Izolacia vstupneho potrubia do rekuperacie v podhlade

Zdravim, riesim posledne fazy planovania zabudovania malej podstropnej rekuperacie do mojho bytu. Podstropna jednotka bude, kvoli dispozicnemu rieseniu bytu, umiestnena v kupelni pod stropom, v samostatnom uzavretom sadrokartonovom kastliku(s technickym otvorom na udrzbu a inspekciu). Privod cerstveho vzduchu je realizovany kvoli uspore miesta plochym plastovnym potrubim 204mmx60mm pod stropom, vzdialenost od steny k jednotke cca 2m. Jedna o byt, takze toto vedenie ide vo vykurovanom prostredi kupelne(predpokladajme teplotu cca 22C). Kedze nasavany vzduch v ramci roka kolisa od dajme tomu -20 po +35, tak predpokladam, ze toto potrubie je nutne izolovat. Pri rekonstrukcii sa bude robit sadrokartonovy podhlad, tak by som to chcel schovat do tohto podhladu. Dokazal by mi niekto povedat, akou hrubkou izolacie mam toto privodne potrubie izolovat? Ak ho oblepim 2cm EPS a na to este nalepim 19mm kaucukovu izolaciu(K-FLEX) s hlinikovou foliou, bude to v poriadku? Dakujem za rady! Milan
Odpovedať
Styrodur izoluje o 1/4 lepšie, než tá kaučuková izolácia. Styrodur izoluje lepšie, než EPS.
Odpovedať
@milanatik Ešte som zabudol napísať o PUR, PIR doske, tá má tiež podstatne lepšie izolačné vlastnosti, než tá kaučuková izolácia, alebo EPS. A bežné ju kúpiť.
Odpovedať
Idealne by bolo, keby sa tu niekto podelil s informaciou konkretnej, overenej, realizacie, kde taktiez viedol privod cerstveho vzduchu vo vykurovanom prostredi...ako to ma riesene...
Odpovedať
@milanatik Daj tam toľko izolácie, koľko ti priestor dovolí. Najlepšie XPS. Čokoľvek bude lepšie, ako nič. Asi nikto nemá takéto neštandardné riešenie. Ja mám na vstupe asi 2 m potrubia - okrúhle flex s izoláciou. Ale mám to na povale. https://www.dalap.sk/potrubie-kruhove...
Odpovedať
@milanatik mám to podobnú dĺžku na nasávaní, ale v dome. Rekuperačná jednotka je v kotolni. V zime tam je cca 25°C... Prívod som dal 160 izolované flexi potrubie. Rekuperacna jednotka má odvod kondenzu. Za zimu nakondenzuje cca 3litre vody.
Odpovedať
@megdesign ďakujem za konkrétny prípad. A to 160mm potrubie mate izolované čím a akou hrúbkou?
Odpovedať
@milanatik Však to samotné potrubie je izolované. Odkaz na také máš v mojom príspevku.
Odpovedať
Tak nakoniec som to vyriesl tak, ze sa mi podarilo zohnat nalepovaciu kaucukovu izolaciu K-Flex s hlinikovou foliou o hrubke 4cm. PIR/PUR dosky v hrubke 3cm som nikde nedokazal zohnat v pozadovanom kusovom mnozstve.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od milanatik:

Tak nakoniec som to vyriesl tak, ze sa mi podaril…
@milanatik Ak bude hrúbka kaucukovej izolácie 4cm je to uplne uplne v poriadku. Najdoležitejšie je, aby izolacia bola vzduchotesná, takze treba prelepit vsetky spoje. kde to nebude tesnit, tam može vznikať kondenz
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?