Elektrokotol s integrovanym ohrevom TUV

Profilova fotka
Ahojte, Vyraba niekto elektrokotol, ktory by aj priebezne ohrieval TUV? Totiz co som pozeral tak napr. Protherm ma Raja a k tomu treba externy zasobnik. ale bral by som riesenie, ze mi bude kotol kurit do podlahovky a teplu vodu bude ohrievat az ked pustim vodu (ako napr. prietokovy ohrievac). Alebo mozno aj integrovany zasobnik na TUV ako maju tepelne cerpadla. ale ak by mal 150l aspon dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin o takom výrobku neviem. A asi to ani nik nevyrába,lebo takáto konštrukcia a riešenie by bolo neekonomické
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 švagor má kotol na plyn, čo mu kúri a aj funguje ako "prietokový ohrievač". Tak preto som sa pytal, ci aj na elektriku existuje dačo také
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin v plyne to je v pohode,ale v elektrike by si sa nedoplatil. Nehovoriac o možných problémoch na elektroinštalácii. Porovnávaš neporovnateľne.
Odpovedať
@dorwin Lepšie je zvlášť: kotol nech kúri a bojler nech zohrieva TUV. Súhlas s argumentmi @poliacik321 .
Odpovedať
@dorwin Dúfam, že okrem el. kúrenia máte aj krb, lebo vo Vašom regióne by ste veľa platili za el. kúrenie a TUV.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr krb jasné.. Len nie je plyn u nás takže vela možnosti nemam.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dorwin:

@blacksr krb jasné.. Len nie je plyn u nás takže …
@dorwin dobry den, ako ste nakoniec riesili vasu situaciu s kotlom a sohrevom TUV? Momentalne riesim nieco podobne a nasiel som kotol s prietokovym ohrevom TUV: Eliz elektrický kotol EBO 13/16 DUO WIFI s prietokovým ohrevom vody - https://www.kupelne-sanita.sk/predaj/... Ma niekto skusenosti s takymto typom elektrokotla s prietokovym ohrevom?
Odpovedať
Profilova fotka
@igino67 skusenosti su zle. 1) kotol pri vykone 16kw zatazuje 23A na 1fazu. Ak mas 3x25A/3x32A na vstupe co je 99% pripojok, pri zapnuti ohrevu teplej vody mas vyhadzovanie istica viac-menej zarucene 2) kmitanie teploty, maly prietok 3) rychle zanasanie vymennika Pri aktualnych cenach EE je lepsie riesenie bud el.kotol s 3cv a nepriamoohrevnym zasobnikom, alebo extra bojler/zasobnik so spiralou, kde mozes riesit aj solarny/fotovoltaicky predohrev/ohrev za par supov. Alebo dospor na TC so zasobnikom a mas pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@igino67 skusenosti su zle. 1) kotol pri vykone 1…
@mgx Ďakujem pekne, myslel som si... Tak riešenie bude elektro kotol + boiler. OK došpekulovane.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igino67:

@mgx Ďakujem pekne, myslel som si... Tak riešenie…
@igino67 tiež mám el. kotol len pre vykurovanie ten si žije vlastným životom ohrieva len takým výkonom aké sú straty a vždy je iná teplota vody, ak svieti slnko cez južné okná alebo sa viac varí pečie nejde vôbec, je ovládaný len vnútorným termostatom,kde si nastaviš požadovanú teplotu v rôznom čase i na týždeň, bojler má stále rovnakú teplotu a dohrieva vždy ked je to potrebné len na 40-45 st netvorí sa kameň s rozpustených minerálov, takto máš len o jednu špirálu naviac čo je v bojleri a ovláda sa termostatom čo je v zásobníku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igino67:

@dorwin dobry den, ako ste nakoniec riesili vasu …
@igino67 Myslím, že je to "akciový výrobok" - dva problémy v jednom. Ak sa Ti pokazí napr. ohrev TUV, nielen že sa budeš umývať v studenej vode, ale budeš navyše aj mrznúť, lebo nepôjde ani ohrev ÚK. 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@igino67 tiež mám el. kotol len pre vykurovanie t…
@duzu "ohrieva len takým výkonom aké sú straty a vždy je iná teplota vody, ak svieti slnko cez južné okná alebo sa viac varí pečie nejde vôbec" Ako máš ošetrené, že kotol ide stále na min. výkone ? Ja mám TS 4kW. Obmedzil som kotol z 9kW na 4kW. Podlahovka sa mi naposledy zapla pred 4 dňami. Mám nastavené na 22°C. Kotol sa zapne povedzme raz za 4-5 dní, nahreje celý anhydrit, pričom zožerie okolo 100kWh a potom zase 4-5 dní nič. Ako mám ošetriť, aby kotol spínal častejšie na min. výkone ? Mám len jeden izbový termostat Thermolink nastavený na 22°C umiestnený v šatníku bez okna.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@duzu "ohrieva len takým výkonom aké sú straty a …
@purplesticks mám síce radiátory ale ide to nastaviť i pre podlahovku , výkon upravujem manuálne mám už odsledované pri akej vonkajšej teplote dať aký výkon, pri takých teplotách ako teraz stačí i 2kW, pre moju plochu a termostat mám v kuchyňo -obývačke, kde sú južné okná, na severnej strane spálňa, komora, kúpelňa nepotrebuje nonstop vyššiu teplotu, známi má v novostavbe A0 na väčšiu plochu tepelné črpadlo vzduch -voda a nahrieva nádobu ked je vonku najteplejšie a má viac okruhov na podlahovku, tiež na vodu zvlášť nádobu
Odpovedať

@purplesticks Zapojením vonkajšieho snímača NTC sa potom dá nastaviť strmosť vykurovacej krivky.Kotol spočiatku bude nahrievať vyšším výkonom,ale postupne bude znižovať výkon.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@purplesticks Zapojením vonkajšieho snímača NTC s…
@marko337 ak dokúpim vonkajší snímač, tak on bude regulovať výkon kotla na základe vonkajšej teploty ?
Odpovedať

@purplesticks aj niektoré KK majú spodný výkon 3kW , takže tvojich 4kW na dobre zateplený dom je super , buď rád že to zožerie 100kW za 4 dni , ja teraz idem v strarom dome 50kW denne ...
Odpovedať

@marko337 ak dokúpim vonkajší snímač, tak on bude…
@purplesticks Teplotu si potom bude nastavovať podľa vonk.teploty, teda nastavenej vykurovacej krivky kotla(viz manuál kotla).
Odpovedať

@marko337 ak dokúpim vonkajší snímač, tak on bude…
@purplesticks najskôr si skontroluj cez menu a podľa schémy či to vôbec umožňuje, ja som si robil ovládanie čo najjednoduchšie aj pre spotrebu v čase ked je len zapnutý a nekúri je len v pohotovosti je napájaná len jedna cievka relé
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@purplesticks aj niektoré KK majú spodný výkon 3k…
@rudy1973 to musí byť veľký dom , teraz je úplne jasno a kúri od 10 do 16 len slnko, cez južné okná a celková spotreba okolo 10-30kWh, ale vykurujem aktívne len 75 m2
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@rudy1973 to musí byť veľký dom , teraz je úplne …
@duzu 220 M2, Okr. BJ , a je pravda , že máme nočné mrazy už týden do -3 st.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?