Ahojte, hladam riesenie ako ochladit spajzu, jedna sa o miestnost cca 3.5m2 kde su samozrejme potraviny a mam tam aj mrazak ktory zenie teplotu v tychto dnoch aj do 28 stupnov. V obyvacke co je hned vedlajsia miestnost mam klimu kde ideme na cca 23 avsak nie je pustena nonstop.
Rozmyslal som nad ventilatorom ktory by hnal teply vzduch von, tam by som to ale musel riesit casovacom aby sa spustal automaticky ale zas ci to bude tak efektivne ako si myslim, to neviem.
Aktualne robime to ze na noc nechame dvere do spajze otvorene a nech klimatizovany vzduch zbehne aj do spajze. Okno mame vtedy v spajzi zatvorene.
Riesil niekto podobny problem?
@zita19 to nechcem robit kedze som tam s nim pocital a je tam tak povediac vstavany. V kazdom pripade mame tam ulzoene len suche potraviny a konzervy takze vazny problem to nie je.. ale riesenie by bolo fajn
@jaakovac aj 50l musí tú malú miestnosť vykúriť,je to tepelné čerpadlo, ja mám asi 7m2 a 200l chladničku , ale špajza nemá žiadnu izoláciu na spodu je pri obvodovom múre v rohu, malé okno v noci otvorené ,tu je ráno niekedy len +5st , nikdy sú nie tropické noci a je tam najviac 20 st, v zime pri veľkej zime musím pootvoriť dvere , chladnička ide len od +15
@jaakovac nemôžeš teplo z mrazničky odvádzať vonku? pokiaľ je vonku chladnejšie, ak je vstavaný nie je s tým problém,tento rok asi nebude tak horúci ako vlaňajší, chladiť ho klímou bude drahé , to radšej zrušiť mrazák, ja som ho mal len pokiaľ som mal vlastné mäso, teraz kúpiš často lacnejšie v bežných obchodoch
To bol moj zamer dat tam ventilator s casovacom, ked som to pocital tak na 150m3/h ventilator mi bude stacit pustit na cca 3-4 minuty uz mi len ostava odsledovat interval ako casto to bude potrebne a v podstate som si ani neni isty co tym dosiahnem kedze to mam viac menej hermeticky zatvorene, kedze na dverach su tesnenia.
Ja by som tam dal nejaky PC tichy ventilator co ide nonstop. Spotreba skoro nic.
Ak sa to da na casovac tak sice vzduch sa vymeni ale nestihne ochladit vsetko ostatne. Steny, potraviny atd...
@jaakovac to ako že by si chcel tlačiť 150m3/h vzduchu zo špajze von z domu???
za prvé toľko koľko vzduchu vytlačíš z domu von presne toľko ho musíš z vonku priviesť dnu....teda ak bude vonku tridsať tak budeš z domu tlačiť nejakých 26°C von a za to si potiahneš dnu 30°....
@eagleowl hovorim ze by casovac isiel len 3-4 minuty a z vonku teply vzduch nemas ako dostat zamysli sa nad tym, takze jediny vzduch ktory tam dostanem je vzduch ochladeny s klimatizacie.
@turbot otazka je co je efektivnejsie, pustit ventilator s velkym vykonom na par minut v cykloch alebo mat nonstop pusteny maly ventilator. Urcite by musel byt ventilator co najvyssie aby to bolo aj efektivne.
@zita19 kedze mrazak je zabudovany alternativa by bola ako keby ohranicit priestor mrazaku kde by bola vytvorena ako keby samostatna miestnost ktora by mala privod a odvod tepleho vzduchu a takto oddelit mrazak od spajze. S tym teda ze predne dvierka mrazaku by boli volne dostupne
@jaakovac jáááj....tak že za tri minúty 7,5m3 vzduchu z baráku von....a namiesto toho vzduchu ostane v dome vákum 😄
(Jedine ak si myslel že ten vzduch budeš tlačiť z jednej miestnosti do druhej.....ale to si nenapísal )
@jaakovac no uzavri mrazak do kumbalu a budes riesit, ze sa prehrieva. Je lauter jedno ci budes odsavat vzduch z celej spajze, teda prisavat do nej chladnejsi vzduch z ostatnych priestorov, alebo budes ten vzduch odsavat z kumbalu pre mrazak a aj tak budes dosavat vzduch do spajze.
Ked tam mas len suche potraviny a konzervy a nedrzis tam zemiaky, tak zbytocne riesis ventilator. Staci ti spravit dieru niekde pri strope, cez ktoru bude odchadzat teply vzduch a dole v dverach spravit vetraciu mriezku. Fyzika sa o vsetko postara bez toho aby si plytval elektrickou energiou.
@jaakovac tusim zmeriam teplotu v nasej spajzi 🙂. Je tam vacsie okno a zapadna stena, ktora sa v lete vyhreje aj na 45 stupnov 🙂. Tiez mame v spajzi dost velku mraznicku aj mikrovlnku.. fakt je tam teplo... ale je to len par tyzdnov do roka, zvysok je tam uplne normalne, takze to vobec neriesime 🙂. Dokonca ked sa viac ochladi, tak okno zatvarame, pretoze nam potom popod dvere ide dost studeny vzduch 🙂.
@jaakovac ak by si ho chcel dať do samostatného priestoru musí sa kontrolovať teplota vstupného vzduchu, lebo kompresor potrebuje mazanie, to sa robí pridaním oleja do chladiacej zmesi a teplota nesmie klesnúť pod +15, stuhne zmes a vypne kompresor vyhodí chybu alebo použiť iný typ
@jaakovac jasne 🤣 a vo vnutri ti vznikne podtlak jak svina nie? 🤣🤣 ty si to predstavujes ako hurvinek valku…
Akonahle vzduch vytlacaa von to iste mnozstvo vzduchu sa snazi cez netesnosti v celom dome natlacit dnu….
Akonahle vyplujes v lete extra rychlo obrovske mnozstvo vzduchu von tak zabudni na to ze dnu sa bude dostavat vzduch len cez klimu 🤣🙈🙈
@jaakovac existuje iba jedno koncepčné riešenie. Je úplne jedno, či vyfúkneš vdzuch pomaly, alebo vyfúkneš rýchlo, ten vzduch musí pritiecť zvonku.. Ak je vonku 35 a ty vyfúkneš von z komory vzduch 28°C, tak síce natečie do komory tvoj interiérový vzduch , ale do domu príde zvonka vzduch s teplotou 35°C. Čo si tým vyriešil? Úplné hov.... Lepšie dosiahneš tým, že do komory necháš otvorené dvere a teploty sa vyrovnajú. Navyše nebudeš do domu púšťať ďaľší prehriaty vzduch zvonku. Ak nechceš prehievať vzduch v uzavretej komore, tak ho nesmieš kúriť.. T.j. mrazák presťahuj inam. Alebo si urob z celej komory uzavretú izolovanú chladiacu miestnoť s kompresorom vonku a výparníkom vovnútri, ako to majú gastroprevádzky. To je síce extrémne riešenie, ale jediné koncepčné.. Zmier sa s prehriatym vzduchom, alebo presťahuj mrazák..
@zicher
Zaujímavé, že na tvoju úvahu si dostal palce hore.
Keď som ja napísal, že ak je možnosť (a tá zvyčajne býva) tam dostať bojler s tepelným čerpadlom, kľudne len pre kuchyňu, tak akoby som vyzval Satana...
Pritom ten bojler by to teplo z mrazáku odobrali a relatívne lacno a efektívne ho premenil na teplú vodu.
Podaktorí to majú takto riešené...
Klimatizovaná špajza, kde sa to funkčne využije na ten ohrev vody...
@frantisekca ja to chápem, ved v podstate ide o to, ako sa zbaviť pebytočného tepla s čo najmenšími nákladmi.. kedže tepelné čerpadlo spotrebuje len asi tretinu z vyprodukovanej energie, jedná sa o celkom efektívny spôsob chladenia.. Ideálne by bolo rovno chladič mrazáku pustiť do výmenníkového hada v bojleri a nepotrebuješ ani tepelné čerpadlo.. a bolo by to celkom ľahko zrealizovateľné a energeticky abosolútne najekonomickejšie riešenie.. Len by to chcelo šikovného kutila. 😄
@frantisekca nuz klimatizovany sklad potravin maju bezne gastronomicke prevadzky, akurat, ze zbytkovym teplom nevyhrievaju vodu na umyvanie riadu, ale zas az taku genialnu myslienku si neponukol. Klimatizovanu komoru ma uz asi 15 rokov nas kamarat, len ten na to myslel uz v projekte, ta komora je izolovana a celorocne sa v nej udrzuje 10°C aby tam mohol skladovat domace sunky a klobasy
@jaakovac ty chces za par minut vysat vzduch… to logicky vytvori podtlak(ak by si rozmyslal nad tym co pises doplo by ti to aj samemu) a to tvoje riesenie je proste vrcholna chobotina…
Ty vytlacis mierne teply vzduch von a vysledok bude len to ze podtlak ktory vytvoris vytlacanim vzduchu von ti nasaje este horucejsi vonkajsi vzduch dnu 🤣🙈
Peckove riesenie 👌👍