Odpoveď na príspevok od frantisekca:
Staršia téma, ale je tu spomínaný dohrev. Vie nie… @frantisekca Niekedy dávno - pradávno sme na stavbe kamarátovho domu, úplne podobný prípad, vyriešili veľmi "sofistikovane" 🤣 ... V kúpeľni - dakde vedľa zrkadla, alebo vedľa vypínača svetla (? - už nepamätám presne), sme dali bežný zvončekový vypínač s obyčajným schodišťovým časovým relatkom (0 - 30 sek.). Pri príchode do kúpeľne človek ťukne do vypínača, a než sa pozrie do zrkadla, že ako vyzerá po spaní, 🙂obehové čerpadielko mu cez cirkulačku "za pár sekund" dopraví horúcu vodu ku batérii. Bol to jeho nápad a dodnes mu slúži vyše 30 rokov. Stále si to chváli. (navyše, je to riešenie iba za pár eúr) Keď tak teraz rozmýšľam, keby napr. dizajnovo vadilo dorábať v kúpeľni ešte jeden vypínač navyše, asi by stačilo iba napojiť obehové čerpadielko cez časovač od vypínača svetla.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
Staršia téma, ale je tu spomínaný dohrev. Vie nie… @frantisekca Ešte doplním, ja by som do elektrických prietokových ohrievačov nešiel. Sú veľmi chúlostivé na tvrdosť vody. I keď je pravda, že Ty by si len vodu dohrieval, riešenie s vypínačikom uvedené vyšie je podľa mňa ekonomicky (ale aj na prevádzku) efektívnejšie.Odpoveď na príspevok od petersd:
@frantisekca Ešte doplním, ja by som do elektrick… @petersd OK. Takže tu cirkuláciu urobím, ale kúpim lacné obehové čerpadlo (na pitnú vodu), ktoré bude mať aj väčší výkon a ovládať ho bude fotobunka s časovačom... Len ešte otázka, že akým smerom ho dať na tu cirkuláciu? Či v smere prúdenia vody pri otvorenej batérií, alebo opačne, tak ako sa montujú tie (slabé) cirkulačné cerpadielka...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@petersd OK. Takže tu cirkuláciu urobím, ale kúp… @frantisekca Do vratného cirkulačného potrubia, aby tlačilo vodu od batérie do nadrže. Teda "naopak"