Kurenie,chladenie,

Pozdravujem. Pomôže mi niekto sa správne rozhodnúť? RD bungalov, lokalita Sereď, 125 m2 úžitková plocha. Tepelné straty 3,4 kW. Stropná doska železobetón hr. 150 mm, nevykurované pokrovie. EHB vid obrázky. Alternativy: 1. ponuka od firmy - stropne chladenie a vykurovanie s TC, aktivacia bet. jadra - CP cca 21 tisic eur + si dám ešte rekuperáciu, nie je v cene. Projektant sa k tomu vyjadril takto: Aktivacia bet. jadra u RD pri týchto stratach (3,4 kW) je neregulovatelna, ma velku zotrvačnosť a draha investicia do vykurovania, ktore sa pravdepodobne nebude často prevadzkovať. 2. projektant mi navrhol ze by siel do vykurovacich telies+TC,alebo podlahovku, chladenie split v obyvacke a rekuperacia 3. a dalsia alternativa el. folie alebo salave,ohrievac vody,klima do obyvacky,+ FVE co mi vychadza nech ratam ako ratam ale tiez okolo 20 tis. eur ak ratam do toho FVE za 10 tis. cca + rekuperacia nie je v cene....aby som sa dostal do A0 to bez FVE nepojde, inak bez FVE by to bola pre mna cenovo najnizsia alternativa a velmi jednoducho realizovatelna nakolko v rodine mam sikovneho elektrikara. -----Ja som bol nakloneny pre stropne kurenie a chladenie TC kvôli zdravemu chladeniu priestoru a navyse to vychadza cenovo porovnatelne ako elektrika+FVE. Podlahove kurenie a stropne chladenie to uz je cenovo zbytocne prilis hore to islo cez 29 tis. to moc nie som ochotny investovat. Takže projektant mi tu moju prvu volbu stropne kurenie/chladenie nedoporučuje. Vykurovacie telesa v dnesnej dobe v novom dome to mi vobec ako nepripada do uvahy z estet. hladiska, neviem ci tym mysli radiator... budem este s nim hovorit... taktiež mi dal do pozornosti riesenie je od samsungu TDM plus- vykurovanie, chladenie - split a tepla voda v jednom tepelnom čerpadle. ----mozno sa od Vás dozviem niečo nové. Vopred dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@matiaspern jednoduchy prizemny dom v jednoduchom klimatickom pasme navyse s nizkou TS nepotrebuje kompilovane riesenia. Ak ich date, musite ich zaplatit, co nechcete. Riadte sa sedliackym rozumom, podlahovka pri takej TS nemoze stat viac ako 1000e, stropne chladenie (https://www.uponor.com/sk-sk/produkty...) nahradte stenovym v cene do 500e alebo pouzite multisplit (2x2.5kw musi taky dom vychladit ako nic) a TC rieste bud kvalitnu cinu za 5k alebo aurotherm do 10k (najslabsi).
Odpovedať
Profilova fotka
tak kvalitna cina je jednoznacne oxymoron 😅 ale tak ok, ocividne maju ludia este stale pocit, ze na takychto veciach treba setrit, ale tak cas ukaze.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matiaspern:

Pozdravujem. Pomôže mi niekto sa správne rozhodnú…
@matiaspern Do betonu v strope sa da spravit stropne chladenie do 1000Eur. kukni moj album: https://www.modrastrecha.sk/blog/supi... Ja mam rovnako velky bungalov s TS 2kW. Stropne chladenie a podlahove vykurovnie nelutujem. Aktualne kurim a ohrievam TUV klimou prerobenou na tepelne cerpadlo vzduch/voda (cca 2k investicia). Do podlahy droty nedavaj, raz pride den, ze to budes lutovat. Je to sice najlacnejsia varianta, ale do buducna bez moznosti zmeny zdroja tepla. FVE na kurenie je zbytocna uvaha...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matiaspern:

Pozdravujem. Pomôže mi niekto sa správne rozhodnú…
@matiaspern neuvažoval si vykurovaní (i chladení) prostredníctvom rekuperácie ? Napr. Atrea RK5 (pri tvoje rozlohe a TS možno i RA5) ?
Odpovedať
Vodna podlahovka + TC + multisplit klima. V zime nechces chodit po studenej zemi. Plus krbova vlozka na romantiku pocas dlhych zimnych vecerov
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

Vodna podlahovka + TC + multisplit klima. V zime …
@zacik Lenže to má za vyše 20 000 € tiež. A ten krb je skôr blbosť, pri takých nízkych TS.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@zacik Lenže to má za vyše 20 000 € tiež. A ten …
@frantisekca Krb je skôr asi pre tú parádu a romantiku - mám krbček a niečo to má do seba. Ak sú nízke straty tak stačí otvoriť trochu okná prípadne aj naplno otvoriť komínovú klapku nech to teplo letí hore komínom. Ja som uvažoval nad stropným chladením aj kúrením. Nejako sa mi nechce veriť že by nutne musela byť v zime studená podlaha. Veď ak na ňu zhora sála stropné kúrenie a v priestore je povedzme 22°, tak ani tá podlaha by nemala mať povrchovú teplotu pod tých 22°, či? Ale nemám to nejako praxou podložené, je to len úvaha.
Odpovedať
Akurát som hovoril s niekym, kto pracuje vo firme vyrábajúcej kúrenárske veci. Ten mi vravel, že do svojho bungalovu by si dal stropné chladenie a podlahové vykurovanie. Rúrky do stropného chladenia aktívneho betónového stropu vyjdu len cca 25eur/m2 a podlahové vykrovanie je pocitovo komfortnejšie. Plus nejaké armatúry a riadenie v strojovni. Developeri ale pomerne bežne na juhu robia len stropné chladenie a kúrenie - kvôli cene. Asi tak radí odborník.
Odpovedať
Profilova fotka
@babennik moja cina doma ma kompresor copeland s R290 a EVI(made in SK), ventil carel, riadenie honeywell, jedine co je tam cinske je vodna pumpa (hocikedy vymenim za pozlatenu made in DAB/Wilo. Predchadzajuca verzia slapala 4 roky absolutne bez problemov, za 1/4 cenu znackoveho TC s nalepkou Viessman, ale vyrobeneho na rovnakej linke a dnes slape dalej, ja som uz chcel monoblok. Usetrenych 7500e radsej predovolenkujem. TC je ako chladnicka, aj samsung za 500e urobi skoro rovnaku sluzbu ako miele za 5000e, zvysok su kecy. Ked sa po 10 rokoch pokazi, bud opravim alebo vymenim za novy model.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od praktikman:

@matiaspern neuvažoval si vykurovaní (i chladení)…
@praktikman Uvažoval som, ale čo som čítal...neviem či to tak platí aj u mňa...tak rekuperáciou a ani podlahovkou neznížim teploty v dome o viac ako 2-3 st. čo mi príde v lete ako málo ak bude dlhodobo cez 30 st. Z toho mi vychádza že rekuperácia na chladenie mi nerieši problém. Kvôli vetraniu priestoru ju ale chcem. Je to tak?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@babennik moja cina doma ma kompresor copeland s …
@mgx Som dáko nepochopil. Chceš monoblok, či radšej mašinku, v ktorej sa každý komponent dá vymeniť ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@matiaspern jednoduchy prizemny dom v jednoduchom…
@mgx no na podlahovku co mam cenove ponuky tak je to cca 5 tisic, aj s pracou...tak neviem ako by som sa mohol dostat na 1000, to sa mi nezda... a sam si tieto veci netrufam zrealizovat bez rizika aby nieco potom nahodou nefungovalo tak ako ma...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Na tepelných čerpadlách nás s manželkou veľmi odrádza práve ta náročnosť zariadenia, nutný pravidelný a aj nepravidelný veľký servis ktorý je pomerne drahý, ak sa niečo pokazí tak to nebudú lacné súčiastky, a ak náhodou bude potrebné čo ja viem práve na dôchodku vymeniť celé tepelné čerpadlo tak to tiež nie je sranda. Teraz v starom dome mám elektriku a za 10 rokov chodu som neriešil absolútne nič, nulové náklady. Jasné spotreba je vyššia, to čo nedám do servisu dám do energií...ale nemám rád keď človeka prekvapí nejaká porucha tak radšej uprednostnujem jednoduché riešenia.... To jediné čoho sa bojím, že keď budem chladiť klímou tak napr. žena ju nebude dobre znášať. A tiež neviem, či musím mať jednotku do každej izby ak by som chcel mať všade dobre alebo rekuperácia už ten vzduch nejako rovnomerne roznesie. Najvacsia miestnosť je obývačka s kuchynou 44m2.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?