Odpoveď na príspevok od mgx:
@mark_labzansky 1) aky kotol/kurenie tam mate ak… @mgx Ekonomika nákupu odhliadnúť od toho, že je dom nezateplený a bolo by vhodné vymeniť kotol je veľmi dobrá, nakoľko dom som kúpil za dobré peniaze, je vo výbornom stave, s veľkým pozemkom, stačí akurát vymaľovať. Na dome sú nové plastové okná (aj keď iba dvojsklo), asi 4 ročná strecha, nové vnútorné vybavenie, nové podlahy a pod., dom sa mal zatepľovať a riešiť kúrenie ešte pôvodným majiteľom, ale už to nestihol. Kotol je tam ešte pôvodný plynový cca 25 ročný, presný typ momentálne neviem, je tam aj klasický liatinový kotol na drevo. Výmenu kotla som zvažoval hlavne z toho dôvodu, že už je tam kotol na drevo aj plynový kotol, teda nie je potrebné až toľko toho... Známy má práve ten drevosplyňujúci kotol s 1200l akumulačkou a veľmi si vychvaľuje, hlavne z pohľadu toho, že mu akumulačka priniesla určitú úsporu dreva a nemusí často podkladať. Rád si nechám poradiť, samozrejme, nechať vypracovať projekt nie je problém, no chcel som poradiť nad čím by bolo možné uvažovať. Hlavne aj z pohľadu možných zvýšení cien plynu, elektriny a pod. ĎakujemOdpoveď na príspevok od mark_labzansky:
Ahojte, mám dilemu, ktorú riešim: kúpil som rod… @mark_labzansky ešte doplniť počet a veľkosť radiatorov, typ okien a dverí / plast ? / , my sme po vymene stareho kotla za KK Bosch , znižili spotrebu o 33 % , a to sme ešte toho roku vymenili dvere a okná za 3oj sklo, doteplili pojd / 220 m2 , spotreba nezateplený 5200m3, zateplený 3800m3, výmena za KK 2700m3 , výmena okien spotreba ??? / teplota v dome 21-22 st.Odpoveď na príspevok od mgx:
@mark_labzansky 1) aky kotol/kurenie tam mate ak… @mgx si mu naložil. Aj zo staršieho domu sa dá urobiť super bývanie z nízkymi nákladmi na energie . Nemusí mať každý pasívny dom a podobne. K tým m2 sa vyjadrím asi tak, že niekto kto je zvyknutý na väčšie izby tak nebude bývať v bungalove 100m2 kde 50m2 je obývačka s kuchyňou. Ja mam okolo 185m2 a som spokojný, nemenil by som nikdy za bungalov kde by som sa tlačil. Okrem toho mam esre suterén 23m2 kde mam napratane technológiu pre kotol na pelety co je priestorovo náročné. Nemusím riešiť fotovoltiky klímy a podobne veci keď mal som možnosť inštalovať priestorovo náročnejšie kúrenie ale zároveň lacnejšie. Kúpim ročne pelety do 1000euro. Elektrika 65e mesačne. Na elektrike môžem ešte popracovať keďže chce dať solar. Vždy budem mat ďaleko nižšie náklady ako v nejakom byte.Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@mark_labzansky ešte doplniť počet a veľkosť radi… @rudy1973 veľkosti radiátorov zatiaľ neviem napísať, budem v dome najskôr o 3 týždne... sú tam panelové radiátory, na ktorých by som chcel vymenit obyčajné staré ventily za termohlavice (ak budem kúriť plynom), celkový počet je 13 kusov, z toho sa pravidelne bude využívať 10, 3 sa nebudú používať často, resp. podľa potreby (radiátory v pivnici - dielni, na WC pri pivniciach,...) Okná sú nové plastové, dvojsklo (menené ešte pôvodným majiteľom).Odpoveď na príspevok od mark_labzansky:
@connor87 ďakujem za pochopenie. Priestor v dome … @mark_labzansky Teraz trocha rypnem, ale nadavat na pasiv, lebo niekto nevie pocitat metre stvorcove, je absolutne absurdne nepochopitelne. Kazdy nech si byva ako chce, ale predtym ako sa ludia z bytu prestahuju na DOM (dvojito starsi) si musia uvedomit, ze zrazu ich vydavky pojdu HORE. Preco? Pretoze budu riesit veci ktore nikdy neriesili. A ze je obrovsky rozdiel platit teplo na 50, 150, 250 m2 ak nemate dom v Ackovej triede. Sam poznam ludi co maju barak obrovsky a su jeho otroci, v kuse na nom robia a penazi moc nazvys neostava. Pretoze pre vecinu (99 %) je dom pasivum, nic vam to nezarobi, schvalne si pocitajte vydaje. Pred rokmi bol symbolom uspechu mat obrovsky dom, ale dnes sa veci menia, len ludia stale uvazuju v svojich rovinach. Je rozdiel mat dobre prijmy z biznisu a mat velky dom, alebo dret ako mula a mat obrovsky dom. Je rozdiel platit mesacne za dom 1000 eur a 200 eur. Sam mam dom o 300 metroch, ale 80% z neho je v prenajme a dom zaraba. Ak by nezarabal, tak by som si postavil 120 m2 bungalov, a vysmiaty zil v nom, bez ohladu na to kolko zarabam. Pretoze to povazujem za jednoduche, pekne byvanie. Opakujem, je to kazdeho vec. Ale je dobre si uvedomit, ze starsi dom potrebuje vela lasky a financi na to, aby bol v idealnom stave a hlavne aby nakladovo nezozral majitela. PeaceOdpoveď na príspevok od marcos33:
@mark_labzansky Teraz trocha rypnem, ale nadavat … @marcos33 mesačné náklady za 80m2 byt v KE sme mali cca 200eur. Za 260m2 dom zateplený len na severnej fasáde a pôjde mesačne za energie a vodu 160eur.Odpoveď na príspevok od toky1:
@marcos33 mesačné náklady za 80m2 byt v KE sme ma… @toky1 za taký byt si platil len za teplo+TUV alebo komplet?, lebo som práve pozeral byt v LM u švagra, asi taká plocha 3-izbový a tam len teplo+TUV + voda,len 120 Eur a komplet za všetko do 200Odpoveď na príspevok od duzu:
@toky1 za taký byt si platil len za teplo+TUV ale… @duzu dá sa povedať, že tzv. komplet. Vrátane energie spoločných priestorov, fondu opráv, výťah. Mimochodom, medzitým tieto poplatky stúpli na 260eur kvôli nárastu ceny za teplo od prevádzkovateľa CZT a kvôli novému úveru z dôvodu výmeny výťahu v paneláku.Odpoveď na príspevok od marcos33:
@mark_labzansky Teraz trocha rypnem, ale nadavat … @marcos33 dom 120m2 je tak pre 2 až 4 ľudí mestského typu. Dostal by si sa do fázy ze možno by si si povedal ze koli komfortu by bol lepší dom povecme 150m2 a ver tomu ze nestal by výrazne viacej a už vôbec by nemal výrazne vyššie výdavky. Môj názor je ze malý dom sa neoplatí postaviť.Odpoveď na príspevok od mgx:
@mark_labzansky @connor87 nemal som umysel nikom… @mgx príprava tuv cez FVE do 2000e? Chcel by som to vidieť, zabudol si napísať ze svojpomocne. A už chcem vidieť ako človek co nemá spolocne s elektroinštaláciou nič si sám montuje FVE. To nie je ako suchat omietku...Odpoveď na príspevok od connor87:
@mgx príprava tuv cez FVE do 2000e? Chcel by som … @connor87 uz zase trolujes? Tiez sa nezivim elektrom a komplet elektroinstalaciu vratane FV som si spravil sam za nakup, tak prestan vyplakavat a zacni studovat.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@connor87 uz zase trolujes? Tiez sa nezivim elekt… @rkorba ale zabudol si povedal ze si vyštudovaný elektroinzinier. Takže ty a tebe podobní sú trolovia, ja tu píšem aby som ukazoval pravdu. Za také peniaze sa nedá zhotoviť 6 FVE panelov vrátane montážne. Takže nepíšte hlúposti.Odpoveď na príspevok od mgx:
@connor87 asi by bolo lepsie prestat pisat, lebo … @mgx ako je potom možné že 2 až 3 solárne kolektory stoja výrazne viac? 3500e s montážou. Čím je to?Odpoveď na príspevok od mgx:
@connor87 bezny solarny kolektor 2x1m stoji dnes … @mgx áno rozdiel je ze v zime nevyrabas a v lete máš blaho, ale presne o to ide. V zime to nepotrebujem.Odpoveď na príspevok od mgx:
@connor87 bezny solarny kolektor 2x1m stoji dnes … @mgx je to proste také reťazenie "logických" úvah..... "FVE do 2000e? Chcel by som to vidieť, zabudol si napísať ze svojpomocne." "Za také peniaze sa nedá zhotoviť 6 FVE panelov vrátane montážne. Takže nepíšte hlúposti." keď napíšeš presnú kalkuláciu nasleduje "logická otázka" "Ako je potom možné že 2 až 3 solárne kolektory stoja výrazne viac? 3500e s montážou. Čím je to?" Napíšeš presne čím to je (cena medi, cirkulacne cerpadlo, regulacia, nemrznuca kvapalina, expanzna nadrz, práca) A namiesto ospravedlnenia....sebareflexie.... prichádza opäť víťazoslávne a "logické" konštatovanie "presne o to ide. V zime to nepotrebujem."🤣 A Vy ho prikrmujete ...a prikrmujete.......😁Odpoveď na príspevok od eagleowl:
@mgx je to proste také reťazenie "logických" úvah… @eagleowl mne ide iba o to ze nebude tu písať hlúposti ze FVE je lepšie na ohrev vody. A nevýhody co písal na solar nie sú nevýhody. Poznám x domov a všetci majú na ohrev vody solar a nie FVE. Čím to asi bude...