Odpoveď na príspevok od dorwin:
@blacksr krb jasné.. Len nie je plyn u nás takže … @dorwin dobry den, ako ste nakoniec riesili vasu situaciu s kotlom a sohrevom TUV? Momentalne riesim nieco podobne a nasiel som kotol s prietokovym ohrevom TUV: Eliz elektrický kotol EBO 13/16 DUO WIFI s prietokovým ohrevom vody - https://www.kupelne-sanita.sk/predaj/... Ma niekto skusenosti s takymto typom elektrokotla s prietokovym ohrevom?Odpoveď na príspevok od mgx:
@igino67 skusenosti su zle. 1) kotol pri vykone 1… @mgx Ďakujem pekne, myslel som si... Tak riešenie bude elektro kotol + boiler. OK došpekulovane.Odpoveď na príspevok od igino67:
@mgx Ďakujem pekne, myslel som si... Tak riešenie… @igino67 tiež mám el. kotol len pre vykurovanie ten si žije vlastným životom ohrieva len takým výkonom aké sú straty a vždy je iná teplota vody, ak svieti slnko cez južné okná alebo sa viac varí pečie nejde vôbec, je ovládaný len vnútorným termostatom,kde si nastaviš požadovanú teplotu v rôznom čase i na týždeň, bojler má stále rovnakú teplotu a dohrieva vždy ked je to potrebné len na 40-45 st netvorí sa kameň s rozpustených minerálov, takto máš len o jednu špirálu naviac čo je v bojleri a ovláda sa termostatom čo je v zásobníkuOdpoveď na príspevok od igino67:
@dorwin dobry den, ako ste nakoniec riesili vasu … @igino67 Myslím, že je to "akciový výrobok" - dva problémy v jednom. Ak sa Ti pokazí napr. ohrev TUV, nielen že sa budeš umývať v studenej vode, ale budeš navyše aj mrznúť, lebo nepôjde ani ohrev ÚK. 🙂Odpoveď na príspevok od duzu:
@igino67 tiež mám el. kotol len pre vykurovanie t… @duzu "ohrieva len takým výkonom aké sú straty a vždy je iná teplota vody, ak svieti slnko cez južné okná alebo sa viac varí pečie nejde vôbec" Ako máš ošetrené, že kotol ide stále na min. výkone ? Ja mám TS 4kW. Obmedzil som kotol z 9kW na 4kW. Podlahovka sa mi naposledy zapla pred 4 dňami. Mám nastavené na 22°C. Kotol sa zapne povedzme raz za 4-5 dní, nahreje celý anhydrit, pričom zožerie okolo 100kWh a potom zase 4-5 dní nič. Ako mám ošetriť, aby kotol spínal častejšie na min. výkone ? Mám len jeden izbový termostat Thermolink nastavený na 22°C umiestnený v šatníku bez okna.Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@duzu "ohrieva len takým výkonom aké sú straty a … @purplesticks mám síce radiátory ale ide to nastaviť i pre podlahovku , výkon upravujem manuálne mám už odsledované pri akej vonkajšej teplote dať aký výkon, pri takých teplotách ako teraz stačí i 2kW, pre moju plochu a termostat mám v kuchyňo -obývačke, kde sú južné okná, na severnej strane spálňa, komora, kúpelňa nepotrebuje nonstop vyššiu teplotu, známi má v novostavbe A0 na väčšiu plochu tepelné črpadlo vzduch -voda a nahrieva nádobu ked je vonku najteplejšie a má viac okruhov na podlahovku, tiež na vodu zvlášť nádobuOdpoveď na príspevok od purplesticks:
@duzu "ohrieva len takým výkonom aké sú straty a … @purplesticks Zapojením vonkajšieho snímača NTC sa potom dá nastaviť strmosť vykurovacej krivky.Kotol spočiatku bude nahrievať vyšším výkonom,ale postupne bude znižovať výkon.Odpoveď na príspevok od marko337:
@purplesticks Zapojením vonkajšieho snímača NTC s… @marko337 ak dokúpim vonkajší snímač, tak on bude regulovať výkon kotla na základe vonkajšej teploty ?Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@duzu "ohrieva len takým výkonom aké sú straty a … @purplesticks aj niektoré KK majú spodný výkon 3kW , takže tvojich 4kW na dobre zateplený dom je super , buď rád že to zožerie 100kW za 4 dni , ja teraz idem v strarom dome 50kW denne ...Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@marko337 ak dokúpim vonkajší snímač, tak on bude… @purplesticks Teplotu si potom bude nastavovať podľa vonk.teploty, teda nastavenej vykurovacej krivky kotla(viz manuál kotla).Odpoveď na príspevok od purplesticks:
@marko337 ak dokúpim vonkajší snímač, tak on bude… @purplesticks najskôr si skontroluj cez menu a podľa schémy či to vôbec umožňuje, ja som si robil ovládanie čo najjednoduchšie aj pre spotrebu v čase ked je len zapnutý a nekúri je len v pohotovosti je napájaná len jedna cievka reléOdpoveď na príspevok od rudy1973:
@purplesticks aj niektoré KK majú spodný výkon 3k… @rudy1973 to musí byť veľký dom , teraz je úplne jasno a kúri od 10 do 16 len slnko, cez južné okná a celková spotreba okolo 10-30kWh, ale vykurujem aktívne len 75 m2Odpoveď na príspevok od duzu:
@rudy1973 to musí byť veľký dom , teraz je úplne … @duzu 220 M2, Okr. BJ , a je pravda , že máme nočné mrazy už týden do -3 st.