Čím kúriť v 30 ročnom nezateplenom dome?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, mám dilemu, ktorú riešim: kúpil som rodinný dom cca 30 ročný, nezateplený, obytná plocha cca 190 m2 (z kombinácie tehly-kvádru), zvyšok pivnice. V dome sú panelové radiátory. Riešim otázku, čím najekonomickejšie je vytápať takýto dom? Máme syna pol ročného, čiže aj spotreba TUV je mierne vyššia. Riešim, či kúpiť kondenzačný plynový kotol + vložku do komína alebo si zaobstarať splyňujúci kotol na drevo + akumulačnú nádobu. Drevo síce nemám možnosť zaobstarať za výhodnejšiu cenu, avšak samotná práca s drevom a následne topenie s ním nemám problém a ani moja žena, obzvlášť, keď by sme mali aj kombináciu s akumulačnou nádržou. Preto Vás chcem poprosiť o radu, čo zvoliť. PS: ak som zabudol uviezť nejaký podstatný detail, ospravedlňujem sa. Veľmi pekne ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od connor87:

@eagleowl mne ide iba o to ze nebude tu písať hlú…
@mgx radopp mal iný rukopis.....ale taký @tomas89374 sa mu veľmi podobal😀 @connor87 šuhajko...hlúposti tu píšeš Ty.....jednu za druhou......
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@mgx radopp mal iný rukopis.....ale taký @tomas89…
@eagleowl mozno pre teba su to hluposti, ale vsak ok, dal si argumenty, pre teba je vyhodnejsie FVE na ohrev vody, cena je priaznivejsia ok, ja tvrdim ze keby chcem FVE tak to dam na cely dom a nie na ohrev vody, a nestretol som sa s tym ze by niekto uvadzal take nevyhody solaru ako pisal @mgx preto lebo to nie su nevyhody, s tym sa jednoducho rata. Na tomto fore som si uz zvykol ze ked da niekto protiargument, tak sa do neo hned pusta svorka trollov co kazdy z nich ma elektricke kurenie alebo klimu a komin je diera v dome ako som uz cital niekolkokrat.
Odpovedať
Profilova fotka

@eagleowl mozno pre teba su to hluposti, ale vsak…
@connor87 tvoj základný problém je že ani nerozumieš písanému textu.....ja neargumentujem o FV vs solár ..... píšem o tvojich NEZMYSELNÝCH tvrdeniach, ktoré ti okamžite niekto vyvrátil...napríklad: mgx poradí zadávateľovi otázky FV na TUV....tvoja rekacia: "Za také peniaze sa nedá zhotoviť 6 FVE panelov vrátane montážne. Takže nepíšte hlúposti." Ako odpoveď si dostal presne vyčíslený rozpočet od @mgx.....a tvoja rekacia ?....samozrejme žiadne ospravedlnenie, žiadne protiargumenty.......ale prihlúpla otázka "prečo je solár drahší"?.....keď ďalšiu vyčerpávajúcu a slušnú odpoveď.....zareaguješ opäť ešte nezmyselnejším vyhlásením že TY v zime predsa TUV nepotrebuješ ....lenže tebe nikto neradil FV...kapišto? ....FV bolo doporučené zadávateľovi otázky....NIE TEBE.........a takto sa cyklíš nezmysel za nezmyslom......rovnako ako v téme spojenej pásnice na väzníku.
Odpovedať

@connor87 tvoj základný problém je že ani nerozum…
@eagleowl ale teraz sa uz cyklis ty. Pocuvaj chalan, ja som sa rozpraval s vela kurenarmi a FVE na ohrev vody nikto ani nespomenul, preto tu musim reagovat ked tu pisu 4 trolovia ze pomer instalacii je v prospech FVE....
Odpovedať

@eagleowl ale teraz sa uz cyklis ty. Pocuvaj chal…
@connor87 To že to kúrenári nespomenuli, neznamená, že to neexistuje. Keď som sa asi pred 12 rokmi prvý raz stretla s konceptom ohrevu vody pomocou FTV, hovorím si že... drahé (a bolo vtedy veľmi)... a hlavne fyzikálny nezmysel (a stále je, lebo sofistikovaným spôsobom získaný ušľachtilý druh energie premeníne na jej primitívnejšiu formu). Ale keď som vzala do úvahy aj iné veci, našla som výhody - tie zrejme pomohli tomuto konceptu presadiť sa.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@connor87 To že to kúrenári nespomenuli, neznamen…
@blacksr ale ja som tu na fore cital zatial iba 2 vyhody FVE vs solar na ohrev vody, ktore ma ale vobec nepresvedcili.: - 1. FVE je lacnejsia o zhruba 1500e -2 . FVE vyraba aj v zime TUV kedze funguje na inom principe ako solar. Ja iba konstatujem ze to pre mnohych uzivatelov kotlov nie je rozhodujuci faktor kedze kotlom na drevo/pelety si vyrobia mnozstvo lacnejsej TUV v case kurenia. takze predsa ten solar nie je prezitok...
Odpovedať
Profilova fotka

@connor87 To že to kúrenári nespomenuli, neznamen…
@blacksr vitaj v tíme Don Quiote de La Mancha......to nemôžme vyhrať🤣
Odpovedať

@blacksr ale ja som tu na fore cital zatial iba 2…
@connor87 Ak niekto kúri kotlom na tuhé palivo, pripravuje TUV pomocou kotla. V takom prípade treba zvážiť, či sa vôbec oplatí dávať na TUV mimo vykurovacieho obdobia nejaký systém. Príklad: 4-členné rodiny minú ročne cca 2000 kWh na TUV. Ak 6 mesiacov dokáže kotol pokryť TUV, tak zvyšných 1000 kWh stojí v elektrine 150 €. Aby sa systém vrátil o 10 rokov, nesmie stáť viac ako 1500 €. Bez ohľadu na to, či ide o termický alebo fotovoltický solár. Hlavným rozdielom sú asi letné nadbytky. Termický solár musí byť proti nadbytku ==> vybuchnutiu zabezpečený. Obsahuje aj viac mechanických pohyblivých súčastí. FTV v nadbytku buď nevyrába, alebo nabíja batériu, alebo sa presmeruje do siete v dome, alebo do "virtuálnej batérie" čiže ide na okamžitú spotrebu k susedom. FTV je prosto multifunkčnejšia. Treba však zvážiť, ako ju navrhnúť, aby bola rentabilná. Niekedy je rentabilnejšia v stave off. Nevýhodou FTV je hlavne väčšie požiarne riziko podľa mňa.
Odpovedať

@connor87 Ak niekto kúri kotlom na tuhé palivo, p…
@blacksr dakujem, tato odpoved ma uspokojila, a som rad ze niekto spomenul aj poziarne hladisko FVE, tych poziarov pribuda veru dost. Cize ked to zhrniem najvacsia nevyhoda solaru su prebytky, co sa ale eliminuje akumulacnou nadrzou, pripadne bazenom to maju ludia poriesene. A suhlasim s tym ze FVE je rentabilnejsia v stave off. Takze ked sa poriesia prebytky s teplom tak vyhrava solar. A na to je riesenie...
Odpovedať

@blacksr vitaj v tíme Don Quiote de La Mancha....…
@eagleowl tu nejde o to ze vyhrat, treba argumentovat. Mne ked da niekto argument ze FVE je vyhoda lebo vyraba aj v zime, v podstate vtedy ked to nepotrebujem, tak musime argumentovat dalej. A len tak na okraj, inak vyzera domcek ked su na nom 2 panely solare, ako ked je polka strechy zapratana 8 panelmi. Ci zapratat FVE celu strechu nech potuahne elektricke kurenie na zimu :D.... sorry neudrzal som sa
Odpovedať

@blacksr ale ja som tu na fore cital zatial iba 2…
@connor87 1500 € cenový rozdiel nie je argument, ktorý by Vás presvedčil? Hm. Ako vidíte z môjho príspevku vyššie, táto zanedbateľná čiastka rozhoduje dokonca o tom, či sa oplatí nad solarom / FTV vôbec uvažovať. Sú dokonca ľudia, ktorí zvažujú cenový rozdiel 2000 € medzi krbom a pieckou. A ak takéto jednoduché porovnávačky spravia, majú zrazu 3500 € na niečo iné, napríklad na hrubšie tepelné izolácie. A ak zrušia komín a kachle, z ušetrených peňazí zaplatia rekuperáciu. Zrazu je z toho pasívny dom a tak môžu ešte zjednodušiť vykurovací systém a jeho reguláciu. Čiže len preskupením peňazí a jednoduchou matematikou môžu mať pasívny dom bez cenového navýšenia. Samozrejme, tieto pochody v hlave musia absolvovať v štádiu prípravy alebo najneskôr hrubej stavby domu.
Odpovedať

@connor87 1500 € cenový rozdiel nie je argument, …
@blacksr preto je tu dalsi faktor v prospech solaru a to su dotacie cez zelenu domasnostiam, tam sa dostanem na cenu 1700e, co je este menej ako za FVE na ohrev vody. Nebojte sa, maju to dobre preratane ti co to poskytuju. Takze nakoniec solar bude nielej lepsi na ohrev vody ale aj lasnejsi. :)
Odpovedať
Článok sa načítava...

@blacksr dakujem, tato odpoved ma uspokojila, a s…
@connor87 FTV je rentabilnejsia v stave off znamená, že kvôli niekoľkými nevyužitým kWh v lete nepridávam batériu ani menič... a hlavne: nestaviam bazén a nekupujem akumulačku. Presne to, čo musia urobit kvôli termickému soláru... lebo ho nemožno mať v stave off. Iné je, ak niekto bazén chce (a k nemu solár). Požiare sú pri neodborných inštaláciách, viď ČR. Rizikovost FTV je preto ošetrená normami. Na Slovensku zatiaľ ok - poisťovne FTV neposudzujú ako rizikovejšie zariadenie. FTV je na úrovni soláru, kotla, TČ... Vidím, že nabehnúť na vidly Vám nerobí problém.
Odpovedať

@blacksr preto je tu dalsi faktor v prospech sola…
@connor87 Vy si dajte solár termický.
Odpovedať

@connor87 FTV je rentabilnejsia v stave off zname…
@blacksr akumulacku mam, bazen chcem, volba je jasna. FTV zavrhnuta,
Odpovedať
K tomuto len toľko. Viete aké je rozhodovanie človeka? Ľudia si myslia, že si najprv naštudujú fakty a potom si podľa nich utvoria názor. V skutočnosti drvivá väčšina z nás postupuje obvykle opačne: cielene vyhľadávajú informácie, ktoré potvrdzujú ich názor. Všetci si myslíme ako krásne hlboko analyticky rozmýšľame. Ale to je blbosť.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

K tomuto len toľko. Viete aké je rozhodovanie člo…
@toky1 väčšina...obvykle......teda menšina naštuduje fakty ...a neobvykle naštuduje fakty aj väčšina😀 Viem kam mieriš ale má to jedno ale 🙃.....názor si obvykle tvoríš na základe informácií....(nepochybne je aj skupina ľudí, ktorích názor vzniká bez informácií 🤣)...a pokiaľ si mal informácie nesprávne, zastaralé alebo si si ich zle interpretoval dôjdeš k nesprávnemu záveru....a ten potom viac či menej tvrdohlavo utvrdzuješ a teda vyhľadávaš informácie, ktoré potvrdzujú tvoj omyl.....vzhľadom na dnešný spôsob triedenia a spracovania informácií platí že informácií potvrdzujúcich čokoľvek nájdeš určite dostatok🤭
Odpovedať

@toky1 väčšina...obvykle......teda menšina naštud…
@eagleowl V podstate tak som to myslel ako si to rozviedol ty. Ja som dal takú osekanú verziu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@eagleowl V podstate tak som to myslel ako si to …
Zdravim tiež máme starší 2 poschodový dom 10×11m²,pred 17 rokmi, zateplenie 8polystyren, plastové okná,na povale Isover 12cm a komplet menené radiátory a rozvod kúrenia meď Kotol Lev 31kw Protherm-ročna spotreba 30586kwh /1600€plyn a úžitková voda 4osoby chcem riešiť TČ aj keď čítam tie príspevky neviem či by nestačil kvalitný kondenzačny kotol keď pri TČ sa stále niečo rieši od hluku cez počet štartov či vykúri, dotácia až po cenu.otazka osloviť firmy nie je problém každá ponúkne to naj ,ale reálne ako to vidíte... ďakujem za reakcie
Odpovedať
Na radiátory s TC ani nepomyslite. Ja vykurujem 320 m2 s cca 50 000 kWh bez zateplenia za cca 2400 eur ročne. S vyladený KK
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jardzis:

Zdravim tiež máme starší 2 poschodový dom 10×11m²…
@jardzis ak máš plyn a v podstate sústavu na radiátoroch tiež sa skôr prikláňam k možnosti ostať pri plyne , vymeň kotol za kondenzak a to budeš mať asi najlepšie tam by som ohľadom TC nešpekuloval
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jardzis:

Zdravim tiež máme starší 2 poschodový dom 10×11m²…
@jardzis S tepelným čerpadlom prekúrite podobne ako v plyne.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?