Kotol Viessmann Vitodens 100

Zdravím, jedná rychla otázka. Nasťahovali sme sa ako nájomcovia do bytu kde je plynový kotol Viessmann 100 a otázka znie keďže idú chladné mesiace ako mať nastavené "kolečko" na ohrev radiátorov aby mi po roku neprišiel nedoplatok v tisícoch. Vodu máme medzi 4-5 ako je optimálne ale ak kolečko na kúrenie nechám celu zimu zapnuté na 3 alebo na bodke medzi 4-5 stým že nemam nejaky regulátor na stene regulovať to viem jedine kolečkom na radiátoroch tak urobím chybu ? Teda potrebujem vedieť či to nechať zapnute na kotli a regulovať to radiátormi ALEBO nechať zapnute radiatori a regulovať to kotlom... lebo som si všimol ze aj ked radiatori v byte su všetky na 0 tak na displeji kotla stale ukazuje symbol toho radiatoru a neviem že čo sa berie ako spotreba. Ďakujem krásne.
Odpovedať
+ Aby som doplnil pri každom zapnutí asi plamena lebo sa ukaže ten symbol ohna na displeji tak to vydá zvuk take "buchnutie" zapálenia... robí to aj Vám ostatným ? nedávno ten ohrev bol menený tak zato ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kubik10:

Zdravím, jedná rychla otázka. Nasťahovali sme sa …
@kubik10 Spotreba je ak hori plyn. Ak je symbol plamienok tak plyn hori/kotol kuri. Radiator na 0 = netecie tadial voda = kotol ohrieva maximalne vodu v nom. Nevieme ake mate prostredie, kludne v takomto prechodnom obdobi staci aj 2 na kotli a radiatory nastavit na 3jku a ked je niekde chladno tak otvorit radiator na viac. Ak je kotol ako na obrazku tak ma spodny vykon 9kw a teda bude ho mozne pocut pri prevadzke, aj pri rozbiehani.(neviem aky mate cennik za plyn ale normalna cena je okolo 6centov za 1kwh) Treba spravit reviziu technikom, aby kotol precistil a tym padom znizil vydavky na kurenie.
Odpovedať
idealne je , ked je izbový termostrat, ktorý reguluje ZAP a VYP. kúrenia kotla, nastavenú teplotu v 1 izbe napr. 22 st. , bez ohľadu na "kolečko" na radiátore . Ak nie je , kotol beži v tzv. " núdzovom režime v jednom výkone " nepretržite , napr na BOSCH si viem nastaviť teplotu vody / 32 st. / a kotol zohrieva vodu v systéme nepretržite na 32 st. Nie je dobré priškrcovať veľmi radiatory , pretože vyrobené teplo kotlom , sa musí niekde do priestoru odovzdať , čo pri spodnom výkone kotla 5kW a otvorenom 1 radiatore nedá a kotol cykluje . KK má modulačné rozhranie napr. 3- 30 kW a pri výkone 3 kW horenie "nepočuješ" , to je ako varenie na veľkom plyne , tak môže kontrolka plameňa svietiť. Nevieme počet a typ radiatorov, veľkosť bytu, orientácia bytu , poschodie , zateplenie , typ okien , región ... Odpisuj si mesačne spotrebu plynu : na varenie a TUV to bude cca 30 m3 a ostatné počítaj na kúrenie ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?