Aký splyňovací kotol na drevo k podlahovke

Zdravím, vedel by niekto poradiť aký splyňovací kotol na drevo k podlahovému kúreniu? Dom má podlahu cca 110 m2.
Odpovedať
@andy221 Podľa ceny, dostupnosti servisu... podľa tepelnej straty domu - novostavba alebo starý nezateplený dom... najlepšie kuknúť najprv do projektu. Aj objem akumulačky by tam mal byť.
Odpovedať
Je to prerábka starého domu. Okná trojskla, obvodové múry 10 cm fasádny polystyrén kde hrúbka múru je 45 cm pálená plná tehla, strop 20 cm minerálna vata, podlaha 10 cm podlahový polystyrén.
Odpovedať
@andy221 Čiže sa dostanete zhruba na úroveň novostavieb z uplynulých 10 rokov. Odhadujem tepelnú stratu okolo 7-8 kW. Čiže kotol stačí s horným výkonom medzi 10 a 20 kW. Záleží aj na tom, aký komfort obsluhy požadujete, či Vám stačí jednoduchý kotol za 1000 €, alebo radšej niečo drahšie s menej starosťami za 2500 €.
Odpovedať
Profilova fotka
@andy221 napr.maga alebo atmos plus akumulačnú nádrž
Odpovedať
Ja som skôr za nejaký kvalitnejší, pri ktorom nie je potrebné chodiť prikladať každé 2-3 hodiny hoci to bude stáť aj tých 2500 € a samozrejme, ktorý nebudem musieť meniť po 4-5 rokoch.
Odpovedať
@andy221 Práve akumulačná nádrž odďaľuje nové zakúrenie v kotli. Podľa toho, ako sa dimenzuje výkon kotla a jej objem, sa prikladanie obmedzí rádovo na dni.
Odpovedať
A vedel by niekto konkretne poradiť kotol+akumulačka do cca 3000 €?
Odpovedať
@andy221 poslala som Vám v internej pošte zopár vhodných kotlov, ako píše @poliacik321 + zn. Attack Kamoš má poľský kotol a je spokojný. Ak môžem ešte poradiť, odporúčam v AN mať výmenník pre TUV - vo vykur. období takto lacno pripravíte teplú vodu. V lete ohreje elektricky. Ako komfortnú zálohu si nechajte osadiť do AN el. špirálu, približne v 1/3 od vrchu. Alebo zaradiť do systému podlahovky elektrokotol. Rôzne sa to dá vyskladať.
Odpovedať
A čo tento? http://www.kotly-tuma.sk/product/vern... viem že je drahší ale známy má starší verner už asi 10 rokov a stále bez problémov.
Odpovedať
@andy221 Počas kúrenia budeš musieť chodiť do kotolne zrejme častejšie ako raz za 2 - 3 hod. Pokiaľ nemáš čas na polenové drevo, tak uvažuj radšej s peletami resp. s ekohráškom.
Odpovedať
Ide o to, že ja mám iba polenové drevo, metrovicu, alebo odrezky hrúbky cca 5 cm s dlžkou od 20 do 50 cm.
Odpovedať
Nad peletami som uvažoval ale pri cene peliet cca 200 EUR/tonu a spotrebe možno 6-7 ton na sezónu, je to dosť drahé vytápanie, keď ma drevo cca 20 m3 bude stáť 300 až 400 €.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andy221 ak prerábka starého domu, plyn tam nemáš? Ja som silne uvažoval cez dotácie atack 25slx profi aj s aku nádržou 2m3. Ale pri rôznych ponukách na komplet zapojenie od 6.000-8.000 éčiek som to vzdal. Za trochu viac mám TČ cez dotácie a nemusím sa starať o drevo. Za menej ako polovičku mám plynový KK aj so zásobníkom TÚV aj bez vybavovania nedostižnej dotácie. A tiež sa nemusím starať o drevo. Za zvyšnú polovicu mám cca 5 rokov náklady na kúrenie "zadarmo" :-D
Odpovedať
@andy221 Ako viete, že tak veľa dreva spálite? Veď dom zateplite tak, aby stačilo napr. do 10 m3 dreva.
Odpovedať
Plyn tam nemám a čo sa týka dreva tak to beriem iba ako príklad o koľko drahšie by ma vyšlo kúriť peletami.
Odpovedať
@andy221 kurenie peletkami je to iste ako plyn to uz radsej automat na ekohrasok aj ked ja neznasam uhlie...
Odpovedať
Profilova fotka
@andy221 Mame sice novostavbu, ale podobnu plochu. Kurenie peletak s podlahovkou, minuly rok sme skurili nieco cez 2 t. Samozrejme s ohrevom TUV.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?