Elektrokotol protherm raja 9k r.v 2021 nastavenie

Zdravím. Mam problém s elektrokotlom. Zapína ohrev až keď mam otvorene 3 okruhy...pri 1 alebo 2 zapne len 1kw spiralu a ohreje vodu na 30st...prietok ukazuje 0. Ak otvorím 3 okruh funguje ako ma...za kotlom mam ešte cerpadlo co tlači do rozdelovaca a mam aj termostaticky ventil na určenú teplotu ( koli kureniu pevným palivom)... poraďte co môže byt za chybu....mam zonovu regulaciu ktorá spina aj kotol...ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@brouzi mam velmi podobny problem s uplne novym Protherm Ray 9KE. Mam len jeden okruh tak neviem urobit ten pokus ako Vy, ale kotol drvivu vacsinu casu ide len na jednu spiralu, vystupna voda je okolo 35C aj ked je nastavena na 70C a indikovany prietok v d.029=0.01l/min. Kontakt priestoroveho termostatu je trvalo zopnty, externe cidlo nemam. Interne cerpadlo mam manualne nastavene na 100% (na 5) v rezime komfort (1), tlak v systeme 1.6bar. Po resete, alebo sporadicky aj pri prevadzke sa niekedy stane ze kotol zaberie na 3, alebo aj 6 spiral, vtedy je indikovany prietok 5.8l/min, ale netrva to dlho a opat spadne do modu 1 spirala, prietok 0.01l/min. Zaujimalo by ma ci ste na nieco prisli, alebo ci vie niekto poradit kde hladat. Vopred vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@brouzi zle spravena zonova regulacia. Ak pozatvaras vsetky ventily, kotol nema kade tlacit teplu vodu alebo moznosti zony prijat teplo > min. vykon kotla = kotol spadne do minimalneho alebo nudzoveho rezimu. HW riesenie je upravit rozdelovac, SW zmenit logiku zon tak aby boli otvorene aspon 3. PoloSW je nechat par neriadenych.
Odpovedať
@mgx Ide o to keď mam 2 prietoky otvorené stále nefunguje...musí byť 3 vetva...vtedy zapne kotol lebo bude mať prietok. Vyzistil som ze pomôže Anuloid keďže mam viac čerpadiel v systeme...tak som zvedavy...
Odpovedať
@jozef_urbane7 Poradili mi este dat do systemu Anuloid...keďže ja mam viac čerpadiel a môže to robiť zle...tak som zvedavy co sa stane.
Odpovedať
@jozef_urbane7 ak nemáš vonkajšie čidlo kúrenie nejde podľa kriviek lebo nemeria vonkajšiu teplotu, o teplo sa stará len priestorový termostat , výkon akým bude kúriť určuje podľa straty začína od najmenšieho, ak to nevyhreje pridáva väčší výkon teplota vody na kotlovom termostate je len ako ochrana systému , ak sa prekročí vypne celý systém, čerpadlo zapni na najmenšiu rýchlosť, vyššie sú potrebné pri väčších vzdialenostiach
Odpovedať
Profilova fotka
@brouzi aj ja, dajte potom vediet.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu dakujem za radu, skusim. Postupne sa mi to rozkurilo, pocas dna to zacalo pomaly stupat, kotol si zacal pomaly pripinat dalsie spiraly a teraz ide na 4 a na vystupe ma 60C vodu, aj ked nie nastavenych 70C. Ten nabeh vsak trva strasne dlho (hodiny), ocakaval som, ze ked je priestorovy termostat trvalo zopnuty a nastavim pozadovanu teplotu vystupnej vody, tak sa ju kotol snazi co najrychlejsie dosiahnut pouzitim celeho dostupneho vykonu a az ked ju dosiahne tak reguluje vykon pripinanim/odpinanim spiral aby udrzal pozadovanu teplotu na vystupe. Aspon tak fungoval plynovy Tiger co som mal doteraz, vypada ze elektricky Ray ma inu logiku tak ako pises ... avsak to padanie prietoku do 0l/min a prepnutie na 1 spiralu sa stale stava aj ked priestorovy kontakt je stale zopnuty a vystupna voda nama nastavenu teplotu.
Odpovedať
Ahojte, ja mám trochu iný problém s tým istým kotlom modelový rok 2018. Mám vyvedený ovladací kábel HDO z elektromerovej skrinky do domoveho rozvádzača. Ovladací Kábel HDO sa v rozvádzači rzdeľuje cez WAGO svorku na vetvu priamo do kotla a vetvu pre stykač (ovládanie Bojlera a El. radiátorov). Všetko mám zapojené podľa schemy. V kotli je to zapojené na svorku J3. Problém je: Že kotol kúry aj keď je Vysoká Tarifa a ke´d je kotol zapnutý v elektrike, tak stykač nereaguje na signál z HDO. Ak vypnem istič kotla = kotol bez prúdu, stykač funguje ako má a ovláda mi (Bojler a el. Radiátory). Ak je istič kotla zapnutý = kotol pod prúdom, kotol kúry aj počas VT a nefunguje stykač. Stále je v stave ako keby bola NT. PS: Všetko zapájal elektrikár a revizák od kotla. Len obaja sa nestretli spolu. Revizák odmieta niečo riešiť v domovom rozvádzači a elektrikár odmieta niečo kontrolovať v el. Kotly. EDIT: V schéme, to L3 pri WAGO svorke nemá byť, je to preklep
Odpovedať
@jozef_urbane7 "ale kotol drvivu vacsinu casu ide len na jednu spiralu, vystupna voda je okolo 35C aj ked je nastavena na 70C" Pozor. Kotol má nastavenie pre teploty dve. Teplota VV a teplota TÚV ... Počet zopnutých špirál nemá na prietok žiadny vplyv...
Odpovedať
@au585 Zle zapojené HDO. To kto Vám takto pripájal? Určite elektrikár? Videl aspoň schému od kotla? Asi nie... Včera som bol v Malom Bieli... Som Vám to mohol zapojiť tak, ako to má byť... 🙂
Odpovedať
@au585
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ano, nastavujem VV vodu. Kotol na ohrev TUV nepouzivam.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jozef_urbane7 a to kurite do radiátorov? 70°C vodu?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ano, je to stary, este nezatepleny dom
Odpovedať
@megdesign Zapájal to technik z Prothermu (Je pravda, že nepozeral do rozvádzača že sa môj modrý kábel ovladania z HDO ešte rozdeľuje na stykač). Odpojil som vetvu pre stykač v (WAGO svorka) mieste napojenia (t.z. že išiel 1 modrý kábel ovládania HDO z elektromera priamo do kotla na svorku J3) a čuduj sa svete kotol pracoval ako má. (Stykač nefungoval lebo bol odpojený Kábel HDO) Kúril počas NT a v čase VT nekúril. Takže netvrdil by som, že zapojenie 1 modrého kábla z ovladača HDO priamo na svojku J3 je nesprávne. Z toho mi vychádza, že pokiaľ sa modrý kábel z HDO ešte okrem kotla napája na stykač potom to nefunguje a asi platí tvoje tvrdenie. T.z. ak je zakomponovaný stykač v domovom rozvádzači ovládany modrým káblom HDO, potom sa musí kotol tiež napojiť podľa tvojej schémy zo stykača 2 káblami na svorku J3.
Odpovedať
Doplnil som schemu
Odpovedať
@au585 ešte raz. Svorkovnica J3 potrebuje vodiče 2. Čiže jeden vodič z HDO mal ísť do rozvádzača RD na relé cievky 230V a z RD NO kontakt relé dvoma vodičmi na J3. Je to zle zapojené.
Odpovedať
@au585
Odpovedať
@jozef_urbane7 teplota do radiátorov musí mať vždy inú teplotu , lebo sú stále iné straty, ak je +10 kúriť musíš ale nie takým výkonom ako ked je -15, naviac ak kúriš stále horúcou vodou nejde regulovať teplotu vzduchu v miestnostiach , lebo termostat síce vypne kúrenie , no radiátory sú horúce ešte dlhú dobu a kúri dalej, následne voda vychladne a nové vykúrenie trvá určitý čas, má sa len prikurovať podľa straty a tá je vždy iná
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu dakujem, to mi je jasne a viem ze to nie je dobre, ale to teraz neriesim. Otazka do diskusie je, aky moze byt dovod preco kotol meni zobrazenie prietoku medzi 0.01l/m a necelych 6l/m bez toho aby sa nieco menilo v radiatorovom okruhu (radiatory nemaju termostaticke hlavice) a nezacne kurit na plny vykon az pokial nedosiahne nastavenu teplotu VV aj ked ma trvalo zopnuty vstup priestoroveho snimaca a cerpadlo pustene na konstantne otacky. Z toho ako sa kotol sprava to vypada ze k prepnutiu na jedinu spiralu dochadza pri vyhodnoteni toho nuloveho prietoku a deje sa to nahodne. Ked sa to stane tak obehove cerpadlo nezmeni zvuk a tlak v okruhu sa nepohne. Ked odpojim PWM feedback od cerpadla na hlavnu dosku tak to riadiaca elektronika hned vyhodnoti, takze elektronika "vidi" ze sa cerpadlo toci. Ma ten kotol aj iny senzor prietoku, alebo som je niekde nastavena hranica minimalneho prietoku, ktora ked sa nedosiahne tak kotol bezi v nejakom "safe mode"? To by vysvetlovalo aj preco OP brouzi to rozbehne az otvorenim vsetkych troch okruhov. Na tej fotke z kotla mu to ukazuje 7.4l/m, predpokladam, ze to je prietok pri otvoreni vsetkych 3 okruhov.
Odpovedať
@jozef_urbane7 tak tak...to je už prietok pri otvorených 3 okruhoch...ak sú len 2 tak ide len jedna spirala rewp. 1kw a mi to ohreje na max 30st a ukazuje 0 prietok...viac st. nedostanem... menil som aj rýchlosť čerpadiel...žiadna zmena...takže mi ostáva ešte skúsiť ten Anuloid....vraj to reguluje prietok keďže mam viac čerpadiel...inak žiadnu odpoveď co by mi vysvetlila prečo to robí som nedostal...hmm...
Odpovedať
Profilova fotka
@brouzi ak viete manualne regulovat cerpadla skuste urobit pokus. Otvorte vsetky 3 okruhy a sledujte prietok v d.029. Potom zacnite postupne znizovat prietok znizovanim vykonu vsetkych troch externych cerpadiel a sledujte prietok v d.029. Zaujimalo by ma ci prepnutie na jednu spiralu ma suvis s nejakou hodnotou prietoku a ci ju viete opakovane dosiahnut. Pokus by bolo dobre urobit aj z opacnej strany, cize pomaly zvysovat vykon cerpadiel pokial prietok v d.029 "nenaskoci". Moja hodnota prietoku kedy mi to raz ide raz nie je okolo 5.8l/m +/- 0.2. Tipujem ze k vypnutiu dojde ked vyhodnoti prietok okolo 5.5l/m, urcite tak je nejaka hysterezia. Urobte ten pokus ked teplota vody v okruhu je aspon 10C pod nastavenou, aby sa vylucilo ze to vypina koli uz dostatocne horucej vode.
Odpovedať
@jozef_urbane7 najbližšie 2 mesiace to nemôžem spraviť lebo som musel vycestovať...ale ako aj vy vravíte ak je prietok nad 5.5 kotol funguje na 100%. Ohľadom teploty...môžem nastaviť aj 70st aj tak ide len 1kw a cca 30st voda hoci na vstupe je 20-25...proste 1,2 okruh môžem dať max otáčky na cerpadlach aj na kotly a stále je tam 0...v ampulkach kde sa nastavuje prietok tak tam je vidno ze prietok je aj vacsi pri vyssich otáčkach ale až keď pootvorim 3 vtedy to začne ukazovať prietok...aj som skusal oneskorit kotol o 2 min.neskor aby pootvaralo hlavice až potom ze zapne ale tiež nepomohlo...asi tak.
Odpovedať
@megdesign Vďaka za radu. Zapojene podľa vašej schémy a všetko funguje ako ma. 2 káble zo štykaca v rozvojovej skrini na svorku J3.
Odpovedať
pridám sa do diskusie otázkou - má zmysel dať takýto nový el. kotol na podlahovku/radiátory do staršieho čiastočne zatepleného (stropy, niekde podlahy) domu? Nemáme totiž natiahnutú plynovú prípojku do domu, a čo som počul tak teraz je len dotiahnutie plynu suma 1500-2000€, tak že ako je na tom spotrebovo na € plynový/el. kotol 🙂 ďakujem
Odpovedať
@lamiak neporovnávaj len spotrebu ale celkové náklady min na 15r. plyn i elektrina má viac sadzieb tak ktorú porovnať?záleží na celkovej spotrebe na čom varíš a ohrievaš vodu?,naviac ak máš plyn i elektrinu aké budú spoločné náklady? samotná spotreba je vždy lacnejší plyn, no všetko ostatné je lacnejšie pre el. za tvoje náklady na plyn , môžeš mať i TC a tam je spotreba takmer totožná
Odpovedať
@duzu porovnávam to, že v danom dome komplet varím/ohrievam vodu/kúrim elektrikou (plus krbové kachle), ale zvyšok iba elektrika, prietokový ohrievač kuchyňa 3,5kw, starý bojler v kúpelni 80L cca 2kw, a radiátory EVO, ktoré stáli kus takmer 700€ ani nehovorím sa mi hodiny takmer pretočia, a chcel som porovnanie, či s moderným el. kotlom za vyše 1000€ sa viem dostať na porovnateľné náklady V POROVNANÍ s plynom, či viem mať približne rovnaké mesačné náklady, alebo je tam priepastný rozdiel, keďže je všeobecne známe, že elektrika je drahšia ako plyn.
Odpovedať
@lamiak moderný el. kotol??? každý kúri špirálami, pre účinnosť je úplne jedno či budeš kúriť el. radiátorom alebo kotlom, takže výmena v tvojom prípade je len investícia naviac ale žiadna úspora v spotrebe niekedy je čisto el. kúrenie lacnejšie ako všetko iné , no len v pasívnom dome, každý typ kúrenia je vhodný podľa strát pozri porovnanie na tzbinfo https://vytapeni.tzb-info.cz/teorie-a...
Odpovedať
@duzu dakujem, uz som mudrejsi. 🙂 vela sa diskutuje o TC, a nakladoch radovo 5-10tisic€, nasiel som nieco taketo stoji to vraj okolo 2-3tisic€...ci tiez blbost? https://www.stiebel-eltron.sk/sk/prod...
Odpovedať
@lamiak to funguje len pri vyššej vonkajšej teplote,ak otvoríš okno, ináč to ochladzuje miestnosť, takže miestnosť budeš aktívne vykurovať, no TC pre bojler bude odoberať teplo z miestnosti, viac sa oplatí TC vzduch-vzduch multisplit klíma, kúri i chladí, alebo vzduch -voda, príp voda-voda,zem voda ak máš vhodné podmienky, no tam je návratnosť podstatne vyššia
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?