Elektricky kotol Bosch Tronic Heat 3500 12kw vs PROTHERM RAJA 12kw

Zdravim, do nasej novostavby kde budeme kurit elektrokotlom pre podlahove teplovodne kurenie, nam bol doporuceny kotol bud Bosch Tronic Heat 3500 12kw alebo PROTHERM RAJA 12kw. Chceli by sme sa opytat, ci ma niekto skusenosti resp. ci viete odporucit ktora znacka je lepsia. Recenzie sme samozrejme na googli hladali ale nic podrobnejsie sme nenasli. Kotol bude vykurovat a zohrievat vodu pre plochu 110 m2. Dakujem pekne za nazory.
Odpovedať
Keď už kúriť elektrinou, neuvažovali ste nad tepelným čerpadlom? Hlavne v novostavbe. Máte tepelný posudok na dome? Ročná spotreba energie atď?
Odpovedať
Profilova fotka
@avanka123 Protherm
Odpovedať
TC bude stat 10xviac, ale bude mat polovicnu spotrebu elektriny. Pri dome A1 to moze byt 50€ mesacne, cize cca 600€ rocne.Rocny minimalny servis elektrokotla 50€, TC 150-200€. Navratnost je cca 7-10 rokov. Som fanusik zelenych energii, ale nie za nekrestanske peniaze. V horizonte cca 10 rokov sa dostanes na nulu a potom zacnes setrit tych 50€ mesacne, za predpokladu, ze TC bude bezchybne fungovat aj po 10 rokoch. Podobne je to aj s elektromobilmi. Mozes jazdit za 1-3€ na 100km, ale najskor dopredu zaplat 3x vacsiu cenu. * My mame v dome 8 rok Protherm Raja 28kw ( priskrteny na 14kw)
Odpovedať
Dakujeme pekne za odpovede, zoberieme ten Protherm Ray 12kw. TC sme neriesili ako sa spomina vyssie dlha navratnost. Vdaka
Odpovedať
aj my sme chceli pôvodne tepelné čerpadlo ale tie ceny sú totálne ustrelené a nereálne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
My mame ten bosch a 100m2 podlahové kúrenie..za november zožral 1200kwh..teplota na termostate 21.5st okres Senec
Odpovedať
Profilova fotka
@mareklee V decembri ti zožere 2x viac
Odpovedať
Protherm, lacnejší servis
Odpovedať
@mareklee nejak veľa nie?
Odpovedať
@pier TČ je vlastne lacný vymeník zabalený do vysokej ceny. Ak by stál toľko, koľko stojí napr. klimatizácia, návratnosť by bola rychejsia a malo by význam.
Odpovedať
@yuri66 máš ho tiež?
Odpovedať
@mareklee Akýkoľvek iný elektrokotol by mal takú istú spotrebu. V nasledujúcich mesiacoch bude spotreba vyššia, klesnú vonkajšie teploty. Keďže máte novostavbu, niekde v projekte je údaj ročná potreba tepla na vykurovanie, skúste pohľadať. Krát cena za 1 kWh v NT a vyjde ročná platba za vykurovanie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mareklee 1200kwh za november? Jedna sa o nejaky starsi dom? November bol pomerne teply, oblast SC, mensia vymra.. 21,5°. Zda sami to dost vela.
Odpovedať
@dom666 jedna sa o nový dom..bývame od 09/21
Odpovedať
@mareklee Tak potom tam bude nejaka zrada. Ja som v okoli HC, cize tepelne podmienky su podobne, mozno trochu horsie. Steny 37cm ytong +10 sedy eps, podlaha 12cm xps, strop 35cm vata. Rekupraciu nemam. Cize na dnesene pomeri uz slabsie zateplenie. Na termostate 23°C 144m2. Kurim tiez elektrokotlom, a za november( relativne teply ) to bolo do 700kwh. Preto sa mi zda tych 1200 dost vela, to mavam tak v decembri a januari. Dom ste si stavali svojpomocne ci je to id developera?
Odpovedať
@dom666 developer
Odpovedať
@dom666 zrejme preto že novostavba asi to neschlo cez leto @mareklee akú si mal spotrebu 11/21?tiež to bol teplý november, celý rok rekord a tento asi nový
Odpovedať
@duzu ale toto uz je druha vyurovacia sezona.. cize jedna od 09/21..plus horuce leto 22... to musi byt dokonale vysusene
Odpovedať
@mareklee a ake je skladba stien, podlahy a stropu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?