Bojler, vymena anody

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ako casto menite horcikovu anodu v bojleri ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@abocinm nebudem komentovat kvalitu servisnych prehliadok inych ludi, v zozname Baxi tento servisny ukon je. Ak platis za prehliadku, vyzaduj ho. Na druhej strane, mama ma vo Tatranskej Lomnici kotol Geminox a tam je anoda este stale povodna. Tzn. v tomto regione sa kludne nemusi anoda menit aj 10 rokov. Velmi jemne z nej ubuda - ale voda tam ma kvalitu destilovanej Postup ti pisat nebudem, vyhradene technicke zariadenie v ktorom sa nemas co hrabat. Ak nie si servisak, ale to by si sa nepytal 🙂.
Odpovedať
@abocinm ešte je tam expanzka, tak treba odpustiť teplú vodu.
Odpovedať
@mgx myslím, že anóda slúži na zabránenie korózie kotla a jej funkcia nesúvisí s tvrdosťou vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 chemizmus vody (a jej tvdost) ma vplyv na rychlost ubytku obetovanej anody. Samozrejme, najvacsi plyv ma mnozstvo ohriatej vody a jej teplota.
Odpovedať
@mgx pri buducej prehliadke mrknem na to dik za radu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte.Chcem sa spýtať,či máte niekto skúsenosti s náhradou horxikovej anody titanovou?Mala by mať podstatne dlhšiu životnosť a je aktívna.Vraj rieši aj pachuť "bojlerovej" vody.Nie,že by sme ju pili... 😉 https://allegro.sk/ponuka/titanova-an...
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel714 dlhorocne sa pouziva Correx MP (cena je kus vyssia, cca 150e). Dolezite aby tam bol dobry napajaci zdroj s kontrolou. To myslim ze ten tvoj typ nema. Ale fungovat by malo. https://www.dielynakotly.sk/drazice-a...
Odpovedať
máte vy starosti ja tam nemám okrem špirály a termostatu nič iné a funguje už viac ako 20r bez závad akurát netreba ohrievať na vysokú teplotu, mne to dohrieva stále ked sa nariedi studenou a nemám žiadne zdravotné problémy pre vodu v bojleri je smalt a na ňom tenká vrstva kameňa , tak isto na špirále išlo to zotrieť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

máte vy starosti ja tam nemám okrem špirály a ter…
@duzu Tak ono záleží aj na akú teplotu zohrievas vodu a aká je na vstupe ta voda.Je to veľmi individuálne.Bodaj by som nemal problémy ako ty nemáš ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@marcel714 dlhorocne sa pouziva Correx MP (cena j…
@mgx A aký rozdiel je v tých zdrojoch?Nejak mi to uniká? Ja by som tam supol aj horcik,ale mam nad bojlerom asi 15cm miesto :-( Takže funguje to bez akýchkoľvek problémov?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcel714:

@duzu Tak ono záleží aj na akú teplotu zohrievas …
@marcel714 zohrievam na 40-45 a len 80l pre dvoch , mám špirálu priamo vo vode nie v rúrke, legionela nehrozí lebo sa voda stále točí , vznikám len v stojatej vode aspoň 3 dni preto je to najčastejšie v hoteloch, v španielsku sa ohreje na 38 aj bez ohrevu
Odpovedať
Profilova fotka
@marcek714 su aj spekackove anody, presne pre tieto pripady. https://www.dielynakotly.sk/drazice-a... Kvalitny zdroj vazi viac, ma oddelovacie trafo, niekedy aj diagnostiku stavu anody (ked nenameria spravne hodnoty, vypne sa alebo oznami chybu). S polskymi anodami skusenosti nemam, lebo nemam chut riskovat zariadenie za radovo 1000e s polskou anodou, ktora je prebalena z ciny. S correxom dlhodobo problemy nie su. Rovnako ako so slovenskymi termostatmi, napr. Drazice zacali posledne roky montovat cinske lebo su o par euro lacnejsie a teraz su problemy s termostatmi.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@marcel714 dlhorocne sa pouziva Correx MP (cena j…
@mgx Mas ten correx nahodeny a si s tym spoko? Uvazujem nad tym, zas taka palka to nie je, kedze nahradne anody tiez nenajdem rano pred dverami a plus je s tym drbacka, co stoji cas. Inak to je "one-size-fits-all"? Lebo vsade vidim pre DZD len jeden typ a ziadny compatibility list som nenasiel ani po dlhsom snazeni. Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix - dolezite asi je, aku velku nadobu mas. Correx vyraba firma Magontec, konkretne pre bezne domace srandy sa pouziva rada MP, typ podla objemu nadrze. https://magontec.com/ To co si nasiel na drazice je verzia do 300L. Su ale aj vacsie , pripadne su aj typy s vacsim prudom (50mA->180mA). Correx mam doma si 5r, predtym 15r klasicka horcikova "spekacka". Voda klasicky polotvrda, pri beznej som kontroloval anodu co 2r a vymienal vacsinou po 4r (mozno by vydrzala 5-6). U mna bez problemov, musi sa zapojit do zasuvky alebo mimo HDO.
Odpovedať

@kejsix - dolezite asi je, aku velku nadobu mas. …
@mgx Vosiel sa len 200L OKC/NTR HP. Kedze anoda je zhora a vymennik je len dole, tak by to malo logicky pasovat v pohode. HDO nemam, bud hrejem plynom alebo patronou z BELu. Ale samozrejme chapem, ze to musi byt pod stavu 24/7. Podla navodu sa vlastne da obcasnym premeranim zistit stav kondicie zasobnika ako takeho, to mi pride tiez vcelku uzitocne. Ja mam na vstupe katex, takze voda tvrda neni. Skor jej celkova chemia sposobuje vyzieranie anody. Pospojenie mam poctive.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix doma mam Dražice OKC 300 NTR/HP, takze to bude pasovat urcite. Correx mal redukcie na G3/4, G1 a G1 1/4. Urcite to namontujes.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?