloha: el. konvektor za 50 € alebo biokrb, ktorý elektrinu nepotrebuje
Odpovedať
... prosím o prepáčenie za skladbu vety na štýl Ivana Gašparoviča...
Odpovedať
meral niekto dlhodobejsie teplotu v neobyvanom podkrovi? ci by sa neoplatilo vonkajsiu jednotku umiestnit tam a eliminovat problemy so zamrzanim jednotky, popripade odvlhcit priestor pod strechou, kedy sa vzdusna vlhkost zraza na vyparniku a je odvadzana ako kondenz do odpadu?
Odpovedať
@m168 eliz ma v rezime TC vykon 2 kW? Neznackove TC s nizkym vykinom sa daju kupit za 2.3 tisic E
Odpovedať
Článok sa načítava...
@m168 Mam kurenie ala "blacksr" uz zacinajucu tretiu zimu :) vsetko funguje paradne , az neviem co od dobroty a tak sa pohravam s myslienkou obohatit to o toto: http://divamse.cz/therm/ , mozno v lete sa do toho pustim :)
Odpovedať
@gorgar daj potom vediet, ja to planujem o rok a pol ;-)
Odpovedať
@rkorba Neviem ci je najvhodnejsie ochladzovat podkrovie.
Odpovedať
@blacksr no tak o to radsej to pocujem :) @gorgar ak sa priznam, neviem uplne zmysel ze preco tam maju dve tepelne cerpadla vonku ? ci ty si skor narazal na to, ze mas presny prehlad ake su vstupy a vystupy vody a podobne ?:) @rkorba to sa vyslovene neodporuca, lebo by si musel mat v tom podkrovi nielen obrovske okna/otvory, ale by to velmi podchladzovalo. v podstate tie kubiky vzduchu co by si potreboval prehnat TC a vlastne jeho ochladenim, tak by sposobilo, ze by si mal na povale original mraznicku..
Odpovedať
@m168 to nie sú tepelné čerpadlá, to sú klimatizácie a vnútri je doskový výmennník.
Odpovedať
@m168 a maju dve lebo mal proste dve a nevedel co s nimi :) su mensieho vykonu a bezia v nizsich otackach .. cim sa akoze menej opotrebuju a zohrievaju mu vodu v tej aku nadrzi .. ja samozrejme uvazujem len o jednej jednotke .. len pri nasom domceku stale uvazujem ci to ma vobec vyznam .. predpokladana navratnost je tam asi hodna zivotnosti tej jednotky, cca 5 rokov, takze vlastne asi nic neusetrim :) by som mal len dalsiu hracku s cim by som sa chvilu hrajkal v dome .. velke TC za minimalne 6K mi je do domu ozaj zbytocne, to pri terajsich cenach elektriny je pre mna absolutne hadzanie peral s.....iam :) takze este mesiac dva budem hutat a potom sa rozhodnem ci do toho idem , alebo nie ..
Odpovedať
@stastnyjim tak klimatizacia je tiez tepelne cerpadlo, akurat vzduch - vzduch :) @gorgar aha, no to som nevedel, ale ma minimalne redudantne riesenie ked jedna vonkajsia jednotka vypadne. a teraz su klimi ozaj sialene lacne. aj s instalaciou kupis set za 750 3,5 kW bez problemov, cize vonkajsiu das urcite aj pod 400 euro 2,5kW, ked ti jedna odide .. ale napad to ozaj neni zle a ked ma clovek nebodaj este bazen, tak v lete to uzivi o to viac
Odpovedať
@m168 Pozdravujem. Práve som sa dozvedela, že dočasne sa Climatik nedá kúpiť. Je už nová verzia, ale zatiaľ sa nevie, či ju budú dovážať na Slovensko - záleží od ceny.
Odpovedať
@blacksr Ahoj Jarka , Nemas viac info ohladom noveho Climatiku ? Ake su rozdiely oproti terajsiemu Climatik 150 TCA++ . Pozeral so na stranke Eliz , ale su tam iba modely 150/120 TCA++/CA++.Dakujem
Odpovedať
@romanc Ahoj a všetko dobré v novom roku. Bude sa dovážať v nezmenenej podobe a za nezmenenú cenu. Neviem, či sa nová verzia bude vôbec vyrábať, predpokladám, že nie.
Odpovedať
@blacksr som to ja ale nezdvorily , vsetko dobre aj tebe v novom roku :-) uz bezim na pracovny rezim ,tak to uz berem ako klasicky bezny pracovny den :-) Dakujem za informaciu . Eliz Climatik som chcel pouzit na ohrev TUV + kurenie do podlahy . (tepelna strata 2kw), ale asi pouzijem na podlahu Raja 6k za 520 eur a Eliz cisto na ohrev vody.
Odpovedať
@romanc ahoj,tak to aspoň rozdel tak pol na pol
Odpovedať
@romanc Pri TS 2 kW by Climatik v mraze nestačil pre celý dom. Podlahovku nech pokryje v tej časti domu, ktorá má TS max. 1,5 kW a vo zvyšku daj odporové vodiče (najlepšie pod dlažbu čiže pôde zároveň o miestnosti, kde vykurovacie obdobie začína skôr a končí neskôr než inde v dome). Využitím Climatiku na TUV a aj na kúrenie sa skráti jeho návratnosť. Na TUV by bol asi nerentabilný.
Odpovedať
@blacksr ahoj Jarka, veď práve som mu to písal do súkromnej, že nech prízemie +TUV dá Climatic a na zvyšok buď Raju alebo tvoj bojler a návratnosť sa mu skrátí, napr. ja som celý oktober išiel len na Elíz, na TC, ale teraz už máme inú zimu do rána -15, ale ja milujem zimu a čo mám rád za to si musím priplatiť
Odpovedať
@pali1711 Ahoj Pavel , prave som cital tvoju spravu. Podlahovu plochu kde by islo kurenie do podlahy mam - 1.NP 65m2 a 2.NP 64m2. Na zaklade info z tvojej spravy a odporucania Jarky ,ze Eliz nebude stacit na kurenie a ohrev TUV pri vacsich mrazoch,som rozmyslal ,ze ho vyuzijem cisto na TUV , spotrebu mame 65m3/rok teplej vody v byte. V cene 1080 eur za jednotku Eliz 150 CA++ vs klasicky elek. boiler drazice okhe 120 za cca 350 eur by mohla byt navrtnost cca 4 roky. Teoreticky . Do kurenia by som dal Protherm Raja 6k v cene 520 eur.
Odpovedať
@romanc ja by som ho dal na 1.NP, zima bude tento rok a dalších 5 bude teplo, ale vážne možno ti TC nebude stíhať pár dní, tak pripneš špirálu a s ňou to bude stíhať, mne to stíha 105m2, akurát za 150 TCA++ dáš 1150€ plus prkotiny okolo a rozdelovač na 6 alebo 4 okruhy ak by som ho kupoval, použil by som ho aj na kúrenie, ak sa bojíš, že nebude stíhať tak daj s neho hada na také miestnosti ktoré vieš priškrtiť, kuchyňa, chodba... a pri takej ploche budeš asi musieť použiť aj tak dva rozdelovače
Odpovedať
@pali1711 nevadilo by mi ,ze budem musiet ist na spiralu , kedze inak by som pouzil Raja , ktora ide iba na spiralu bez moznosti TC . Keby ze ide jednotka na zabudovanu 2kw spiralu+TC a bude stihat bez problemov ohriat vodu a zaroven dokurit pri dnesnych mrazoch , idem do toho bez Raji.
Odpovedať
@romanc chceš Elíz ? chceš, aj Raju, tak doplatíš cca 200€ za 150 TCA ++ a vykuruješ aj 1.NP treba ho využiť na max, keď už ho kúpiš a na 2.NP môžeš dať Raju/ alebo iné/ a dražice nemusíš vôbec kupovať, ale zas mušíš dať dva rozdelovače, ale menej okruhové ono kým dohreje TUV tak pri tých stratách ani nezbadáš, že nekúri, ako vravím my máme 105m2 a do podlahovky máme nastavené kúrenie 8-10 hod, ale reálne ide menej, a na sprchovanie troch máme vždy vodu nad 45°C, takže tepla, a v pohode traja za sebou, ibaže mu niekedy treba pomôcť špirálou, ale v priemere je spotreba vždy menšia ako so špirálou
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?