Fotovoltika - kurenie

Zobraz úvodný príspevok
Viem, je tazko v zimnych mesiacoch s vyuzitim FV zvlast na kurenie. Ale predsa, zaujimalo by ma ci by malo vyznam kombinovat plynovy kotol s elektrickym a vyuzit FV 10kV. Ci to ma niekto tak, zvazujem hoci len slabsi el kotol mozno do 10kw. Ak by cez den ked som v praci nahrialo teplovodnu podlahu aspon na 1 poschodi bola by to pre mna super uspora. Kurenie klimatizaciou je fajn, ale nahriata podlaha drzi teplo podstatne dlhsie. Nechal by som aj plynovy kotol a prepinal podla potreby. Co myslite, ma to zmysel?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@lucan21 Teoreticky v lokalite KE by na to "staci…
@kejsix preco elektrinu ked mam plyn? Keby som vedel s elektrinou cez den vyhriat podlahovku pomocou FV aspon v mierne chladnych mesiacoch, elektrina zo slnka by bola lacnejsia ako plyn. A v chladnych mesiacoch ked je slnko najnizsie december januar, prip feb. prepnut na plyn.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lucan21:

@kejsix preco elektrinu ked mam plyn? Keby som ve…
@lucan21 Vobec si nepochopil. Nevadi.
Odpovedať

@lucan21 Vobec si nepochopil. Nevadi.
@kejsix ako ked tu elektrinu vyrobi slnko tak mi je jedno ze bude 2-3 nasibne kw drahsi ako plyn.
Odpovedať

@kejsix ako ked tu elektrinu vyrobi slnko tak mi …
@lucan21 ked potrebujes kurit je vyroba FVE najmensia, bohuzial tak to priroda zariadila. Ale podla mna je rozdiel ci kuris 1kWh za 16 centov (od distributora) alebo 1kWh za 6 centov (z virtualnej baterie). Nikto nevie aka bude cena silovej zlozky od 1.1.2025, ja by som chcel aby bola aspon 30centov za 1kWh, by sa mi dramaticky znizila navratnost FVE (to bola samozrejme ironia)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

@lucan21 ked potrebujes kurit je vyroba FVE najme…
@zacik len aby nebola 30 centov za kwh, ale ten kw ktory vyrobi FVE. Potom sa dosmejeme. 🙂
Odpovedať

@kejsix preco elektrinu ked mam plyn? Keby som ve…
@lucan21 nechcem sa Vas nijako dotknut, ale podla mna moc spekulujete. Ono je pekne diverzifikovat zdroje kurenia, ale cim to budete mat zlozitejsie tym bude aj vacsie riziko poruchy a potreba naslednej investicie do opravy. No a vo Vasom pripade sa podla mna dany efekt ani nemusi dostavit. Ja mam zhodou okolnosti FVE 6kWp teraz v lete nainstalovanu a vykurujem tepelnym cerpadlom. Teraz zatial len obcas zakrime v peci a to nam zatial staci aby sme vyhriali dom na 22-23 °C, ale v pondelok 21.10 bolo celkom krasne, vyroba z FVE bola vysoka tak som pustil TC a reku nech kuri. No a tu je graf kde vidite ze krivka vyroby akurat pokryvala spotrebu domu a TC. Teraz ked Vy budete chciet z FVE napajat elektrokotol, tak ten bude mat ovela vacsi odber cize ta FVE vam to asi nepokryje cele. No a pozrite na druhy graf, hned na druhy den vyroba skoro ziadna. Takze na kurenie tak ako si to predstavujete to moc asi nebude a ta investicia sa Vam bude asi dlho vacat v porovnani s kurenim plynom, ktory uz mate a nemusite do toho investovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jozik123:

@lucan21 nechcem sa Vas nijako dotknut, ale podla…
@jozik123 u mňa je teraz úplne jasno, denne babie leto a vykurujem podstatnú časť dňa len južnými oknami, a to je ešte lacnejšie ako TC
Odpovedať
tu na JZ Slovensku podobne....par chladnejsich noci, nic dramaticke, kondenzacny kotol este nebezal. 2x som spravil ohnik v krbe cez vikend a sem tam cez den zakurim klimou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jozik123 u mňa je teraz úplne jasno, denne babie…
@duzu ja som z okolia Trencina, manzelka bola chora, tak 22°C jej nestacilo, takze sme zopar krat kurili v peci, no a v pondelok som skusil zapnut TC na 3 hodiny ked FVE produkovala elektrinu. ale pochybujem ze cez zimu sa to bude dat tymto kurit. no ved uvidime.
Odpovedať

@duzu ja som z okolia Trencina, manzelka bola cho…
@jozik123 "priamo" zo strechy TC v zime moc nenakrmis, iba ze by si mal 20kWp zostavu. Ale je rozdiel ci beries 1kW za 6centov z virtualnej baterie len za cenu distribucie alebo za 16centov od SSE vratane silovej zlosky.
Odpovedať
Tak ako cez den je slnecno, som juhovychod SR. Ale aby som vecer sedel pri 18-19 stupnoch? Zapinam takmer id zaciatku oktobra bud klimu, krb, alebo podlahovku. A moji zimomriavi spolubyvajuci by asi neprezili ked nie je aspon 23.
Odpovedať

@jozik123 "priamo" zo strechy TC v zime moc nenak…
@zacik 6 centov za kWh z virtualky bude coskoro uz len mokry sen, ziaden strach
Odpovedať
Článok sa načítava...
TC ma az taku spotrebu, ze potrebuje 20kw FVE aby nebrala zo siete? Myslel som ze ju FVE uzivi aspon v mesiacoch omtober november. Moja 5kW FVE v tychto dnoch cez den potiahne v pohode 3 klimy. A to som nechcel verit ze kurenie klimou je najlacnejsie este ked som nemal FVE. Teraz jked mam FVE e to este ovela vyhodnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka

TC ma az taku spotrebu, ze potrebuje 20kw FVE aby…
@lucan21 môžem sa opýtať aké že to máš klimatizácie keď máš takú malú spotrebu, priemernú spotrebu má koľko tvoja klíma?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matelko78:

@lucan21 môžem sa opýtať aké že to máš klimatizác…
@matelko78 daikin ta silnejsia ktora taha jedalen s obyvackou asi35 m2 ma spotrebu 400-700 wh. Pri zapnuti max kym sa nahreje, potom to ide dole. Ono ta zalezi as aj od teploty vonku, aspon myslim. Napr. Vcera vecer za 4 hodiny prevadzky pri telke 1,7kwh.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matelko78:

@lucan21 môžem sa opýtať aké že to máš klimatizác…
@matelko78 na foto aktualna spotreba v dome, bezi klima, telka, velky mrazak, velka chladnicka, mala chladnicka s mrazakom a nejake svetla, hore cerpadlo podlahovke 90w a nejake zanedbatelne kamery, routeri a pod.
Odpovedať

@lucan21 nechcem sa Vas nijako dotknut, ale podla…
@jozik123 mne ked je nieco zlozitejsie vobec nevadi. A o poruchach elektrokotlov takmer nepocut. Plynovy mam v celku jednoduchy, mozno nastane iba vymena pre starsi rocnik. Ak nenajdem nejaku pozit. osobnu skusenost tak do toho urcite nepojdem. Skusam na nejake reakcie ludi ak by som dal trebars 5kW kotol ako by sa to spravalo v ramci uspory plynu a uzitku z FVE. Kedze FVE mam prvy rok tak zatial len testujem.
Odpovedať

@jozik123 mne ked je nieco zlozitejsie vobec nev…
@lucan21 5kW plynový kotol? Akože 5kW hornej hranice výkonu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@lucan21 5kW plynový kotol? Akože 5kW hornej hran…
@toky1 to je taký lepší plynový varič
Odpovedať

@zacik 6 centov za kWh z virtualky bude coskoro u…
@kejsix Urobil si mi pekný víkend. Som rád, že som do toho nešiel 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@kejsix Urobil si mi pekný víkend. Som rád, že so…
@petersd Zatial sa VB este u nas oplati, ale v dlhodobom horizonte je to pasca. FVE ma realny prinos predovsetkym pre ludi, co si ju z velkej miery vedia postavit a aspon zakladne veci servisovat sami. A maju velku spotrebu celorocne (napriklad napajaju vybavenie dielne pri dome, kde vyrabaju to, co ich zivi... pripadne tym krmia auta... ale to si realne vyzaduje dve - jedno nabijam, druhym jazdim). Inak to ekonomicky velky zmysel nedava, ale kto by uz dnes zobral do ruky pero, papier, kalkulacku...
Odpovedať

@matelko78 daikin ta silnejsia ktora taha jedalen…
@lucan21 čím teplejšie je vonku tým je vyššia účinnosť pre kúrenie,pri každom TC vzduch-vzduch alebo vzduch -voda, preto i klímou vykuruj ked je vonku najteplejšie, lacnejšie vyhreješ vnútorný priestor i ked sa teplo dostáva len do vzduchu a nedá sa ukladať do vody a použiť neskôr, pri kompresorovej chladničke je to opačne, tam je najnižšia spotreba pri bežnej pri +15 st a čím vyššia je teplota okolia tým viac energie potrebuje na rovnaké vychladenie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@toky1 to je taký lepší plynový varič
@foox akurát pri plynovom variči ide kopa energie mimo hrnca ak má len najväčší horák naplno a nemá platňu, pri KK sa časť tepla vracia po kondenze vodnej pary
Odpovedať

@jozik123 "priamo" zo strechy TC v zime moc nenak…
@zacik ja som si toho vedomi z FV v zime TC isto nepotiahne takze nemam velke oci. Ale chcel som tym ukazat iba to, ze ked ma FVE problem utiahnut TC v zime o to vacsi problem bude mat utiahnut elektrokotol, ktory bude mat spotrebu 3-4 krat vacsiu. Na druhej strane aj tu plati, ze pokial sa bude brat elektrina v VB tak bude aspon cena silovej elektriny usetrana. Ale vzhladom na to ze pan ma plyn, tak je to podla mna zbytocne, nakolko ta investicia sa bude straaaaaasne dlho vracat, ak sa vobec vrati.
Odpovedať

@jozik123 mne ked je nieco zlozitejsie vobec nev…
@lucan21 tu nejde len o elektrokotol, ale aj o to napojenie, ked mate dva nezavisle systemi na ohrev vodu, ktore funguju do jednej vykurovacej sustavy. Cize zvysuje sa riziko ze sa moze nieco pokazit.
Odpovedať
Kto má FVE,tak sa snaží elektrifikovať celú domácnosť(vykurovanie,TUV,varenie,nabíjanie auta,elektrobicykla atď.).Nie je to len o návratnosti,ale aj o najčistejšej výrobe elektriny zo slnka. To keby mal každy uvažovať o návratnosti,tak ani auto by si nekúpil,lebo sa mu nevrati.Viď plné ulice,niet kde zaparkovať. Cena komponentov na fve rapidne klesla.Pred 1,5 rokom stal panel 130€ a dnes ten istý za 50€.Takže oplatí sa investovať.Čím sa bude viac predávať,tak cena pôjde dolu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

Kto má FVE,tak sa snaží elektrifikovať celú domác…
@marko337 tie panely mimochodom už veľmi nezlacnejú si myslím. Iné komponenty až tak dole nešli, tam by mohla byť ešte rezerva. Či?
Odpovedať

Kto má FVE,tak sa snaží elektrifikovať celú domác…
@marko337 absolutne nesuhlasim....9z10 ludi pocita navratnost, inac by si FVE nedali. Len zanedbatelna vzorka si da FVE koli sebestacnosti (=caste vypadky) alebo koli tomu ze su green. Ak by bola navratnost 15+ rokov, FVE by na streche nemal takmer nikto. @jozik123 vidim to podobne ako ty, tiez mam kondenzacny kotol, ma uz 12 rokov, zatial slape bez problemov, ked umre tak budem mat dilemu tepelko vs dalsi kondenzacny kotol. NIkto netusi co bude davat vacsi zmysel za par rokov, keby som mal tuto dilemu riesit dnes, tak idem do kondenzacneho kotla @kejsix koniec VB na Slovensku....zdroj je JPP alebo vies svoje tvrdenie o nieco opriet?
Odpovedať

@marko337 absolutne nesuhlasim....9z10 ludi pocit…
@zacik o pár rokov to bude samozrejmosť mať na streche FVE,pretože si ju bude môcť dovoliť viac ludí.Cena elektriny bude iba rásť,dole asi nepôjde.
Odpovedať

@zacik o pár rokov to bude samozrejmosť mať na st…
@marko337 cena materialu pojde rapidne dole, resp. budu za rovnaku cenu vyrazne lepsie komponenty, to suhlasim. Ked si vezmeme ceny 3 roky dozadu a dnes, tak minimalne panely isli dramaticky dole za 1kWp. Zaroven treba povedat ze cena prace isla rapidne hore. Este treba povedat ze distribucky uz uplne po celom Slovensku odmietaju pripojit FVE, resp s nulovymi prietokmi. Vtedy je ten vypocet navratnosti este horsi. Ja som povodne este chcel pockat s FVE este 2-3 roky nech cena este trosku padne, ale bolo mi naznacene, ze po spusteni dotacii v BA kraji sa moze stat ze nepripoja nikoho z dovodu "naplnenia kapacity".
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?