Cena inštalácie tepelného čerpadla?

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, chcem sa opýtať koľko ste platili za montáž tepelného čerpadla a pripojenie na existujuci system, lebo ja neviem ci sa tie firmy uz nahodou nezblaznili, ale mam pocit ze skusaju, co zakaznik vydrzi a hlavne kolko zaplati. Dal som si nacenovat cerpadlo v hodnote asi 6500 eur a skoro ma prekotilo ked si za instalaciu - podotykam monobloku co je total primitivne a netreba na to ani chladniarenskeho technika 3500 - 4000 eur ??? Akoze aj keby material stal 1000 - 1500 eur co urcite nestoji (zato do rozpoctu si daju nezmyselne ceny), nieje predsa mozne si zobrat 2000 eur za pracu, na ktoru netreba displom z jadroveho inzinierstva. Akoze natahat par metrov potrubia a napojit na existujuci system je kolko robota, pol dna, den??? Ked to robia dvaja ludia to co za prijmy maju? Trochu neseriozne mi to pride. Za prve uz zarobia na cerpadle samotnom, kedze montuju len to, co predavaju no a potom osklbu ludi pri napojeni. Adekvatna cena podla mna aj s materialom pre napojenie by bola do 1500 eur max. Je to svinsky business lebo napojit sam si to nemozete, lebo vam nedaju zaruku a takto vlastne prinutia ludi si to instalovat u nich za nezmyselne ceny. Co si o tom myslite ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

Tu sa pozrite ako "narocne" je namontovat monoblo…
@dzankamizu Akože video pobavilo, je také jednoduché. Niesom nijaký odborník ale už tak od oka v ňom pár vecí chýbalo, ktoré by sa zišli. Napríklad expanzná nádoba, poistný ventil, filter nečistôt, uzatváracie armatúry, dopúšťanie vody do systému, nastavenie regulácie, ak by trebalo akumulačku tak kam ju a ako zapojiť. Také novinárske video.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@dzankamizu uz tu "nevyplakavaj" a namontuj si to…
@rkorba naco komentujes, ked nemas k tomu co povedat? Ja tu nevyplakavam, ide o to ze uz vsetkym preplo a nevedia co pytat. Povedal som ti dovody preco si to nechcem instalovat sam, myslim ze su dostatocne. Ja mam ponuku aj na 1500 eur, ale chcel som poukazat na to, aby ludia neboli blbi a neplatili nezmyselne ceny. A po druhe som chcel poukazat ako firmy odrbavaju. Sa potom mozme cudovat, ze sme v takej riti, akej sme. Ty si ale frajer a si vies vsetko spravit sam, tak ti gratulujem. Drviva vacsina take stastie nema.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@dzankamizu Akože video pobavilo, je také jednodu…
@toky1 tak hej, ale zrejme rataju ze to uz vacsina ludi ma v existujucom systeme a iba odpoji stary zdroj tepla a da novy. Ale jasne, je to dost zjednodusene, ale ano, fungovalo by to aj takto :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@megdesign skusim im napisat, ale nevadi ze tam n…
@dzankamizu a aké že to chceš tepelné čerpadlo?
Odpovedať
aku funkciu má akumulačna nadoba? Akumulačná nádoba v systéme s tepelným čerpadlom môže plniť niekoľko ďalších funkcií: Stabilizácia Prevádzky: Akumulačná nádoba môže pomôcť vyrovnávať náhle zmeny v produkcii alebo spotrebe tepla. Napríklad, ak je tepelné čerpadlo schopné získať teplá len občas (napríklad z solárnych kolektorov alebo v noci), akumulačná nádoba môže uchovávať teplo a postupne ho odovzdávať do systému vykurovania, čím stabilizuje prevádzku. Optimalizácia Výkonu Čerpadla: Tepelné čerpadlá majú obvykle optimálny výkonový rozsah. Akumulačná nádoba môže slúžiť ako medzistupňový zásobník, umožňujúci tepelnému čerpadlu pracovať v optimálnych podmienkach, keď je k dispozícii teplo, a neskôr dodávať teplo, keď je to potrebné, čím sa zvyšuje efektívnosť systému. Úprava Teploty: Akumulačné nádoby sú často schopné udržiavať teplotu na dlhšiu dobu. To znamená, že môžu fungovať ako záložný zásobník tepla aj v prípade výpadku zdroja tepla alebo čerpadla. Zníženie Počtu Spustení Čerpadla: Akumulačná nádoba môže pomôcť minimalizovať časté spúšťanie a zastavovanie tepelného čerpadla, čo môže byť energeticky náročné. Nádoba môže fungovať ako medzistupňový zásobník, do ktorého sa teplo ukladá a postupne odovzdáva, čo znižuje počet cyklov spúšťania čerpadla. Celkovo vzaté, akumulačná nádoba je užitočným prvkom v systéme s tepelným čerpadlom, ktorý môže prispieť k efektívnosti, stabilite a spoľahlivosti systému. môže tepelné čerpadlo pracovať bez akumulačnej nádoby? Áno, tepelné čerpadlo môže pracovať bez akumulačnej nádoby, ale prítomnosť alebo neprítomnosť akumulačnej nádoby závisí od konkrétneho dizajnu a požiadaviek systému. Existujú systémy s tepelným čerpadlom, ktoré nemajú akumulačné nádoby a priamo dodávajú teplo do systému vykurovania alebo ohrevu vody, keď je to potrebné. V niektorých prípadoch je však pridaná akumulačná nádoba výhodná z dôvodov, ktoré som opísal v predchádzajúcej odpovedi. Táto nádoba môže slúžiť na uchovávanie prebytočného tepla, ktoré tepelné čerpadlo získa, a potom ho postupne odovzdávať do systému vykurovania alebo ohrevu vody vtedy, keď nie je k dispozícii dostatok tepelné energie. Bez akumulačnej nádoby bude systém pracovať na báze priamej dodávky tepla vtedy, keď je požadovaný, ale to môže spôsobiť častejšie spúšťanie a zastavovanie tepelného čerpadla, čo môže ovplyvniť jeho efektívnosť a životnosť. Je dôležité, aby návrh a konfigurácia tepelného čerpadla boli prispôsobené konkrétnym potrebám a podmienkam danej aplikácie, a odborník by mal zvážiť, či je prítomnosť akumulačnej nádoby vhodná pre konkrétny systém.
Odpovedať
Tepelné čerpadlá môžu byť k dispozícii v dvoch hlavných konfiguráciách: monoblok a split. Obe tieto konfigurácie môžu byť použité s alebo bez akumulačnej nádoby, a vo väčšine prípadov závisí od konkrétnych požiadaviek a podmienok danej aplikácie. Tu sú informácie o každej z týchto konfigurácií: Monoblok tepelné čerpadlo: V monoblokovej konfigurácii sú všetky hlavné komponenty (kompresor, výparník, kondenzátor) umiestnené v jednom celku. Monoblok môže byť jednoduchší na inštaláciu, pretože je jednotným celkom. Môže byť použitý s alebo bez akumulačnej nádoby podľa konkrétnych potrieb a preferencií. Split tepelné čerpadlo: V split konfigurácii sú jednotlivé komponenty tepelného čerpadla umiestnené oddelene. Výparník môže byť umiestnený v interiéri budovy, zatiaľ čo kompresor a kondenzátor sú umiestnené vonku. Split tepelné čerpadlo môže byť vhodnejšie pre niektoré aplikácie, pretože umožňuje flexibilnejšiu inštaláciu. Podobne ako monoblok, split tepelné čerpadlo môže byť použité s alebo bez akumulačnej nádoby. V zásade môže monoblok alebo split tepelné čerpadlo fungovať bez akumulačnej nádoby, ak je takýto dizajn aplikácie vhodný pre daný scenár. Rozhodnutie o použití akumulačnej nádoby závisí od konkrétnych potrieb ohrevu, efektívnosti, stability systému a ďalších faktorov. Pri navrhovaní a inštalácii systému by mal byť zapojený odborník, ktorý dokáže správne zhodnotiť požiadavky danej aplikácie.
Odpovedať
@dzankamizu 2 strany vyplakavania a miesenia toho isteho dokolecka. Je kapitalizmus, volna cenotvorba. Nieco je predrazene, nieco nie je, nikto ti nedal pistol ku hlave, aby si akceptoval prvu ponuku. Rovnako vyssia cena moze a nemusi byt vyssia kvalita. Daj si spravit viac ponuk, dobre si prestuduj, co je v cene, rozhodni sa a vybavene. Ak si vies spravit sam a usetris 4K + dalsie prachy na dovoze z IT, ci kolko, tak si sprav a na celu zaruku sa mozes vykaslat. Okrem ineho, veci zvycajne zaruku vydrzia. Tiez treba pocitat s tym, ze potom nebudes mat cloveka na telefone 24.12, ak sa nieco pokazi a mozno vobec nezozenies servisaka na to. Jedna vec je TC namontovat, druha opravit. Akurat si neodpustim komentar k tomu beznemu nesvaru, ako sa ludia rozculuju nad kalkulaciami a pocitaju ceny stylom: material 1000, musi to stihnut za 10 hodin @30€, takze cena ma byt 1300€. Ked pyta 2k, je to nenazranec, co ide kupovat dalsie Ferrari. Tak vazeni, skuste si otvorit firmu s aspon 10 ludmi a potom uvidite, ake naklady ma prevadzka takej firmy, aby nebola stratova. To nie je lacny jozko one man show SZCO, ktory sa v horsom pripade pri prvej reklamacii alebo poruche zatajuje a nezdviha tel. Ja som tiez asi trochu preplatil instalaciu TC, ale zrovna toto je vec, kde ma pre mna velku hodnutu, ze ked kurenie nepojde 24.12, tak mam kde zavolat a servisak pride... Ak tam ten servisak uz nebude pracovat, tak pride iny. Vela veci si robim sam, ale toto som si dal komplet spravit u vacsej firmy, nie najlacnejsieho Jozka, ani som neuvazoval robit to sam. Kazdy ma na vyber, kde si co kupi a da spravit. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@dzankamizu a aké že to chceš tepelné čerpadlo?
@megdesign Samsung EHS Mono HT Quiet
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

Tepelné čerpadlá môžu byť k dispozícii v dvoch hl…
@marko337 Dik za pekne zhrnutie. Mas pravdu, akumulacka moze mat vyznam, hlavne v systemoch so solarmi a ohrevom TUV. Ja mam nizkoteplotne radiatory, teplota vody 45C, max. 55C v extremnych podmienkach. Cerpadlo som schvalne nepredimenzoval aby to nemalo maximalny vykon 3.5KW pri 7C a pod. Cize tu akumulacka nebude mat velky vyznam. Doteraz som kuril klimou a uplne vpohode, aj by som to nechal ale otravuje ma hluk z ventilatorov a nerovnomerna teplota v miestostiach, preto chcem ist do TC.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@marko337 Dik za pekne zhrnutie. Mas pravdu, akum…
@dzankamizu aky vykon má samsung?má regulovaný výkon?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zefe:

@dzankamizu 2 strany vyplakavania a miesenia toho…
@zefe Presne tak. Ale ja nevyplakavam, samozrejme ze som si dal spravit 5 cenovych ponuk a niektore boli uplne ustrelene a este aj s mensou vybavou. Na toto som chcel poukazat, to je cele. Drviva vacsina ludi sa zial v tomto vobec nevyzna a akceptuju cokolvek. Ja mam to stastie, ze o tom nieco viem a viem si to spocitat a aj odhadnut adekvatny zisk. To, ze oni skusaju oblbnut ludi nezmyselnymi cenami je proste fakt. Preto o tom treba hovorit. Nema to nic s vyplakavanim. 2 strany su tu kolit tomu, ze som odpovedal ludom. To sa patri nie ? Keby neboli dotacie viazane na instalaciu danou firmou a poskytli mi zaruku, tak si to namontujem sam, ale to riziko sa mi proste neoplati cize si proste nuteny to zobrat od danej firmy a od danej firmy si to dat aj nainstalovat, lebo ina ti to nespravi. S tym servisom mas pravdu, ja to tiez nejdem dat robit u Jozka, ale serioznej firmy a cuduj sa svete, rozdiel v cene je 25%. Pre mna ma velku hodnotu aj zarucna doba, jedna firma ti da napr. 3 roky a druha 5 rokov, samozrejme ak to instaluju oni a pri pravidelnom servise co je OK, ale to je tiez velky rozdiel. Prve 2 - 3 roky sa ti nepokazi nic vacsinou... Kolko si dal za instalaciu ak to nieje tajne ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@dzankamizu aky vykon má samsung?má regulovaný vý…
@marko337 8KW do -25C (COP 1.87 pri -25C a 45C vode). Ano, je to HT cerpadlo a invertor samozrejme.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Akumulačka má aj iný význam. Ono, docela zásadný vplyv na účinnosť TC má aj ∆ (delta) teploty. Tá byva zvyčajne okolo 5-6 °C. Že zostava funguje aj bez nej? Môže byť u niekoho. Otázkou je, že aká účinnosť sa dosahuje bez nej a aká by bola s ňou. Ale to je o dobrom návrhu.
Odpovedať
Akumulačku určite ak sa ráta aj s využitím TČ na chladenie v lete. To mi svojho času vravel ktosi z Vaillantu. Priznám sa, že už si nepamätám zdôvodnenie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zefe:

@dzankamizu 2 strany vyplakavania a miesenia toho…
@zefe Uz len doplnim, ze aj chladiarom sa clovek moze stat, ked chce. Mame v dedine chlapa, co je v tom doma. Ziadna extra trieda, ale vie vsetko potrebne, neodflakne robotu. Zdvihne telefon aj v sobotu vecer, nie je drahy a vsetkym v okoli zapajal klimy a tepelka. Podla mna sa ma dobre a aj jemu pomozu ini, ked treba. Takze kazdeho volba, ten priestor tu je.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@zefe Uz len doplnim, ze aj chladiarom sa clovek …
@kejsix Urcite, nevravim ze aj "one man show" nemoze spravit dobru robotu a poskytnut dobry servis, niekedy aj lepsi, kedze robi meno sam sebe... dost pravdepodobne aj za lepsiu cenu ako velka firma s rezijnymi nakladmi niekde inde... Ale treba aby boli na neho referencie a pri kritickych systemoch tu je vzdy problem, ak pojde na mesiac niekam na dovolenku/do nemocnice... a nema partaka...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@zefe Presne tak. Ale ja nevyplakavam, samozrejme…
@dzankamizu neviem ti povedat cenu za instalaciu samotneho TC, lebo mne robili kompletku v novostavbe, musel by som hladat faktury, ci tam je vobec nejaka samostatna polozka. A mam TC zem-voda, takze aj tak irelevantne. Kazdopadne bola to palba, kurenie klimou je urcite radovo lacnejsie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zefe:

@kejsix Urcite, nevravim ze aj "one man show" nem…
@zefe Nemyslel som to ako protiklad k srocke, ale ze ked sa niekomu zda byt draho, moze sa to naucit robit a brat tie velke peniaze tiez🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@zefe Nemyslel som to ako protiklad k srocke, ale…
@kejsix 🤣 Ja uz tiez presne viem, na co sa rekvalifikujem, ked ma omrzi aktualna profesia. Lestene/pancierove betony. 😁 Toto je suverenne najdrahsia robota, co mi niekto niekedy robil. A este som sa musel doprosovat, lebo malo m2, nehovoriac o biednej kvalite.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zefe:

@dzankamizu neviem ti povedat cenu za instalaciu …
@zefe ... a teraz už len čakať do 80-tky, kedy sa Ti tá ivestícia (aspoň) vráti... 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zefe ... a teraz už len čakať do 80-tky, kedy sa…
@frantisekca Ano, no to uvidim :) ∆T ratam 10C, ale to zalezi od vela faktorov - rychlost cerpadla, plocha radiatorov, vonkajsia/vnutorna teplot a pod. Ja ratam spad na 45/35 tak uvidime co to da. Podla mojho testu na tejto teplote moje radiatory stihaju do asi -5C vykurit na 23C. Malokedy tu je nad -5 a ak aj chvilu bude, docasne dam krivku na 55/45 a malo by to byt OK, ten nizsi COP nejako prezijem tych par dni :) Navyse, to sa da dorobit kedykolvek. Ja to chcem cisto na kurenie. A v tejto dobe globalneho oteplovania je zbytocne investovat to prehnanych vykonov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Akumulačku určite ak sa ráta aj s využitím TČ na …
@toky1 V lete si to viem dost dobre predstavit ked akumuluje ladovu vodu v nocnych hodinach pre tych, co maju podlahovku. Ale ja mam radiatory, cize tema chladenia je bezpredmetna koli kondenzu a na chladenie mam klimu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zefe:

@dzankamizu neviem ti povedat cenu za instalaciu …
@zefe ja som minuly rok dal nainstalovat 2 klimy a kuril som s tym celu zimu a uplne do pohodky. Jednu som uz mal, a druhu som dal drahsiu Toshibu, dokopy 10KW ale pri tychto zimach isli na 1/3 vykon v priemere. Pri vyuctovani mi vracali 1500 eur. Takze urcite, je to lacne kurenie a pomelne nizke zriadovacie naklady ked si da clovek nejaku cinu. Lenze, ten komfort je uplne inde ako pri centralnom kureni. Za prve, hluk z ventilatorov je otravny a v mrazoch je to celkom hukot, plus to prudenie vzduchu je neefektivne. Pri vnutorenej jednotke tropy a v dalsich izbach menej a menej stupnov. Ten rozdiel je mozno tak 2 - 3 stupne ale je to proste citit ked ides z izby do izby. Plus to viri prach. Cize klima fajn, ale ma to daleko k dokonalosti. A preto teraz chcem to cerpadlo. Kopa ludi tomu neveri ze je to predrazena blbost, len im chybaju znalosti z termodynamiky a proste sa toho boja. Samozrejme ak niekto pyta za montaz pomaly tolko, kolko za cerpadlo tam uz treba zpozorniet.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zefe ... a teraz už len čakať do 80-tky, kedy sa…
@petersd Pri mojich vypoctoch a aktualnych klimatickych podmienkach a tepelnej strate domu sa investicia vrati do 3 rokov pri vyuziti dotacie, a potom to len zaraba. Zaruka na cerpadlo je 5 rokov, takze keby aj hned sa to rosype po 5 rokoch tak uz to mas splatene. Samozrejme vzdy zalezi aky mas zdroj energie, velkost domu, tepelne straty a pod. Vsetko treba zvazit. Ja vsak odhadujem zivotnost cerpadla na 10 - 15 rokov. Pocas tej doby vyrobca posktytuje nahradne diely cize aj ked sa ti daco pokasle, tak to vies opravit a ides dalej. A treba si uvedomit ze ceny elektriny pojdu len a len vysie, cize cerpadlo bude stale vyhodnejsie. Napr. v CR teraz maju zhruba 2x vysie (Slovensko to caka tiez, este sice nie tento rok ale ten dalsi to moze byt masaker) ceny a keby mam dom v CR tak rocne zaplatim 3000 eur za elektriku naviac ak by som nemal klimu alebo TC.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zefe ... a teraz už len čakať do 80-tky, kedy sa…
@petersd Navratnost niekde v dalekej buducnosti som neriesil, ani neriesim. Okrem toho tam vstupuje tolko neznamych faktorov, ze to nespocita vopred ani AI. 😁 System je aky je kvoli komfortu, za svoj zivot som vyskusal vsetky druhy kurenia a chladenia...bolo to cisto racionalne rozhodnutie po niekolkych mesiacoch kombinovania ako to najlepsie spravit. Niekto si kupi auto za 100+k, ktore ma po vyjdeni z predajne cenu hned -20%, niekto nakupi pozlatene baterie, niekto niekto si priplati za komfortne kurenie a chladenie. Nic z toho nie je o navratnosti a kazdy mame ine priority. @dzankamizu - to mi nemusis vysvetlovat, okrem podlahovky mam aj stropne chladenie, takze mi nic nefuka a nehuci ani v lete 😉 Ani ziadna kysna pri dome mi nehuci. 😁
Odpovedať
Kto riesi navratnost, dom nie je nic pre neho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zefe:

@petersd Navratnost niekde v dalekej buducnosti s…
@zefe tak zem-voda je ine kafe, ale na moj mini pozemok nehrozi :) Keby staviam novy dom, tak to tiez tak poriesim. Dnes uz robia niektore cerpadla vzduch-voda tak tiche, ze to konkuruje tym plynovym bojlerom co maju v UK :) Vies, ked nekupis cinsku hrcu co odhlucnenie nevidela ani z rychlika, tak je to vpohode. Ja som minuly rok kuril 5.3KW klimou Midea Blanc a to teda neni najtichsia jednotka a kupodivu, to nebolo take zle ked som ju dal dolu na zem. Vlastne v dome ju nepocujem a vonku tiez dopohody. Ked som ju mal na stene to bola ina kava, vibracie vsade :) @kejsix, pockaj ked bude elektrina 10x drahsia ako teraz, kazdy bude chciet cerpadlo :) Sice ked to pojde takto dalej, tak zachvilu nebudeme musiet ani kurit.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@zefe tak zem-voda je ine kafe, ale na moj mini p…
@dzankamizu som v pohode, 80% spotreby elektriny sa mi koti na streche :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@zefe tak zem-voda je ine kafe, ale na moj mini p…
@dzankamizu Staci dat vrt a nepotrebujes ziadny pozemok na zem-voda. A mne vadi aj hluk vonku. Nekupoval som pozemok na tichom mieste, aby mi von hucala nejaka kysna od klimy alebo TC. Moze byt ticha ako chce ked je nova, rad ju uvidim/popocuvam o 10 rokov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dzankamizu:

@toky1 jojo dik, a to bol monoblock ? Tie maju by…
@dzankamizu V Cenkrose je cena montáže monoblokového TČ pre podlahové vykurovanie s možnosťou chladenia a ohrevom TUV výkonového stupňa 6kW 1927eur - v cene montážneho materiálu sú započítané aj náklady na Cu potrubie, kaučuk, fitingy, armatúry a zabezpečovacie zariadenia. Splitové TČ 4-16kW je cena za montáž 2030eur, v ktorej sú započítané aj náklady na: a) uzatváracie a bezpečnostné armatúry, b) pripojovacie tvarovky, c) prepojenie tepelných čerpadiel, nádrží a zásobníkov so sekundárnymi rozvodmi, d) potrubie primárnych okruhov, e) prestupové manžety pre potych okruhov, f) autorizované uvedenie do prevádzky, g) ochrana potrubí primárnych okruhov. To sú ceny v oficiálnom cenníkovom programe. Toho sa ale samozrejme firmy môžu a nemusia držať, je to len na nich.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?