Aplikácia na evidenciu a vyhodnocovanie spotreby energií

Zdarec, kolegovia. Máte, resp. využívate nejakú aplikáciu v smartfone či PC (prípadne oboje) na zapisovanie spotreby energií a ich vyhodnocovanie? Mne by sa páčila nejaká taká, ktorá vie vyhodnotiť aj za určité obdobie prípadne porovnať s rovnakým obdobím v inom roku. A to včítanie cien atď. Nemyslím primárne nejaký excelovský dokument - skôr niečo obslužne prijatelnejšie. Chápete - odpíšem si do appky v smartfone aktuálnu hodnotu z elektromeru a viem hneď zistiť koľko elektrickej energie som spotreboval od poslednej udanej hodnoty, za koľko peňazí, zistiť, že za rovnaké obdobie v minulom roku som minul viac o... resp. menej o... atď. Dík.
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od toky1:

Zdarec, kolegovia. Máte, resp. využívate nejakú a…
@toky1 V telefóne používam apku ECAS - v princípe je to len trošku šikovnejší Excel, ale pri ako tak pravidelnom odčítavaní meračov mi dáva požadované info.
Odpovedať

@toky1 spravil som si presne také v exceli. Porovnava mesiac voči mesiacu v rámci roka aj medzi rokmi. Spotrebu kWh, eur. Plne na to postačuje excel ...
Odpovedať

@toky1 stiahol som apk meters reading. Cenu to neprepocitava, ale vhodne zobrazuje jednotlive spotreby za urcene obdobie
Odpovedať
Ahoj, myslis nieco taketo? https://play.google.com/store/search?...
Odpovedať
Iste tu nájdeš odporúčania na softvér. Ja mám XLS tabuľku, dopĺňam si tam po ročnom zúčtovaní ceny a mesačne spotrebu a mám graf ohľadne spotreby a ohľadne nákladov. V podstate každý rok je spotreba rovnaká, zmeny boli viditeľné po prechode n akúrenie tepelným čerpadlom vzduch vzduch (po našom klíma). Záleží ako chceš tie informácie zužitkovať. Aj veľa detailných infomácií je zbytočných, napríklad v nedeľu pred mesiacom sa pieklo v rúre dve hodiny a žena v pondelok večer podľa spotreby žehlila....
Odpovedať

@toky1 všetko čo požaduješ je v energetickom portáli, nie je tam porovnanie cien to žiaľ nikto z nás nezmení nie si doma stále? spotrebu si môžeš sám kontrolovať stačí si zapisovať údaje napr. mesačne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@toky1 všetko čo požaduješ je v energetickom port…
@duzu Presne tak, ak ti dajú taký merač. Ja mám digitálny merač od roku 2019 a tieto dáta na diportali nemám.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zdenkonr:

@duzu Presne tak, ak ti dajú taký merač. Ja mám d…
@zdenkonr musel by si mať IMS , u nás menili všetkým kto má spotrebu vyššiu ako 4MWh/rok, odtiaľ berie údaje i dodávateľ, nemusí sa robiť odpočet, pre kontrolu dodávateľa ak by špatne meral na bežnom treba odfotiť stav, aspoň mesačne,nestačí to len zapisovať a dávať do excelu? a k čomu?budem šetriť ak som už spotreboval viac?
Odpovedať
Zapisujem si stavy elektromeru a plynomeru k 21. dňu v mesiaci - každý mesiac. Preto k takému divnému dňu lebo 21.decembra som sa nasťahoval do domu. Zapisujem si tie stavy v appke Evernote - v nej si zapisujem aj iné veci - pracovné atď. Pristihol som sa, že si furt na kalkulačke prepočítavam o koľko mám vyššiu či nižšiu spotrebu voči predchádzajúcemu mesiacu či rovnakému mesiacu v predchádzajúcom roku. Vzhľadom na paučálne sumy viem koľko kWh mám za mesiac predplatené a sem-tam si prepočítavam koľko ešte môžem minúť atď. Excel dokument je v mobile strašne kostrbato ovládaný, nechcem to preto mať v exceli. A zapisovať hodnoty do mobilu, ktorý mám stále pri sebe a potom ich prepisovať do excelu v PC mi príde hovadina. Preto mi príde appka v smartfone ako pohodlnejšia.
Odpovedať

@toky1 ako tu uz viaceri spomenuli, tak "len" excel a to hlavne pre to, ze ten si, narozdiel od appky, upravim ako chcem
Odpovedať

Zapisujem si stavy elektromeru a plynomeru k 21. …
@toky1 potom je asi vhodný EMON. Ukazuje percentuálny pokles/nárast od posledného odpočtu, mesačné/ročné hodnoty. Dá sa tam zapisovať plyn, voda, elektrika
Odpovedať

@toky1 a nemas uz novy elektromer? CTRL+C CTRL+V. https://www.diportal.sk/portal/#/vere...
Odpovedať
Článok sa načítava...

@toky1 kup si predradeny merac spotreby a nemusis nic odcitavat, zadavat... Len musim doplnit, ze mi jeden 1f po pretecenych 22MWh klakol, ale v lete cez neho tieklo i 10kW dlhodobo.
Odpovedať
ja pouzivam uz 3rok meters reading
Odpovedať

@toky1 odfoť si to mobilom a súbory si ukladaj , isto to pri prípadnej reklamácií uznajú skôr, spotrebovávam vždy ked je to potrebné ,hádam nebudem mrznúť ak som už spotreboval viac,to robili židáci
Odpovedať
https://play.google.com/store/apps/de...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.…
@rudy1973 Tú appku podla google play môj telefón Samsung A51 nepodporuje. @duzu Nzapisujem si tie spotreby kvôli reklamáciám. Nezapisujem si to ani kvôli držgrošeniu. Len kvôli prehľadu a keďže mám napríklad ako zdroje tepla plynový kotol s radiátormi, klimatizácie aj teplovzdušný krb tak sa mi hodí vedieť koľko akej energie som povedzme v danom mesiaci minul a kde mám väčšie rezervy a podľa toho to prípadne namiešať. Celkom ma baví sa s tým hrať.
Odpovedať

@rudy1973 Tú appku podla google play môj telefón …
@toky1 oplatila sa investícia do klím na kúrenie ak máš plyn?, ja do krbu len ak mám náladu- relax alebo ako náhrada ak vypadne sieť,prípadne rýchlejšie ohriatie a z toho reálne kWh nepoznáš, akurát tak odhad a za každé drevo čo som doteraz mal iná platba , od zdarma zo záhrady až po 50Eur,m3 v klietke hotové
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@toky1 kup si predradeny merac spotreby a nemusis…
@rkorba @megdesign Nemám nový elektromer, len digitálny obyčajný pretože mám ročnú spotrebu pod 4MWh. Predradený merač elektriny nemám a ani netuším ako sa inštaluje. A tieto by mi pri evidencii a vyhodnocovaní spotreby plynu asi ajtak nepomohli 😁
Odpovedať

@rkorba @megdesign Nemám nový elektromer, len di…
@toky1 vyskusaj: https://play.google.com/store/apps/de...
Odpovedať

@toky1 oplatila sa investícia do klím na kúrenie …
@duzu Klimatizáciu som inštaloval kvôli letným horúčavám a zároveň strašili plynovou krízou tak som si vravel, že tie klímy v prípade prudkého nárastu ceny plynu či jeho nedostupnosti tými klímami vlastne môžem aj vykurovať. Takže keď ich už mám, tak si s nimi aj prikurujem - tak nejako experimentujem. Krb využívam asi ako ty spomínaš. Za minulú sezónu som spálil cca 2m3 dreva na relax ku telke.
Odpovedať

@rkorba @megdesign Nemám nový elektromer, len di…
@toky1 je to k ničomu ešte zvlášť EM, môže sa dať síce hocikam do obvodu , no podľa toho napr. nevieš aká je spotreba na el kúrení, lebo každý el spotrebič mení energiu i na tepelnú, všade iné ostatné zisky ako od slnka ,počet hláv atd
Odpovedať
... a načo je toto dobré...?
Odpovedať
Tiež je to mwoj koniček, elektr, plyn, voda, ja si to pišem do kalendara a na konci roka porovnavam s predošlým, aj teraz po vymene KK si porovnavam spotrebu plynu oproti minulemu roku a je to veru zaujimave čisla, úspora cca 30 - 40 % 😁
Odpovedať
Ja si tiež zapisujem, keďže v okolí už boli dva pokazené vodomery a zistili to až z vyúčtovania, že nejak moc tam je. A inak to robím pre predstavu, aká je bežná spotreba za mesiac a potom cez zimu. Hocikoho sa opýtam v novostavbe, tak vždy sú v napätí, že koľko im príde vyúčtovanie keďže to nesledujú a pritom to majú všetko doma k dispozícii.
Odpovedať

@zdenkonr musel by si mať IMS , u nás menili vše…
@duzu Mne nedali IMS , mám digitálny merač s diaľkovým odpočtom. A spotrebu mám vyše 5 mega (elektrický dom). Asi záleží od distribučky aj
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zdenkonr:

@duzu Mne nedali IMS , mám digitálny merač s diaľ…
@zdenkonr IMS je dig. merač s dialkovým odpočtom no aby si mal k nemu prístup cez net musí sa zaregistrovať do el. portálu svojej distribúcie podľa jeho výr. čísla, pozri si návod u svojej distribúcie, mne tiež prac. ktorý ho inštaloval o tom ani nevedel, tiež tak isto časy NT VT , ja som si to zistil jednoducho ,lebo mám kontrolku na sporáku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pripojim sa do diskusie. Dlhsiu dobu som pouzival apku EMON, ktora presne splnala moje poziadavky. Teraz mi prislo od nich mailom upozornenie, ze fungovanie aplikacie konci. Chcel by som vas preto poprosit o typ na inu apku, podotykam, potrebujem ju pre iOS (Iphone), postacuje 3 polozky (voda, elektrina, plyn) a aby bola zadarmo. Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ban:

Pripojim sa do diskusie. Dlhsiu dobu som pouzival…
@ban používal som tiež EMON, teraz mám " Domáce odpočty " ale na Google play ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@ban používal som tiež EMON, teraz mám " Domáce o…
@rudy1973 a nemáš staršie ročné elektronické faktúry?, ja si ich odkladám , tak isto i vodu, je tam všetko aká bola spotreba za jednotlivé mesiacei s aktuálnou cenou, aké zálohové platby ,doplatky alebo nedoplatky, v daľšom roku tak môžem porovnať podľa spotreby koľko spotebúvam a koľko ma to bude asi stáť
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?