Dlzka potrubia klimatizacie

Ahojte, idem si po radu, pripadne vysmech, ako to uz byva 😁 . Planujem umiestnenie klimatizacie a chcel by som vas poprosit o radu ohladom dlzky a prace s potrubim. Pri jednej single klime by mi najjednoduchsie bolo mat vonkajsiu aj vnutornu jednotku len cez stenu. Nemam este vybraty konkretny model, ale ak byva min. dlzka potrubia cca 3m, je realne stocenie potrubia za ext. jednotkou? Daju sa 2m stocit na taky priemer, aby to nebolo velmi skarede? Alebo to radsej tak nerobit a dat vonkajsiu jednotku dalej? Mate niekto skusenost, ze pre velmi dlhu trasu potrubia evidujete znizeny vykon? Ak ano, pri akej dlzke? Pri multi splite su nejake tolerancie na rozne dlzky potrubi k vnutornym jednotkam? Montaznikov nechcem otravovat, pride mi to nefer, ked si to chcem montovat sam... Diky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Ahojte, idem si po radu, pripadne vysmech, ako to…
@minoo Ak má byť trasa dlhšia, nie je problém doplniť chladivo podľa údaju uvedeného v inštalačnej príručke (g*m). Bežne býva predplnená na cca 5m potrubia. Pri kratšej trase by sa dalo teoreticky zase časť chladiva odsať, ale kto by to robil, kedže množstvo chladiva v inštalácii má len malý vplyv na účinnosť v určitom rozsahu okolo optimálnej hodnoty. Druhý problémom krátkej trasy môže byť prenos vibrácií od kompresora a pod. Ak sa podarí časť potrubia skrútiť aby sa nezalomilo, bolo by to najlepšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@minoo Ak má byť trasa dlhšia, nie je problém dop…
@nicearty diky, ano, doplnit sa da, ale ako realne ovplyvnia vykon tepelne straty na potrubi neviem... A presne nejaku skusenost s tym skrutenym potrubim hladam, ci to potrubie vydrzi, ci uz niekomu prasklo, ked skrucal, ci sa da skrutit s nejakym rozumnym polomerom, aby to tam netrcalo... A teda neviem, ci ide len o objem chladiva, predpokladal som nejaku technologicku potrebu nejakej dlzky, koli kondenzacii chladiva...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@nicearty diky, ano, doplnit sa da, ale ako realn…
@minoo tepelné straty na tak krátkej dĺžke budú zanedbateľné a najmä ak použiješ predizolované potrubie. V návode na inštaláciu som našiel text: The length of refrigerant piping will affect the performance and energy efficiency of the unit. Nominal efficiency is tested on units with a pipe length of 5 meters (16.5ft). A minimum pipe run of 3 metres is required to minimise vibration & excessive noise. Ako hovorím, fungovať to pravdepodobne bude aj s kratším potrubím, ale pre optimálny chod odporúčajú aspoň 3m. Skúsenosť so skrucovaním potrubia veľmi nemám, ale samozrejme záleží aj na primeroch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Ahojte, idem si po radu, pripadne vysmech, ako to…
@minoo normálne mi niečo vyše metra schovali za vonkajšiu jednotku. Stočili pekne a vybavené.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@minoo tepelné straty na tak krátkej dĺžke budú z…
@nicearty ide mi o to, ze ak nepojdem cestou "oproti cez stenu", lebo to skrucanie rury mi niekto so zlou skusenostou vyhovori, ale budem to potrubie zarezavat do zateplenia, tak uz by som uvazoval, ze jednotka nebude na vychodnom balkone, ale potiahnem ju na severnu stenu, kde ju nebude vidno. Tam ale dlzka uz bude cca 10m, preto by som rad vedel, aky je moj dlzkovy limit bez komplikacii.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@nicearty ide mi o to, ze ak nepojdem cestou "opr…
@minoo uvedom si že to nefunguje tak že keď prekročíš určitú dĺžku, klíma prestane fungobvať. Ona len nebude bežať v optimálnom režime, na ktorý má vplyv viacero faktorov. Až ak by si to naozaj prehnal s tou dĺžkou, alebo prevýšením nastali by problémy. Neviem čo na značku a typ ideš montovať, ale ako som spomínal, pozri návod na inštaláciu, riaď sa ním a komplikácie by nemali nastať. Urob tak ako ti je lepšie, vyššie píše kolega že skrútené potrubie má a nie je problém, tak nie je o čom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Ahojte, idem si po radu, pripadne vysmech, ako to…
@minoo mám za vonkajšou jednotkou 2m a v pohode, montážnik sa tiež držal minima 3m. Keďže tomu nerozumiem, nechal som to na ňom. Vyzerá to v pohode.
Odpovedať
Dakujem, skrucaciu dilemu mam teda vyriesenu. Ak by ste este niekto vedeli ako to je s multisplitom, ci mozu byt tie dlzky akekolvek, napr. 3m a 10m, alebo tam je nejaky maximalny pomer...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Dakujem, skrucaciu dilemu mam teda vyriesenu. Ak …
@minoo Zvyčajne je limit max 20m. Je to kôli oleju, mazaniu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?